[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Szerbia 30 tankot kapott ajándékba Oroszországtól - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az Orosz Föderáció harminc darab T-72MS tankot adományozott Szerbiának, az első szállítmány szerdán érkezett az országba. A harci járművek összértéke mintegy 30 millió euró, azaz 11 milliárd forint.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/oroszorszag-szerbia-tank-hadsereg-hadaszat.716594.html
Tyuuuhuhuhu... elolvastam a bevezetot, ez a Barabas Julia nagyon kepben van...
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD and jani22

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 495
113
Kevésbé, Amerika a legbőkezűbb, ott gyakorlatilag nincs könyvelés.


Dehogynincs, csak ott nem pénzben mérik, hanem gyuribá által tollbamondott rendeletekben, prájdokban, mesekonyvekben, háborús menekültekben, esetenként meghamisított károsanyag kibocsájtásban,a megrendelonek el nem adható hordozókban, stb, stb, stb.
:)
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 841
113
Miközben a magyar kormány súlyos tízmilliárdokat költ új német harckocsikra, a szerb hadsereg ajándékba kap orosz tankokat, amelyek a szíriai pokoli utcai harcokban állítólag kilőhetetlennek bizonyultak.

Ha fordított lenne akkor az ellenék reagálása így hangzana
Miközben a magyar kormány ajándékba kap 45 éves elavult tanokat moszkvától addig a szerb hadereg a legmodernebb tanokat szerzi be Németországból .
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 358
22 881
113
Miközben a magyar kormány súlyos tízmilliárdokat költ új német harckocsikra, a szerb hadsereg ajándékba kap orosz tankokat, amelyek a szíriai pokoli utcai harcokban állítólag kilőhetetlennek bizonyultak.

Ha fordított lenne akkor az ellenék reagálása így hangzana
Miközben a magyar kormány ajándékba kap 45 éves elavult tanokat moszkvától addig a szerb hadereg a legmodernebb tanokat szerzi be Németországból .

Tehát most azon problémázik a ballibsi újságíró hogy miért nem nyalunk a ruszkiknak és NATO ország létünkre miért nem szerzünk be orosz haditechnikát???? :confused::confused::confused:
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 358
22 881
113
"Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyilatkozatai a Vörös Hadsereg második világháborúban betöltött szerepéről durván eltorzítják a történelmi igazságot - mondta Maria Zakharova, a külügyminisztérium szóvivője.
Elmondta, hogy Orbán a budapesti Szabadsag téren szólva "a szovjet megszállás emlékművének" nevezte az ott található emlékművet, amelyet a magyar főváros felszabadítása során elhunyt 80 ezer vörös hadsereg emlékére állítottak.
"Az ilyen kijelentések durván eltorzítják a történelmi igazságot és a második világháború eseményeit, amelyek eredményét a nürnbergi törvényszék vonatkozó határozatai is megerősítették. Szeretnénk emlékeztetni Önöket arra, hogy Horthy Magyarország, Hitler legközelebbi szövetségese, 1941. június 27-én aktívan részt vett Csehszlovákia felosztásában és Hitler Jugoszlávia elleni agressziójában. csatlakozott a náci Németország támadásához a Szovjetunió ellen, és a megszállt területeken civilekkel és szovjet hadifoglyokkal szemben hatalmas bűncselekményekelt követtek el "
Maria Zakharova

Mondjuk azért olvasgathatnák a saját oldalaikat is mielőtt cirkuszolnak:

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Будапештская_операция
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Mondjuk azért olvasgathatnák a saját oldalaikat is mielőtt cirkuszolnak:

