[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 476
30 806
113
Bizosan nem milliárd $ nagyságrend.
Csak egy gyors fejszámolás hogy látszódjanak a nagyságrendek...
Kb 20. napja háborúznak. Ha minden nap 100 TB2 drón bevetés volt (ennél bizonyosan bőven kevesebb volt...) és minden bevetésen ledobtak 4 MAM-L meg C tipusú LGB-t (bizonyosan kevesebbet...) akkor is legfeljebb 8000 db ilyen bombàcskát használtak el eddig.
Egy ilyen bombácska erősen túlbecsülve sem kerül többe mint $50 ezer.
Ez alapján a felhasznált muníció költsége bizonyosan nem került többe mint $400 millió (de inkább ennek a fele, harmada)

A teljes képhez szerintem még hozzátartozik 100 nál kevesebb Harop drón, meg néhány lelőtt balesetben megsemmisült TB2 drón, de még ezekkel is bőven 1 milliárd alatt vannak.

Potom ár azért hogy nyerésre állnak...
Ha nyolcezret használtak volna el eddig, akkor nem lenne élő örmény Karabahban! Én inkább úgy becsülném, hogy száz körül +félszáznál kevesebb cirkálódrón (loitering munition).

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 924
55 346
113
Bizosan nem milliárd $ nagyságrend.
Csak egy gyors fejszámolás hogy látszódjanak a nagyságrendek...
Kb 20. napja háborúznak. Ha minden nap 100 TB2 drón bevetés volt (ennél bizonyosan bőven kevesebb volt...) és minden bevetésen ledobtak 4 MAM-L meg C tipusú LGB-t (bizonyosan kevesebbet...) akkor is legfeljebb 8000 db ilyen bombàcskát használtak el eddig.
Egy ilyen bombácska erősen túlbecsülve sem kerül többe mint $50 ezer.
Ez alapján a felhasznált muníció költsége bizonyosan nem került többe mint $400 millió (de inkább ennek a fele, harmada)

A teljes képhez szerintem még hozzátartozik 100 nál kevesebb Harop drón, meg néhány lelőtt balesetben megsemmisült TB2 drón, de még ezekkel is bőven 1 milliárd alatt vannak.

Potom ár azért hogy nyerésre állnak...
Jól kiszámoltad ezt a kb. 400milliót, de a Harop az mennyibe is kerül? Én olvastam mindenféle számot, DE olyat is ahol egy db-ra írtak 10 misit. Na most akkor 100 ilyen rögtön 1 milliárd. Dollár. Sokban van anyagilag is ez a győzelemre állás az azerieknek, s vannak azért élőerős veszteségeik nekik is, bőven. Még vége sincs...

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 713
89 811
113
Azeri források szerint a felderítő drónok adatai alapján csak ma 622 örmény katona halt meg. (mai videók)

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 865
26 641
113
Jól kiszámoltad ezt a kb. 400milliót, de a Harop az mennyibe is kerül? Én olvastam mindenféle számot, DE olyat is ahol egy db-ra írtak 10 misit. Na most akkor 100 ilyen rögtön 1 milliárd. Dollár. Sokban van anyagilag is ez a győzelemre állás az azerieknek, s vannak azért élőerős veszteségeik nekik is, bőven. Még vége sincs...
Nem csak azer finanszírozza ezt a bulit. Törökökön kívül még talán mások is benne lehetnek.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 713
89 811
113
Szergej Lavrov ma ismét tárgyalt az örmény és azeri KM-el. Ma éjféltől 0.00h (bakui idő szerint) ideiglenes (humanitárius) tüzszünet lép érvénybe.

W

Wilson

Guest
Sztem ez már múlt idő. Most fészkelik be magukat és az oroszok nem tesznek semmit. Megegyezés vagy tehetetlenség mind1.

Biztos vagyok benne,hogy az oroszok nem fogják hagyni,hogy a törökök befészkeljék magukat a Dél Kaukázusba,egyszerűen ezt nem engedhetik meg,bármennyire is nem fűlik hozzá a foguk de egy bizonyos ponton lépniük kell.

T

Törölt tag

Guest
Én olvastam mindenféle számot, DE olyat is ahol egy db-ra írtak 10 misit.
$10 millió / db...:)
Ez v.színű onnan jön hogy az Indiaiak szerződésében volt olyan hogy 10 db,meg $100 millió, csak ez nem azt jelenti hogy 1 db Harop = $10 millió.
Az Idiaiak szerződésében voltak más tételek is. (R&D, földi berendezések, stb..)
Mások szerint a Harop ára $855 ezer
https://aminoapps.com/c/warfare-roleplay/page/item/iai-harop/zXkN_E2twIBeeBRwlEElvJ0wzvGrdvv1gJ
Ez is sok de ez már v.színű közelebb áll a valósághoz.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 684
7 996
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

W

Wilson

Guest
Úgy látszik az örmények változatlanul mellőzik az álcázást és ha mégis csinálnak valamilyen álcázást azt nagyon amatőr módon csinálják,ebben a videóban ez jól látható a "kedvencem" az amikor egy kopár nyilt területen leveles ágakkal próbálják álcázni a harceszközt ami így elég feltűnő pláne úgy,hogy jó pár keréknyom vezet a "bokorba",most komolyan az örmény hadvezetés még egy minimális gyorstalpaló képzésben sem részesítette a katonáit az eszem megáll:(.Ez főleg annak a fényében szomorú,hogy már idestova két hete aprítják őket felülről az azeri drónok az egyszerű sorozott illetve önkéntes örmény talpasok pedig hullanak mint a legyek.

1602956379_karabah2.jpg

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 644
113
Ja, biztos lépniük kell, egyet hátra. Azért ne felejtsük el:
arm01.jpg

arm02.jpg

arm03.jpg

Orosz megszállókra nincs szükségük, Putyinra nemet mondtak és elképzelték Örményországot szabadnak. Az azeriek is felszabadítottnak! Hol itt a probléma orosz szemszögből?
Megkapták.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 550
59 436
113
Úgy látszik az örmények változatlanul mellőzik az álcázást és ha mégis csinálnak valamilyen álcázást azt nagyon amatőr módon csinálják,ebben a videóban ez jól látható a "kedvencem" az amikor egy kopár nyilt területen leveles ágakkal próbálják álcázni a harceszközt ami így elég feltűnő pláne úgy,hogy jó pár keréknyom vezet a "bokorba",most komolyan az örmény hadvezetés még egy minimális gyorstalpaló képzésben sem részesítette a katonáit az eszem megáll:(.Ez főleg annak a fényében szomorú,hogy már idestova két hete aprítják őket felülről az azeri drónok az egyszerű sorozott illetve önkéntes örmény talpasok pedig hullanak mint a legyek.

1602956379_karabah2.jpg

Gyakorló céllövészet,az Örmény vezérkart lámpavasra lehetne húzni!

• Tetszik
Reactions: silurusglanis
W

Wilson

Guest
Gyakorló céllövészet,az Örmény vezérkart lámpavasra lehetne húzni!

Igen,bár nem vagyok örmény de valahol dühít,hogy szerencsétleneket ilyen védtelenül küldték ki a frontra és mint jól látható gyakorlatilag még minimális kiképzést sem kaptak,ez pedig,ahogy te is megjegyezted az örmény hadvezetés súlyos mulasztása ami sok örmény katona életébe kerül:(.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 550
59 436
113
Igen,bár nem vagyok örmény de valahol dühít,hogy szerencsétleneket ilyen védtelenül küldték ki a frontra és mint jól látható gyakorlatilag még minimális kiképzést sem kaptak,ez pedig,ahogy te is megjegyezted az örmény hadvezetés súlyos mulasztása ami sok örmény katona életébe kerül:(.

Igen,én is semleges vagyok,szerintem tárgyaló aztalnál kellene rendezni a területi vitát,kb lóf@szt sem ér az a föld,nem sok ezer életet.

W

Wilson

Guest
Igen,én is semleges vagyok,szerintem tárgyaló aztalnál kellene rendezni a területi vitát,kb lóf@szt sem ér az a föld,nem sok ezer életet.

Bizony tárgyalóasztal mellett kellene rendezni ezt a konfliktust,de mint látható az emberi természet az évezredek alatt semmit sem változott csak az eszközök cserélődtek folyamatosan egyre modernebbekre,annak érdekében,hogy még hatékonyabban ölhessük egymást.

• Tetszik
Reactions: gergo55

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 661
25 159
113

Hát innen nézve lehet hogy semmit nem ér az a föld (nekünk), de nekik fontosabb mindennél. Erdély is nyugatról nézve egy elmaradott alacsony iparodottságú erdőség volt vámpírokkal és vérfarkasokkal, de nekünk...

W

Wilson

Guest
Ha már annyi szó esik a török drónokról itt egy jó összefoglaló orosz cikk a Bayraktar TB2 drónról.

Török támadó UAV Bayraktar TB2

Attack török drón Bayraktar TB2

Az elmúlt években a helyi háborúk egyike sem zajlott pilóta nélküli repülőgépek használata nélkül . Az UAV-k iránti érdeklődés az egész világon növekszik. Nyilvánvaló, hogy a jövő e fegyvereké. Ugyanakkor a katonai piacon a drónok választéka nagyon nagy: a nagyon apró felderítő járművektől a nagy támadó drónokig, amelyek geometriájukban összehasonlíthatók a hagyományos repülőgépekkel. A hegyi-karabahi katonai konfliktus, amelynek jelenlegi eszkalációja 2020. szeptember 27-én kezdődött, már valóságos drón háborúvá vált.

A drón támadások felvételei, amelyeket az Azerbajdzsán Védelmi Minisztérium rendszeresen publikál, a konfliktus élénk vizuális szimbólumává váltak. A különféle földi célpontokat eltaláló drónok a háború egyik szimbólumává váltak, és segítik az azeri hadsereget abban, hogy sikereket érjenek el a harctéren. Az azerbajdzsáni UAV-k támadásairól készült videófelvételek, alapvető szerepet játszanak az információs háborúban. Ugyanakkor az Azerbajdzsán által használt drónok köre változatos: itt is vannak felderítő UAV-k, amelyek többek között célmegjelölést biztosítanak, és a támadó drónokról készítenek felvételeket, valamint vannak támadó drónok ide tartoznak a kamikaze drónok és a Bayraktar TB2 is,

Baykar Makina: Az autóipari alkatrészektől az ütközési drónokig

A Bayraktar TB2-t a török Baykar Makina cég fejlesztette ki, amelyet 1984-n alapítottak. Létének kezdeti éveiben a vállalat autóipari berendezések és járműalkatrészek gyártására szakosodott, 2000 óta azonban a repülőgépgyártás területén működnek. Ma Törökországban a vezető pilóta nélküli légi járművek gyártója, valamint az egyik vezető vállalat a mesterséges intelligencia rendszerek létrehozásában az országban. Ma a cég 1100 alkalmazottat foglalkoztat, és az összes legyártott drón száma meghaladja a 400 egységet.

Bayraktar TB2 drón szerelvény

Miután 2000-n megkezdte az első kutatást és fejlesztést a pilóta nélküli repülőgép-rendszerek létrehozása területén, a vállalat már 2004-n elvégezte az első autonóm repülési teszteket saját elektronikus és szoftveres vezérlőrendszereivel. 2005-n a Bayraktar Mini a cég első miniatűr drónjának bemutatójára került sor, amelynek gyártását a következő évben megkezdték.

Saját támadórepülő projektjének kidolgozása a 2000-s évek első évtizedének a végén kezdődött. A Bayraktar TB2 névre keresztelt támadórepülőgép első autonóm repülési tesztjeire 2014-n került sor. Ugyanebben az évben megkezdődött az UAV első példányainak leszállítása a török fegyveres erőkhöz. Ezeket a drónokat a hadsereg mellett a török rendőrség is üzemelteti. A drónok egyik polgári felhasználása az erdőtüzek figyelemmel kísérése és a mentők segítése. Jelenleg ez a modell Törökországban , és Katarban van rendszeresítve (az első külföldi vevő),és valószínűleg exportálják Ukrajnába és valószínűleg Azerbajdzsánba . Az azeri fegyveres erők 2020 júniusában hivatalosan bejelentették, hogy készek török támadórepülőket vásárolni.

