A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 786
25 338
113
Szerintem hadiipari dolgok (mármint valami új - Izraeltől) most nem lesz. Az elképzelhető, hogy mi is a "sarokba leszünk ültetve", mint Vučić és esetleg lesz ilyen "követségáthelyezezősdiről" is szó.

Annál is inkább, mert most van egy nagyon "kemény dolguk" ami nekünk nagyon kéne. Pláne úgy egyébként az Északi Áramlat 2 miatti kőkemény fiaskók miatt is. Aztán a román Fekete-tengeri gázmezőkkel kapcsolatban sem "pörögnek" az események mostanában ... Most az ilyen azeri-grúz-török irányok meg mostanában kezdenek "darázsfészekké" válni ...

És az pedig a gáz. Úgy tudom az alábbi projektben már Bulgária is benne van (eleve volt nemrégen épített görög-bulgár gázvezeték, de az ugye a Fekete-tengeri gázterminál miatt lett eredetileg) - csak nagyon hirtelen nem találtam frissebbet (itt ugye az Izrael- és Ciprus könyékén kitermelt gáz Európába szállításáról van szó. Ugye nem kell részletesen magyaráznom miért kellett Németországra ilyen keményen "koppintani" az Északi-Áramlat 2 miatt?):

79967309_526050601330061_894540270694039552_n.jpg

Az Amerikában még bőven délután/este, attól függ hol volt épp Trump. A tv-ben csak annyit mondtak róla, hogy a Covidról beszéltek telefonon...

Igen, könnyen lehet, hogy a görög-török csörte kapcsán lesz egy "eligazítás"...
V4-eknek is áttételesen.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
1.- Orosz rulett, amelynek a tétje minden vagy semmi. Trump most már nem adhat semmit, amit februári beiktatása után Biden nem soporhetne le az asztalról. Ézert csak abban bízhatnak, hogy Trump nyer és akkor sokkal nagyobb lesz a nyeremény.

Nonszensz. Ez nem Kozep-Europa, itt ha alairnak valamit, az done deal. Biden semmit nem tud csinalni mar utana, plane, hogy csak februarban veszik at az iranyitast. Congress mar elfogadta, FMS engedelyt megkapta, ha a kormanyzat alairja, akkor egy LM, Raytheon stb leszallitja.

3.- Vagy a szívességert csérébe éppen hogy le akarják mondani vagy inkább késobre tólni a Lockheed-féle uzletet, mert nem lesz pénz. Egy miliardos volumenú uzlet elhalasztásának pedig ára van.

Ez elkepzelheto, mint lehetoseg, de ketlem, Orbaneknak inkabb sietniuk kell szerintem, meg mielott a Biden adminisztracio atveszi a hatalmat...

Az az érdekes, hogy csütörtök éjjel telefonoztak. Valamiért fontos, hogy ott legyen Magyarország.
Szerda este talán okosabbak leszünk...

...igen, az en tippem is az, hogy valoszinuleg valami deal lesz a zsidokkal ill az amerikaiakkal (Kushner!), de a NATO egisze alatt, ugy kihuzzak a meregfogat az EU-val homlokegyenest szembemeno nagykotvseg-koltoztetesnek (amit amugy csendben siman visszavihetnek kesobb, ha ugy alakul, akarmire hivatkozva.)
 
  • Tetszik
Reactions: Molon Labe

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 911
22 406
113

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 918
113
Fegyverbeszerzes apropenz ahhoz ami most zajlik.
Ezt jol kihasznalva fegyverbeszerzes aranak sokszorosat lehet kihozni amibol kesobb akar fegyvert is lehet venni nagyon sok minden mas mellett.

Egyebkent szerintem trump nyeri a kovetkezo valasztast.
 