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Будапештская_операция
Koszi hogy betetted, orosz szemszogbol meg nem olvastam, uj dogok is vannak benn.
En nem tudom azt kijelenteni hogy megszalltak es kesz. Teny hogy felszabaditottak a nacik es nyilasok alol, es amit azok rendeztek abban sok koszonet nem volt. Az is teny hogy a "naccsagosurak" vilaga is nekik koszonhetoen szunt meg. Na nekem speciel az a vilag sem hianyzik. Teny hogy eroszakoltak meg es fosztottak ki, oltek meg embereket. Melyik sereg nem csinalt ilyet? Mindegyik, a jenki is, a nemet is, a mienk is meg a roman is. Az hogy a haboru utan itt maradtak es par ev alatt a nyakunkra ultettek a Rakosit, (aki a mi kolkunk volt tetszik vagy nem) na az volt a nagyobbik gond, az megszallas volt mar. Ebben viszont nem csak a ruszki volt ludas. A csodas nyugat ugy eladott minket nekik szemrebbenes nelkul hogy csak na. 56- ban meg uszitottak hogy jovunk am, tartsatok ki... anyatokat. Duplan hulyere vettek. Masreszt a jenki, brit, francia(pedig ok nagyon reszt se vettek a haboruban) eppugy megszallta a nemetet pl. Na az is egy megszallas volt am, csak nem kommunista. 56 utan egyertelmu a megszallas, viszont milyen volt addigra a nemzetkozi kornyezet? Nagyon kemeny. Ezek mindenhol haboruztak, ugyhogy szerintem oruljunk hogy egy 56-al megusztuk a dolgot. Ott kiugrasztottak a nyulat a bokorbol, mind a komcsi belso harcok, mind a reakcios oldalon levo szemelyek teren es lefixalodott hogy nem jon vissza a Horthy rendszer. A mi kommunistaink meg marasztaltak oket mert addig volt biztositva a hatalmuk, eletviteluk, eletuk. Szerintem kar volt 89-90-ig elhuzni a dolgot, realisan 70-75 kozt felre allhattak volna a Szu sereg meg haza ha lett volna onkritika es nemi esz. A xar gazdasagot se csak nekik koszonhettek, a mi vezetoink baxtak el. Minden xart elcsereltek velunk minden xarra.
Osszessegeben a Horthy es Kadar rendszerben voltak jo es rossz dolgok, a Rakosi es Szalasi rendszerben csak rossz ugrik be. A szovjet sereg meg vegig aszisztalt a mi komcsiinknak. Erdekes az is hogy ahogy a ruszkik kimentek ra egy ket evre az egykori pufajkas berangatta a jenkiket Kaposvarra... Ezeknek mindig kell egy kulfoldi "jobarat". Az hogy most se naccsagosuras, se komcsi vilag nincs es viszonylag jol elhetunk, ahhoz meg kellett tapasztalnunk a szovjet sereget is.
45-ben bizony felszabaditottak, de eleve Jaltaban ugy tervezve hogy meg is szallnak.
Veluk egyutt pedig megszalltuk mi is magunkat.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 911
113
Szalasi rendszerben
Arra gondolsz, hogy okt. 15-től? Decemberben már elhagyták Bp.-et, márciusban meg az országot is.

1955. máj. 15-től (osztrák államszerződés) a szovjet erők magyarországi tartózkodása jogalap nélküli volt. Addig azért lehettek itt, hogy az Ausztriában lévő csapataik ellátását biztosíthassák. Ezt a jogalapot 56 után Kádár biztosította egy szerződéssel. Úgyhogy az 56-os orosz bejövetel egy sima invázió volt, egy hadüzenet nélküli háború, mert akik behívták azok erre nem voltak jogosultak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
A rendszer az tenyleg tulzas arra a kis idore, inkabb idoszak a megfelelo szo, viszont a masik haromra megall a rendszer kifejezes, de nem akartam tovabb csepelni a szot.
Hogy volt e papirjuk ra tolunk vagy nem az nem erdekelt senkit, ha nem volt hat csinaltak mint emlitetted is. Ezek leugyeztek ezt ott harman, aztan Sztalin szabad kezet kapott Kelet Európában.
45-ben pedig megszabaditottak minket a nemetektol, a nyilasoktol, a meltosagos uraktol, meg az oranktol es a biciklinktol is. Ezt dobta a gep, nekunk ez jutott. Az hogy a haboru utan itt maradtak az magatol erthetodo volt az addig fagyossa valo nemzetkozi helyzetben es Sztalinnak valamint a kommunista eszmenek koszonhetoen.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Egyebkent par orszagbol kivonultak az evek alatt, osztrakok, jugok, romanok, cseszko. Igaz oda vissza is.
Altalaban ahogy stabilizaltak egy szocialista rendszert, hat a mi elvtarsaink visszahivtak oket ahogy kiment az elso baka, nehogy mar itt hagyjanak minket.
Mondjuk a jenkik ugye meg mai napig bent vannak dojcslandisztanban papir meg nato ide vagy oda.
 
