Hja nem! Illetve nem feltétlenül.
Azt gondolom, hogy itt most csak halasztgatás lesz. Inkább csak az a különbség, hogy megint kilógott a lóláb, hogy Babis-ék tulajdonképpen tenderektől függetlenül döntenek beszerzésekről.
Visszakozást én nem várok, mert megvan a szakmai ok mellett a politikai oka is, hogy így döntöttek. Ők a franciáknak máshogy nem nagyon tudnak "kedveskedni".
Helikopterek terén elköteleződtek az amerikaiaknál. Teherautókat nem fognak tőlük venni. A Titus ugyan tőlük van, de az meg jelentős részben TATRA. 8x8 már pandur, a radarok és a légvédelmi rendszer izraeli, a láncos technikában a franciák nem játszanak. A kézifegyvereknél szintén, vagy a CZ-től megoldják.
Szóval nem nagyon más politikai mozgástér.
Teljesen nem fogják tudni, de az alacsonyabb szintű képzéseket meg tudják majd oldani.
Az én felizgulásomat az okozta, hogy eddig az EVA nekem még úgy is sötét ló volt, hogy amit lehetett nyilvános formában, kitúrtam róla. Az áráról viszont nem tudtam semmit. De ezzel az infóval beigazolódott, hogy picit vagy olcsóbb, mint a Caesar, vagy egy árban vannak, miközben nagy előnye a Shoot and Scout képessége. Tulajdonképpen a személyzet kiszállása nélkül tud 12 lövést leadni, digitális irányzással.
A Caesar egy nagyon jó és bevált, sőt tökéletesített rendszer. (Maga az EVA is az, mivel egyenes leszármazottja a jó régi Zuzananak)
Én abban bízom, hogy ha kerekes tüzérség beszerzésére kerül a sor nálunk, akkor számításba kerül. Mert koncepcióilag szerintem az egyik legjobb.
A kérdés az, hogy maga a lövegcső milyen. Mert ugye a lőszer szempontjából azt töltünk bele, amit akarunk. Irányított, vagy buta lövedéket, hagyományos, vagy rakéta póthajtásosat, mindegy.
Ha maga a cső jó, akkor nagy baj nem lehet.
A töltő mechanika meg évtizedes tapasztalattal rendelkezik. De ha minden kötél szakad, természetesen kézzel is tölthető.
A Caesarnak nagyon kellemes a csöve, de az EVA-ról (tulajdonképpen a Zuzanaról, de úgy tudom a cső megegyezik) olvastam olyat, hogy épphogycsak teljesítette a BB lövedékkel a 40km-es cseh követelményszintet.
A PESCO porgramban meg állítólag a tűzvezető rendszerét is fejlesztik (az olaszok vannak még benne a programban).
Azt szeretném, hogy ne azért legyen bármelyik lehetséges jelölt a befutó, mert az alternatíva egy szlovák EVA, és a szlovák az biztosan kotvány, hanem mert jobb a pontossága, vagy a maximális lőtávolsága, vagy a tűzgyorsasága (bár ezt csak az Archer esetén tudom elképzelni.)