A Bayraktar TB2 támadórepülő képességei

A török Bayraktar TB2 pilóta nélküli repülőgép a taktikai közepes magasságú, nagy repülési időtartamú UAV osztályba tartozik. A légi közlekedési szakértők megjegyzik, hogy ennek a fejlesztésnek korszerűbb vezérlőrendszere és szoftvere van, mint az izraeli Heron dróné. Az új török UAV képes megoldani a felderítés, a megfigyelés feladatait, és támadásokat is végrehajt a földi célpontok ellen. A Bayraktar TB2 repüléstechnikai komplexuma teljesen önálló járőrözést, felszállást / leszállást és repülést biztosít a jármű számára.

Törökország számára ez a drón mérföldkővé vált, mivel ez lett az első exportra szállított UAV. A gyártó cég honlapja szerint Törökországban már legalább 110 ilyen repülőgépet használnak, amelyek teljes repülési ideje meghaladta a 200 ezer órát. Ez a repülőgép rendelkezik a repülés időtartamának török rekordjával is: 27 óra és három perc. Az UAV szokásos szállítókészlete egy pilóta nélküli légikomplexum, amely hat Bayraktar TB2 drónból, két földi irányító állomásból, egy karbantartási berendezésből és tápegységből áll.

A drón szárnyfesztávolsága 12 méter. Az UAV farokegysége fordított V betű alakú, a jármű maximális hossza 6,5 méter, magassága 2,2 méter. A drón repülőgép váza modern kompozit anyagokból készül (nagy része szénszál). A Bayraktar TB2 UAV fedélzeti berendezését elektro-optikai és infravörös kamerák, lézeres távolságmérő és célmegjelölő képviseli.

A Bayraktar TB2 támadó-felderítő drón maximális felszállási súlya 650 kg, a hasznos teher súlya legfeljebb 150 kg. A drón üzemanyag ellátását 300 liter benzin biztosítja. A támadórepülőnek négy felfüggesztési pontja van, amelyeken négy lézervezérlésű irányított bomba helyezhető el.

A drón Rotax 912 dugattyús repülőgépmotorral van felszerelve, toló propellerrel, a maximális motor teljesítménye 100 LE. Ez elegendő ahhoz, hogy az UAV maximális repülési sebessége 120 csomó (220 km / h) és utazási sebessége 70 csomó (130 km / h) legyen. A fejlesztők szerint a drón maximális repülési magassága 8200 méter, 27 000 láb, üzemi magassága 5500 méter (18 000 láb). A drón maximális repülési időtartama elérheti a 27 órát.

Bayraktar TB2 drón fegyverzete

A Bayraktar TB2 pilóta nélküli repülőgépek négy felfüggesztési ponttal rendelkeznek a szárny alatt, és akár négy, kifejezetten UAV-okhoz tervezett mikro lőszert képesek szállítani.ezek a lézeres célzórendszerrel ellátott sikló bombák a MAM-L és MAM-C.

Földi irányító állomás pilóta nélküli légi járművekhez Bayraktar TB2

Ezeket a drónokhoz kifejlesztett fegyvereket a török Roketsan fejlesztette ki. Ezek nagy pontosságú, kis méretű sikló bombák, amelyeket kifejezetten UAV-z,könnyű támadó repülőgépekhez, valamint különféle alacsony teherbírású légi platformokon történő használatra terveztek. A bomba képes hatékonyan megsemmisíteni mind álló, mind mozgó célpontokat. Mindkét bomba lézeres célzórendszerrel (félaktív lézer) van felszerelve.

A Roketsan hivatalos információi szerint a MAM-L háromféle robbanófejjel felszerelhető: nagy hatású repesz, termobár és tandem (páncéltörő változat). A súlya 22 kg, hossza - 1 méter, átmérője - 160 mm. A hatótávolság 8 km. A robbanófej tömegét a MAM-L 8-10 kg-a becsülik. A MAM-C még kisebb, és kétféle robbanófejet képes szállítani:nagy hatású repesz és egy többcélú robbanófej. A MAM-C tömege 6,5 kg, hossza - 970 mm, átmérője - 70 mm. A hatótávolság 8 km.