  • Tetszik
Reactions: laiki and Sniper

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 822
31 809
113
Egyebkent par orszagbol kivonultak az evek alatt, osztrakok, jugok, romanok, cseszko. Igaz oda vissza is.
Altalaban ahogy stabilizaltak egy szocialista rendszert, hat a mi elvtarsaink visszahivtak oket ahogy kiment az elso baka, nehogy mar itt hagyjanak minket.
Mondjuk a jenkik ugye meg mai napig bent vannak dojcslandisztanban papir meg nato ide vagy oda.

Nálunk is szabadon járnak-kelnek, harci helikopterekkel röpködnek a főváros felett, mintha otthon lennének.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 822
31 809
113
Én nem vagyok olyan biztos abban,hogy jönnek a cudar idők nem az Obama adminisztráció jönne vissza Bidennel,ők ugyanúgy fontosnak tartják ezt a térséget mint Trump.

Ami a kormánynak nem éppen jó hír. Elég Biden ukrajnai családi érdekeltségeire gondolni. Egyből teljesíthetetlen követelésekkel fognak jönni, utána meg jön a durvulás, a diplomáciai kapcsolatok alacsonyabb szintre leszállításától a színes forradalom nyílt szításáig. Vagy csak megjelennek a nagy testvér harcjárművei Bp-en és a Várban, mint 1944-ben vagy 1956-ban...
De tévedés azt hinni, hogy csak az oroszokkal való haverkodás miatt, a lengyel kormány kb. ugyanerre számíthat egy demokrata adminisztrációtól és külügytől, hiába oroszellenesek.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Közeledik a halottak napja és szeretném leszögezni minden hősi halott katonának kijár a tisztelet, még akkor is ha ellenség volt, mert amíg élt ellenség volt, de holtában már hősi halott. Kevés embert zavar jobban mint engem, hogy a magyar szabadság terén, ahol 1945-ig az ereklyés országzászló volt a trianon szoborkompozícióval, szovjet hősi emlékmű lett, de államközi szerződés alapján egymás hadisírjait (annak minősül, mert vannak oda temetve orosz kiskatonák) tiszteletben tartjuk és gondozzuk.

Ezzel csak az az aprócska gond van, hogy már nincsenek ott az orosz katonák maradványai.

"Az emlékmű alkalmatlan bármilyen érzelmi viszony fenntartására vagy erősítésére Magyarország lakossága és az elesett szovjet katonák között, azért is, mert az adott helyen már nem nyugszanak katonák, amely tényt a kegyeleti szempontok alapján kifejezetten előnyösnek kell tekinteni, hiszen ily módon az emlékművel összekapcsolódó negatív jelentések nem árnyékolják be a (már ott nem nyugvó) halottak emlékét. Az ide temetett szovjet katonák maradványait a mélygarázs építésének idején, 2002-ben történt exhumálás után a Rákoskeresztúri Új köztemető területére helyezték át méltó körülmények közé, megfelelő emlékművel jelölt helyen."

Szóval jelenleg már ez a helyzet:

"Az emlékmű ilyen státuszában való meghagyása egy sajátos nagyhatalmi jellegű igénynek való megfelelés. Az emlékmű a második világháború egyik győztese, a Szovjetunió hadseregének, s magának a szovjet világhatalomnak, közvetve e hatalom magyarországi totális önkényuralmát gyakorló pártállamnak a jelképe. Kifejezheti Oroszország azon nagyhatalmi igényét, amely szerint a jogelőd Szovjetunió világháborús győzelme Oroszország és az orosz nép dicsőségének külföldön, a történelmi győzelmek helyén időtlen időkig való megörökítését követeli meg. Ugyanakkor megállapítható az is, hogy az elhunytak kegyeleti jogai, a hadisírok azon fő rendeltetése, hogy az elesett katonák emlékét őrizzék, az adott helyzetben nem teljesül. Az emlékműhöz fűződő megalázó, alávető és romboló jelentéstartalmak szinte kizárólag arra alkalmasak, hogy az emlékmű hatalmi jellegét őrizzék meg, tehát a nagyhatalmi katonai győzelem demonstrálását.Magyarország részéről egyedül a nemzetközi feszültség elkerülése, Oroszország és Magyarország kapcsolatainak egy terhelő vitától való megóvása szól a változatlanság mellett."

http://real.mtak.hu/93546/1/RTF_XXIXevf_57sz_085-111.pdf

Hmmm... NATO segély címen az “ingyen” cuccok rémesen magas ára :rolleyes:

Tudnál ezen NATO-segélyes ingyen cuccok áráról példát mondani?
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 776
113
Ami a kormánynak nem éppen jó hír. Elég Biden ukrajnai családi érdekeltségeire gondolni. Egyből teljesíthetetlen követelésekkel fognak jönni, utána meg jön a durvulás, a diplomáciai kapcsolatok alacsonyabb szintre leszállításától a színes forradalom nyílt szításáig. Vagy csak megjelennek a nagy testvér harcjárművei Bp-en és a Várban, mint 1944-ben vagy 1956-ban...
De tévedés azt hinni, hogy csak az oroszokkal való haverkodás miatt, a lengyel kormány kb. ugyanerre számíthat egy demokrata adminisztrációtól és külögytől, hiába oroszellenesek.
A lengyel kormány 2 hónapon belül, volt 2 balfaszkodása is A múltkor személyes okokból majdnem felbomlott és a mostani abortuszcirkusszal is jól megkavarta a xart. Ezért kell távol tartani a "keresztény fundamentalistákat" is a kulcspozícióktól. Egy szerencséjük van, hogy az ellenzék a templomok rongálásával reagált, ami elég gyomorforgató.

Viszont ez nekünk nagy figyelmeztetés. Az EU-ban eléggé partvonalra szorulhatunk, ha bukik a lengyel kormány, akkor már csak Babisra számíthatunk és tavasszal a cseheknél is választások lesznek. Bár ott pártszinten az ellenzék is jól áll nekünk, de azért mindig bármi is lehet.
A szlovák kormány nekem továbbra is sötét ló, ha egyet is értenek velünk sok kérdésben, inkább mindig idomulnak a többséghez és nem vállalják keményen a konfliktust, ahogy anno Ficoék.

Nah, ha erre rájön Sleepy Joe, akkor Szíjjártó felkötheti a gatyáját!!!
 
W

Wilson

Guest
Ami a kormánynak nem éppen jó hír. Elég Biden ukrajnai családi érdekeltségeire gondolni. Egyből teljesíthetetlen követelésekkel fognak jönni, utána meg jön a durvulás, a diplomáciai kapcsolatok alacsonyabb szintre leszállításától a színes forradalom nyílt szításáig. Vagy csak megjelennek a nagy testvér harcjárművei Bp-en és a Várban, mint 1944-ben vagy 1956-ban...
De tévedés azt hinni, hogy csak az oroszokkal való haverkodás miatt, a lengyel kormány kb. ugyanerre számíthat egy demokrata adminisztrációtól és külügytől, hiába oroszellenesek.

Nem vagyok én ebben annyira biztos,pragmitikusabban gondolkodnak ők ennél.A demokraták is kiemelten kezelik a térséget:).