[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 773
30 544
113
Most komolyan, kb 30 db szétrohadt, alapvetően ezer féle, de majom verziójú t-72essel mégis mit akarsz kezdeni? Ha bk lennének, vagy lenne 100-200 + darab, akkor érteném, de a jelenlegiek modernizálásánál még az is okosabb lenne, ha elhoznánk harkovból 30 t-72 bt és azzal bohóckodnánk...
Az a 30 inkább olyan 70-80db.
És ha 1 zl kerül korszerűsitésre,az pont 100%-kal emeli a bevethető hk állományt....
Ha elhozol Harkovbol 30db T72B-t,azokat ugyanúgy korszerűsiteni kell,mint ami itthon van.És a végén harcértékben lényeges különbség nem lenne köztük egy egységesitő korszerűsités után.
Ami itthon van,az itt van.Azokat meg el kell hozni,meg kell venni.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 477
113
Most komolyan, kb 30 db szétrohadt, alapvetően ezer féle, de majom verziójú t-72essel mégis mit akarsz kezdeni? Ha bk lennének, vagy lenne 100-200 + darab, akkor érteném, de a jelenlegiek modernizálásánál még az is okosabb lenne, ha elhoznánk harkovból 30 t-72 bt és azzal bohóckodnánk...

Hmm..., az összes lehetséges opció számba lett véve, mind ugyanennyire lett hülyének nézve. Komolyan még az is érdekelne, hogy mit változtat a mennyiség? Van itthon x darab y verziójú tank. Kezdjük megint alfától, egységesítés. Akár már fejlesztéssel egybekötve mert ha cserélünk mindegyiken mindent, akkor egyforma lesz az állapotuk.

Miért jöttök mindig a ha lenne 100-200 darabbal? Ez a mennyiség is megfekszi a gyomrotokat. Ha lenne 100-200 darab itthon, akkor azon sírnátok, hogy ekkora mennyiséget hogyan fejlesszünk meg, nincs rá pénz, NINCS HADIIPARUNK :rolleyes:, inkább vegyünk akár lekoszlott leopardokat helyette, jó lenne a spanyol is.... Szóval vicces ez na. Itt ennek az x darab rendelkezésre álló vasnak a helyzetéről van szó.

Nem a fiktív reményből álló további modern hk-ról, nem arról, hogy vegyünk külön pénzért még másik vasakat amiket aztán ugyanígy fjleszteni kell, hanem ezekről, amikből ennyi van itt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
Persze,hogy nem....M60,ami már alapbol is csak egy fejlesztett M48as,persze alkalmas rá.....meg a T72 is máshol,még az M1 verziója is.
De nálunk nem.Mert kell a cigányoknak eladni ócskavasnak.Máshova nem kerülhet,és pont!:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:

Nem csak nálunk hanem máshol sem.
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Nem tartom jó ötletnek, hogy sok pénzt tegyenek a nagyon rossz állapotú T-72-be.
Más szempontból viszont egy zászlóalj T-72 az ellenség terveiben pont annyi SPIKE-ot igényel, mint hasonló mennyiségű Leopard 2. Volt már korábban vita, hogy ki merne T-72-vel harcba menni a Leopard 2-k helyett, de itt inkább a stratégiai szintű számvetések miatt lehet szerepe a T-72-nek. A puszta léte nehezíti egy támadó fél dolgát, főleg, ha hatékony információs műveletek segítségével bizonytalanság övezi a T-72 esek állapotát.
Az itt folyó vita is része lehet egy ilyen információs műveletnek, úgyhogy minél többen akarjátok felújítani a T-72-t, meg legyen sok tartalékos felkészítés, lövészet nekik még jó sokáig. ;)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 114
45 413
113
mivel nem lesz több, mert nem fogják német sztahanovista munkások 0-24 gyártani ezeket, hogy jusson pótlás, nem.
Miért, tudsz még vadiúj A7+ megrendeléséről?
Nem nagyon van per pillanat olyan ország, aki vadi új harckocsit szeretne.
Ugyan a németek A7V upgradeje eltart 2026-ig, azonban ez az új harckocsik gyártását jelenleg sem zavarja. 2017-től 2026-ig 205 db korábbi verziót fognak felhúzni, miközben meg folyik párhuzamosan a Katari A7+ok gyártása. Valamikor '22-ben meg a miénket is elkezdik, hogy az elsőket '23-ra átvehessük.
Szóval nagyjából bármikor megrendelhetjük a következő zászlóaljat - már ha akarjuk!
A görögök a jelenleg megrendelt gépeink után teljesen "üresek".
Ha meg '26 után rendelünk, akkor a német gépek felújítása után fennmaradó kapacitásokat fogjuk tudni kihasználni. Azt is el tudom képzelni, hogy '26-ig nem is tudtak volna többet elvállalni a németek.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 609
113
mit kívántok modani az a4-ek személyzetének?
Először is azok kiképzésre vannak.
Másodszor az A4-et simán fel lehet húzni A7V szintre, míg a t72M1-ből te soha nem csinálsz T72B-t se B3-at, már csak azért sem mert a t72M1 tornyába kvarc van beletuszkolva míg a B-ben a képen csatolt elrendezésben páncél/kerámia sőt bármilyen lapokat be lehet szerelni
main-qimg-9c356f014a996567332c8271ce71c82c.webp
 
  • Tetszik
Reactions: dudi

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A tőlünk kisebb szomszédaink jellemzően egy-egy harckocsizászlóaljat tartanak hadrendben. Kivéve a szerbeket ők négy teljes értékű, jó szervezeti felépítésű lövészdandárban 4 harckocsi és 16 lövészzászlóaljat, sok tüzérrel, egyébbel. A délkeleti szomszéd továbbra is 5 harckocsi és 22 lövészzászlóaljjal rendelkezik (régebbi eszközökkel).
Ukrajna papíron erős, de a hadra fogható eszközeinek nagy része elveszett, vagy bevethetetlenné vált az orosz alkatrészhiány és a pénztelenség miatt. Viszont a leginstabilabb állam.

Egy támadáshoz minimum háromszoros valós erőfölény szükséges, ez a harckocsik esetében azt jelenti, hogy hazánk ellen hasonló harcértékű és képességű szárazföldi erő 3 harckocsi zászlóaljat és 12 vagy több lövészzászlóaljat igényelne.
A háború első napján. o_O
Lehet variálni a minőségi mutatókkal (harci egyenérték), de legalább ennyire fontos sok egyéb tényező. Lőszer (pl.: a Leopard 2-höz mennyi van, ami háborúban elérhető), a személyi állomány megléte, kiképzettsége és morális helyzete, a haderő vezetési problémái. Magasabb szinten a légierő és más haderőnemek, fegyvernemek támogatása, lehetőségei.

A NATO-val az első 30-40 napban nem érdemes számolni, ha a mi "dandár képességünk" elfogy az első egy-két napban, akkor jön a tartalékos, partizán, népfelkelő, stb. népi ellenállás....
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
A tőlünk kisebb szomszédaink jellemzően egy-egy harckocsizászlóaljat tartanak hadrendben. Kivéve a szerbeket ők négy teljes értékű, jó szervezeti felépítésű lövészdandárban 4 harckocsi és 16 lövészzászlóaljat, sok tüzérrel, egyébbel. A délkeleti szomszéd továbbra is 5 harckocsi és 22 lövészzászlóaljjal rendelkezik (régebbi eszközökkel).
Ukrajna papíron erős, de a hadra fogható eszközeinek nagy része elveszett, vagy bevethetetlenné vált az orosz alkatrészhiány és a pénztelenség miatt. Viszont a leginstabilabb állam.

Egy támadáshoz minimum háromszoros valós erőfölény szükséges, ez a harckocsik esetében azt jelenti, hogy hazánk ellen hasonló harcértékű és képességű szárazföldi erő 3 harckocsi zászlóaljat és 12 vagy több lövészzászlóaljat igényelne.
A háború első napján. o_O
Lehet variálni a minőségi mutatókkal (harci egyenérték), de legalább ennyire fontos sok egyéb tényező. Lőszer (pl.: a Leopard 2-höz mennyi van, ami háborúban elérhető), a személyi állomány megléte, kiképzettsége és morális helyzete, a haderő vezetési problémái. Magasabb szinten a légierő és más haderőnemek, fegyvernemek támogatása, lehetőségei.

A NATO-val az első 30-40 napban nem érdemes számolni, ha a mi "dandár képességünk" elfogy az első egy-két napban, akkor jön a tartalékos, partizán, népfelkelő, stb. népi ellenállás....

A NATO légierővel kb 1 nap után lehet számolni és van nem egy nem kettő gyorsreagálasú NATO zászlóalj amik pár nap alatt itt lennének.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 477
113
Először is azok kiképzésre vannak.
Másodszor az A4-et simán fel lehet húzni A7V szintre, míg a t72M1-ből te soha nem csinálsz T72B-t se B3-at, már csak azért sem mert a t72M1 tornyába kvarc van beletuszkolva míg a B-ben a képen csatolt elrendezésben páncél/kerámia sőt bármilyen lapokat be lehet szerelni
main-qimg-9c356f014a996567332c8271ce71c82c.webp


M-84-ből(M1 ekvivalens) készült:
Degman_06_v.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 609
113
M-84-ből(M1 ekvivalens) készült:
Degman_06_v.jpg
Igen, nagyon jól néz ki. Milyen erős az ERA tudjuk? Az oké, hogy egy PGV7 fejet biztos tud hárítani esetleg egy PG29V-t de egy komolyabbat? Pzf3 valami 500mm-t tud még leküzdeni az ERA mögött, ez simán üti akkor az M1 toronyfrontját, ezért mondjuk, hogy fasza meg minden, de ERA mögé kell még páncélzat is. Az ERA a fő páncélzat kiegészítése nem pedig a fő páncélzat maga.
 
  • Tetszik
Reactions: dudi

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A NATO légierővel kb 1 nap után lehet számolni és van nem egy nem kettő gyorsreagálasú NATO zászlóalj amik pár nap alatt itt lennének.

Csakhogy van ami miatt ezeket nem lehet azonnal használni:

A NATO politikai mechanizmusa. Minden egyes tagállam képviselőinek támogatása szükséges az V. cikkely szerinti művelethez.....
Szerinted egy román, szlovák mennyire fog sietni? Eltöketlenkednek, elvitatkoznak, ..., aztán majd ha már jól kivéreztünk, nagylelkűen segítenek.
Ha NATO-n kívülről érne minket támadás..... o_O

A NATO egységes légvédelmi rendszere egyébként elméletben gyorsan reagálhatna. Csak van, hogy nem képes a földi erők harcát megfelelően támogatni.

A földi erők telepítése egyébként sokáig tart, ha van HNS (fogadó nemzeti támogatás).
- ehhez kellenek laktanyák:)D),
- repülőterek :)D),
- raktárak, őrséggel, kerítéssel :)D),
- gyakorló és lőterek.

A laktanyákban ágyak, fűtés, meleg víz, a repülőtereken üzemanyag, kommunikációs infrastruktúra, javító hangárok, tűzoltó alegység, stb. :eek:

Ha ez mind megvan (részünkről, HNS), el lehet helyezni azt a néhány tízezer fős reagáló erőt, aki rövid felkészítés, összekovácsolás után képes lenne az ország területének védelmébe bekapcsolódni....
Szerintem 30, de inkább 40 nap.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
Csakhogy van ami miatt ezeket nem lehet azonnal használni:

A NATO politikai mechanizmusa. Minden egyes tagállam képviselőinek támogatása szükséges az V. cikkely szerinti művelethez.....
Szerinted egy román, szlovák mennyire fog sietni? Eltöketlenkednek, elvitatkoznak, ..., aztán majd ha már jól kivéreztünk, nagylelkűen segítenek.
Ha NATO-n kívülről érne minket támadás.....

A NATO egységes légvédelmi rendszere egyébként elméletben gyorsan reagálhatna. Csak van, hogy nem képes a földi erők harcát megfelelően támogatni.

A földi erők telepítése egyébként sokáig tart, ha van HNS (fogadó nemzeti támogatás).
- ehhez kellenek laktanyák:)D),
- repülőterek :)D),
- raktárak, őrséggel, kerítéssel :)D),
- gyakorló és lőterek.

A laktanyákban ágyak, fűtés, meleg víz, a repülőtereken üzemanyag, kommunikációs infrastruktúra, javító hangárok, tűzoltó alegység, stb. :eek:

Ha ez mind megvan (részünkről, HNS), el lehet helyezni azt a néhány tízezer fős reagáló erőt, aki rövid felkészítés, összekovácsolás után képes lenne az ország területének védelmébe bekapcsolódni....
Szerintem 30, de inkább 40 nap.

Kénytelenek lesznek sietni mert az 5. cikk nem opció hanem kötelesség.Ha minket vagy mást megtámad Európában egy nem NATO ország akkor nincs apelláta automatikusan lép életbe az 5. cikk. Nem kell szavazni róla.Azt mondhatj a román,hogy bocs 2 hét mire megyünk,de nem is őket varja senki hanem az amerikai,német,angol,eszaki stb haderőket.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 477
113
Igen, nagyon jól néz ki. Milyen erős az ERA tudjuk? Az oké, hogy egy PGV7 fejet biztos tud hárítani esetleg egy PG29V-t de egy komolyabbat? Pzf3 valami 500mm-t tud még leküzdeni az ERA mögött, ez simán üti akkor az M1 toronyfrontját, ezért mondjuk, hogy fasza meg minden, de ERA mögé kell még páncélzat is. Az ERA a fő páncélzat kiegészítése nem pedig a fő páncélzat maga.

700px-T72frontLOS.jpg
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Kénytelenek lesznek sietni mert az 5. cikk nem opció hanem kötelesség.Ha minket vagy mást megtámad Európában egy nem NATO ország akkor nincs apelláta automatikusan lép életbe az 5. cikk. Nem kell szavazni róla.Azt mondhatj a román,hogy bocs 2 hét mire megyünk,de nem is őket varja senki hanem az amerikai,német,angol,eszaki stb haderőket.

A NATO erőket a NATO politikai testülete irányítja. Ennek tagjai a nemzetek politikai képviselői. A végrehjtás tervezése, szervezése, és irányítása a katonai képviselők által felügyelt törzsek feladata. Ezekben a törzsekben mindenféle náció katonái szolgálnak mindenféle beosztásban. Gondold végig a gyakorlatban hogyan történne egy művelet tervezése, ha mondjuk két három tagállam nem támogatná azt. Az ő tisztjeik a törzsekben nem mennek be dolgozni?
Nem. Politikai konszenzussal működik a NATO. Egységesen döntenek. Ez pedig nem öt perc. Különösen nem Magyarország esetében, aki jelenleg blokkolja a NATO-Ukrán közeledést....
Meg Trump és egyéb hülyék.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány