[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 786
25 338
113
"A külügyminiszter útja során több megbeszélést is folytatott, például Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval és Mark Meadows-zal, Donald Trump kabinetfőnökével.
..
Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata még sosem volt ilyen jó. Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump is őszintén, világosan beszél víziójáról, a politikai korrektség, a képmutatás egyikőjükre sem jellemző, ez pedig megteremti a kiváló együttműködés lehetőségét. Továbbá mindketten határozottan fellépnek az illegális migrációval szemben, hasonlóan gondolkodnak a keresztény közösségek védelméről, a családok támogatásáról, továbbá világpolitikai kérdésekben is egyetértenek.
..
A külügyminiszter útja során megállapodást írtak alá a legnagyobb magánkézben lévő, tőzsdén lévő űrkutatási cég és a magyar kormány között is."
..
"Energiakérdésekről Szijjártó Péter azt mondta: Washingtonban elismerésüket fejezték ki, hogy Magyarország megállapodott a Shellel egy hosszútávú gázvásárlási konstrukcióról. Szijjártó Péter kiemelte, Magyarország számára kiemelt fontosságú, hogy minél több forrásból és minél több útvonalon tudjon földgázt beszerezni."
..
"Szijjártó Péter találkozott továbbá David Cornsteinnel, aki budapesti nagykövetként befejezi tevékenységét, novemberben visszatér az Egyesült Államokba. Ennek kapcsán a miniszter azt is elmondta, hogy javaslata szerint - amit Orbán Viktor el is fogadott - Takács Szabolcs, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a Brexit Magyarországot érintő külpolitikai és külgazdasági hatásai kezelésének összehangolásáért felelős miniszteri biztosa lehet Magyarország következő washingtoni nagykövete."
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...gyobb-amerikai-magan-urkutatasi-ceggel-448886
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 888
113
Gyanítom, hogy a Műveleti Főigazgató-helyettes Dr. Bárdos Szabolcs nb. dandártábornok fog előrébb lépni és nem az Adminisztratív igazgató Dr. Bordás Tímea nb. ezredes. Legalábbis így lenne értelme ...
Ezek bizalmi allasok, termeszetesen valakinek a valakije fog odakerulni. Ez a vilagon mindenhol igy mukodik. A tudas amennyire kell az adott, minden mast elinteznek a beosztottak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 888
113
Hm, Robert O'Brien. Meg a vegen tenyleg van valami kavarodas.
Belorusz ugybe belefolyunk.
Eszaki aramlat inog, a deli meg sehol.
Shell.
NBH fonok el.
Uj jenki nagykovet itt, es uj magyar odaat.
Kozel keleti kapcsolatok szuletese.
Valami lehet hogy van...
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 471
17 910
113
Másnak is feltűnt, hogy elég furák az újságcikkek a titkosszolgálati vezető leváltása kapcsán.

Miért kellett távoznia az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjének?
https://jogalappal.hu/miert-kellett-tavoznia-az-alkotmanyvedelmi-hivatal-vezetojenek/
A mno.hu tehát egyértelműen úgy állította be a történteket, mint ami egyértelműen valamilyen, dr. Kiss Zoltán vezérőrnagy személyét, vezetői tevékenységét érintő problémára vezethető vissza. Csak érdekesség, hogy az origo.hu nem, a PS pedig alig foglalkozott a témával. Nem úgy a Népszava, amely megkérdezte a Belügyminisztériumtól a címben feltett kérdést, és választ is kapott rá.

A minisztériumtól kapott tájékoztatásban pedig az áll, hogy “Kiss Zoltán nb. vezérőrnagy úr és az általa korábban irányított Alkotmányvédelmi Hivatal tevékenységével Pintér Sándor belügyminiszter úr rendkívüli mértékben elégedett. Sőt, Pintér Sándor még gratulált is az Alkotmányvédelmi Hivatal elért eredményeihez, a főigazgató irányításával végzett munkájához.”

Összességében tehát az az első ránézésre furcsa helyzet állt elő, hogy a “kormányközeli” mno.hu a lemondás kapcsán a problémákra, a “kormánytól távoli” nepszava.hu (elnézést a leegyszerűsítésért) pedig annak hiányára hívta fel a figyelmet (még akkor is, ha ez utóbbi a Belügyminisztérium gondolatainak tolmácsolását jelenti ebben az esetben).

Átmeneti utódja feltehetőleg valamely helyettese, Dr. Bárdos Szabolcs nb. dandártábornok, vagy Dr. Bordás Tímea nb. ezredes lehet, legalábbis az Alkotmányvédelmi Hivatal szervezeti felépítését bemutató ábra alapján, amely még nem frissült.
Dr. Bordás Tímea????? Ő az egyik legjobb barátom (akit még az egyetemről ismerek) felesége :D :D Na a férjét azt hiszem a héten felhívom :D
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Hm, Robert O'Brien. Meg a vegen tenyleg van valami kavarodas.
Belorusz ugybe belefolyunk.
Eszaki aramlat inog, a deli meg sehol.
Shell.
NBH fonok el.
Uj jenki nagykovet itt, es uj magyar odaat.
Kozel keleti kapcsolatok szuletese.
Valami lehet hogy van...


Én még mindig tartom az alább idézett vasárnapi hozzászólásomat. Szerintem most erre (is) hajtunk ...

https://forum.htka.hu/threads/a-mag...fejlesztési-irányai.499/page-4103#post-745248

(Zárójelben: a Közel-Keleti diplomáciai kapcsolattal kicsit történelmibb - pl. az átkosban - távlatokban sem álltunk rosszul.)


Szerintem hadiipari dolgok (mármint valami új - Izraeltől) most nem lesz. Az elképzelhető, hogy mi is a "sarokba leszünk ültetve", mint Vučić és esetleg lesz ilyen "követségáthelyezezősdiről" is szó.

Annál is inkább, mert most van egy nagyon "kemény dolguk" ami nekünk nagyon kéne. Pláne úgy egyébként az Északi Áramlat 2 miatti kőkemény fiaskók miatt is. Aztán a román Fekete-tengeri gázmezőkkel kapcsolatban sem "pörögnek" az események mostanában ... Most az ilyen azeri-grúz-török irányok meg mostanában kezdenek "darázsfészekké" válni ...

És az pedig a gáz. Úgy tudom az alábbi projektben már Bulgária is benne van (eleve volt nemrégen épített görög-bulgár gázvezeték, de az ugye a Fekete-tengeri gázterminál miatt lett eredetileg) - csak nagyon hirtelen nem találtam frissebbet (itt ugye az Izrael- és Ciprus könyékén kitermelt gáz Európába szállításáról van szó. Ugye nem kell részletesen magyaráznom miért kellett Németországra ilyen keményen "koppintani" az Északi-Áramlat 2 miatt?):

79967309_526050601330061_894540270694039552_n.jpg
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 312
113
Dr. Bordás Tímea????? Ő az egyik legjobb barátom (akit még az egyetemről ismerek) felesége :D :D Na a férjét azt hiszem a héten felhívom :D
Valószínűleg valami banális hülyeség lesz. Vagy valami durva. Szóval óvatosan hívd fel! Bár, mire rákészülsz, már úgyis fogja tudni, hogy keresni fogod. :D
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 312
113
Én még mindig tartom az alább idézett vasárnapi hozzászólásomat. Szerintem most erre (is) hajtunk ...

https://forum.htka.hu/threads/a-magyar-haderő-lehetséges-fejlesztési-irányai.499/page-4103#post-745248

(Zárójelben: a Közel-Keleti diplomáciai kapcsolattal kicsit történelmibb - pl. az átkosban - távlatokban sem álltunk rosszul.)
Jóban vagyunk a törökökkel, és lehet, hogy a görög-törökben közvetíteni kell, vagy valami hasonló. Fene se tudja.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Jóban vagyunk a törökökkel, és lehet, hogy a görög-törökben közvetíteni kell, vagy valami hasonló. Fene se tudja.

Az a baj, hogy itt nagyon komoly érdekellentétek vannak és a "nagyok" most nagyon odateszik magukat a kérdésben. Nekünk is vannak érdekeink, de ehhez kénytelenek vagyunk alkalmazkodni. Inkább valami olyat játszunk, hogy "amit nem tudsz megakadályozni, akkor annak állj az élére".

A mi érdekünk (és egyébként a térségünké is) a stabil és összességében (azaz nem csak egy részprojektet vizsgálva) vállalható árért történő gázellátás.

Namost amit láthatunk, hogy az USA kemény takarításba kezdett - mindent "kilőnek" ami konkurenciája lehet a Ciprus és Izrael partjainál bányászott gáznak:

- Északi áramlatot (orosz gázzal) éppen most lövetik le - ez a németeknek is sok szempontból fájni fog ...
- az ukrán (orosz gázzal) vonalat nem kell szerintem sokáig magyarázni,
- a románok Fekete-tengeri gázkinyerése illetve transzportja felénk is "akadozik",
- déli áramlat (azeri-grúz-török) útvonalon is blokkolva van rendesen.

Az utolsó ponthoz - grúz oldalon kezd sok lenni a "10 évente elkövetett puccsok száma". Amennyiben lenne akár orosz vagy USA bevonulás bármi miatt, akkor itt is "nyakon lehet csapni" az infrastruktúrát. Az azeri oldalt is masszírozza minden oldal. Csak egy példa - az oroszok veszik a türkménektől a gázt (ez nagyon érdekes, ahogy sikerült ezt elérniük ... Ez egyébként nagyon kéne az azerieknek a csőbe) - Iránt meg a Nyugat szankciózza "halálra". A szovjet időkből meg van az infrastruktúra a oroszok felé. Akkor hova adja el a gázt, ha nyugatra menő oldal bizonytalan? A török meg elesik az importtól/befektetéseitől/transzport díjaktól azaz kb. mindentől. Amennyiben az azeri-türkmén gázvezetéket kibővítik és visszirányosítják (Kínának eladva hosszú távon a gázt), akkor a törökök nagyot fognak szívni (áttételesen az EU is, de ott most "elvek" meg "ójrópai értékek" vannak a józan ész helyett).

Törökök - a Fekete-tengeri és a Földközi-tengeri gázlelőhelyek fontosak, de (most még) nem jelentősek. Közép távon a saját igényeik kb. 15% -át tudnák lefedni csak, de az előbb említett bizonytalanságok miatt mégis fontos ... Namost egyfelől konkurenciájuk lennének a ciprusi- és izraeli gáznak (ez egy "feketepont") - a másik gond, hogy hol a göröggel kerülnek szembe vitatott területek miatt - hol Ciprus -al és Izrael -el (Ciprus északi török ellenőrizte területeinek partjánál kutató/furkáló másokat a törökök "kalóznak" tartják) - így pl. az Izrael-Görög vezetékből teljesen kimaradtak (a tranzitból is).

Ugye bár az azeriekkel szárazföldön határosak (Nahicseván), de a Kaszpi-tengerrel nincs közvetlen összeköttetés (útban vannak az örmények - akiket annyira "szeretnek"). A déli-korridort nem fogják megkapni soha (ezt mindenki vétózza - az oroszok is). Így kénytelenek barátkozni Iránnal (komoly diplomáciai közeledés volt a közelmúltban), ha pl. arra szeretnének kerülni. Irán viszont "feketeseggű" a nyugat szemével illetve itt jön a "második feketepont" Izrael szemében. Egyébként mivel az azeriek a fentebbiek miatt még az oroszokhoz is közeledtek - így valamelyest Nekik sem ártott normalizálódni a viszonyukat az oroszokkal. Az oroszok egyébként szintén nagyon jó - finomságokon alapuló - diplomáciát csinálnak a térségben, fentebb is utaltam rá (türkméneken keresztül gyakoroltak nyomást az azeriekre ...).

És akkor jön az amit látunk most a Földközi-tengeren, ahol látszólag a szultán "elszabadult hajóágyúként" viselkedik. Pedig egyszerűen most kell odafigyelni, mert a vonalak a homokban most kerülnek meghúzásra ...

Mi. Látjuk, hogy jó ideje blokkolva vannak így-úgy az EU (+felénk) jövő gázellátási lehetőségek. Arra is jól ráéreztünk, hogy az "USA-Izrael" takarítás is beindul, hogy a konkurencia "sarokba legyen állítva". Így megtettük a tétjeinket (Shell) és beszállunk a buliba. A célunk, hogy "valamilyen" délről jövő "gázcső" elérjen hozzánk is (igazából mindegy lenne, hogy honnan jön).

Ez pedig, mint egy pókerjátszmánál nem működik úgy, hogy nem teszünk érte. A magunkfajta "kicsiknek" egyszerűen le kell rakni a zsetont (megint visszautalnék az Adriára illetve a közös szénhidrogén bizniszekbe pénzel beszállással) az asztalra - különben hamar kibicekké válhatunk (azaz passzív szemlélőkké/elszenvedőkké). Persze e mellet nem árt, ha a lapokat osztónak is tolsz időnként némi borravalót, hogy ne legyen "sz@r" a lapjárás. Aztán, hogy mit hozol ki a játszmából az ilyenformán kicsit rajtad is áll ... :)

Persze korábban is meg aránylag most is jóban vagyunk az "alternatívákkal" is. Ugye türk tanács meg egyebek - akik egyébként mind "fürödnek a gázlelőhelyekben" ...
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Az a baj, hogy itt nagyon komoly érdekellentétek vannak és a "nagyok" most nagyon odateszik magukat a kérdésben.
...

Amit egyébként nem írtam, hogy ott a mélytengeri összeköttetésen keresztül az európai elektromos hálózatra is integrálásra kerül Izrael. Plussz ugye - a ciprusi gázzal együtt a csőben - is kialakul szintén kapcsolat európával (talán kicsi "függőség" is).

Ugye kicsit benne van, hogy az USA is szeretné kicsit "közelebb tolni" Izraelt Európához - legyen kicsit szorosabb az a barátság. Annál is inkább mivel a belátható jövőben szeretné figyelme egy részét illetve "vigyázó szemeit" a Távol-Kelet felé irányítani ... Így hiába van Törökország már nagyon régóta "EU csatlakozásra váró ország" státuszban - mégis hosszútávon hamarabb elképzelhetőnek tartom, hogy Izrael hamarabb lesz/lenne EU tag, mint Törökország ... :):)
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 521
15 029
113
Nem értitek a csíziót! :) Ugye, van a török-görög konfliktus néhány sziget miatt (is)... Nos, hosszas tárgyalások után megállapodtak a felek, hogy az összes szigetet Magyarország kapja meg. Egy feltétele volt Szijjártónak: minden szigeten csak az őslakosok lehetnek. Így most már Törökország és Görögország csak egy kis szárazföldi részen határosak, így kezelhető a helyzet! :) CNN Fake News
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány