• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 874
11 144
113
Azért írtam, hogy normál esetben!
(A történelem lapjaira, akkor is augusztus 4-ei bejrúti robbanásként fog bekerülni, és az évforduló meg az áldozatokról való megemlékezés is mindig e napon lesz!)

ez igaz, viszont a koreje epitett szammisztika nem mukodik, vagy csak a szabadkomuvesek nem jok matematikabol...
 
W

Wilson

Guest
"Ez nem csak az ammónium-nitrát" - mondta a volt CIA szakembere a robbanásról"


Robert Baer, a közel-keleti térségben nagy tapasztalattal rendelkező CIA-ügynök, elmondta, hogy a keddi robbanásról készített videók azt mutatják hogy noha ammónium-nitrát lehet jelen a raktárban, nem hiszi, hogy az a felelős a bekövetkezõ hatalmas robbanásért.

Az NNA libanoni állami hírügynökség szerint a kezdeti jelentések szerint a kikötő közelében található petárdák raktárában lévő súlyos tüzek okozták a robbanást.

Baer azt mondta, hogy szerinte katonai lőszerek és robbanóanyagok voltak jelen. Szerinte, ez egy fegyverraktár lehetett, de nem világos, hogy kihez tartozik.

"Ez egyértelműen katonai robbanóanyag volt" - mondta. "Nem olyan műtrágya volt, mint ammónium-nitrát. Biztos vagyok benne."
"Elég a (tűz) narancssárga labdájára nézni, és egyértelmű, ez mint mondtam, katonai robbanóanyag."

Baer megjegyezte, hogy a nagy robbanás előtt bekövetkezett események videóiban látható fehér por valószínűleg azt jelzi, hogy az ammónium-nitrát jelen volt és ég. Azt is észrevette, hogy sok lőszer robban fel a nagyobb robbanás előtt.

Nincs bizonyíték a támadásra: Baer azt mondta, hogy bár a robbanást nem csak az ammónium-nitrát okozta, még mindig nincs bizonyíték arra, hogy ez támadás volt.

"Ez balesetnek tűnik" - mondta. "Ez inkompetencia volt, és talán korrupció volt, de az a kérdés, hogy katonai robbanóanyagokat kik vitték és miért tárolták ott?"
Baer nem biztos abban, hogy valaha is megismerjük az igazságot.

"Évek óta dolgozom Libanonban, és senki sem akarja beismerni, hogy katonai robbanóanyagokat tartottak a kikötőben.."
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Vagy csak most találta meg a telefonját a SAR csapat. :p

Apropó SAR.
A Lengyelek kb 50 fős csapatot 4 kutyával, a csehek egy 36 fős csapatot mi pedig 1 millió euróny humanitárius csomagot ajánlottunk föl.

Ez a videó már tegnap este fent volt, szerintem streamelhette az elhunyt, mert a detonáció pár 100m -es körzetében szerintem senki vagy a túlnyomó többség nem maradt életben az épp ott-tartózkodók közül a robbanás és az azt követő lökéshullám közvetlen vagy közvetett élettani hatásai miatt.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
BZc8MlGRoMM.jpg

Orosz Kanopusz-V mühold képe
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Nincs harmadik robbanás. Azért jelenik meg a hullámfronton a kondenzáció pár pillanattal később, mert a tűzgomb hője felforrósítja a környezetét így a közlében nem tud kicsapódni a pára, csak ahogy távolabb kerül a front és eléri a hűvösebb levegőt.

Az időleges pára kicsapódás ami kirajzolja a detonáció terjedő frontját nem hőtől van, hanem a légnyomásváltozás idézi elő. Ezért is tűnik el nyomtalanul pár pillanat alatt. :) A látható detonációs hullámfront késése túl nagy ahhoz, hogy a második robbanásból származzon. Azt egy harmadik robbanás okozta, ahogy már sokan el is mondták a világban. :) Egyébként itt már a dinamika szabályai is különlegesen alakultak, olyan nagy volt a robbanási sebesség, lásd az érintetlen sárga gépeket adabtereket a robbanás epicentruma közelében. Az egy ebből fakadó anomália. Egyébként meg a robbanás után hatalmas vákuum is keletkezett az epicentrumban. pár tizedmásodpercig.
Ammónium-nitrát detonált a szomszédos tűzijátékgyárban lévő tű és robbanássorozat mellékhatásaként. Tény, az ammónium-nitrát elsőre inkább ég, mint robban, és kell egy "oxidálószer" a robbanás előidézéséhez; de szerintem a tárolás körülményeit figyelembe véve abban a raktárban szerintem számtalan más vegyi anyagot is tárolhattak, amelyek így már olyan gyúelegyet képeztek az átterjedt tűz hatására, ami a bekövetkezett hatalmas detonációt okozta. Nem lennék meglepve, ha ezt hozná majd ki a vizsgálat végeredménye hónapok múlva.

Kettő robbanás volt; látszik, hogy felfelé terjedt elsődlegesen, valószínűleg a gabonasiló és a raktár könnyűszerkezetes tetőszerkezete miatt. Ha nem vertikális a fő terjedési irány, hanem horizontális, akkor nem keletkezett volna az a méretes tengervízzel teli kráter a raktár helyén. De még így is iszonyatos mennyiségű energia tudott a vízszintes lökéshullámban felszabadulni, ami ezt a pusztítást okozta.

Az ammónium nitrát elrobbant, de annak csak a gyújtást adta a második detonáció, ami nem volt túl nagy. Majd kiderül. De azértnem vagyok egyedül a véleményemmel a világban, ráadásul a szakértők mondogatnak hasonlókat.:)
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Az kicsit messzebb van a partoktól. (Még.) De azért ennek a tragédiának lesz geopolitikai kontextusa is.
És igen lehet, hogy a Leviathan-projekt majd most erőre kap!
..
iu

..
israels-gas-fields-map-leviathan.jpg

..
https://en.wikipedia.org/wiki/Leviathan

Na meg nehogy arra kényszerüljenek, hogy a megroggyanás miatt eladni kényszerüljenek az aranyat!
Libanon TOP20-as e tekintetben! Sok nagy országot előznek a közel ~290 tonnás mennyiségükkel...
https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve#cite_note-11
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Hoppá!
"Turkish Industry and Technology Minister Mustafa Varank has used the deadly explosion in Beirut to advocate the construction of the controversial Kanal Istanbul project, which seeks to carve out an artificial shipping canal on the outskirts of the European side of Istanbul in order to alleviate traffic from the Bosphorus Strait."
https://www.duvarenglish.com/politi...dvocate-controversial-kanal-istanbul-project/
..
https://en.wikipedia.org/wiki/Istanbul_Canal
Ehhez lenne még más hatalmaknak is pár szava, azt hiszem. Mondjuk nagy politikai tőkét is ad Törökországnak, a gazdasági előnyökön túl.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 609
113
  • Tetszik
Reactions: fip7 and gergo55

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
A telefon túlélhette és az is lehet, hogy streamelte.

A stream nem jutott eszembe, az tényleg lehet. A telefon túlélésére, vagy plán az ürge túlélésére nagy pénzt nem tennék, ez gyakorlatilag a felrobbant raktár melletti épületről volt felvéve a látvány alapján, ott van most a kráter széle.