A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
"...Lásd be, ha valaki ellenünk fegyverkezik, akkor azt védekezés képen teszi jelenleg."

...(csak) hatan-heten...




OFF

...ezért csináltak Trianont.
Pusztán katonai eszközökkel nem is lehet.
Ki kell egyezni 2-3 kisebbel(akár lemondani a morzsákról), gyarapodni/erősödni, és amikor valamelyik "összeomlogat"(gazdaságilag pl.), akkor lehet "visszakérni" . ...és ha némi önmérséklettel történik, még örülnek is.
A "békülgetés" most kb. alakul. Talán az első sikereket meg látom. A többit -remélem- majd a gyerekek... ;)

ON
Egyformán látjuk... Itt arról volt szó, hogy a tervezett nehézdandár, meg úgy általában a magyar haderő egy 30km-es szakaszt tud védeni, ami lehet hogy valós.
Viszont ki képes akár 200km szélességben Mo ellen támadni, nem törődve tereptárgyakkal, településekkel, vízi akadályokkal?
Arányaiban a tervezett nehézdandárral szemben még terv szinten sem tudunk hasonló erőről.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 690
13 356
113
Egyformán látjuk... Itt arról volt szó, hogy a tervezett nehézdandár, meg úgy általában a magyar haderő egy 30km-es szakaszt tud védeni, ami lehet hogy valós.
Viszont ki képes akár 200km szélességben Mo ellen támadni, nem törődve tereptárgyakkal, településekkel, vízi akadályokkal?
Arányaiban a tervezett nehézdandárral szemben még terv szinten sem tudunk hasonló erőről.

Támadónak könnyebb, ó választja meg hol támad.

A védekezőnek mindenhol kellene védekezni.
 
K

kamm

Guest
Támadónak könnyebb, ó választja meg hol támad.

A védekezőnek mindenhol kellene védekezni.

Hat ez igy van, de azert erre van felderites, hatarvedelem esatobbi.

Anno 91-ben a jugo-horvat haboru alatt pontosan tudtuk, hol johetnek at jugok, a Fekete-viz (?) menten hol mocsaras, ahol peldaul a T-72-esek elsullyednenek, Dravaszabolcsnal volt azt hiszem kb az egyetlen FEP Barcson kivul, ami meg mukodott, az Udvart addigra mar lezartak. Mindent tudtunk a teljes hatarszakaszon - Barcs feletti Ferencteleptol Mohacsig -, minden utolso susnyat, ahol akarcsak gepesitett loveszek atjuthattak volna ponton nelkul.
Nem tudom, ma is igy van-e, de ha ranezel a terkepre, Baranya nyugati hatarresze szinte vegig, ha kacskaringosan is, de azert a Drava menten van.
Viszont Dravaszabolcstol keletre, Alsoszentmarton-Eperjeszpuszta-Old-Beremend menten vegig sik es erdos a hatarvonal, azzal szemben ment Torjancon az ors ostroma (tuloldalon), onnan lefele kicsire van csak Eszek, tovabb meg keletebbre az ilocskai, ivandardai orsok alatt meg mar erdo is sincs, Udvarnal meg konkretan a hazak mogotti kert vegeben a kerites a hatar.

Az utobbi, keleti "csapas" fele mindenhova kimentunk es megterveztuk az elhelyezkedest, a lovesz (RPG) ill SzPG szakaszok elosztasat, pl ha a tuloldali susnyabol mondjuk 40km/h korul kirobban egy adag T-72, akkor mindenki egy biztos talalattal nyithasson, majd azonnal tovabballjon, mielott kiszedik a megmaradok.
Ehhez ahol lehetett (falunk kivul) elore megastuk a godroket, kipucoltuk mogotte 6-8 meterig, majd az egeszet vissza kellett alcazni.
Ha jol emlekszem az elv az volt, hogy az elso erintkezesnel atlagban minden csore essen 2 kill, mielott vesztesegeink lesznek, mert az megtori a lenduletuket rendesen, mi utana ugyis szetszorodunk es az utanuk erkezo loveszek ellen fordulunk, a tovabbjuto hk majd a bajai MH loveszdd intezi el a hatunk mogott valahol Siklos es Pecs kozott majd.

Biztos volt vagy egy honap, mire mindenhol vegeztunk, ez mar kodos, de ugy kellett csinalni, hogy ne legyen egyertelmu a tuloldarol, mit ugykodunk ott. Kesobb, amikor mar allandoan a hatar menten ment a cirkusz, ezek nagyon jol jottek - kicsit beomlottak, de semmi mas-, a normal hataror jarorszolgalat megszunt, mi meg kitelepultunk es korrektul beastuk magunkat. Valtas csakis ejszaka, lampa nelkuli hatos IFAkkal meg PSZHval ment, minden rajt kapott ejjellatot, normalis alcaban, korrektul fel voltunk szerelve az akkori lehetosegekhez kepes.

Mindenki feszult volt egesz ido alatt, de pontosan tudtuk, milyen fontos, hogy odafigyeljunk. A szazdpk kinn volt velunk rendszeresen, csak aludni jart be a legkozelebbi orsre, pont ugy, mint mi, korrektul (mondjuk ha nem voltunk terepen, akkor benn egy seggfej volt, mert allandoan feltette a nyugdijat.)
Az egyik godrot - Old alatt? - olyan sokszor 'hasznaltam', hogy akkorara astam, hogy meg dohanyzni is tudjak a godorben. :D Amikor meg jarorbe mentunk, akkor ugy tettunk, mintha nem szurtuk volna ki a "titkos", fura - valoszinuleg honvedsegi KM/felderito - kis 2-3 szemelyes, barnas meg zoldes pici kempingsatrakat a nagy susnyak kozepen, pl a feljebb, a Drava menten. :D (A fama szerint termeszetesen nekik semmi kozuk nem volt ahhoz, hogy valami vegyiuzem a tuloldalon 'veletlenul' pont ugy robbant fel meg mielott a jugok elkezdtek volna bombazni, hogy pont nem szorodott ki semmi felenk.:D)

A lezart udvari atkelonel az volt a kedvenc trukkom, hogy amikor mar oda is kitelepult jarort adtunk a regularis hatarorseg helyett, akkor odafele atengedtem az autosokat, nem is vettek minket eszre - majd amikor megfordulva jottek vissza, akkor allitottam le oket hatarovezeti ellenorzeshez, gepkocsit atvizsgalni. :D
Kabe egy hetre elore megvolt az ajandek cigarettank az ilyen turistaktol: eloszor halalra remultek a semmibol oket az utrol leterelo, terepruhas/AK-63D jarorharmasunktol a kocsi korul, majd borzaszto halasak lettek, amikor turheto angolsaggal elmagyaraztam nekik, hogyan jutnak el a kovetkezo mukodo atkelohoz es csak kedvesen utaltam arra, hogy kifogytunk a cigarettabol, mi igen eros dohanyosok vagyunk mind a harman, nem dohanyoznak-e veletlenul...? :D
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
És kinek van lényegesen nagyobb ereje? Még az ukikat is megállítanánk, mondjuk hazai területen és erősen izzadva (komoly saját veszteségekkel).
Mindenki más (beleértve a románokat is) nem rendelkezik lényegesen nagyobb erőkkel...

Tényleg nem értelek néha. Persze tudom, félfeudális rendszer meg minden, de milyen támadó erőt vizionálsz, ami tényleg pl bevonulhatna Budapestig?
Még a hibrid módszerek sem igazán érhetnének célt, hiszen nincsenek területi hatalmi centrumaink (Erdély, Vajdaság, Kárpátalja, Burgerland csak hogy a térségben nézzünk ilyeneket), nincsenek lokális kiskirályok, stb, szeparatista törekvések Mo-on.

Lásd be, ha valaki ellenünk fegyverkezik, akkor azt védekezés képen teszi jelenleg.
Megint le kell irjam.....
Nem tartok tervezett háborútol.Amig az EU mükszik,senkinek nem érdeke.De....
Belpolitikai problémák errefelé rendre nemzetiségi kártyák kijátszásával járnak.Ez könnyen vezethet egy katyvaszos háborús helyzethez.És itt a lehetőségek száma végtelen.Adott estben akár mi is kényszerülhetűnk támadásra,mondjuk a határon túli magyarság elleni pogromok miatt.Ez nem valószinű,de lehetséges cenárió.
A másik,hogy bár nem vagyunk migrációs célország,de utba esünk.Ez a balkáni instabil helyzettel párosodva megintcsak kialakithat egy olyan "háborús határt",ami folyamatos védelmet igényel.Erre példul a nehéz dd nem éppen ideális.Ha visszalapozol,a Nemzetörség megszervezése mellett az egykor volt határvadász osztályok ismételt felállitását is kivánatosnak tartom.
Ugyancsak számolok egy veszéllyel,amit szerintem itt a fórumon nem vesztek figyelembe.Az "ómigráncsok" térhóditása okozta veszéllyel.Arra sem megoldás egy nehéz dd.
Ezek egyike se közvetlen veszély.Nem kopogtatnak az ajtón.De ott olálkodnak az ajtó mögött,valahol a sötétben.
Ez nem azt jelenti,hogy ne lenne szükség páncélos-gépesitett nehéz manővererőkre.De szükség van.De nem csak arra.
Viszont nem igazán tartok attol,amire ezt a gépesitett dd-t szervezik.Kurszk 2.0-ra.Nem tartok orosz hk-ármádiák vágtató rohamátol.Abbol atomháború lenne,amit senki nem akar.
 

exsorkatona

Active Member
2014. szeptember 18.
120
158
43
Egyformán látjuk... Itt arról volt szó, hogy a tervezett nehézdandár, meg úgy általában a magyar haderő egy 30km-es szakaszt tud védeni, ami lehet hogy valós.
Viszont ki képes akár 200km szélességben Mo ellen támadni, nem törődve tereptárgyakkal, településekkel, vízi akadályokkal?
Arányaiban a tervezett nehézdandárral szemben még terv szinten sem tudunk hasonló erőről.
Hát, ha alaposan megnézed a keleti határunkat – Románia – ott szinte semmilyen komoly természeti akadály nincs a támadó előtt. És Magyarországon a határig érnek az autópályáink.
 

Centurio

Well-Known Member
2018. december 10.
438
1 133
93
Zord augusztusi (Air)LandPowerNews-a.
Illetve @kelepisti kommentje:

"He éppen most találtam rá az új posztra. Parádés kép..
Ha már a Konkursz.. A tankászok képességnövekedése mellett, a némi képességcsökkenés a nagy hatótávolságú pctörő komplexumok és a tüzérségi lokátorok kivonása.. Reméljük - a háttér beszélgetéseken legalábbis volt róla szó - hogy LR-Spike és Arthus is érkezik... (bocsánat, hogy konkrét típusokat írtam).."
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 443
113
Engem inkább az a része szokott zavarni egy kicsit itt a fórumon, amikor jönnek az akár alegység szintig bontott "haderőtervek" és szumma-szummárom kijön a végére 35-36.000 fő harcoló létszám a regulárisokhoz ... :) Ott azért szólni szoktam, hogy persze várható létszám emelkedés, de nem lesz 5X emelés a "harcoló" állomány létszámát tekintve. Persze az állománytábla kiigazítása és a kor követelményeinek követése szükséges lenne - erre ugye a közelmúltban voltak is kísérletek, ami ugye jól megkeverte a HTKA életét is. Az sem mellékes persze, hogy a papíron szereplő számok (és arányok) a gyakorlatban hogy fognak alakulni illetve ami hasonlóan fontos lesz, hogy a minőségi mutatókat (fizikai- és egyéb) is számba véve hogy fognak alakulni a dolgok ...
Ezzel jobban egyet tudok érteni.
Szerintem előbb-utóbb a műveleti tartalékosoknak is bele kellene kerülniük az aktív egységek, alegységek állandóra szervezet kiképző alegységeibe. Gondolom ez még a nem megfelelő létszám miatt nem épült ki. Alapvetően ez is növelni fogja a harcolók/támogatók arányát.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 443
113
Zord augusztusi (Air)LandPowerNews-a.
Illetve @kelepisti kommentje:

"He éppen most találtam rá az új posztra. Parádés kép..
Ha már a Konkursz.. A tankászok képességnövekedése mellett, a némi képességcsökkenés a nagy hatótávolságú pctörő komplexumok és a tüzérségi lokátorok kivonása.. Reméljük - a háttér beszélgetéseken legalábbis volt róla szó - hogy LR-Spike és Arthus is érkezik... (bocsánat, hogy konkrét típusokat írtam).."
Hát ha lokátor, akkor az inkább ARTHUR. ;)
 
  • Tetszik
Reactions: arcas and Centurio

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 443
113
A linkedrol - vastagitottam, amit szerintem barmifele konkret harcra be lehet fogni, mennyit tevedek?

− MH Katonai Képviselő Hivatala;
− MH Nemzeti Katonai Képviselet;
− MH Nemzeti Összekötő Képviselet;
− MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár;
− MH Katonai Rendészeti Központ;
− MH Geoinformációs Szolgálat;
− MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ;
− MH Logisztikai Központ;
− MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság;
− MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság;
− MH Altiszti Akadémia;
− MH Ludovika Zászlóalj;
MH 25. Klapka György Lövészdandár;
− MH 5. Bocskai István Lövészdandár;
− MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred;
− MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár;
− MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred;
− MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj;

− MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred;
− MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred;
− MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ;
− MH Légi Vezetési és Irányítási Központ;
MH Pápa Bázisrepülőtér;
MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis;
− MH 86. Szolnok Helikopter Bázis;
− MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred;
− MH 54. Veszprém Radarezred;

− MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ;
MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred;
− MH Modernizációs Intézet.
Engem kulonposebben nem erdekelnek a non-combatant alegysegek, engem mindossze az erdekel, hogy legyen legalabb 20 ezer konkretan harckepes katona, az sem erdekel, ha ennek az ara 40 ezer fapuskas lesz mellettuk.
Ez még a régi rendszer, mert azóta történtek összevonások, de kihagytad minimum a katonai rendészeket, az Altiszti Akadémiát, a régi hadkieg. alá tartoznak a kiképző bázisok, ahol szintén vannak szükség esetén használható harcoló alegységek. (Pl.: Ellenerő század)
Bár jelenleg a BHD (Budapest Helyőrségi Dandár) elsősorban támogató díszelgő és őr feladatokat lát el, de én nem értem, hogy pl. őket - kibővítve - miért ne lehetne egy speciálisan városi harcra kiképzett alegységgé fejleszteni. A protokoll támogatás meg kerüljön a HM alá.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 988
113
Ezzel jobban egyet tudok érteni.
Szerintem előbb-utóbb a műveleti tartalékosoknak is bele kellene kerülniük az aktív egységek, alegységek állandóra szervezet kiképző alegységeibe. Gondolom ez még a nem megfelelő létszám miatt nem épült ki. Alapvetően ez is növelni fogja a harcolók/támogatók arányát.
A műveleti tartalékosok leginkább nyugdíjba fognak kerülni. Igazából azért nem épült ki a rendszer azon része mert nem is volt rá valós szándék. Előbb tudom elképzelni az ÖTT állomány nagyobb bevonását.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 443
113
A műveleti tartalékosok leginkább nyugdíjba fognak kerülni. Igazából azért nem épült ki a rendszer azon része mert nem is volt rá valós szándék. Előbb tudom elképzelni az ÖTT állomány nagyobb bevonását.
Ezek szerint a ÖMT per pillanat elsősorban a visszakényszerítette korkedvezményesekből áll? Mert úgy tudtam, hogy oda olyanokat is vesznek fel, akik rövidebb ideje szereltek le szerződésesként.
 
K

kamm

Guest
Ez még a régi rendszer, mert azóta történtek összevonások, de kihagytad minimum a katonai rendészeket, az Altiszti Akadémiát,

Mert pl kiképzés alatt allo iskolasokat nem kuldenek a frontra. Nem vagyunk sem a Wehrmacht, sem a Vörös Hadsereg.

a régi hadkieg. alá tartoznak a kiképző bázisok, ahol szintén vannak szükség esetén használható harcoló alegységek. (Pl.: Ellenerő század)

Hurra, egy extra szazad.

Bár jelenleg a BHD (Budapest Helyőrségi Dandár) elsősorban támogató díszelgő és őr feladatokat lát el, de én nem értem, hogy pl. őket - kibővítve - miért ne lehetne egy speciálisan városi harcra kiképzett alegységgé fejleszteni. A protokoll támogatás meg kerüljön a HM alá.

Jövő, másrészt meg ezek diszorseg meg kommunikációsok, én ugy tudom.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 336
113
Mert pl kiképzés alatt allo iskolasokat nem kuldenek a frontra. Nem vagyunk sem a Wehrmacht, sem a Vörös Hadsereg.



Hurra, egy extra szazad.



Jövő, másrészt meg ezek diszorseg meg kommunikációsok, én ugy tudom.
Azok az iskolasok epp ugy betoltottek a 18 at mint egy esetleges sorozottak. Elso evbe ormesternek minosulnek masodikba torzsormester..../a tisztin./ ha nem kerulnenek egy konfliktusba alkalmazasra /valoszinuleg a java otthagyna a sulit es felszerelne szerzodeseskent vagy soroztatna magat./nem veletlen vannak ott./
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár
K

kamm

Guest
Azok az iskolasok epp ugy betoltottek a 18 at mint egy esetleges sorozottak. Elso evbe ormesternek minosulnek masodikba torzsormester..../a tisztin./ ha nem kerulnenek egy konfliktusba alkalmazasra /valoszinuleg a java otthagyna a sulit es felszerelne szerzodeseskent vagy soroztatna magat./nem veletlen vannak ott./

Pont annyi harcertekkel, mint anno a frissen felszerelt sorallomanyuK. Amugy hany forol is van szo, 200?
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
A többi is ilyen volt... Ariel Saron, Simon Perez... mit vársz, mi fog változni? Itt sokan írjátok az USA-t is, hogy ha esetleg majd a szenilis Biden bácsi lesz az elnök - akinek a kisfia amúgy unblock felvásárolta az ukrán gázüzletágat, tehát a korrupció nem áll távol tőlük - akkor majd valami változik az Mo. kapcsolatokban? Max rosszabb lesz, ha valami még liberálisabb vonal akarja zsarolni majd a mi presidentünket.
Ádert?
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 443
113
Mert pl kiképzés alatt allo iskolasokat nem kuldenek a frontra. Nem vagyunk sem a Wehrmacht, sem a Vörös Hadsereg.
Azoknak a kiképzés alatt álló "iskolásoknak" egy jelentős része aktív alakulatoktól érkezik, hogy a legénységi állományból tiszthelyettesé lépjen elő.

Jövő, másrészt meg ezek diszőrseg meg kommunikációsok, én ugy tudom.
A díszegység és a korona-, ill. a palotaőrség is kiképzett katonákból áll. Simán lehetne belőlük is a Houshold Division-hoz hasonló katonai egységet szervezni (persze a mi léptékünkben nem hadosztály lenne), akik amellett, hogy díszelegnek, nagyon is aktív alakulat. Ehhez persze őket is bővíteni kellene, hogy amellett, hogy a jelenlegi feladatukat ellássák, másra is legyen kapacitás.
 

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
635
906
93
Csak úgy most kérdezem a fórum olvasóit, hogy annyira egy hipermodern- szuper ez a Nasams? Nem értek hozzá, ami nem megy,azt nem kell eröltetni. Gondolom,vannak ehhez hasonló jó cuccok, na persze nem Patriot-ra értem. Ha mindent összekapcsolunk a politikával- jó tudom, ez is beletartozik- akkor soha nem ér ide semmilyen technika. Egy szó,mint száz, a norvégok dugják fel maguknak a Nasams 2-t. Megy itt a tökölés ezerrel, nem baráti ország, nem NATO- tag, távol van..... Azt kell venni, ami a legjobb, ha Japánban , ha Dél-Koreában, ha Szingapúrban, akkor azt,mert mindig várunk valami eseményre, ami számunkra kedvező. Ez már nem Zrínyi 2026 lesz, hanem 2046.
Igen jó rendszer, és a legkiforrottabb, legelterjedtebb a maga kategóriájában (konkrétan kategória teremtő). Egyébként Norvégia NATO tag, viszont nem EU tag. Eladnák ők nekünk, csak mi feltételekhez kötjük amit ők nem fogadnak el (Norvég alapok szétosztása). Azt mindenki döntse el magában, kinek van igaza.