K

kamm

Guest
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 082
11 027
113
Annyira felpörögtek az események a magyar honvédelmi fejlesztés terén, hogy mindenki csak kapkodja a fejét! Mi magyarok örömmel, a környező országok viszont kevésbbé veszik kitörő örömmel a “hirtelen” elkezdett haderő fejlesztésünket. Hiszen hosszú évtizedekig meredek lejtmenet, és elborult agyú honvédelmi leszerelés, leépítés, fegyvernemek megszüntetése folyt, ami rajtunk kívül minden más népnek körülöttünk, teljesen megfelelt.. Naná hogy, hiszen érdekükben áll a katonailag szuper gyengusz, önvédelemre is teljesen képtelen Magyar nép. Viszont érthető a teljes döbbenetük, miután a leépítések évtizedei után, hirtelen egymást érik a különböző haditechnikai fejlesztéseinkről szóló bejelentések! Hosszú ideig elég lehangoló volt látni a szomszédos országok fejlesztéseit, beszerzéseit, miközben nàlunk egyre inkább a nevetség tárgyává vált a magyar katonai szakma, úgy ahogy van. A hadi iparunk sem létezett, miközben fele ekkora országok is prosperáltak e téren is. Közben nato tagok is lettünk, és laikusként eléggé furcsáltam, hogy saját magunkat sem vagyunk képesek megvédeni egy hasonló méretű ország támadása esetén sem. Közben meg katonákat küldtünk szerte a világban, a különböző háborús övezetekbe hiányos, vagy elavult technikával, illetve idehaza maximum a víztisztítás, logisztika, és katasztrófaelhárítási feladatot kapott a honvédség, és szinte semmilyen nagyarányú haderőfejlesztés nem történt, kivéve a grippen beszerzést. Nagyon örülök a haderőfejlesztésnek. A sokszor itt emlegetett Izraeliek leegyszerűsítve arra jutottak, hogy mivel mindig is túlerővel kell szembenézniük, olyan ütőképes haderőt muszáj felállítaniuk, fenntartaniuk, és persze fejleszteniük ami a támadásokat kivédi, emellett cél az, hogy az ellenségnek olyan nagy árat kelljen megfizetnie, hogy utána rövid időn belül képtelen legyen a támadásra akárcsak gondolni is. Kiemeltem a fejlesztést, hiszen kettős haszna is van. Folyamatosan tartják a kor szinvonalát, vagy meghaladják azt, tartva a technológiai előnyt! Ezen kívül nemzetközi piacokon megjelenhetnek ezekkel az általuk fejlesztett, és gyártott fegyverrendszerekkel, ami igen komoly bevételt jelent. Az, hogy magyarországon ismét lesz hadiipari fejlesztés, gyártás, és k+f, az mindenképp nemzeti érdek. Üdvözlöm azt a rég várt politikai akaratot ami végre megadja a pénzügyi hátterét a honvédelmünk megerősítéséhez! Ezzel pedig a szuvenerításunkat erősítik, és a tárgyalóasztaloknál is változhat a hangnem irányunkban. Hogy tíz éven belül lesz e komolyabb konfliktus amibe hazánk is belebonyolódhat, azt nem tudom, de nem kell bizt. pol. szakértőnek lenni ahhoz, hogy belássuk, jelenleg is zajlik ukrajnában egy durva háború, és a balkán is elég instabil.. Igen sebezhetőek vagyunk nato tagság ide vagy oda..


1000/1000
Teljesen egyetértek!
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 911
22 406
113
Ja, senki mas nem menne el, annyira komoly. :)
"Donald Trump amerikai elnök meghívására, egyedüli európai uniós miniszterként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján kedden a Fehér Házban. Az esemény alkalmával kétoldalú tárgyalásokat is folytat Washingtonban." ;)
forrás: https://www.origo.hu/itthon/20200913-washingtonban-targyal-szijjarto-peter-kedden.html
 
K

kamm

Guest
"Donald Trump amerikai elnök meghívására, egyedüli európai uniós miniszterként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján kedden a Fehér Házban. Az esemény alkalmával kétoldalú tárgyalásokat is folytat Washingtonban." ;)
forrás: https://www.origo.hu/itthon/20200913-washingtonban-targyal-szijjarto-peter-kedden.html

Igen, errol beszelek.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Úgy olvastam, hogy egyedül őt hivta meg Trump a Szaudi-Izraeli békeakármi aláírására, vagy valami ilyesmi... Elég komoly dolog

Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein lesz az a Szaúd-Arábia ... ;) Egyébként Jordánia, Egyiptom és a mostani kettőt követően Ők a következőek. Voltak már ezirányú lépések/utalások ...

Ja, senki mas nem menne el, annyira komoly. :)

Amugy mindenhol emlitik a kulon targyalasokat - mi is volt az a sajat muholdas tema, abban nem volt benne izrael valahogyan...?

https://index.hu/kulfold/2020/09/13...shingtonban_a_tortenelmi_bekemegallapodasnak/

Műholdas/űrkutatásos témakörben most elméletileg a franciákkal motorozunk együtt. Lehet találtunk valami okosságot, ami az USA -t is érdekelheti? :D
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
Komolytalan lenne egy közelkeleti Izraellel kötött békemegállapodás az Amerikai Egyesült Államok égisze alatt, amiért béke nóbel díjat adnak? Miért az?

Nem adtak semmilyen dijat, jelolni meg minden sarki hulyet lehet.

A bekeszerzodes gyakorlatilag egy humbug, Trump eroltette ki, de ugy, hogy kozben tota kiarusitotta a palesztinokat a visszataszito Netanyahunak, akit kozben koztorvenyes bunozokent helyeztek vad ala az eleg onallo izraeli ugyeszek, a fereg meg minden modon probal kibujni, egy igazi gerinctelen csuszomaszo.
Ez egy tipikus osotba okorseg, soha nem lesz ebbol igy semmi. Ameddig az arabok meg a zsidok erdekei ugy kivanjak a Trump taho modora miatt, addig betartjak ill a kozepkori torzsek primitiv szintjen leledzo szaudiaknak ez volt az ara, hogy cserebe egy gatlastalan, vegtelenul immoralis Trump egyszeruen tullepjen azon, hogy ezek az elmebeteg, aberralt teveseggszerelmes homoki barbarok egyszeruen FELDARABOLTAK egy ugyintezesre becsalt ujsagirot az egyik nagykovetsegukon. Ez egy ilyen vegtelenul primitiv, allati szinten mozgo orszag, kb ez a Trump kulpol szintje.
 
K

kamm

Guest
Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein lesz az a Szaúd-Arábia ... ;) Egyébként Jordánia, Egyiptom és a mostani kettőt követően Ők a következőek. Voltak már ezirányú lépések/utalások ...

A szaudiak is jonnek,ez nyilvanvalo. Ez az ara annak, hogy a Kashoggi barbarsagot letudjak amerikai korokben.

Műholdas/űrkutatásos témakörben most elméletileg a franciákkal motorozunk együtt. Lehet találtunk valami okosságot, ami az USA -t is érdekelheti? :D

Ja, igen, remlik, hogy ott jart a Szijjarto...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 106
13 524
113
Trump nyomja az izraeli-arab negbékélést. Augusztusban összehozta a békeszerződést az Arab Emírségek és Izrael között, most pedig Bahrein - Izrael békeszerződés aláírása lesz kedden.
Bárki mondhat barmit Trumpról, de ezek történelmi lépések. Nyárig az arab országok közül csak Egyiptom és Jordánia kötött Izraellel békeszerződést, most dupláz.

Ezen vesz részt Szíjjártó egyedüli európai politikusként. Csak minket hívtak meg. Ez valószínűleg összefügg az eheti Trump - Orbán megbeszéléssel.

Ha tippelnem kell megy a magyar követség Jeruzsálembe, a kérdés az cserében mit kértünk. Ebben már vastagon lehet haderőfejlesztést érintő megállapodás, mind izraeli, mind USA oldalon. Gyanitom az AMRAAM buliról is szó lesz, de Izraellel is felröppent már hadiipari együttműködési lehetőség a Spike rakéták kapcsán, amivel a H145M és H225M páncéltörő képességét jócskán erősítenénk. Itt ezzel a szimbolikus lépésünkkel az alkupozíciónkon sokat javithattunk. Talán még Uniós állam nem tette át Jeruzsálembe a követségét. Most fű alatt megtehetjük, mert nem ez lesz a durranás, hanem a békeszerződés, viszont a politikai, gazdasági hasznit meg bekasszírozzuk.

A magyar gazdasági kilátások a Covid miatt romlanak, de egyelőre a haderőfejlesztést nem érinti. Sztem ez már marad a választásokig prioritás. Elengedik az idei hianyt, amit már többletállampapír-kibocsatásból finanszíroztak. Az Uniós átlagnál faszábbak leszünk, igy basztatás sem lesz emiatt. Lesz más gond, görög, olasz allamcsőd közeli helyzet... Nekik nincs Balatonuk, igy bebukott a turistaszezon..
Spikokat EU-ból is be lehet szerezni. Politikai haszon ebbol csak akkor lesz, ha Trump megnyeri a vállasztást. Szerintem benne van a pakliba, hogy ha a Trump veszít, akkor Magyarország viszalép az egészból, mert nem fogja akarni felrúgni a torok kapcsolatokat a semmiért. Mert azt meg lehet elolegezni, hogy Erdogan duhongeni, fenyegetozni, akár szankciózni is fog (náne kebab :rolleyes:), ha Mo ezt a lépést megteszi. Ha Orbánnak fontos Ankara, nagyott fogtok muszajni nyalni, hogy elsimítsátok az egészet. Akkor viszont Izrael kapja fel a vizet. Nagyon nem jó deal, az ilyen ugyekbol jobb kimaradni.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and kamm

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 279
74 041
113
A fűzfői gyár nem épült meg.
https://www.hirbalaton.hu/balatonfu...alan-tamogatas-felhasznalas-hvg-hurtl-hirado/

Magyrországon továbbra sincs lőporgyártás.
A RUAG lőszer részlege meg épp eladó a siroki gyárral együtt. Ki tudja annak is mi lesz a sorsa...

Szerintem emiatt ne aggódj! Ha sokat megy a problémázás, akkor stratégiai beruházássá nyilvánítják az ügyet, és ha meg is büntetik őket, akkor az állam kifizeti nekik utánna támogatasként.
De az ügy háttere le van írva a sajtónyilatkozatban is. És Fűzfő nem tud ellene mit tenni, mivel minden engedélye megvan a cégnek.
Különben nem vagyok benfentes, de a jelen politikai viszonyok között kevéssé érzem a projektet elkaszálhatónak...;)

https://birosag.hu/aktualis-kozleme...et-koltsegvetesi-csalas-buntette-miatt-indult
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Shadow

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 551
46 567
113
Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein lesz az a Szaúd-Arábia ... ;) Egyébként Jordánia, Egyiptom és a mostani kettőt követően Ők a következőek. Voltak már ezirányú lépések/utalások ...



Műholdas/űrkutatásos témakörben most elméletileg a franciákkal motorozunk együtt. Lehet találtunk valami okosságot, ami az USA -t is érdekelheti? :D
Az többet fog mondani, hogy kivel fog menni.
Szerintem nem védelmi ügyekről lesz szó.
Az ügyben érintett felek alapján én inkább egy kampánypénz tarhálási megbeszélésre tippelek.
Másrészt az is nagyon fontos lesz, hogy meghívásról, vagy meghívatásról van szó. Ha mi akartunk ott lenni, akkor vagy az amerikaiaktól akarunk valamit, vagy az izraeliektől, vagy Bahreintől. Mindenesetre ügyesen kell lavírozni, mert több izrael ellenes arab országgal meg jó a viszony.

Mindenesetre egy komolyabb, hadiipari megrendelés a Trumpot támogató cégek közül, segíthet átcsatornázni pénzeket közvetve Trump kampányába.
Szerintem Trumpnál már jó régen minden a kampányról szól.
Így vagy úgy, de szinte már alig maradt olyan ország, aki nem járult hozzá még amerikai fegyverek vásárlásával közvetve a "kampányához".
Mi vagyunk az egyik ilyen...
Ugyanakkor ez egy elég kényes ügy is. Pont Trump újraválasztási ügye miatt. Elég rosszul áll a szénája, és emiatt egy nyilvános elköteleződés (neadjisten pénzügyi támogatás) komoly komplikációkat okozhat, ha mégsem választják újra. Szóval hogy Szíjjártó ott lesz (mert erre azért mérget lehet venni, hacsak nem lesz COVID-os /:rolleyes:!!!/ ) az egyrészt egy nagyon komoly gesztus. Óriási lehetősség. Nagy kockázat. De nagy nyereség is kisülhet belőle. És főleg hadiipari fronton.
Izrael és az USA is rendelkezik olyan fegyverekkel, technológiákkal amik hozzájárulhatnak a haderőfejlesztéshez, még ha ezek száma korlátozott is.
Ezen felül egy ilyen ceremónián részt venni az az érintettek felé komoly gesztus, ami későbbi kereskedelmi ügyleteknél zsírozhatja meg a számunkra kedvező kimenetelt.
 
K

kamm

Guest
Spikokat EU-ból is be lehet szerezni. Politikai haszon ebbol csak akkor lesz, ha Trump megnyeri a vállasztást. Szerintem benne van a pakliba, hogy ha a Trump veszít, akkor Magyarország viszalép az egészból, mert nem fogja akarni felrúgni a torok kapcsolatokat a semmiért. Mert azt meg lehet elolegezni, hogy Erdogan duhongeni, fenyegetozni, akár szankciózni is fog (náne kebab :rolleyes:), ha Mo ezt a lépést megteszi. Ha Orbánnak fontos Ankara, nagyott fogtok muszajni nyalni, hogy elsimítsátok az egészet. Akkor viszont Izrael kapja fel a vizet. Nagyon nem jó deal, az ilyen ugyekbol jobb kimaradni.

Spike a Eurospiketol (Rafael+Diehl+RM) jon majd, az biztos.
 
  • Tetszik
Reactions: PavolR

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 225
67 147
113
Spikokat EU-ból is be lehet szerezni. Politikai haszon ebbol csak akkor lesz, ha Trump megnyeri a vállasztást. Szerintem benne van a pakliba, hogy ha a Trump veszít, akkor Magyarország viszalép az egészból, mert nem fogja akarni felrúgni a torok kapcsolatokat a semmiért. Mert azt meg lehet elolegezni, hogy Erdogan duhongeni, fenyegetozni, akár szankciózni is fog (náne kebab :rolleyes:), ha Mo ezt a lépést megteszi. Ha Orbánnak fontos Ankara, nagyott fogtok muszajni nyalni, hogy elsimítsátok az egészet. Akkor viszont Izrael kapja fel a vizet. Nagyon nem jó deal, az ilyen ugyekbol jobb kimaradni.

Nem nagyon tudunk kimaradni, tekintve, hogy a Likud a Fidesz testvérpártja(legalábbis így fut), van Likud Hungary(mellesleg a TEV vezetője a vezetője, tehát nemzetbiztonsági szempontból fokozott veszélyként kezelném), ami a meglévő diaszpóra mellett igazi izraeli szempontból is oszthatja az észt, állandó a reklámja a kiváló partnerségnek, plusz bűnös nép vagyunk(nem elég, hogy nálatok ez a baromság fut egy másik szálon, de itthon nálunk is ezen a megszokott vonalon), szóval nagy ajvék lenne, ha kimaradnánk, főleg egy ilyen meghívó után. Gyorsan romlani kezdenének a pénzügyi kilátásaink és akadozni kezdenének a beszerzések. Törökünk meg nem sok van, Erdogan keze nem tudott még átnyúlni a kerítésen, szóval a helyzet a török harag bevállalására mutat. Beszerzéseket végülis bárhonnan tudunk eszközölni, ha a kebabos kocsi veszélybe kerülne emiatt, az meg nekik is veszteség lenne anyagilag is, meg hadrendben tartó ország reklámja szinten is.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 106
13 524
113
Nem nagyon tudunk kimaradni, tekintve, hogy a Likud a Fidesz testvérpártja(legalábbis így fut), van Likud Hungary(mellesleg a TEV vezetője a vezetője, tehát nemzetbiztonsági szempontból fokozott veszélyként kezelném), ami a meglévő diaszpóra mellett igazi izraeli szempontból is oszthatja az észt, állandó a reklámja a kiváló partnerségnek, plusz bűnös nép vagyunk(nem elég, hogy nálatok ez a baromság fut egy másik szálon, de itthon nálunk is ezen a megszokott vonalon), szóval nagy ajvék lenne, ha kimaradnánk, főleg egy ilyen meghívó után. Gyorsan romlani kezdenének a pénzügyi kilátásaink és akadozni kezdenének a beszerzések. Törökünk meg nem sok van, Erdogan keze nem tudott még átnyúlni a kerítésen, szóval a helyzet a török harag bevállalására mutat. Beszerzéseket végülis bárhonnan tudunk eszközölni, ha a kebabos kocsi veszélybe kerülne emiatt, az meg nekik is veszteség lenne anyagilag is, meg hadrendben tartó ország reklámja szinten is.
Én asztán igazán nem bánnám, ha a neooszmán kapcsolataitok zátonyra futnának, csak szerintem a vezetésetek inkább fog nagyot nyalni, mind elengedje a torok szálat.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 195
10 960
113
Találtam egy cikket, amely szerint a Románok az Agilis program leállítasa után 200 db Pumáról tárgyalnak a Rheinmetallal: https://www.milmag.eu/news/view?news_id=2327

Tárgyalnak ők akármiről. Csak fizetni nem szeretnek.

Szerintem ebben tévedsz, mert a miniszter csak rosszul mondta.
A 218 megy tatára.
Lesz egy harckocsi zászlóalj az 5db wiesent2-vel, és lesz 3 lövész zászlóalj(lance 2.0 emberes torony 30 mm) 3-3 büffellel.
Lesz a 24 db pzh + xdb lynx 120 mm-es aknavetővel. Lynx alapon pct zászlóalj (lehet csak ezeken lesz spike???) + lynx alapon radarok... ect.

Arra merek tippelni, hogy a közepes dandár fogja kapni a boxereket szintén hazai gyártással, szintén lance 2.0 30 mm-es fegyverrel.
Erre enged következtetni a Rheinmetall prezentáció, és a logika is. Nyerünk gyártást, egyszerűbb a logisztika is.

Jelenleg egy aktív lövészzászlóalj van Tatán, az sincs teljesen feltöltve. Honnan rajzolnál még vagy ezer embert oda?

Ha tippelnem kell megy a magyar követség Jeruzsálembe, a kérdés az cserében mit kértünk.

Személyzettel be tudnánk szállni. Pár tízezer fővel.