Az idézett videóhoz nem hozzászólva tennék néhány dolgot a tatárjáráshoz.
Igen, a "tatárok" (mongolok) taktikája volt, hogy "tolták maguk előtt" a hadseregükben a leigázott népek tagjait is. Azaz kvázi elvárták, hogy a nyugati terjeszkedésüket ilyenformán támogassák azok.
Ugyanakkor alapvetően nem "hívásra jöttek" - jöttek azok "maguktól" is. Amennyire jól emlékszem, akkor elég "barátságtalan" üzeneteket küldtek a magyar királynak előre a követeikkel ... Maga a lengyelek irányában végzett hadműveleteik is alapvetően azt a célt szolgálták, hogy Magyarországra több irányból törjenek be (alapvetően 3 irány: északról lengyel irányból, Kárpátokon keresztül közvetlenül, Erdély irányába). Apropó - apró megjegyzés, hogy a "fényességes Nyugat" akkor sem küldött semmilyen segítséget sem nekünk - sem a lengyel testvéreinknek (Ők hamar el is buktak).
Azaz nekem valahogy az jön le, hogy abszolút nem volt opció, hogy a "mongolok élére álljunk". Szerintem ehhez Batu kánnak is "lett volna egy-két szava" ...
Ugyanakkor bennünk "emberükre akadtak". A Muhi csata klasszikus "pürrhoszi győzelem" volt. Olyan eszméletlen szintű veszteségeket szenvedtek el a mongolok (ugye többszörös túlerejük "fogyott el" végül) - köztük gyakorlatilag Batu kán és Szubotáj -on kívül az összes jelentősebb vezérüket beleértve - hogy ez igen komoly szerepet játszott abban, hogy aránylag hamar "véres fejjel eltakarodtak".
Persze mi is komoly veszteséget szenvedtünk a csata folyamán és vesztettünk is és a későbbiekben a fősereg ellen direktben nem nagyon vitézkedtünk. Azonban a királyunk sikeresen elmenekült a csatából (ez stratégiai célja volt a mongolnak) illetve utána a jelentősebb kővárakkal erősített stratégiai pontokkal nem tudtak mit kezdeni alapvetően és bár a fősereggel a nyílt összecsapást kerültük amennyire lehet, de a szárnycsapataik olyan szinten lettek felaprítva folyamatosan, hogy a "nagyvezír" kb. azt kockáztatta, ha maradnak még egy kicsit, akkor a saját emberei/vezérei húzzák karóba. Ugye eredetileg és előzőleg nagyon nem egy Muhi csata és a későbbi "vesszőfutásuk" voltak beígérve Nekik sem ...
Igen, közben azért rendesen "legyakták" az országot és mi is "komoly gyomrosokat" kaptunk. Ugyanakkor a katonai ellenállás egy pillanatra sem szűnt meg és szervezetten történtek a mongolok elleni harci cselekmények. Alább egy érdekes cikk a témakörben:
https://www.origo.hu/tudomany/20190...iv-bela-strategiai-gyozelmenek-bizonyult.html
..a fentieket és ezt - - - Muhi-csata: Phürhoszi győzelem ( https://www.origo.hu/tudomany/20190...iv-bela-strategiai-gyozelmenek-bizonyult.html ) - - - nem sikerült megismételni sajnos Mohács után, ami "csak" az egységes fellépésen múlt (döntően) szerintem.
Tanulni a hibákból ! ! !
Az erőviszonyok hasonlóan előnytelenek voltak számunkra, az utánpótlási vonalak (arányaiban) hasonlóan nehezek voltak, sőt szerintem a mongol seregek jobban álltak ebből a szempontból.
Mi lett volna, ha...