A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 568
8 162
113
Na ezt most egy kicsit körbejártam, és ugyan a Zuzana 2 esetén csak 43km-t írnak, de ugyan azzal a lőszerrel elvileg a Caesar is csak annyit tud. A korábban olvasott 52km az csak speciális VLAP lőszerrel sikerült. Így pedig egyre pikánsabb a Caesar kiválasztása.
A legjobb a cseheknek az EVA lett volna Tatra alvázon.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 341
46 134
113
A 40km-t már el lehett felejteni. :cool:
A franciák "Katana" muníciót fejlesztenek, melynek hatótáva akár 60km is lehet: https://www.edrmagazine.eu/nexters-katana-ammunition-tested-in-oneras-wind-tunnel
A szlovák Koštrukta Defence pedig egyutmúkodik az olasz Leonardoval, így a ZUZANA (és EVA) képes lesz "Vulcano" muníciót kiloni akár 70km távolságba: https://defpost.com/leonardo-signs-collaboration-agreement-slovakia-konstrukta-defence/
És akkor a NAMMO ramjet hajtású lövedékéről még nem is beszéltünk.
Az az igazság, hogy a kilőtt lövedékek - szerintem - kb.: 90-95%-a hagyományos lövedék lesz. Az okos lövedékekből egyszerűen nem lehet eleget venni, mert irgalmatlanul drága.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 072
33 327
113
És akkor a NAMMO ramjet hajtású lövedékéről még nem is beszéltünk.
Az az igazság, hogy a kilőtt lövedékek - szerintem - kb.: 90-95%-a hagyományos lövedék lesz. Az okos lövedékekből egyszerűen nem lehet eleget venni, mert irgalmatlanul drága.
No meg valamivel celt is kell nekik jelolni.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 341
46 134
113
@jogalappal!

A mostani Benkő meghallgatási cikkben javasolnék egy kis változtatást. Mert kicsit félreérthető:
Erre gondoltam
Hangsúlyozta, hogy a technikai fejlesztés a honvédelmi és haderőfejlesztési programban pontosan megtervezett, elkészített tervek és elgondolások alapján történik, természetesen megfelelő anyagi támogatás mellett. Elmondta, hogy 2019-ben megtörtént további 4 darab Mi-24-es harci helikopter felújítása, korszerűsítése, modernizálása.[/QUOTE]

Ez azt sugallja, hogy a kint maradt +4 gépet is befejezték. A meghallgatás leiratából egyértelműen kiderül, hogy 8 gép van csak, és a 4 a 2019-ben befejezettekre vonatkozik.
Ugye 12 gép ment ki, de csak 8 jött vissza.
Arról ugye nem szól a fáma, hogy állapotgondok (volt ilyen álláspont is) miatt nem lehetett a maradék négyet megcsinálni.De olyanról is olvastam, hogy egyszerűen meggondoltuk, és az utolsó rendberakását visszamondtuk...
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 910
73 317
113
@jogalappal!

A mostani Benkő meghallgatási cikkben javasolnék egy kis változtatást. Mert kicsit félreérthető:
Erre gondoltam

12 ment ki? Nem csak 8? Es mar ahhoz a 8hoz is az itthon maradt muzeumba szant gepeket kellett utolag szetszedni, hogy legyen 8 felujithato allapotu hajtomu is a gepekhez. Ezert nem lett 12.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and vilmoci

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 072
33 327
113
Igen es ezzel elertunk oda ha olyan uavd van ami 40-50 km melysegbe kepes berepulni az ellen vonalai moge ugy hogy biztonsagba legyen felderitsen es celmegjeloljon vajon az iranyitott tuzersegi lovedek a legjobb valasztas? Megha 2x ekkora hatotavu raketa lenne... Akkor mar onkabb dron vagy kamikaze dron...

Nem momdom szukseg van iranyitott lovedekre is a csoves tuzersegnek is de az egy abszolut nem nagy mennyiseg...

A csoves tuzersegnek van egy olyan hatramya hogy lassu hiaba tud teszem azt 60 km ert /sajat vonalak mogul./ 50 et 40 et ellenseges melyeegbe ennek maximalos kihasznalasahoz egy eleg szuk vonalba mozoghat. Es ez a mozgasa viszonylag lassu.

Tehat jo ha van kell is. De a melysegi precizios csapasmeresr es a kozelsegi precizios csapasmerest en masnak hagynam meg.

Inkabb a pergo es a sortuz.

/velemenyem meg mimdig az a csoves tuzerseg es a raketastuzerseg szerepet cserelet./ mig regen a raketas volt a teruletlovo a csoves a pontpsabb. Most a csoves a teruletlovo es a raketas pontlovo.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 140
10 848
113
Az átjárónyitó az az "aknamentesítő"?

Portás. Ajtónálló. :D

A honvédelmi miniszter meghallgatása alapján, a fejlesztések tekintetében kijelenthető, hogy a jövőre nézve, immár 2030-2032-es kitekintéssel végzik a tervezőmunkát. Beszerzésre kerültek szimulátorok az elektronikus hadviselés gyakorlásához, négy ROLE 1 egészségügyi készlet, nagytávolságú, hőkamerás, lézeres felderítő műszerek a tüzérképesség korszerűsítése kapcsán. Elmondta azt is, hogy álhírek jelentek meg az AMRAAM beszerzés kapcsán, valójában 120 plusz 60 darab opció rakétát vásároltak. Végezetül pedig kijelentette: "bár nekünk kitűzött célunk, hogy legyen korszerű, modern hadiiparunk, de a hadiipar létesítése, létrehozása, az, hogy azok a cégek, azok az ágazatok mikor jönnek létre, hogyan jönnek létre, nem a mi tárcánk feladata."

https://jogalappal.hu/a-nemzetbizto...tak-meg-dr-benko-tibor-honvedelmi-minisztert/

A cikkben mintha az lenne, hogy "tulajdonképpen, ez első lépcsőben 120 darab rakéta beszerzéséről szól, amelyet, ha igényünk lesz rá, akkor további 60 darab rakétával lehet kipótolni." majd pedig "A megjelent álhírekben jóval nagyobb mennyiségű rakétákról írtak, holott a Kongresszus – tehát itt van a félreértésre az ok – egy felhatalmazást adott a cégnek, hogy exportálhat, milyen mértékben, hány darabot. De ez nem mind Magyarországhoz tartozó vásárlást jelent. Tehát itt a nem kellő hozzáértés okozta a félreértést. A konkrét szerződés arról szól, amit elmondott: tehát 120 plusz 60 darab rakéta vásárlásáról."

Nekem ez azt jelenti, hogy még nem vettek semmit.

Pöcshuszár azt írja, a Ceasarnak nagyobb a hatótávja illetve a Szlovákoktól nem veszel sok hasznos jóindulatot vele.

Adjunk nekik egy lovat...
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74 and Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 072
33 327
113
Vannak hadgyakorlatok es vannak repulesek amik valojaban nem a kikepzesrol szolnak es ez szerte a vilagonnigy van.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 118
119 439
113
Lehet de jo par evig az egyetlen cucc ami forgoszarnyas es loni kepes. Nem nagy kunszt. De hogy repulnek/tek valahol lehet epp szamitott... Amirol mi nem tudhatunk. /legyen az egs hadgyakorlat vagy egy hatarmenti jarorozes./
háááát ez nem egy Zapad 2020 kösz, négy darab védtelen kotlát röptetni .
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus