A török elleni harcok I. (Nagy) Lajostól II. Józsefig (1342-1790)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 921
13 910
113
Az idézett videóhoz nem hozzászólva tennék néhány dolgot a tatárjáráshoz.

Igen, a "tatárok" (mongolok) taktikája volt, hogy "tolták maguk előtt" a hadseregükben a leigázott népek tagjait is. Azaz kvázi elvárták, hogy a nyugati terjeszkedésüket ilyenformán támogassák azok.

Ugyanakkor alapvetően nem "hívásra jöttek" - jöttek azok "maguktól" is. Amennyire jól emlékszem, akkor elég "barátságtalan" üzeneteket küldtek a magyar királynak előre a követeikkel ... Maga a lengyelek irányában végzett hadműveleteik is alapvetően azt a célt szolgálták, hogy Magyarországra több irányból törjenek be (alapvetően 3 irány: északról lengyel irányból, Kárpátokon keresztül közvetlenül, Erdély irányába). Apropó - apró megjegyzés, hogy a "fényességes Nyugat" akkor sem küldött semmilyen segítséget sem nekünk - sem a lengyel testvéreinknek (Ők hamar el is buktak).

Azaz nekem valahogy az jön le, hogy abszolút nem volt opció, hogy a "mongolok élére álljunk". Szerintem ehhez Batu kánnak is "lett volna egy-két szava" ... :)

Ugyanakkor bennünk "emberükre akadtak". A Muhi csata klasszikus "pürrhoszi győzelem" volt. Olyan eszméletlen szintű veszteségeket szenvedtek el a mongolok (ugye többszörös túlerejük "fogyott el" végül) - köztük gyakorlatilag Batu kán és Szubotáj -on kívül az összes jelentősebb vezérüket beleértve - hogy ez igen komoly szerepet játszott abban, hogy aránylag hamar "véres fejjel eltakarodtak".

Persze mi is komoly veszteséget szenvedtünk a csata folyamán és vesztettünk is és a későbbiekben a fősereg ellen direktben nem nagyon vitézkedtünk. Azonban a királyunk sikeresen elmenekült a csatából (ez stratégiai célja volt a mongolnak) illetve utána a jelentősebb kővárakkal erősített stratégiai pontokkal nem tudtak mit kezdeni alapvetően és bár a fősereggel a nyílt összecsapást kerültük amennyire lehet, de a szárnycsapataik olyan szinten lettek felaprítva folyamatosan, hogy a "nagyvezír" kb. azt kockáztatta, ha maradnak még egy kicsit, akkor a saját emberei/vezérei húzzák karóba. Ugye eredetileg és előzőleg nagyon nem egy Muhi csata és a későbbi "vesszőfutásuk" voltak beígérve Nekik sem ...

Igen, közben azért rendesen "legyakták" az országot és mi is "komoly gyomrosokat" kaptunk. Ugyanakkor a katonai ellenállás egy pillanatra sem szűnt meg és szervezetten történtek a mongolok elleni harci cselekmények. Alább egy érdekes cikk a témakörben:

https://www.origo.hu/tudomany/20190...iv-bela-strategiai-gyozelmenek-bizonyult.html




..a fentieket és ezt - - - Muhi-csata: Phürhoszi győzelem ( https://www.origo.hu/tudomany/20190...iv-bela-strategiai-gyozelmenek-bizonyult.html ) - - - nem sikerült megismételni sajnos Mohács után, ami "csak" az egységes fellépésen múlt (döntően) szerintem.

Tanulni a hibákból ! ! !

Az erőviszonyok hasonlóan előnytelenek voltak számunkra, az utánpótlási vonalak (arányaiban) hasonlóan nehezek voltak, sőt szerintem a mongol seregek jobban álltak ebből a szempontból.
Mi lett volna, ha... :rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
..a fentieket és ezt - - - Muhi-csata: Phürhoszi győzelem ( https://www.origo.hu/tudomany/20190...iv-bela-strategiai-gyozelmenek-bizonyult.html ) - - - nem sikerült megismételni sajnos Mohács után, ami "csak" az egységes fellépésen múlt (döntően) szerintem.

Tanulni a hibákból ! ! !

Az erőviszonyok hasonlóan előnytelenek voltak számunkra, az utánpótlási vonalak (arányaiban) hasonlóan nehezek voltak, sőt szerintem a mongol seregek jobban álltak ebből a szempontból.
Mi lett volna, ha... :rolleyes:

Az az érdekes, hogy Mohács nem önmagában volt katasztrófa. Ugye maga a csata sem volt egyértelmű - csak a végén dőlt el. Továbbá katonailag jelentős vereség volt, de önmagában nem lett volna "kiheverhetetlen". A török sem nagyon tudott akkor továbbmenni - most csak a homályos emlékeim szerint a török győztes seregét az amúgy elkéső Frangepán az aránylag nem túl nagy seregével kergette szét (most az egyéb távolmaradókról nem is szólva, meg a stratégiai hibának számító helyszínválasztást sem). A Buda elfoglalása is elsősorban más miatt ment olyan simán.

Megosztottság - igen, ez lenne alapvetően a "másik ok". Ugyanakkor ennek is jelentős része a Habsburg miatt volt és nem mellesleg az ottomán világ top1 hatalma a Habsburg -al a "hátunkban" már túl sok volt. Külön-külön talán még, de így együtt már esélytelen ... Meg aztán fél Európa is felsorakozott a török mögé - akkor Ők voltak a "kor USA -ja" ...

Mongolok meg az utánpótlásaik. Azért Ők is ellenséges, de minimum "nem baráti" területeken mozogtak. A távolságok sem voltak kicsik és a főseregüket még csak-csak nem "zargatta" senki (jelentősebb módon, kivéve a Muhi csata, ahol viszont egészen brutális veszteségeket szenvedtek), de a szárnycsapataikat illetve akik elszakadtak valamint az utánpótlás vonalaikat rendesen kaszabolva voltak ...

Igen, a múlt eredményeiből és hibáiból is tanulni szükséges. Aki nem teszi, azzal a "történelem megtörténik újra" ...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 282
76 863
113
Mohács egyértelműen a király halála miatt volt katasztrófa.Ha a király életben marad akkor nem katasztrófa csak egy nagyon súlyos vereség.Ugye a török végigrabolta az oroszág közepét ami óriási pénzügyi és humán veszteséget okozott,de nem katasztrofálisat.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
A saját testünkkel védtük Európát, hoggy aztán Harcias Frigyes osztrák herceg jól elragadjon még 3 vármegyét. Megérte?
Nem Európát, Magyarországot. Nem egészem mindegy.
A török korban meg a magyar arisztokrácia egy vékony rétege, 13 főnemes és főpap választotta királlyá Habsburg Ferdinándot.
Amit nem mellesleg úgy hívtak, h királyválasztó gyűlés. Szóval mi a baj?

Btw elmondanád, h ha olyan jó lett volna a török uralom, akkor miért a hódoltsági települések történetében van a török korban teljesen elnéptelenedett eufremizmus a teljes kiírtásra?
 
  • Tetszik
Reactions: tarzaan and Halfdan

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Nem Európát, Magyarországot. Nem egészem mindegy.

Amit nem mellesleg úgy hívtak, h királyválasztó gyűlés. Szóval mi a baj?

Btw elmondanád, h ha olyan jó lett volna a török uralom, akkor miért a hódoltsági települések történetében van a török korban teljesen elnéptelenedett eufremizmus a teljes kiírtásra?
Miért nem a pápa tiltott meg bármiféle egyezkedést a tatárokkal. Ami segítség jött abban sem volt sok köszönet.

Ja csak egy olyat tartottak egy hónappal korábban, ahol Szapolyai Jánost választották királlyá. Na ott, nem 13-an voltak. Tudom, most jön, hogy de nem a nádor hívta össze az OGY-t. Persze, hogy nem, Báthori haragban állt Szapolyaival.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Miért nem a pápa tiltott meg bármiféle egyezkedést a tatárokkal. Ami segítség jött abban sem volt sok köszönet.

Ja csak egy olyat tartottak egy hónappal korábban, ahol Szapolyai Jánost választották királlyá. Na ott, nem 13-an voltak. Tudom, most jön, hogy de nem a nádor hívta össze az OGY-t. Persze, hogy nem, Báthori haragban állt Szapolyaival.
Azért mert egy ázott tyúk fejbevágott egy karddal még nem leszel király. Szapojai Jajj nem értem oda János az egyik legfőbb árulója a magyar történelemnek...
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Mert a Rákosista történetírás előtt a bűneink miatt volt, meg Zápolya öldöklő százada? Tököli tatárokkal ostromlom bécset, Rákóczi az utolsó tatárjárás vezetője Ferenc, Szapolyai jajj nem értem oda János, és Kossuth leléptem a kasszával Lajos nélkül 50+ millióan élnénk Nagy-Magyarországon.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 282
76 863
113
Mert a Rákosista történetírás előtt a bűneink miatt volt, meg Zápolya öldöklő százada? Tököli tatárokkal ostromlom bécset, Rákóczi az utolsó tatárjárás vezetője Ferenc, Szapolyai jajj nem értem oda János, és Kossuth leléptem a kasszával Lajos nélkül 50+ millióan élnénk Nagy-Magyarországon.

Oké,a levegőbe én is tudok bebüfögni bármit, megtennéd,hogy valamivel alá is támasztod amit írtál?
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 576
14 485
113
Mert a Rákosista történetírás előtt a bűneink miatt volt, meg Zápolya öldöklő százada? Tököli tatárokkal ostromlom bécset, Rákóczi az utolsó tatárjárás vezetője Ferenc, Szapolyai jajj nem értem oda János, és Kossuth leléptem a kasszával Lajos nélkül 50+ millióan élnénk Nagy-Magyarországon.

Nagy like.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 4082

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
343
63
Az az érdekes, hogy Mohács nem önmagában volt katasztrófa. Ugye maga a csata sem volt egyértelmű - csak a végén dőlt el. Továbbá katonailag jelentős vereség volt, de önmagában nem lett volna "kiheverhetetlen". A török sem nagyon tudott akkor továbbmenni - most csak a homályos emlékeim szerint a török győztes seregét az amúgy elkéső Frangepán az aránylag nem túl nagy seregével kergette szét (most az egyéb távolmaradókról nem is szólva, meg a stratégiai hibának számító helyszínválasztást sem). A Buda elfoglalása is elsősorban más miatt ment olyan simán.

Megosztottság - igen, ez lenne alapvetően a "másik ok". Ugyanakkor ennek is jelentős része a Habsburg miatt volt és nem mellesleg az ottomán világ top1 hatalma a Habsburg -al a "hátunkban" már túl sok volt. Külön-külön talán még, de így együtt már esélytelen ... Meg aztán fél Európa is felsorakozott a török mögé - akkor Ők voltak a "kor USA -ja" ...

Mongolok meg az utánpótlásaik. Azért Ők is ellenséges, de minimum "nem baráti" területeken mozogtak. A távolságok sem voltak kicsik és a főseregüket még csak-csak nem "zargatta" senki (jelentősebb módon, kivéve a Muhi csata, ahol viszont egészen brutális veszteségeket szenvedtek), de a szárnycsapataikat illetve akik elszakadtak valamint az utánpótlás vonalaikat rendesen kaszabolva voltak ...

Igen, a múlt eredményeiből és hibáiból is tanulni szükséges. Aki nem teszi, azzal a "történelem megtörténik újra" ...

Alapvetően egyetértek, pár pontosítással: Frangepán a pár száz lovasával a török sereg közelébe sem ment, csak a portyázó különítményeiket zaklatta. A törökök mögött nem állt "fél Európa", a franciákkal volt inkább csak elvi szövetségük, mindenki más a potenciális ellenségük volt. A részben önálló románok is csak kényszer hatására támogatták őket, ha éppen nem magyar vagy lengyel támogatású fejedelmeik voltak.
 

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
343
63
Mohács egyértelműen a király halála miatt volt katasztrófa.Ha a király életben marad akkor nem katasztrófa csak egy nagyon súlyos vereség.Ugye a török végigrabolta az oroszág közepét ami óriási pénzügyi és humán veszteséget okozott,de nem katasztrofálisat.

Pontosan így látom én is, bár hatalmas kérdőjel a "mi lett volna ha" Lajos túléli. Szulejmán gond nélkül jött hasonló sőt nagyobb sereggel 1529-ben, 1533-ban, majd még párszor. Mi meg ugye teljesen kivéreztünk Mohácsnál. V.Károly 1529-ben még az öccsét sem támogatta, aki még Bécset is kockáztatta, annyira esélytelennek érezte, hogy kiálljon a szultán ellen, így nehéz kérdés mi kivel-mivel tudtunk volna kiállni a török ellen. Talán egy koalíciós sereg - magyar "alap", cseh-lengyel-osztrák segéderők - összejöhetett volna, talán győzhetett is volna, de tartósan csak akkor lett volna esélyünk, ha a török oldalon üt be valami súlyos - szultán elesik, belháború, felkelések stb.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 282
76 863
113
Pontosan így látom én is, bár hatalmas kérdőjel a "mi lett volna ha" Lajos túléli. Szulejmán gond nélkül jött hasonló sőt nagyobb sereggel 1529-ben, 1533-ban, majd még párszor. Mi meg ugye teljesen kivéreztünk Mohácsnál. V.Károly 1529-ben még az öccsét sem támogatta, aki még Bécset is kockáztatta, annyira esélytelennek érezte, hogy kiálljon a szultán ellen, így nehéz kérdés mi kivel-mivel tudtunk volna kiállni a török ellen. Talán egy koalíciós sereg - magyar "alap", cseh-lengyel-osztrák segéderők - összejöhetett volna, talán győzhetett is volna, de tartósan csak akkor lett volna esélyünk, ha a török oldalon üt be valami súlyos - szultán elesik, belháború, felkelések stb.

Semi ilyesmi.Ha Lajos túléli az tuti,hogy másnak a szultán sátrában békét kérünk a töröktől és fizetünk nekik évente egy halom pénz,hogy ne jöjjön ide.Ez volt a terve Szulejmánnak is egyébként, úgy hiányzott neki a magyar király halála mint egy térdlövés.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 576
14 485
113
Semi ilyesmi.Ha Lajos túléli az tuti,hogy másnak a szultán sátrában békét kérünk a töröktől és fizetünk nekik évente egy halom pénz,hogy ne jöjjön ide.Ez volt a terve Szulejmánnak is egyébként, úgy hiányzott neki a magyar király halála mint egy térdlövés.

Batunak se fizettünk.
 

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
343
63
Semi ilyesmi.Ha Lajos túléli az tuti,hogy másnak a szultán sátrában békét kérünk a töröktől és fizetünk nekik évente egy halom pénz,hogy ne jöjjön ide.Ez volt a terve Szulejmánnak is egyébként, úgy hiányzott neki a magyar király halála mint egy térdlövés.

Ez elméletben jól hangzik, gyakorlatban nem annyira.
A török fő célpont a Habsburgok voltak - meg Róma, de az távlati -, mi Hbs. szövetségben, Hbs. királynéval nem igen engedhettük át őket. Ha igen szinte biztos lett volna egy háború velük. Arról nem beszélve, hogy még a Szapolyai szövetségeseként vezetett hadjárataiban sem tudta kordában tartani a csapatait a szultán és tízezrével hajtották el a lakosságot. És még ott van a szakaszos hódítás elmélete is, ezekre mondom, hogy megválaszolhatatlan mi lett volna ha kérdések.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 282
76 863
113
Ez elméletben jól hangzik, gyakorlatban nem annyira.
A török fő célpont a Habsburgok voltak - meg Róma, de az távlati -, mi Hbs. szövetségben, Hbs. királynéval nem igen engedhettük át őket. Ha igen szinte biztos lett volna egy háború velük. Arról nem beszélve, hogy még a Szapolyai szövetségeseként vezetett hadjárataiban sem tudta kordában tartani a csapatait a szultán és tízezrével hajtották el a lakosságot. És még ott van a szakaszos hódítás elmélete is, ezekre mondom, hogy megválaszolhatatlan mi lett volna ha kérdések.

Amikor szultán lett Szulejmán akkor bekekövetet küldött nem véletlen.Megtehette volna,hogy nem foglalkozik ilyesmivel de nem ezt tette.
 

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
343
63
Amikor szultán lett Szulejmán akkor bekekövetet küldött nem véletlen.Megtehette volna,hogy nem foglalkozik ilyesmivel de nem ezt tette.

Közben meg már készültek az első magyar hadjáratára. A keresztényekkel kötött béke egyébként sem sokra kötelezte őket. Eleve rövid távúak - 3-5 év - voltak, de gond nélkül fel is rúgta azokat mindkét oldal. Sok évtizede megy a történészi vita, mik is voltak a távlati terveik itt, sőt voltak-e ilyenek.
De azokhoz amikre ezt írtad ennek amúgy sincs sok köze, mert én a mi oldalunkon meglévő nehézségekről írtam, azaz, hogy mi miért lettünk volna gondban, ha adózunk-átengedünk.