Támadónak könnyebb, ó választja meg hol támad.
A védekezőnek mindenhol kellene védekezni.
Hat ez igy van, de azert erre van felderites, hatarvedelem esatobbi.
Anno 91-ben a jugo-horvat haboru alatt pontosan tudtuk, hol johetnek at jugok, a Fekete-viz (?) menten hol mocsaras, ahol peldaul a T-72-esek elsullyednenek, Dravaszabolcsnal volt azt hiszem kb az egyetlen FEP Barcson kivul, ami meg mukodott, az Udvart addigra mar lezartak. Mindent tudtunk a teljes hatarszakaszon - Barcs feletti Ferencteleptol Mohacsig -, minden utolso susnyat, ahol akarcsak gepesitett loveszek atjuthattak volna ponton nelkul.
Nem tudom, ma is igy van-e, de ha ranezel a terkepre, Baranya nyugati hatarresze szinte vegig, ha kacskaringosan is, de azert a Drava menten van.
Viszont Dravaszabolcstol keletre, Alsoszentmarton-Eperjeszpuszta-Old-Beremend menten vegig sik es erdos a hatarvonal, azzal szemben ment Torjancon az ors ostroma (tuloldalon), onnan lefele kicsire van csak Eszek, tovabb meg keletebbre az ilocskai, ivandardai orsok alatt meg mar erdo is sincs, Udvarnal meg konkretan a hazak mogotti kert vegeben a kerites a hatar.
Az utobbi, keleti "csapas" fele mindenhova kimentunk es megterveztuk az elhelyezkedest, a lovesz (RPG) ill SzPG szakaszok elosztasat, pl ha a tuloldali susnyabol mondjuk 40km/h korul kirobban egy adag T-72, akkor mindenki egy biztos talalattal nyithasson, majd azonnal tovabballjon, mielott kiszedik a megmaradok.
Ehhez ahol lehetett (falunk kivul) elore megastuk a godroket, kipucoltuk mogotte 6-8 meterig, majd az egeszet vissza kellett alcazni.
Ha jol emlekszem az elv az volt, hogy az elso erintkezesnel atlagban minden csore essen 2 kill, mielott vesztesegeink lesznek, mert az megtori a lenduletuket rendesen, mi utana ugyis szetszorodunk es az utanuk erkezo loveszek ellen fordulunk, a tovabbjuto hk majd a bajai MH loveszdd intezi el a hatunk mogott valahol Siklos es Pecs kozott majd.
Biztos volt vagy egy honap, mire mindenhol vegeztunk, ez mar kodos, de ugy kellett csinalni, hogy ne legyen egyertelmu a tuloldarol, mit ugykodunk ott. Kesobb, amikor mar allandoan a hatar menten ment a cirkusz, ezek nagyon jol jottek - kicsit beomlottak, de semmi mas-, a normal hataror jarorszolgalat megszunt, mi meg kitelepultunk es korrektul beastuk magunkat. Valtas csakis ejszaka, lampa nelkuli hatos IFAkkal meg PSZHval ment, minden rajt kapott ejjellatot, normalis alcaban, korrektul fel voltunk szerelve az akkori lehetosegekhez kepes.
Mindenki feszult volt egesz ido alatt, de pontosan tudtuk, milyen fontos, hogy odafigyeljunk. A szazdpk kinn volt velunk rendszeresen, csak aludni jart be a legkozelebbi orsre, pont ugy, mint mi, korrektul (mondjuk ha nem voltunk terepen, akkor benn egy seggfej volt, mert allandoan feltette a nyugdijat.)
Az egyik godrot - Old alatt? - olyan sokszor 'hasznaltam', hogy akkorara astam, hogy meg dohanyzni is tudjak a godorben.
Amikor meg jarorbe mentunk, akkor ugy tettunk, mintha nem szurtuk volna ki a "titkos", fura - valoszinuleg honvedsegi KM/felderito - kis 2-3 szemelyes, barnas meg zoldes pici kempingsatrakat a nagy susnyak kozepen, pl a feljebb, a Drava menten.
(A fama szerint termeszetesen nekik semmi kozuk nem volt ahhoz, hogy valami vegyiuzem a tuloldalon 'veletlenul' pont ugy robbant fel meg mielott a jugok elkezdtek volna bombazni, hogy pont nem szorodott ki semmi felenk.
)
A lezart udvari atkelonel az volt a kedvenc trukkom, hogy amikor mar oda is kitelepult jarort adtunk a regularis hatarorseg helyett, akkor odafele atengedtem az autosokat, nem is vettek minket eszre - majd amikor megfordulva jottek vissza, akkor allitottam le oket hatarovezeti ellenorzeshez, gepkocsit atvizsgalni.
Kabe egy hetre elore megvolt az ajandek cigarettank az ilyen turistaktol: eloszor halalra remultek a semmibol oket az utrol leterelo, terepruhas/AK-63D jarorharmasunktol a kocsi korul, majd borzaszto halasak lettek, amikor turheto angolsaggal elmagyaraztam nekik, hogyan jutnak el a kovetkezo mukodo atkelohoz es csak kedvesen utaltam arra, hogy kifogytunk a cigarettabol, mi igen eros dohanyosok vagyunk mind a harman, nem dohanyoznak-e veletlenul...?