A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
Gondolom az nem jelent problémát, hogy ugyanazon frekin kell nyomnod, vagy annak nagyon közelében, és brutál teljesítménnyel..
Igazabol a zavarogranatoknak pont az a lenyege hogy majd minden frekin nymojak brutal nagyon.
A felderito radarok is frekvencia kod alapjan dolgoznak.
Pl abcde /ez 5 os kod./ a zavaras eggyik modja hogy abcde kodot nyomjak neki vissza. Vagy zavarnak minden frekin es az az ab C cd e kod lessz az eredmeny amit a vevo vesz az e lemarad es ket c lessz a kodba. Ezt hattertarba teszik a modern rendszerek igy ra tudnak jonni hogy hol a gikszer de ez ido.
A masik fejlettebb zavaras ami nagyfoku szamitasi igenyt igenyel. A fenti kettovel ellentetben tartos zavaras es a vevo az esetek tobbsegebe ra sem jon hogy sikeres zavras folyik ellene. Hogy abcde kod utan mondjuk efghi majd jklmn kod kovetkezik ezt a valtozast /ami soha nem veletlenszeru hamem matematikai egyenlet menten zajlik ugyanis geprol beszelunk es egymad utani kodok nem tartalmazhatjak az elozo kodok reszeit./mert kulonbem a viszaverodo frekvenciaknak ket helye lenne a kepernyon./ na szoval rajon es amikor beerkezik adott jel a vevohoz mar a kovetkezot veri vissza /kiszamitva hogy mi lessz varhatoan az es ha 5 jelbol 2 ot eltalal./ mar egymas utan tobbszor a vevo azt mar sajat jelnek tekinti /ugyanis a jel veszteseg benne van az adoba taplalva mint teny mert mindig tortenik jelveszteseg./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
A fentiekbol kimaradt hogy ab c cd /e/ kod eseten megy a hattertarba regi rendszereknel a kukaba.ez a lenyeges a zavarogranat eseteben az elso variaciot kissebb teljesitmenyu zavaroeszkozok alkalmazzak /de komolyabbak mint a masodik./ mig a harmadikat a nagyon komolyak pl vadaszok. Termeszetesen a zavaras ennel osszetettebb es tobb modozat is letrezik de ezek az alapok.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
Mert ugye oda tartozik meg a gerjesztes amikor olyan frekin veretnek ami begerjeszti adott eszkozt. Vagy a kisutes amikor olyan frekit kap amin nem is dolgozik es felhalmozodik. Vagy a tulterheles amikor nem tud mit kezdeni adott informacioval.
Vagy a feherzaj rejtes /granatok szinten tufnak ilyet is csinalni a ezekhez kellenek a szurok. Csak fegerzajhoz tobb granat kell./
Es van hogy a frekvwnxia torzulassal jatszanak.
Konnyebb zavaroeszkozt kesziteni mint vedekezni a zavaras ellen.
Minden eszkoz zavarhato szinte az osszes modszerrel vagy azok kombinaciojaval a kerdes az hogy milyen mertekben es menmyi ideig. Es hogy menmyire automatizalhato a rendszer konyvtarak segitsegevel hogy minel kevesebb emberi beavatkozast igenyeljen a zavaras kivedese.

Romarol atnyargalva az optikai szamitogepekbe astam bele magam. Ott meglepo mod a zavaras /ew harc / eleg gyakran fel fel jott... Mint hibakikuszoboles.a modern nagy zavarvedett es sugarvedett rendszerek eszkozok szerintem /modern/csucstechnika / mind tartalmaz optikai szamitogepet /hatranya ugye a folyekony gaz hutesi igeny./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
De meglehet zavarni a kevesbe arnyekolt elektronikat is direktbe /ehhez eleg egy serules vagy egy tervezok altal nem kelloen szigetelt resz vagy egy ovatlan kezelo./
De ez mar irgalmatlan iranyitott zavaras. Vegulis tunyalabhoz hasonlatos. De sokszor eleg magat a hordozojarmuvet tultolteni./ vagy a kisugarzot direktbe veretni.pl tunyalabbal. De ez mar igen messze van a zavarogranatoktol.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
Vannak olyan modszerek hogy nem is a radar tiszta iranyaba sugaroznak hanem visszaveretnek frekiket talajrol vagy a legkorrol. Ezzel kvazi egy keresztfrekvenciass halot alkotva. Ahol nagymerteku gerjedes megy vegbe... De ezek fix rendszerek altalaba a semmi kozepen es nem csekely sajat energiaellatast igenyelnek. De mint egy alcahalo mukodnek kis mertekbe de oda sugarzas es visszaverodes mar duplaz plusz a sajat termeszetes veszteseg... Es ezek altalaba meg kombinaalva is vannak...igazabol zavarni nem olyan bonyolult vedekezni ellene a komolyabb melo.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
Zavarasnal inkabb az a nehez hogy eszlelve legyen hogy a zavarast felismertek es idobe valtani masik modszerre. Hogy a zavaras tovabbra is biztositott legyen.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
A kereso rendszerek becsapasa szerintem furmamyosabb az momdjuk jobban tetszik. Pl az arthurnal pont hogy legi es tuzersegi radar szerintem iff jel sugarzasaval is be lehetne csapni... /vagy olyan zavarogranattal ami legicelnak alcazza magat.../marmint repulogepnek. Akar ellensegesnek is es egybol mast riaszt es a tobbi granat jelet valoszinuleg el is halyigalna mint ellenseges repulogep zavarasa./szerintem siman megoldhato lenne./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
De a visszaugralassal is kivancsi lennek mit kezdene egy modern rendszer /most talaltam ki./ :D szakaszosan konyvtarbol elozojeleket forditott sorrendbe visszanyomatni mintha egyszer elorre aztan hatra haladna a cel.mimd ezt kulonbozo tavolsagokba
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
Az ied zavarok pl ugy mukodnek hogy minden frekin csapatnak amit mobilkeszulekek vagy cb k wifik stb hasznalnak. Es beekelodik a kodsorozatukba egy vagy tobb frekvencia es pl. Telonak teljesen mas lessz a hivoszam ami miatt termeszetesen mar nem is csorog ki.

Vedekezesnel a fa modszert alkalmazva ki lehet jatszani az ilyen tipusu zavarast csak mire vegig igen- nem- lehetel /ne a telefon a modern erintokepernyos okosok meg alkalmassa is tehetoek lennenek progival a szamitasi kapacitasuknak hala./ a jarmu mar reges reg messze jarna. /volt is egyebkent ra pl hogy konvoly utan robbant ied... Na az sgerintem ilyen fa proginak volt koszonheto hogy elmukodott mikozben mar nagy tavolsagba volt a konvoly./ ha nem sokkal utanna robban akkor viszont hosszan csorgetik...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
A vedekezes egyebkent matematika kozeppont kereses vagy halmazelmelet alkalmazasa zomeben kozepsulis tananyagok alapjan zajlik. /ezek gyorsabbak de tobb info kell mert egy veletlen tavolabbi vagy nem odaillo jel ujraszamoltat... Ezert a fa modszerrel parhuzamosan futtatva erdemes alkalmazni es a random jelet igy meg lehet allapitani hogy random e vagy sem.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 481
113
Közbeszerzési értesítőből...

Tájékoztató az eljárás eredményéről

Vállalkozási keretszerződés „GAG rádiórendszerek karbantartása és javítása (2020)” tárgyban

A beérkezett ajánlatok száma: 1
A nyertes gazdasági szereplő neve: Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.)
A szerződés(ek) végleges összértéke: 196 850 394,00 HUF Áfa nélkül
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD and Szittya

felfoldi

Active Member
2020. július 23.
119
108
43
Az ied zavarok pl ugy mukodnek hogy minden frekin csapatnak amit mobilkeszulekek vagy cb k wifik stb hasznalnak. Es beekelodik a kodsorozatukba egy vagy tobb frekvencia es pl. Telonak teljesen mas lessz a hivoszam ami miatt termeszetesen mar nem is csorog ki.

Vedekezesnel a fa modszert alkalmazva ki lehet jatszani az ilyen tipusu zavarast csak mire vegig igen- nem- lehetel /ne a telefon a modern erintokepernyos okosok meg alkalmassa is tehetoek lennenek progival a szamitasi kapacitasuknak hala./ a jarmu mar reges reg messze jarna. /volt is egyebkent ra pl hogy konvoly utan robbant ied... Na az sgerintem ilyen fa proginak volt koszonheto hogy elmukodott mikozben mar nagy tavolsagba volt a konvoly./ ha nem sokkal utanna robban akkor viszont hosszan csorgetik...

Huhh, ez fájt.