[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ebből Putyin nemigazán tud jól kijönni. Azt kevesen gondolják, de Oroszország nem tud egyszerre egy időben annyi vasat a tűzben tartani, mint a Nyugat és nem is olyan hatékonysággal.

A motivációkat is rosszul látjuk. Oroszországnak az elsődleges érdeke - Grúzia és Ukrajna után - hogy ne alakuljon úgy még egyszer lehetőleg olyan, hogy volt szovjet (és nem mellesleg szomszédos) utódállamban, hogy katonai erővel megtámadják Oroszországot és/vagy a területén élő orosz kisebbséget. Nekik a "nyugi" - azaz végső soron a béke az érdekük. A Nyugatnak meg nem (leegyszerűsítve a cél, hogy minél több oldalról frontot nyitni Oo. felé - és "non plus ultra" szituáció, ha még más micsodájával is tudnák verni a csalánt) ...

Persze majd a "semmiből" feltűnő újabb rakétarendszerek és NATO alakulatok sem hiányoznak a szomszédba - különösen nem egy gazdaságilag- és társadalmilag széteső destabilizált országokba ...

Ilyen formán ez nem egy "klasszik" versenyfutás az érintett ország(ok) lerablásáért, mint azt itt mások emlegették. Érdekes módon a következő mondatban jött az "olcsó olaj", meg az, hogy az oroszok a felvevőpiacai az érintett országok gazdaságának (a Nyugatnak nem kell semmilyen termék- illetve szolgáltatás ezekből az országokból - legfeljebb az erőforrásaik illetve max. hely a katonai támaszpontoknak meg "élőhús a darálóba") meg egyéb támogatások. Persze OK, cél az hogy mindenki jól járjon, de itt nem a "kelet és nyugat kapitalista oligarchiáinak versenyfutása" az elsődleges ...

Oroszországnak a stabil és lehetőleg Velük korrekt pragmatizmuson alapuló viszonyt fenntartó szomszédos országok az érdeke. Ezt most már nagyon nehéz lesz megoldaniuk. Látható mi erőforrás özönlik harmadik felektől - éppen most Fehéroroszországba - hogy ki tudják nullázni azt az országot. Véleményem szerint ebből, ha Putyin valahogy jól jön ki az kb. a világ egyik csodája lenne ...

"de itt nem a "kelet és nyugat kapitalista oligarchiáinak versenyfutása" az elsődleges .."

De, elsődleges, mert ha Putyin kapitalistái nem akarnák lerabolni Belaruszt, akkor Lukasenko már régen csatlakozott volna Oroszországhoz, és akkor most nem fenyegethetné a Nyugat Belarusz átállításával Oroszországot.
Azzal viszont egyetértek, hogy lassan a Putyini rendszernek is vége. Ami utána jön, az sokaknak kevésbé fog tetszeni.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113

Több helyen több különböző számot írnak a letartóztatottakról. De több helyen már öt ezer letartóztatottat írtak már tegnap is. (bár mai hírek szerint már kevesebb a letartóztatás, mert tele vannak a börtönök) A letartóztatott újságírók számáról sem volt pontos adat tegnap.. Állítólag az Ukrán és az orosz újságírókat elengedték, (kitoloncolták) de még az sem biztos hogy az összeset. Belorus újságírókat viszont állítólag nem engedtek el.

Tyihanovszkaja eltávolításáról alapvetően megerősítetlen/ellenőrizetlen feltevések és hírek vannak. Pl a svoboda.org oldalon tegnap olvastam egy cikket, amiben sok felvetést,"hírt" felsorolnak Tyihanovszkaja "elmenéséről". Az egyik szerint Tyihanovszkajának felvételeket mutattak a gyerekeiről, aztán mutatták neki amint megverik a férjét, pisztolyt tartanak a fejéhez, majd ellőnek a feje mellett.
Más információk, kommentek szerint, Tyihanovszkaját több órán át fogva tartották. Erről olvastam 3 órát, és hét órát is.
Tyihanovszkaját általában nem tekintik árulónak, hanem megértik , miért "ment" el.

Alapvetően tegnapig az orosz telegram-mal kommunikáltak a tüntetők (vélhetően, ha van eszük, mai is), így a cég orosz tulajdonosára kisebb hősként tekintenek.
Eddig még nem találkoztam az oroszokat szidó kommentekkel, ami nem csoda...

Tegnap estére már 7000 fő volt rabosítva, tegnap este és éjszaka más "csak" 700 főt tartóztattak le.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Oroszországnak szüksége van a kvalifikált munkaerőre, gyártási kapacitásokra, nem utolsó sorban az infrastruktúrára, és egyáltalán nem utolsó sorban magára a népre. (És még egy Ukrajnát nem engedhet meg magának- már csak azért sem- "Ha egyszer becsapsz, a te hibád. Ha kétszer becsapsz az én hibám."...)
Mindezeken túl is , jelenleg, és a jövőben még inkább, Oroszországnak minden katonai gyártási felújítási potenciálra szüksége van- mégpedig szakemberestül.

A Nyugatnak egyik sem kell.
Piac kellene. Felvonulási terület Oroszország ellen kellene. (Bár az utóbbi nem az EU-nak, hanem a NATO/USA-nak)

A Belorusok nem is szidják most Oroszországot, a legesélyesebb jelöltek mind oroszbarátok, ahogyan maga az ország is. Nem véletlenül tudta elvinni anno Belorusiát a csatlakozás küszöbére. Ha csatlakoznának, azt igen nagyon vélhetően egyáltalán nem bánná az ország, vélhetően még az a kb 10.. % nyugaton sem igazán. (Ránéznek Ukrajnára, és annyi. A Nyugatban már ők sem fognak bízni, pláne, miután látják ők is mi történik Nyugat Eu-ban)

Problémák lesznek, de igazából még az EU is jobban járna azzal, ha Belorusia valamilyen formában csatlakozna Oroszországhoz. Persze a NATO/USA őrjöngene, mint ahogyan a Brüsszeli "hivatalnokok" is.

Viszont Nyugat EU azt már láthatja, ha valami csoda voltán sikerülne (nem fog) leszakítania Belorusiát Oroszországról, még kevésbé jutna át az orosz és Eurázsiai piacra mint eddig. Kínába meg már most sem tud még annyira sem eljutni, mint az átcímkézett "Belorus" termékekkel Oroszországba. (Bár Putyin már zárja azt az ajtót is)

Szerintem páran azt nem értitek, hogy mindezen - teljesen logikus - érvek mellett Lukasenkonak egy célja van: a szovjet rendszer megőrzése. Nem akar kapitalizmust. Orosz kapitalistákat sem. Át akarja menteni a SZU-t.
Mégjobban kisarkítva: Lukasenko szerint Belarusz hű utódja a SZU-nak, míg Oroszország áruló, mert kapitalista lett. Azért nem csatlakozik Oroszországhoz (se), mert nem akar kapitalista rendszert.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Érdekes, lényegében a Litván külügyminiszrter azt mondta, hogy Tyihanovszkaja 14 napig karanténban van, mint mindenki, aki az ország területére lép. Lehet hogy többet mondott ezzel, mint kellene.
https://rusvesna.su/news/1597306060
Szerintem páran azt nem értitek, hogy mindezen - teljesen logikus - érvek mellett Lukasenkonak egy célja van: a szovjet rendszer megőrzése. Nem akar kapitalizmust. Orosz kapitalistákat sem. Át akarja menteni a SZU-t.
Mégjobban kisarkítva: Lukasenko szerint Belarusz hű utódja a SZU-nak, míg Oroszország áruló, mert kapitalista lett. Azért nem csatlakozik Oroszországhoz (se), mert nem akar kapitalista rendszert.

Én meg már azt hittem, Lukasenko azért nem akarta eddig a csatlakozást/ egyesülést / folytatta a hitegetést a küszöbön, mert már esélye sincs arra hogy ő legyen annak az elnöke. És ez a jövőben sem fog változni, bárminek is hívják majd azt a képződményt. ( És így megvan a saját kis birodalma is- aminek a megmaradásáért tényleg sokat is megtett.)
Jelen állás szerint viszont az álláspontja- bizonyos feltételek mellett- nagyon gyorsan megváltozhat. Persze, ha a helyzet normalizálódik, a hitegetést még mindig megpróbálhatja folytatni. Jelenleg viszont Belorusnak magának Oroszországhoz, vagy egy azzal való föderációhoz való csatlakozása tényleg egy megtörténhető lehetőség. És rövid időn belül. Egy SZU 2 talán valamikor a jövőben nem lehetetlen. De nem most, és még csak nem is a közeljövőben. Nem addig amíg Putyin még hatalmon van képességei (ép elme, ugyanaz a hatékony vezér, akinek az eddigiek alapján van valamilyen kivitelezhető jövőképe...) birtokában
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 660
27 820
113
Lukasenko mindent "ingyen" akart , de cserébe nem adott semmit az oroszoknak amit akartak- csak a hitegetések meg az igérgetések mentek részéről.
Olyan pofátlan is volt Luka egy időben, hogy ingyen akarta beszerezni az oroszoktól a Szu-30SzM vadászgépeket arra hivatkozva, hogy "Belarusz Oroszország védelmét látja el". https://www.vedomosti.ru/politics/articles/2019/11/14/816316-lukashenko

Mindeközben jelzés nélküli karhatalmi erők jelentek meg a Yandex és az Uber minszki irodáiban, belső források szerint házkutatást tartanak: https://tass.ru/proisshestviya/9191297
Pompeo hozva a szokásos formáját ismét a klasszikus "szankciókat helyezünk kilátásba Belarusz ellen" fordulattal reagált az eseményekre, mely tartalmazhatja az olajszállítások felfüggesztését. Egyelőre még a külügy nem állította össze a pontos választ. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/9187811
A szlovén miniszterelnök új választások kiírását sürgette Pompeoval közös sajtótájékoztatóján (valszeg ez lesz az amerikai válasz is): https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/9191379
Illetve Telegramon írnak olyat, hogy Minszkben a Puskinszkaja metróállomásnál (ahol meghalt az egyik tüntető) az eu-s nagykövetek egymás után helyeznek el virágokat, ami eléggé Majdan utánérzetet generál orosz részről.
 
  • Tetszik
Reactions: vata and b4l4g3

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Érdekes, lényegében a Litván külügyminiszrter azt mondta, hogy Tyihanovszkaja 14 napig karanténban van, mint mindenki, aki az ország területére lép. Lehet hogy többet mondott ezzel, mint kellene.
https://rusvesna.su/news/1597306060


Én meg már azt hittem, Lukasenko azért nem akarta eddig a csatlakozást/ egyesülést / folytatta a hitegetést a küszöbön, mert már esélye sincs arra hogy ő legyen annak az elnöke. És ez a jövőben sem fog változni, bárminek is hívják majd azt a képződményt. ( És így megvan a saját kis birodalma is- aminek a megmaradásáért tényleg sokat is megtett.)
Jelen állás szerint viszont az álláspontja- bizonyos feltételek mellett- nagyon gyorsan megváltozhat. Persze, ha a helyzet normalizálódik, a hitegetést még mindig megpróbálhatja folytatni. Jelenleg viszont Belorusnak magának Oroszországhoz, vagy egy azzal való föderációhoz való csatlakozása tényleg egy megtörténhető lehetőség. És rövid időn belül. Egy SZU 2 talán valamikor a jövőben nem lehetetlen. De nem most, és még csak nem is a közeljövőben. Nem addig amíg Putyin még hatalmon van képességei (ép elme, ugyanaz a hatékony vezér, akinek az eddigiek alapján van valamilyen kivitelezhető jövőképe...) birtokában

Én arra tippelek, hogy Lukasenko át fogja játszani/engedni a Nyugatnak az országot, mert azzal segít megbuktatni a kapitalizmust Oroszországban. (Ha csatlakozna Oo.-hoz, akkor tovább éltetné az oroszországi kapitalista rendszert.)
 
W

Wilson

Guest
Ez kb a chicken run. Röhögve el tudna menni minszkig, meg kijevig, de ki akarja e próbálni a nyugati reakciókat, nyugat mer e bármit reagálni.

Oroszország még egy Ukrajnát nem fog megengedni pláne nem belorusziában a már említett gazdasági,társadalmi és kulturális okokon túl már csak azért sem mert az erősen terület fókuszú orosz védelmi koncepció kulcsfontosságú eleme Fehéroroszország mivel nélkülözhetetlen Szentpétervár és Moszkva védelmének szempontjából.
 
  • Tetszik
Reactions: vata

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 030
2 706
113
Ebből Putyin nemigazán tud jól kijönni. Azt kevesen gondolják, de Oroszország nem tud egyszerre egy időben annyi vasat a tűzben tartani, mint a Nyugat és nem is olyan hatékonysággal.

A motivációkat is rosszul látjuk. Oroszországnak az elsődleges érdeke - Grúzia és Ukrajna után - hogy ne alakuljon úgy még egyszer lehetőleg olyan, hogy volt szovjet (és nem mellesleg szomszédos) utódállamban, hogy katonai erővel megtámadják Oroszországot és/vagy a területén élő orosz kisebbséget. Nekik a "nyugi" - azaz végső soron a béke az érdekük. A Nyugatnak meg nem (leegyszerűsítve a cél, hogy minél több oldalról frontot nyitni Oo. felé - és "non plus ultra" szituáció, ha még más micsodájával is tudnák verni a csalánt) ...

Persze majd a "semmiből" feltűnő újabb rakétarendszerek és NATO alakulatok sem hiányoznak a szomszédba - különösen nem egy gazdaságilag- és társadalmilag széteső destabilizált országokba ...

Ilyen formán ez nem egy "klasszik" versenyfutás az érintett ország(ok) lerablásáért, mint azt itt mások emlegették. Érdekes módon a következő mondatban jött az "olcsó olaj", meg az, hogy az oroszok a felvevőpiacai az érintett országok gazdaságának (a Nyugatnak nem kell semmilyen termék- illetve szolgáltatás ezekből az országokból - legfeljebb az erőforrásaik illetve max. hely a katonai támaszpontoknak meg "élőhús a darálóba") meg egyéb támogatások. Persze OK, cél az hogy mindenki jól járjon, de itt nem a "kelet és nyugat kapitalista oligarchiáinak versenyfutása" az elsődleges ...

Oroszországnak a stabil és lehetőleg Velük korrekt pragmatizmuson alapuló viszonyt fenntartó szomszédos országok az érdeke. Ezt most már nagyon nehéz lesz megoldaniuk. Látható mi erőforrás özönlik harmadik felektől - éppen most Fehéroroszországba - hogy ki tudják nullázni azt az országot. Véleményem szerint ebből, ha Putyin valahogy jól jön ki az kb. a világ egyik csodája lenne ...

-Köszönöm h a rózsaszínű csillâmpónik ezúttal kimaradtak.
-A belorusz vasat a tűzben tartani (olcsó olajjal, vagy akár tankokkal) nem gondolom h ne lenne erőforrása az oroszoknak, max a nemzetközi reakciókat nem akarja bevállalni.
-"katonai erővel megtámadni oroszországot" normális politikus ilyet nem nagyon tesz, és nem is tervez.
-"minél több frontot nyitni" nem tudom, a katonai kolosszus grúzokra célzol?
-"semmiből feltűnő rakétarendszerek" feltételezem a román-lengyel pattiotokra, vagy a finn-litván nasamsra cêlzol (ha nem akkor ìrd ki mire). A fenti országok hogyan oldhatnák meg a légtérvédelmüket? azért mi csak vegyük meg azt a nasams-ot!
-"nyugatnak nem kell semilyen termék vagy szolgáltatás csak az erőforrások" elég önellentmondás. Ha piaci alapon működsz akkor kivihetsz bármit (tokaji, szilvapálinka, a rába gyár cucai, csak vâllalható minőségben kell gyártani.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Olyan pofátlan is volt Luka egy időben, hogy ingyen akarta beszerezni az oroszoktól a Szu-30SzM vadászgépeket arra hivatkozva, hogy "Belarusz Oroszország védelmét látja el". https://www.vedomosti.ru/politics/articles/2019/11/14/816316-lukashenko

Mindeközben jelzés nélküli karhatalmi erők jelentek meg a Yandex és az Uber minszki irodáiban, belső források szerint házkutatást tartanak: https://tass.ru/proisshestviya/9191297
Pompeo hozva a szokásos formáját ismét a klasszikus "szankciókat helyezünk kilátásba Belarusz ellen" fordulattal reagált az eseményekre, mely tartalmazhatja az olajszállítások felfüggesztését. Egyelőre még a külügy nem állította össze a pontos választ. https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/9187811
A szlovén miniszterelnök új választások kiírását sürgette Pompeoval közös sajtótájékoztatóján (valszeg ez lesz az amerikai válasz is): https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/9191379
Illetve Telegramon írnak olyat, hogy Minszkben a Puskinszkaja metróállomásnál (ahol meghalt az egyik tüntető) az eu-s nagykövetek egymás után helyeznek el virágokat, ami eléggé Majdan utánérzetet generál orosz részről.

"arra hivatkozva, hogy "Belarusz Oroszország védelmét látja el"

Ebben is tökéletesen igaza van Lukasenko-nak. A II. vh. alatt is a golyófogó szerepét játszotta Belarus (és Ukrajna is). Az egész ország hadszíntér volt és most is kb. ez lenne a szerepe az országnak. Ezért jogosan vár el kompenzációt.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
"arra hivatkozva, hogy "Belarusz Oroszország védelmét látja el"

Ebben is tökéletesen igaza van Lukasenko-nak. A II. vh. alatt is a golyófogó szerepét játszotta Belarus (és Ukrajna is). Az egész ország hadszíntér volt és most is kb. ez lenne a szerepe az országnak.

Mégis a 27 milliós szovjet áldozatból 19 millió orosz volt. :)

Rosszul gondolod. Az, hogy a bolsevikok a 20-as években léterehoztak mesterséges adminisztratív államokat, nem jelenti azt, hogy ott nem éltek oroszok, sőt döntő többségben.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Oroszország még egy Ukrajnát nem fog megengedni pláne nem belorusziában a már említett gazdasági,társadalmi és kulturális okokon túl már csak azért sem mert az erősen terület fókuszú orosz védelmi koncepció kulcsfontosságú eleme Fehéroroszország mivel nélkülözhetetlen Szentpétervár és Moszkva védelmének szempontjából.

Én továbbra is azt állítom, hogy oroszok nem fognak katonailag beavatkozni.. Ki tudja a helyes választ?
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Érdemes meghallgatni, az eleje Belorussziáról szól, aztán van szó Libanonról, aztán a Közel-Keletről és Iránról is.

A Moszkvához való közelítést vetíti előre a fehérorosz választás kimenetele - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója. Tálas Péter szerint ezzel együtt némileg gyengülhet a belorusz diktatúra. Varsónak biztonságpolitikai érdeke, hogy a posztszovjet térség kevésbé függjön Moszkvától.
Tálas Péter: Putyinnak üzent a 80 százalékos győzelemmel Lukasenka
 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Varsónak biztonságpolitikai érdeke
Ez egy nagy butaság amit mondott. Varsó érdeke, hogy ne avatkozzon be posztszovjet országok belügyeibe, ne legyen az usa pincsi kutyája, ne állomáztasson jenki bázisokat, katonákat a területén és még azért fizet is. Törekedjen jó viszonyra szomszédaival.

Nagyon gyengék egyébként a magyar biztonságpolitikai szakértők, főleg orosz és posztszovjet viszonylatban.
 
  • Tetszik
Reactions: vata