[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 393
120 655
113
Végezetül utoljára. Ha ha lenne B verzionk akkor lenne értelme toldozni a 72 et. Bizonyos keretek közt. Vagy esetleg T-80 unk. De ez már erős alkoholos képzelgés.
Az oroszok se modernizálják a régebbi 72 et. Pl A verziókat. Max csak annyira szinten tarthatják őket M zároltan ha esetleg egy háború sorrán pár nap alatt életet lehelnek beléjük. Lásd pl a zárolt T-62 et amiket a szíreknek küldtek.
A szerbek talán foltoznák az M-84 et. De annak se látom értelmét. Max ha eléri az eredeti 80 évek végi B verzió szintjét. Akkor talán ott is érdemes rájuk költeni. Egyébként tudja valaki hogy azok M-84 ek milyen szintű 72 ek felelnének meg?
A sima t-72 topikba nézz át. A szerb mondernizáció elektronikában jobb mint a b3 (van rajta hőkamerás panoráma periszkóp a parancsnoknak ami a b3-ról hiányzik) ami kérdés, hogy a szerb ERA mit tud meg milyen az alap páncél és hogy csőből indítani tud-e atgm-et. Ha igen akkor jelenleg a legpotensebb t-72 verzió.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 052
113
Végezetül utoljára. Ha ha lenne B verzionk akkor lenne értelme toldozni a 72 et. Bizonyos keretek közt. Vagy esetleg T-80 unk. De ez már erős alkoholos képzelgés. Az oroszok se modernizálják a régebbi 72 et. Pl A verziókat. Max csak annyira szinten tarthatják őket M zároltan ha esetleg egy háború sorrán pár nap alatt életet lehelnek beléjük. Lásd pl a zárolt T-62 et amiket a szíreknek küldtek. A szerbek talán foltoznák az M-84 et. De annak se látom értelmét. Max ha eléri az eredeti 80 évek végi B verzió szintjét. Akkor talán ott is érdemes rájuk költeni. Egyébként tudja valaki hogy azok M-84 ek milyen szintű 72 ek felelnének meg?

Ebben teljesen igazad van, jól látod!
Oda jutsz ahova én is -más is-, nincs elég egyforma T-72 típus a gazdaságos felújításhoz és uzemeltetéshez.

A megoldás pedig nem az, hogy a qrva kevés tankból is kidobunk.
A jó megoldás az, hogy ezekben az időkben veszünk "gombokért.
Most, amikor kb, gombokért(lélegeztető gépért, fillérnyi Euróért, ...) lehet venni, akkor vissza kell építeni a (segny@ló barmok által elb@szott) mennyiséget.
(...és majd be kell hajtani -ugyesen ;) a vállalkozásaikon)

Korábban(pár éve) lehetett járóképes T-72 venni (szakfórumok hírei alapján) 100e$-ért. Most még kevesebb szerintem.
A rossz időkben is lehet jó üzletet kötni ! ! ! Pont mi mutatunk egész jó példákat.
ye.gif
ye.gif
ye.gif


A kompozi-páncél tecnológiát is meg lehetne szerezni, kis fejlesztéssel ez a technológiájú pót-páncél csodákat tudott ( az izraeli Achzarit) ! ! !

Semmi "...ATGM mint kés a vajban" figura nem lenne egy ilyen újjáépített T-72-vel.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 029
54 066
113
@fedett_mókus mondta, hogy "inkább azon gondolkodjunk hogy honnan lehetne még leot szerezni". Összefoglaltam az elmúlt idők dolgait.



Ahogy az összefoglalásban vezettem le, az max mgs-nek lesz jó, hacsak nem csilliárd-zilliárdért átfejlesztjük hk-vá.



Itt akkor visszakanyarodva az elmúlt két hónapban fel-felrobbanó t-72, leo1, spanyol ,leo2 helyzetre, vagyunk páran, akik nem szeretnék kibaszni a t-72 állományt ha nem lesz helyette semmi és valamit kezdenénk velük. Akik kibasznák őket, azok viszont lelkesen nyalnának be leo1-eket ahogy az a múltkor egy kéthetes vita végére kiderült. Akik leo1-et imádnának, azok viszont szintén utálják a spanyol leo2 gondolatát, ami kifejezetten érdekes.

Át lett rágva több körben, hogy a letárolt spanyol 2a4-esek annyira fostalicska állapotúak, hogy senkinek nem kellettek eddig aki megnézte őket. Mivel sem konkrét infó, sem konkrét, na ezek a spanyol 2a4 letárolt vasak fotó nincs, hogy mit is takar ez az annyira lerohadt állapot, ezért kérdéses, hogy egy átfogó felújítás, felfejlesztésre is alkalmatlanok-e?

A költségvetési témája is át lett rágva.

Végső soron nem lett megoldva egyik kérdés sem, pontosan ugyanott tartunk, ahol a viták bármikori kirobbanása előtt. Ezért aztán újra meg újra elő fog kerülni az összes lehetséges felvázolt eset.



Ki akar Leo 1-est?
A7+,hamár újat veszunk.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 377
14 371
113
A sima t-72 topikba nézz át. A szerb mondernizáció elektronikában jobb mint a b3 (van rajta hőkamerás panoráma periszkóp a parancsnoknak ami a b3-ról hiányzik) ami kérdés, hogy a szerb ERA mit tud meg milyen az alap páncél és hogy csőből indítani tud-e atgm-et. Ha igen akkor jelenleg a legpotensebb t-72 verzió.


Csőböl indított atgm valós használata mennyire elterjedt?
 
W

Wilson

Guest
Csőböl indított atgm valós használata mennyire elterjedt?

Elterjedt az indiaiak ép most végeztek a saját fejlesztésű lézerirányítású csőböl indítható atgm-k tesztelésével.Amúgy érdekességképpen megjegyzem,hogy a teszteléshez a saját maguk által modernizált T-72-t használták.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 377
14 371
113
Elterjedt az indiaiak ép most végeztek a saját fejlesztésű lézerirányítású csőböl indítható atgm-k tesztelésével.Amúgy érdekességképpen megjegyzem,hogy a teszteléshez a saját maguk által modernizált T-72-t használták.

Én arra gondoltam háborúban mennyire elterjedt a használata.
Én nem nagyon hallottam róla, azért érdekelne.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 683
14 705
113
A mostani a4 - ek semennyire sincsenek modernizálva teljes gyári felújítást kaptak de olyanok mint 30 éve technikailag. A rádió új benne aztán ennyi.
A spanyol a4-ek nagyon le vannak roggyanva és ahhoz képest mennyit kéne rákölteni, sokat kérnek érte. Volt kint magyar, lengyel, török bizottság is felmérni őket de senkinek sem kellett emiatt.

OFF

Miben roggyantak le a spanyol A4-ek?

Esetleg azok lehetnek a legkorábbi Leo2-esek?
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 219
67 136
113
OFF

Miben roggyantak le a spanyol A4-ek?

Esetleg azok lehetnek a legkorábbi Leo2-esek?

OFF:
Vannak köztük a legkorábbiakból is, amik nem tartalmaznak wolfrámot az alap páncélzatukban. De keményebb betétekkel ez kiegyensúlyozható lenne bennük. A leroggyanásuk mibenléte meg csak legenda szinten ismert, mert nem kellenek senkinek. Gondolom a karbantartás hiánya, aztán meg a húsz év egyhelyben állás, bár elvileg lekonzerváltnak kellene lenniük. Szóval alapvetően ha nem a szabad ég alatt rohasztják, lehet hogy csak szarabbul néznek mint amilyenek valójában. De mivel nincs konkretizálva az állapotuk, ez is csak feltételezés. Nem tudom, hogy átrohadt-e ennyi idő alatt bármelyik alváza, vagy megvetemedtek a fődarabok. Ha ezek egyike sem, akkor lehetne belőlük potens harckocsit építeni.

Volt itt szó róla pár hozzászólással feljebb, hogy aránytalanul sokat kérnek a spanyolok, ezt már inkább akkor oknak tudnám tekinteni aí nemre, de így, hogy elvileg már lengyel, cseh, meg a mi delegációnk is húzta rájuk a száját, szerintem el lehetne jutni tárgyalásokban addig, hogy a sok pénz nem sok pénzzé változzon. Egy komoly műszaki gárdával körbejárni őket, mint autószerelővel a használautó vételkor és sorolni a problémákat. Mivel nekik csak ott rohad el, tárolni kell, a KMW max fillérekért venné vissza és ezt ők is tudják, egy normális delegációval le lehetne nyomni ezt a bizniszt a torkukon.

Amiket végigvettem az elmúlt hónapokban ezzel kapcsolatban. Egy átlagos Leo 2a4 ára 800 000-1 000 000 Eur körül mozog. Chile 800k-ért kapta darabját kiváló állapotban, mert jók a politikai viszonyaik a németekkel. A politika bele tud szólni az árba, van rajta megfelelő árrés hagyva baráti-nem annyira baráti viszonyokhoz. Egy átlagos nagyszervíz költség, hogy jók legyenek az esetleg leharcolt gépek, 500 000-1 000 000 Eur/darab.

Ha tehát a spanyol gépek ennyire szutyok szarok, akkor egyértelműen lenyomható az áruk a szükséges nagymértékű ráfordítás tekintetében, ami a spanyolok előtt is ismert, ezért is állnak letárova még mindig. Nem akarnak tank formában kiadni rájuk, ami meg még felmerült emiatt, hogy műszaki járművekké alakítják őket, de szintén em teszik, mert az viszont sokkal nagyobb ráfordítást jelentene alapból.

Szóval nekik a legjobb megoldás az lenne, ha eltűnnének azok a tankok onnan. Az árakat le lehetne szorítani 500K Eur/db-ig, talán még lejjebb is szerintem még úgy is, hogy a KMW-hez szállítást is ők állják ebből. Csak tűnjenek el.

Szóval ha megvesszük ennyiért és kiderül, hogy úúú, tényleg szutyok állapotban vannak és ezekre mondanak darabonként 1 500 000 Eur árat a nagygenerálra, akkor is pontosan ugyanott vagyunk, mintha csak simán leharcolt gépeket újíttatnánk fel.

Ez ugye jelentené ekkora összegből a futómű felújítást(kivéve ha cserélni akarjuk, máris csak a csere költsége van), motorfelújítást, ez kell, toronymechanikai felújítást, (ezt is cserélni kellene upgradekor, tehát csak csereköltségre kell számolni), mert ez kikerül, az esetleges rohadások javítását. Optikai elemek, löveg generálját. Mivel itt is csere illetve modernizálás lépne életbe a generált követően, itt is a felújítás összegében már lényegileg inkább a modernizációs költség lenne a meghatározó.

Végső soron ahogy már korábban is számolgattam, ha egy A6+ szintet akarnánk kihozni belőle, páncélbetétek cseréje, számítógép integrálva hálózatba, fejlesztett L44 löveg, új páncélbetétek, az A6-okból kiszedett és ezekbe illesztett futómű amit még csak le sem kell gyártaniuk, kiegészítő páncél és még ads és tetőre kiemelt optika és aknavédelem, akkor kaphatnánk egy újabb zlj elég komoly harckocsit darabonként egy új a7+ árának a feléből, max a kétharmadából, amiket használhatnánk még további húsz-harminc évig legalább, esetleg közben kisebb részmodernizációkkal.

De ebben a formában is gyakorlatilag ugyanúgy csúcs hk lenne, mint az a7+ a környezetünkben.

Legközelebb inkább a Leo 2 hun topikba kérdezd meg, azért van.

ON.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 683
14 705
113
OFF:
Vannak köztük a legkorábbiakból is, amik nem tartalmaznak wolfrámot az alap páncélzatukban. De keményebb betétekkel ez kiegyensúlyozható lenne bennük. A leroggyanásuk mibenléte meg csak legenda szinten ismert, mert nem kellenek senkinek. Gondolom a karbantartás hiánya, aztán meg a húsz év egyhelyben állás, bár elvileg lekonzerváltnak kellene lenniük. Szóval alapvetően ha nem a szabad ég alatt rohasztják, lehet hogy csak szarabbul néznek mint amilyenek valójában. De mivel nincs konkretizálva az állapotuk, ez is csak feltételezés. Nem tudom, hogy átrohadt-e ennyi idő alatt bármelyik alváza, vagy megvetemedtek a fődarabok. Ha ezek egyike sem, akkor lehetne belőlük potens harckocsit építeni.

Volt itt szó róla pár hozzászólással feljebb, hogy aránytalanul sokat kérnek a spanyolok, ezt már inkább akkor oknak tudnám tekinteni aí nemre, de így, hogy elvileg már lengyel, cseh, meg a mi delegációnk is húzta rájuk a száját, szerintem el lehetne jutni tárgyalásokban addig, hogy a sok pénz nem sok pénzzé változzon. Egy komoly műszaki gárdával körbejárni őket, mint autószerelővel a használautó vételkor és sorolni a problémákat. Mivel nekik csak ott rohad el, tárolni kell, a KMW max fillérekért venné vissza és ezt ők is tudják, egy normális delegációval le lehetne nyomni ezt a bizniszt a torkukon.

Amiket végigvettem az elmúlt hónapokban ezzel kapcsolatban. Egy átlagos Leo 2a4 ára 800 000-1 000 000 Eur körül mozog. Chile 800k-ért kapta darabját kiváló állapotban, mert jók a politikai viszonyaik a németekkel. A politika bele tud szólni az árba, van rajta megfelelő árrés hagyva baráti-nem annyira baráti viszonyokhoz. Egy átlagos nagyszervíz költség, hogy jók legyenek az esetleg leharcolt gépek, 500 000-1 000 000 Eur/darab.

Ha tehát a spanyol gépek ennyire szutyok szarok, akkor egyértelműen lenyomható az áruk a szükséges nagymértékű ráfordítás tekintetében, ami a spanyolok előtt is ismert, ezért is állnak letárova még mindig. Nem akarnak tank formában kiadni rájuk, ami meg még felmerült emiatt, hogy műszaki járművekké alakítják őket, de szintén em teszik, mert az viszont sokkal nagyobb ráfordítást jelentene alapból.

Szóval nekik a legjobb megoldás az lenne, ha eltűnnének azok a tankok onnan. Az árakat le lehetne szorítani 500K Eur/db-ig, talán még lejjebb is szerintem még úgy is, hogy a KMW-hez szállítást is ők állják ebből. Csak tűnjenek el.

Szóval ha megvesszük ennyiért és kiderül, hogy úúú, tényleg szutyok állapotban vannak és ezekre mondanak darabonként 1 500 000 Eur árat a nagygenerálra, akkor is pontosan ugyanott vagyunk, mintha csak simán leharcolt gépeket újíttatnánk fel.

Ez ugye jelentené ekkora összegből a futómű felújítást(kivéve ha cserélni akarjuk, máris csak a csere költsége van), motorfelújítást, ez kell, toronymechanikai felújítást, (ezt is cserélni kellene upgradekor, tehát csak csereköltségre kell számolni), mert ez kikerül, az esetleges rohadások javítását. Optikai elemek, löveg generálját. Mivel itt is csere illetve modernizálás lépne életbe a generált követően, itt is a felújítás összegében már lényegileg inkább a modernizációs költség lenne a meghatározó.

Végső soron ahogy már korábban is számolgattam, ha egy A6+ szintet akarnánk kihozni belőle, páncélbetétek cseréje, számítógép integrálva hálózatba, fejlesztett L44 löveg, új páncélbetétek, az A6-okból kiszedett és ezekbe illesztett futómű amit még csak le sem kell gyártaniuk, kiegészítő páncél és még ads és tetőre kiemelt optika és aknavédelem, akkor kaphatnánk egy újabb zlj elég komoly harckocsit darabonként egy új a7+ árának a feléből, max a kétharmadából, amiket használhatnánk még további húsz-harminc évig legalább, esetleg közben kisebb részmodernizációkkal.

De ebben a formában is gyakorlatilag ugyanúgy csúcs hk lenne, mint az a7+ a környezetünkben.

Legközelebb inkább a Leo 2 hun topikba kérdezd meg, azért van.

ON.

OFF

Ugye egy itteni hozzászólásra reagáltam egy kétsorossal. A kérdés ahogy látom továbbra is adott.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 994
14 042
113
Korábban én is a t72k hasznosítása, vagy használt Leok modernizálása mellett voltam. De az itt is vázolt érvek miatt valamint a kormányzati irányítás azon döntése, hogy a haderőfejlesztésben az elérhető legmodernebb fegyvereket szerzik be engem is átbillentett, hogy akkor már inkább kevesebb de új fegyver legyen rendszerben. Minőség a mennyiség felett. És nem kell "cigánykodni" a régi vasak pláne más országok levetett "sz@raival".
Arról nem beszélve hogy itthon jelenleg nincs meg a képesség ezek modernizálására.
Talán még eladni sem nagyon lehet már a 72ket, és nem biztos hogy a A7-k érkezése után tarolásuk logisztikai igénye, a hely, őrzés, stb egyáltalán megéri-e hisz csak erőforrást visz el.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 966
19 284
113
Korábban én is a t72k hasznosítása, vagy használt Leok modernizálása mellett voltam. De az itt is vázolt érvek miatt valamint a kormányzati irányítás azon döntése, hogy a haderőfejlesztésben az elérhető legmodernebb fegyvereket szerzik be engem is átbillentett, hogy akkor már inkább kevesebb de új fegyver legyen rendszerben. Minőség a mennyiség felett. És nem kell "cigánykodni" a régi vasak pláne más országok levetett "sz@raival".
Arról nem beszélve hogy itthon jelenleg nincs meg a képesség ezek modernizálására.
Talán még eladni sem nagyon lehet már a 72ket, és nem biztos hogy a A7-k érkezése után tarolásuk logisztikai igénye, a hely, őrzés, stb egyáltalán megéri-e hisz csak erőforrást visz el.
Afrikába? Örményeknek? Szíreknek? Más legatyásodott hadban álló bandának. Ezekkel mondjuk hivatalosan rosszban vagyunk, de proxyn keresztül? (Ezek mind csökkentik az árat, de a semminél a kevés is több)
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 950
18 442
113
Korábban én is a t72k hasznosítása, vagy használt Leok modernizálása mellett voltam. De az itt is vázolt érvek miatt valamint a kormányzati irányítás azon döntése, hogy a haderőfejlesztésben az elérhető legmodernebb fegyvereket szerzik be engem is átbillentett, hogy akkor már inkább kevesebb de új fegyver legyen rendszerben. Minőség a mennyiség felett. És nem kell "cigánykodni" a régi vasak pláne más országok levetett "sz@raival".
Arról nem beszélve hogy itthon jelenleg nincs meg a képesség ezek modernizálására.
Talán még eladni sem nagyon lehet már a 72ket, és nem biztos hogy a A7-k érkezése után tarolásuk logisztikai igénye, a hely, őrzés, stb egyáltalán megéri-e hisz csak erőforrást visz el.

Annyira nem költöttünk rájuk, hogy mikor feláll a teljes Leo zlj., akkor ezek tuti hogy kuka. Még egy külső festésre sem futja néhány évenként. Hát hogy néznek ki ? Hozzá nemértőknek is feltűnik ez. Nem beszélve arról, a mostani kaukázusi konfliktus megmutatta, hogy ezek a 30+ éves vasak, eredeti állapotban, mennyire védtelenek már a modern páncéltörő eszközökkel szemben. Ezt eddig is sejtettük, de most láttuk is a videókon. További aktív, passzív, védelem felszerelése nélkül, ezek kamikaze gépek, ha harcba mennek ma.
 
  • Tetszik
Reactions: Zaphod Beeblebrox

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 135
26 836
113
Annyira nem költöttünk rájuk, hogy mikor feláll a teljes Leo zlj., akkor ezek tuti hogy kuka. Még egy külső festésre sem futja néhány évenként. Hát hogy néznek ki ? Hozzá nemértőknek is feltűnik ez. Nem beszélve arról, a mostani kaukázusi konfliktus megmutatta, hogy ezek a 30+ éves vasak, eredeti állapotban, mennyire védtelenek már a modern páncéltörő eszközökkel szemben. Ezt eddig is sejtettük, de most láttuk is a videókon. További aktív, passzív, védelem felszerelése nélkül, ezek kamikaze gépek, ha harcba mennek ma.
Aktív védelmi rendszer nélkül minden harckocsi egyformán védtelen, de azt csak korszerű Leopard 2A7HU harckocsira érdemes rakni és nem öreg szovjet teknőkre!
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 994
14 042
113
Afrikába? Örményeknek? Szíreknek? Más legatyásodott hadban álló bandának. Ezekkel mondjuk hivatalosan rosszban vagyunk, de proxyn keresztül? (Ezek mind csökkentik az árat, de a semminél a kevés is több)
De mondjuk moralisan fegyvert eladni azokba az orszagokba hát....
Nyilván nelkulunk is megtalálják a módját egymás gyilkolásának, de nem biztos hogy aszisztálni kellene hozzá, csak azért, hogy pár millióval többlegyen a kasszába.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 966
19 284
113
De mondjuk moralisan fegyvert eladni azokba az orszagokba hát....
Nyilván nelkulunk is megtalálják a módját egymás gyilkolásának, de nem biztos hogy aszisztálni kellene hozzá, csak azért, hogy pár millióval többlegyen a kasszába.
Ha nélkülünk is megtalálják a módját, akkor nem biztos, hogy veszítenünk kell pár milliót azon, hogy látszatmoralizálunk.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 994
14 042
113
Ha nélkülünk is megtalálják a módját, akkor nem biztos, hogy veszítenünk kell pár milliót azon, hogy látszatmoralizálunk.
Lehet diplomáciailag többet ér kimaradni az ilyen üzletekből, mint az a pénz amit azokért kapnánk.
Nem a fegyver kereskedelem ellen vagyok, de más eladni valamit europában, mondjuk remélhetőleg a hiúzt a jövőben, mint aktív fegyveres konfliktushoz szallítani. Nem csak közvetve a harcoló feleknél lehet elrúgni a labdát, de közvetlenül a mögöttük álló nagyhatalmaknál is lehet így rossz pontot szerezni. Nem ér annyit az egész, plussz az ország morális megítélése sem szenved csorbát.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz