Összefoglaló a légvédelmi eszközök működéséről...

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Minden nagyon szép,minden nagyon jó-csak egy büdős szót nem értek belőle!!!:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
Egyénként, ha valaki gyakorlott narrátor, akkor jelezze nyugodtan és felmondhatja a szkriptet. Én még soha nem csináltam ilyet, szóval csúcsminőségre első körben ne számítson senki ezen a téren...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Egyénként, ha valaki gyakorlott narrátor, akkor jelezze nyugodtan és felmondhatja a szkriptet. Én még soha nem csináltam ilyet, szóval csúcsminőségre első körben ne számítson senki ezen a téren...
Nyugalom,bele fogsz jönni.
Az érthetőségre koncentrálj.Ne felejsd el,hogy a hallgatók többsége nem mérnök.
Irásaid jók.Nekem ugyan némafilm,de ez a kisfilm se tűnik rossznak.
Menni fog.
 
M

molnibalage

Guest
Meg ! Meg ha Magyar vagy akkor vagy magyar hang és angol a szöveg vagy minimum magyar a felirat ! Engem is érdekelne , turista szinten elvagyok az angollal de szakszöveggel nagyon nem !
Mivel nem az enyém a csatorna, ezért feliratot nem csináltam hozzá. A magyar változat az én narrálásommal készült első körben. Olyan lesz, amilyen...
Csak ezért most nem veszek egy 40-50k-ba fájó mikit.

Igazából az Aeropark YT videójinak a narrátorának megkeresésére gondoltam, hogy ő esetleg elvállalná-e akár némi ellentételezésért cserébe....
Még élőben is nagyon megnyerő a hangja.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Negan

Én ezt kicsit másként látom.
A MIG-15 szerintem nem volt olyan jó, mint pl. az F-86 Sabre.
A MIG-17/19 sem volt valami nagy szám.
A MIG-21 szerintem a legjobb 2. generációs vadászgép volt, jobb volt, mint a Mirage III. (Az izraeliek szerint is. Tesztelték mind kettőt)
A MIG-21 gyönge pontja egyértelműen a gagyi rakéta fegyverzet volt. Az R-13 nagyon kezdetleges rakéta volt. Az RS-1/2-őt megemlíteni sem érdemes.

Az F-4 Fantom korán jött, arra a front légierő szintjén lépni nem tudtak.
Ellenben a PVO-nál megjelent a Szu-15-ös. Az sok tekintetben egy F-4 Fantom képességű gép volt, kétes értékű rakéta fegyverzettel.
(oké, az első AIM-7-esek szintén szarok voltak)
Az USA-ban minden hova F-4 került, a szovjeteknél meg valamiért a Szu-15 beragadt a PVO-hoz. Így sokkal később jutott csak a front légierő fejlettebb vadászgéphez, ez volt a MIG-23.
Nah, ez a gép úgy volt szar, ahogyan volt. Látszik, hogy nagyon nagyot akartak markolni csak a kapkodásban nem sikerült. Itt gyakorlatilag minden rosszul működött.

Ezzel majdnem párhuzamosan megjelent a MIG-25 ami szintén PVO gép lett, és minden szempontból impozáns gép volt.
Ehhez már egész jó rakéta fegyverzett volt, kifejezetten BVR harcra. (R-40)
Közben a MIG-23 az "építsünk szarból várat" jeligével kezdett fölzárkózni. pl. megjött az R-60-as rakéta. Az egész jó cucc volt, csak hát szegényt a Mirage III szintű gépek ellen méretezték így (szerintem) túl kicsi lett a harci része. Így például egy találattal egy F-15 szerű gépet lelőni nem lehetett.

Eljutottunk oda, hogy mire használható lett a MIG-23 addigra megjelent az F-14/F-15. Ez megint egy generációs ugrás. A MIG-23 ismét esélytelen....
Utána további sorscsapásként megjelent az F-16/F-18 és ekkora egyértelművé vált, hogy kellene ellenük valami.
Ekkor jött először a MIG-29 majd a Szu-27.
Elvileg a MIG-29 a BVR képessége miatt jobb volt, mint az F-16A, és forduló harcban jobb volt, mint az F-4-es. Nagyjából ez volt a szovjet F-18-as.
Viszont a gyakorlati megvalósítás itt is picit zizisre sikerült.
A Szu-27 viszont a 80's évek végére tényleg egy F-15C képességű repülőgép volt. Még úgy is, hogy a későbbi véglegesnek szánt verzió az SZU széthullása miatt nem készült el a hidegháború idején.

Ezek mellet pedig volt egy MIG-31-es, ami szerintem egy abszolút BVR király volt. (Az F-14 mellet)
Csak ugye ez is a PVO-nál, vagyis kb. sosem lett volna F-14/15 vs. MIG-31 BVR csata.

Én így látom a történetet. Azt viszont meg ne kérdezd tőlem, hogy a front légierőt miért csak elmaradott repülőgépekkel szerelték fel nagyon sokáig. Lehet pénzügyi oka volt vagy valami hasonló.
A Szu-15 és a Mig-25,31 azért volt csak a honi légvédelemnél, mert nem voltak alkalmasak manőverező légiharcra. Ezek klasszikus elfogó vadászok. A Mig-21est, mint bármely repülőt kár a fegyverzetétől külön vizsgálni.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Egy baszott nagy gépről beszélünk és nem kell Alaszkáig menni eleg csak az indítási területig elkíserni a bombázókat.Az oké,hogy a CM messzire elér de minél közelebb indítják annál kevesebb idő van reagálni rá és annál szabadabban lehet a CM útvonalát kijelölni.
Ez hülyeség, de második nekifutásra erre te is rájössz.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Mivel?Semmihez nem kezdhetnek eddig amíg a szárazföldi és haditengerészeti légierő is aktív.Arra kell készülniük,hogy valamelyiket meg kell bénítaniuk,különbem bele se kezdjenek az egészbe (a kettő együtt még nekik is sok lenne egyszerre).Ha hiszed ha nem aki háborúra készül az nem általában készül háborúra hanem céliranyosan arra amit végre akar/végre kell hajtania.A feladatra készülés mint elv nem csak kisalegység szinten jelenik meg hanem a legmagasabb szintekig alapvetés.

Ezek után szerinted nincs nekik mivel végrehajtani?Pont nekik, akik vagy 10 éve fossák a modern haditechnikát?
Ha kínaiakról beszélsz, akkor modernnek kinéző, gyanús hogy gagyi, soha ki nem próbált haditechnikát.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 725
113
gacsat

A Szu-15 6.5G-t tudott. Az akkoriban nem volt kevés.
A műszerezettsége és a szar rakétája miatt nem volt alkalmas manőverező harcra. Bár később megkapta az R-60-at is.
Minimális fejlesztéssel alkalmas lett volna arra amire a MIG-23-at használták jóval később. Az első MIG-23-asok még annyit sem tudtak , mint az öregebb Szu-15-ös.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
gacsat

A Szu-15 6.5G-t tudott. Az akkoriban nem volt kevés.
A műszerezettsége és a szar rakétája miatt nem volt alkalmas manőverező harcra. Bár később megkapta az R-60-at is.
Minimális fejlesztéssel alkalmas lett volna arra amire a MIG-23-at használták jóval később. Az első MIG-23-asok még annyit sem tudtak , mint az öregebb Szu-15-ös.
Ez csak egy adat.
 
M

molnibalage

Guest
Holnap egy rövid előnézetet feltöltök elvileg, hogy látható legyen mire lehet számítani.
Csak kéne az YT csatornának még egy logót is csinálni...

Zsír!

Kommentek főleg, látszik Bilkov konyhanyelvéhez szoktak, max 1-1 felsorolásszerű összehasonlítással megnehezítve :D
Azért sorban jönnek a másféle kommentek is...

ramincybran 44 perce
what an elite video - most fascinating video I've ever seen in entire military videos congratulation

RTM 1 órája
I would love to hear more about air defences! With a lot of technical details! Awesome video! Thumbs up.

Nikita Matveyev 1 órája
What a great job! I really want more of high detail analysis on this channel!

BILL HANNA 2 órája
Binkov you have outdone yourself THANK YOU that was an excellent succinct informative flawless video THIS is why I subscribe and support your channel

Enclave 0fficer 3 órája
One of the best SAM videos in youtube, it’s also good to see old systems because most people don’t understand how complex even the older systems were

Joseph Carstensen 4 órája
Love the highly detailed, longer format videos. They enable the watcher to actually walk away from the video with knowledge, satisfying the curiosity that compelled them to watch the video in the first place


Zebedee Dougal 6 órája
My father was a Vulcan pilot and he told me about this when I was a kid. Thank you for such great technical coverage, nice to learn about what he was facing!


Hemaang Sood 6 órája
You need to do more video's like this



Ez is beszédes. Lenne igény többre.

overmax992 6 órája
really interesting video ! I hope Binkov will cover the rest of soviet SAM systems...

Marc Burroughs 4 órája
I would like to see a video about the sam network in Hanoi during the Vietnam War


Meg ez is beszédes.


wanderer10k
1 órája
This was a little boring. There's only so much numerical detail you want for this. But dude love all your other videos.

Válasz.


abc alqadiri
1 órája
I think some pertinent information to grasp completely understanding can be hard to make entertainment for viewer during observation . The strong side of this video is the details. Simple to say “this missile knock planes down” Very much more to explain exactly how and why.

Értékelik, hogy a miért és hogyan is megvilágításba kerül.

Ez me jópofa.
flipdart 7 órája
I feel like I would have paid more attention in maths classes if we'd been getting this kind of lecture
 
  • Tetszik
Reactions: Rotten878

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 365
113
Azért sorban jönnek a másféle kommentek is...

ramincybran 44 perce
what an elite video - most fascinating video I've ever seen in entire military videos congratulation

RTM 1 órája
I would love to hear more about air defences! With a lot of technical details! Awesome video! Thumbs up.

Nikita Matveyev 1 órája
What a great job! I really want more of high detail analysis on this channel!

BILL HANNA 2 órája
Binkov you have outdone yourself THANK YOU that was an excellent succinct informative flawless video THIS is why I subscribe and support your channel

Enclave 0fficer 3 órája
One of the best SAM videos in youtube, it’s also good to see old systems because most people don’t understand how complex even the older systems were

Joseph Carstensen 4 órája
Love the highly detailed, longer format videos. They enable the watcher to actually walk away from the video with knowledge, satisfying the curiosity that compelled them to watch the video in the first place




Ez is beszédes. Lenne igény többre.

Marc Burroughs 4 órája
I would like to see a video about the sam network in Hanoi during the Vietnam War


Meg ez is beszédes.


wanderer10k
1 órája
This was a little boring. There's only so much numerical detail you want for this. But dude love all your other videos.

Válasz.


abc alqadiri
1 órája
I think some pertinent information to grasp completely understanding can be hard to make entertainment for viewer during observation . The strong side of this video is the details. Simple to say “this missile knock planes down” Very much more to explain exactly how and why.

Értékelik, hogy a miért és hogyan is megvilágításba kerül.

Csodálkozol?
Megnézed a legtöbb, magasan nézett haditechnikai csatornát (Covert Cabal, US mil. news, stb...), valójában iszonyatosan primitívek, lényegében karosszék színvonalú elemzések és light infóhalmaz.
Itt a HTKA-n (meg jópár más fórumon) némelyik komment egész csatornák heti adagját agyonvágja tartalmilag....
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Ezért is akartam áttérni a videózásra. Sokkal többet ér egy rövid animáció, mint szöveg és statikus ábra.

Na, akkor tessék elképzelni az egész HTÖ-t ilyen formátumban...
Magyarul is!!!Annyi hozzászólást ugyan nem kapsz rá,mint angolul,de páran azért bizton megnézzük.