[HUN] NASAMS

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1586

Guest
Itt a Sentinel esetén csak az NCTR hiányát fájlalod?
Ugye Te beszélsz Angolul, nem kell lefordítsam:
"...2. The classified radar operational software utilized with the exportable AN/MPQ-4F1 Sentinel Radar contains specific Electronic Counter-Counter Measures (ECCM) capability, but it does not contain Non-Cooperative Target Recognition (NCTR)/classification capabilities. This software will only be released for export in an executable format with no source code. Without source code, the ability of a foreign entity to analyze the operating software, its processes, and its algorithms is slowed. The highest classification of this software is SECRET..."
A fentiekből melyikhez adnak használható NCTR adatbázist?
Te is tudod gondolom hogy azt senki sem ad (vagy csak valami nagyon alap készletet)
Azt mindenkinek magának kell összerakni.
Erre vannak a modellező programok és a SIGINT.

DE: nagy különbség van a között hogy valaki nem ad neked referencia adatbázist, vagy maga a képesség hiányzik a radar softweréből.
A Sentinelnél nincs hozzáférésed a software-hez - csak egy futtatható változatot adnak - ezért ezt a képességet később sem tudod magad megteremteni.

Az NCTR az ISAR képességen alapul, azt meg az összes többi radar is tudja.
A SAAB PS/05 A esetében konrétan az NCTR rel reklámozza magát
https://legiero.blog.hu/2015/03/12/saab-ajanlatok_budapesten

Én azt mondom olyan radart kell választani ahol a gyártó cég (ország) nem tagadja meg tőled a hozzáférést a radar bizonyos korszerű funkcióihoz.
Esetleg olyat aki a radar gyártásába is bevon téged, hajlandó technológia traszferre - mint ahogy Izrael (IAI-ELTA) kész volt bevonni a Cseheket az áltla szállított ELTA 2084 kulcs elemeinek a gyártásába.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
...
A SAAB PS/05 A esetében konrétan az NCTR rel reklámozza magát
...

Ezt írtad:

"Csak itt Eu.ban kb. ez a kínálat:
- SAAB - Giraffe család (pl. a 4A)
- Hensoldt - TRML-4D
- Thales - az új Ground Fire vagy a kisebb GM200 MMR
- Leonardo - Kronos"


Ezt kérdeztem:
:rolleyes:

A fentiekből melyikhez adnak használható NCTR adatbázist?

Erre te meg jössz a SAAB PS/05-el???
:eek:o_O:confused:
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 441
46 338
113
??? Under an ongoing product modernization program, Sentinel is equipped with new, modern COTS-based electronics which ensures greater performance while implementing a low risk technology insertion. This Improved Sentinel Radar provides a significant range extension improvement.
Acquisition partnership to roll out new improved Sentinel Radar - USAASC (army.mil)

Az ilyen fake news-oknak ne dőljön be senki!
Kezdessz fárasztóba átmenni.
A legviccesebb az egészben, hogy egy 2013-as cikket linkelsz be, amiben a Sentinel A3 újdonságait állítod be, mint fizikai különbséget. Miközben a mi esetünkben az export verzió alatt csak azt kell érteni, hogy az NCTR adatbázist kapod-e a radarhoz, vagy sem.
Mi több, valószínűleg már régen nem Sentinel A3-at fognak nekünk szállítani az amerikaiak, ugyanis idén áprilisra (fél év alatt) leszállította a Raytheon a Sentinel A4-et is a pentagon fejlesztési megbízása nyomán.
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Kezdessz fárasztóba átmenni.
A legviccesebb az egészben, hogy egy 2013-as cikket linkelsz be, amiben a Sentinel A3 újdonságait állítod be, mint fizikai különbséget. Miközben a mi esetünkben az export verzió alatt csak azt kell érteni, hogy az NCTR adatbázist kapod-e a radarhoz, vagy sem.
Mi több, valószínűleg már régen nem Sentinel A3-at fognak nekünk szállítani az amerikaiak, ugyanis idén áprilisra (fél év alatt) leszállította a Raytheon a Sentinel A4-et is a pentagon fejlesztési megbízása nyomán.
Army Awards Lockheed Martin $281 Million For Sentinel Radar Upgrade Program (defensedaily.com)
Lockheed Martin dostawcą radarów za 3 miliardy dolarów - Defence24
Lockhead csinálja elvileg!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 441
46 338
113
Ja, persze! :oops::cool:
Meg is volt még amikor olvastam idén tavasszal. Most meg már csak közös nevezőre hoztam a NASAMS rendszerrel.
Azért is kellett volna ezt megjegyeznem, az akkori felismerés után, mert ezzel válhatott érthetővé, hogy a tavalyi kinti tárgyalások kapcsán mit takarhatott az 1Mrd USD-s ügy. Mert párhuzamosan azt mondták, hogy egy másik ügylet is van a Lockheed-del.
A lényeg, hogy attól még ugyan azt a hardware-t kaphatjuk, mint a US Army, csak az adatbázosukhoz nem lesz hozzáférés.
Azért írtam, hogy valószínű, hogy akár A4-et is kaphatunk, mert ehhez kell, hogy egyrészt akarjuk. Másrészt meg az, hogy kész van a fejlesztés, nem a szállíthatóságot is jelenti. Az a fontosabb, hogy mikor fejeződik be a Pentagon tesztelése.
 
K

kamm

Guest
Hijjnye, mi megy itt...

Par dolgot rendbe tennek:
1. igen, 20+ ev utan bizony megvan a velemenyem a vegtelenul korrupt, hadiipari cegek altal *iranyitott* amerikai politikarol, az allamok szintjen (=itt az a helyi szint) teljesen kozepkori birosagaikrol ill "jogrendszerukrol" (igy, idezojelben), plane a vegtelenul korrupt es pazarlo beszerzesekrol, fejlesztesrol stb
2. ugyanakkor szo nincs arrol, hogy ne lennenek kepesek *barmit* eloallitani ill kifejleszteni, ez vitan felul all - csak sajnos pontosan a fentebb leirt, totalisan korrupt es pazarlo rendszer miatt a mocsrban ragad minden, amire nem lehet legalabb tizmilliardot lehuznia a fejlesztonek
3. a Sentinel egy elozo generacios rendszer, 10 ev mulva teljesen elavult lesz es egy valag pnez lesz az upgradje az F1-re, figyeljetek meg.
4. mar most sem meggyozo: hogyan is muzsikal a Saab, Thales, izraeliek stb hasonlo radarjaihoz viszonyitva? (Amugy a Raytheon a Thalesszal gyartja, ha jol emlekszem, esetleg annak az alapjait hasznaltak fel, valaki meg tudja mondani?) A 4A ugyanolyan mobil de kb mindenre jo egyszerre, a 4-5x hatotavjat (400km) mar nem is emlitve.
5. a svedek kozismerten nyitottak mindenfele tech egyuttmukodesre, integraciora, barmire, mikozben amit az amerikaiaktol veszel, azzal nem jon semmifele tech transfer, de meg customizable sw sem jon veluk, semmi ilyesmi, ezt mar millioszor megtanultuk - ha valaki itt maskepp tudja, nosza, ne tartsa magaban a linket! :)
(FYI egyszeruen az amerikai business modell lenyege az un rent-seeking behavior uzleti modell, ez itt kozismert. Nem veletlenul van minden iparagban near-monopoly helyzet, par ceggel - ez ugyanaz, amit #1 alatt leirtam, minden le van osztva, minden iparagban, ezert egy tularazott totalis hulladek pl a telekom szolgaltatasok piaca Amerikaban, de sorolhatnam az autopiacot, kereskedesi lancokat stb.)
5. az szamomra nem erv, hogy "csak a NASAMShoz kell", mert a kovetkezo 20-30 evben teljesen integralt rendszerre torekszunk, ez egy ostoba megkozelites, szerintem - egy jobb teljesitmenyu radar sosem art, minimum AESA, de ami igazan fontos, ha azzal tech transfer avagy open architektura, de minimum lehetoseg van a sw customizationra
6. azt talan azt esetleg el tudom fogadni, ha ez joval olcsobb, mint az europai avagy izraeli alternativak... de erosen ketlem. Mint mindig, ervekre nyitott fullel allok, ha igen, lassunk szamokat. :)

@pöcshuszár az upgrades linked egy 2013-as A3 Sentinelrol szol. ;)


Ja, persze! :oops::cool:
A lényeg, hogy attól még ugyan azt a hardware-t kaphatjuk, mint a US Army, csak az adatbázosukhoz nem lesz hozzáférés.
Azért írtam, hogy valószínű, hogy akár A4-et is kaphatunk, mert ehhez kell, hogy egyrészt akarjuk. Másrészt meg az, hogy kész van a fejlesztés, nem a szállíthatóságot is jelenti. Az a fontosabb, hogy mikor fejeződik be a Pentagon tesztelése.

Egyreszt ketlem, hogy megkapnank a latest-greatestet, masreszt tokmindegy, mert igy is messze le van maradva a hw a Saab etc modelljeihez kepest. Az amerikai hadsereg oriasi es mindenre van kulon rendszeruk, ahhoz logisztika stb - nekunk nincs es kis seregeknek ertelmetlen is lenne mindenre speci rendszerek hadsereget uzemeltetni...
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 441
46 338
113
@pöcshuszár az upgrades linked egy 2013-as A3 Sentinelrol szol. ;)
:rolleyes:
Mert mellette nyitva volt a 2013-as cikk, és annak a linkjét raktam be.
Helyesen, ahogy írtam is az ÁPRILISI cikkben.

3. a Sentinel egy elozo generacios rendszer, 10 ev mulva teljesen elavult lesz es egy valag pnez lesz az upgradje az F1-re, figyeljetek meg.
Mire gondolsz az F1-gyel? Mert van egy kis kavarodás szerintem az elnevezésekben. Szerintem az A3 az már F1 volt. Mind a kettőt emlegetik az Improved Sentinelként. A tavaly nyári DSCA engedélyben F1 szerepelt (azaz A3). Az A4 lefejlesztését csak később rendelték meg. Ezért írtam, hogy ha eléggé elhúzódik a szállításunk, akkor még az is lehet, hogy A4-et kapunk ami meg ha jól emlékszem már a 75km helyet 110-130km instrumental range-dzsel rendelkezik.

5. az szamomra nem erv, hogy "csak a NASAMShoz kell", mert a kovetkezo 20-30 evben teljesen integralt rendszerre torekszunk, ez egy ostoba megkozelites, szerintem - egy jobb teljesitmenyu radar sosem art, minimum AESA, de ami igazan fontos, ha azzal tech transfer avagy open architektura, de minimum lehetoseg van a sw customizationra
Pedig de! A NASAMS rendszerhez tartozó radaroknak semmi közük nem lesz a réskitöltő radarokhoz.. A 2 dolog teljesen külön beszerzés is lesz.
Gyakorlatilag persze a NASAMS is fog kapni adatokat (vagy inkább úgy írom, hogy hozzá fér) a réskitöltőktől a SAMOC-on keresztül.

6. azt talan azt esetleg el tudom fogadni, ha ez joval olcsobb, mint az europai avagy izraeli alternativak... de erosen ketlem. Mint mindig, ervekre nyitott fullel allok, ha igen, lassunk szamokat.
Ez attól is függ, hogy melyik verziót fogjuk megvenni.
2017-ben Egyiptom 8db F1-est vett 44M USD áron. Az 5,5M USD ár az nagyjából fogyóeszköz kategória a hadiiparban... :rolleyes:
A csehek a MADR 3D réskitöltőiket 17M+ EUR áron rendelték meg. Persze az jóval többet tud, azonban a NASAMS-hoz nem is kell több vagy jobb
Bár sokan itt vitatják, de szerintem az ER olyan 65-70Km+-s elméleti hatótávolsággal rendelkezhet. Ha sikerült feltornászni az A4-gyes upgrade-del a hatótávolságot 100+-osra, akkor az még az ER-t is lazán kiszolgálja. Az F1/A3 is talán.
 
S

speziale

Guest
Ezt írtad:

"Csak itt Eu.ban kb. ez a kínálat:
- SAAB - Giraffe család (pl. a 4A)
- Hensoldt - TRML-4D
- Thales - az új Ground Fire vagy a kisebb GM200 MMR
- Leonardo - Kronos"


Ezt kérdeztem:
:rolleyes:

A fentiekből melyikhez adnak használható NCTR adatbázist?

Erre te meg jössz a SAAB PS/05-el???
:eek:o_O:confused:

Hpasp

általában nagyon jókat szoktál írni, viszont itt most az ebet a karóhoz esete áll fönn nálad érzésem szerint...

@rudi arról ír, hogy az NCTR adatbázist magadnak kell létrehozni, de ez akár a Gripen radarjával is megvalósítható...ellenben az a Sentinel radar amit mi kaphatunk, abból ez a képesség hiányzik (nem az adatbázis)...és mivel forráskódhoz sem férhetünk hozzá, mi sem tudjuk utólag ezt belekendácsolni
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 035
113
Hpasp

általában nagyon jókat szoktál írni, viszont itt most az ebet a karóhoz esete áll fönn nálad érzésem szerint...

@rudi arról ír, hogy az NCTR adatbázist magadnak kell létrehozni, de ez akár a Gripen radarjával is megvalósítható...ellenben az a Sentinel radar amit mi kaphatunk, abból ez a képesség hiányzik (nem az adatbázis)...és mivel forráskódhoz sem férhetünk hozzá, mi sem tudjuk utólag ezt belekendácsolni

Hasonló ( elv ) miatt kezdem kötni az ebet a karóhoz, hogy jobban járunk ha --akár a kevéssel kevesebbet tudó-- úgynevezett nyilt(végződésű) haditechnikai elemekkel töltjük fel a Z2026 keretből az MH-t az elérhető nagy rugalmasság miatt, mintha erősen specializált, valamivel nagyobb teljesítményű, de merevebben alkalmazható, általunk nem továbbfejleszthető, módosítható, a változó körülményekhez nem, vagy csak drágán módosítható eszközöket vásárolunk.
Ezt az elvet én minden lehetséges esetben erősen figyelembe venném.
Itt hoznám fel e klasszikussá vált példát, Rommel Flak-88-as Afrikai huszárvágása formájában, amikor ugye, egy légvédelmi ágyút alkalmazott angol harckocsik ellen, megtizedelve azokat a jóval nagyobb lő-távval és átütőerővel rendelkező eszközzel.
De hasonló példa az orosz négycsövű légvédelmi gépágyú alkalmazása a városi harcban, brutális tüzelőt bevetve, az eredetileg tervezett alkalmazási módot megváltoztatva/kibővítve.

Ezektől a lehetőségektől elesnénk. Hiba lenne!


.
 
K

kamm

Guest
:rolleyes:
Mert mellette nyitva volt a 2013-as cikk, és annak a linkjét raktam be.
Helyesen, ahogy írtam is az ÁPRILISI cikkben.


Mire gondolsz az F1-gyel? Mert van egy kis kavarodás szerintem az elnevezésekben. Szerintem az A3 az már F1 volt. Mind a kettőt emlegetik az Improved Sentinelként. A tavaly nyári DSCA engedélyben F1 szerepelt (azaz A3). Az A4 lefejlesztését csak később rendelték meg. Ezért írtam, hogy ha eléggé elhúzódik a szállításunk, akkor még az is lehet, hogy A4-et kapunk ami meg ha jól emlékszem már a 75km helyet 110-130km instrumental range-dzsel rendelkezik.

A lenyeg nem a neve volt, hanem az, hogy 10-20 even belul vagy cserelni kell, vagy irgalmatlan penz lesz upgradelni.
Amugy a Kongsberg F1-nek hivja es 120km iger, de ezt azert ketlem: https://www.kongsberg.com/kda/produ...fence-system/raytheon-mpq64f1-sentinel-radar/

Pedig de! A NASAMS rendszerhez tartozó radaroknak semmi közük nem lesz a réskitöltő radarokhoz.. A 2 dolog teljesen külön beszerzés is lesz.
Gyakorlatilag persze a NASAMS is fog kapni adatokat (vagy inkább úgy írom, hogy hozzá fér) a réskitöltőktől a SAMOC-on keresztül.

Szoval pedig nem - pont azt irod, amit irtam: ha rendszerben gondolkodunk, akkor ez egy pocsek valasztas. Egy limitalt mobil radart csak erre, mikozben igy is, ugy is egy rendszert kell alkotniuk, raadasul ez egy elozo generacios technika. Kis hadseregunk van, ennel ertelmesebb lenne a legmodernebbet venni (pont ugy, mint barmi masnal.)
Az ausztralok nem szorakoztak, megmondtak az amcsiknak, hogy marpedig AESA kell es nagyobb teljesitmenyu mindenbol es nekik tortenesetesen van sajatjuk (ausztral) hozza - termeszetesen meg is oldjak nekik, a meglevo MAN 8x8-ra pakolva:: https://adbr.com.au/world-leader/
Nalunk maradt a prev-gen Sentinel... a politikai okokon kivul meg azt tudom esetleg elkepzelni, hogy par even belul ez masodlagossa valik, mert lesz egy komolyabb vedelmi rendszer.

Ez attól is függ, hogy melyik verziót fogjuk megvenni.
2017-ben Egyiptom 8db F1-est vett 44M USD áron. Az 5,5M USD ár az nagyjából fogyóeszköz kategória a hadiiparban... :rolleyes:
A csehek a MADR 3D réskitöltőiket 17M+ EUR áron rendelték meg. Persze az jóval többet tud, azonban a NASAMS-hoz nem is kell több vagy jobb
Bár sokan itt vitatják, de szerintem az ER olyan 65-70Km+-s elméleti hatótávolsággal rendelkezhet. Ha sikerült feltornászni az A4-gyes upgrade-del a hatótávolságot 100+-osra, akkor az még az ER-t is lazán kiszolgálja. Az F1/A3 is talán.

Lasd fenn, Kongsberg szerint 120km, en nem felek attol, hogy az ER-t ne tudna ellatni, nem is ez a bajom vele...

A korabbi radarbol, ha jol remlik, batterynkent kellett minimum 4-5, ugye? Ebbol is legalabb ugyanannyi kell, nem? A litvan NASAMS III kapcsan egy batteryhez irtak 12 inditot es 8 radart - de ez a max, ugy hiszem.
Ha 3-4 battery lesz, bennuk 8-6 inditoval, akkor is kell egy marek beloluk, azon a szinten esetleg az ara erdekes lehet - no de mivel ez DCS ala esik, sosem tudjuk meg, mikozben meg $1 milliardos uzlet resze, tehat az araval ervelni egy 4A elleneben eleg rohejes erv lenne...
FYI Giraffe 4A-rol valahol olvastam egyszer, hogy $10-15M korul saccoltak, de ezt nem szabad keszpenznek venni.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 896
22 340
113
NASAMS, a közös védőernyő
https://honvedelem.hu/hirek/nasams-a-kozos-vedoernyo.html
"A legfrissebb és vélhetően a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél is hadrendbe álló változat a NASAMS 3-as. Ezt szintén Norvégia használta először, 2019-ben vették át az első, újabb szintre modernizált üteget. A rendszer kívül és belül is megújult: nem csupán az indítóegységek és a tűzvezető egység lépett szintet, hanem biztonságos, IP-alapú kommunikációs rendszerrel és új radarszoftverrel is gazdagodott a NASAMS 3."
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 441
46 338
113
A lenyeg nem a neve volt, hanem az, hogy 10-20 even belul vagy cserelni kell, vagy irgalmatlan penz lesz upgradelni.
Amugy a Kongsberg F1-nek hivja es 120km iger, de ezt azert ketlem: https://www.kongsberg.com/kda/produ...fence-system/raytheon-mpq64f1-sentinel-radar/
Pontosan ennyi a A4 széria elméleti hatósugara! :rolleyes:
Szoval pedig nem - pont azt irod, amit irtam: ha rendszerben gondolkodunk, akkor ez egy pocsek valasztas. Egy limitalt mobil radart csak erre, mikozben igy is, ugy is egy rendszert kell alkotniuk, raadasul ez egy elozo generacios technika. Kis hadseregunk van, ennel ertelmesebb lenne a legmodernebbet venni (pont ugy, mint barmi masnal.)
Az ausztralok nem szorakoztak, megmondtak az amcsiknak, hogy marpedig AESA kell es nagyobb teljesitmenyu mindenbol es nekik tortenesetesen van sajatjuk (ausztral) hozza - termeszetesen meg is oldjak nekik, a meglevo MAN 8x8-ra pakolva:: https://adbr.com.au/world-leader/
Már az A3 is AESA.
Az ausztráloknak azért lett saját radarjuk, mert a CEA van legalább olyan jó (ha nem jobb), mint az amerikaiak. És még hazai is.
A korabbi radarbol, ha jol remlik, batterynkent kellett minimum 4-5, ugye? Ebbol is legalabb ugyanannyi kell, nem?
Hogy mennyi radart használsz egy-egy üteghez, a te dolgod. Működik akár 1 radar-1indító-1 FDC konfigban is. De egy FDC asszem max. Hat radart tud kezelni, meg 12 indítót.
Nem csak azért kell a több radar az ütegbe, hogy nagyobb területet tudj lefedni, hanem mert pl. egyáltalán be sem kell kapcsolnod a radarok egy részét. Használhatod úgy is a konfigot, hogy 1 nagy teljesítményű keresőradar (pl. Giraffe A4) mellé aktívan üzemeltetsz 1 Sentinelt. De ezenkívül az ütegbe az elle ség irányában telepítesz mondjuk 2 további Sentinelt, amit fel sem kapcsolsz. Csak akkor indítod be őket, amikor a közeledő ellenfél már a közelükbe került. Így egy alacsony RCS-sel rendelkező ellenfelet is megszivat a rendszer, ugyanis a lopakodó is észrevehető mondjuk 10-15 km-ről. Az ellenfél az egészből csak a 2 eleve bekapcsolt radart fogja látni. A teljesen passzív EO érzékelőt, a kikapcsolt radarokat, valamint a nagyobbacska gyümölcsfaként a áldogáló indítókról meg fogalma se lesz.
Amit meg nem látnak, az ellen nem tudnak harcolna. Ha meg a hirtelen felkapcsolt radar kap is egy azonnali válaszcsapát, akkor sincs para, mert a redundáns másik addig kikapcsolt radar még ugyan úgy aktívvá tehető.
Ezért írta @Hpasp , hogy ő pár indítón kívül a többi batteryt elküldené roamingra... A NASAMS bár pontvédelemre is jó, de elsősorban csak cirkálórakéták, és repülő járművek ellen. Utóbbiak esetében sajnos a repülőfedélzeti fegyverek megnövekedett hatósugara miatt, nehéz harcolni, mivel mondjuk egy SDB-t is el lehet indítani, még a SL AMRAAM-ok hatótávolságán túl.
A NASAMS abban jó, ha tőrbecsalhatja az ellenséges csapásmérőket, mielőtt azok elindíthatnák a fedélzeti fegyvereiket.
Hogy szakmába vágó dologgal szemléltessem:
Melyik a jobb adattárolási megoldás sebesség és biztonság szempontjából?
1db 8TB-os HDD, vagy 8db 1TB-os RAIDbe kötve?
(Nem teljesen analóg a "kép", de azért remélem átmegy, hogy mit akarok ezzel)
 
  • Tetszik
Reactions: Király Fika

Szatmár72

Well-Known Member
2019. január 16.
638
714
93
Pontosan ennyi a A4 széria elméleti hatósugara! :rolleyes:

Már az A3 is AESA.
Az ausztráloknak azért lett saját radarjuk, mert a CEA van legalább olyan jó (ha nem jobb), mint az amerikaiak. És még hazai is.

Hogy mennyi radart használsz egy-egy üteghez, a te dolgod. Működik akár 1 radar-1indító-1 FDC konfigban is. De egy FDC asszem max. Hat radart tud kezelni, meg 12 indítót.
Nem csak azért kell a több radar az ütegbe, hogy nagyobb területet tudj lefedni, hanem mert pl. egyáltalán be sem kell kapcsolnod a radarok egy részét. Használhatod úgy is a konfigot, hogy 1 nagy teljesítményű keresőradar (pl. Giraffe A4) mellé aktívan üzemeltetsz 1 Sentinelt. De ezenkívül az ütegbe az elle ség irányában telepítesz mondjuk 2 további Sentinelt, amit fel sem kapcsolsz. Csak akkor indítod be őket, amikor a közeledő ellenfél már a közelükbe került. Így egy alacsony RCS-sel rendelkező ellenfelet is megszivat a rendszer, ugyanis a lopakodó is észrevehető mondjuk 10-15 km-ről. Az ellenfél az egészből csak a 2 eleve bekapcsolt radart fogja látni. A teljesen passzív EO érzékelőt, a kikapcsolt radarokat, valamint a nagyobbacska gyümölcsfaként a áldogáló indítókról meg fogalma se lesz.
Amit meg nem látnak, az ellen nem tudnak harcolna. Ha meg a hirtelen felkapcsolt radar kap is egy azonnali válaszcsapát, akkor sincs para, mert a redundáns másik addig kikapcsolt radar még ugyan úgy aktívvá tehető.
Ezért írta @Hpasp , hogy ő pár indítón kívül a többi batteryt elküldené roamingra... A NASAMS bár pontvédelemre is jó, de elsősorban csak cirkálórakéták, és repülő járművek ellen. Utóbbiak esetében sajnos a repülőfedélzeti fegyverek megnövekedett hatósugara miatt, nehéz harcolni, mivel mondjuk egy SDB-t is el lehet indítani, még a SL AMRAAM-ok hatótávolságán túl.
A NASAMS abban jó, ha tőrbecsalhatja az ellenséges csapásmérőket, mielőtt azok elindíthatnák a fedélzeti fegyvereiket.
Hogy szakmába vágó dologgal szemléltessem:
Melyik a jobb adattárolási megoldás sebesség és biztonság szempontjából?
1db 8TB-os HDD, vagy 8db 1TB-os RAIDbe kötve?
(Nem teljesen analóg a "kép", de azért remélem átmegy, hogy mit akarok ezzel)
Sziasztok.
A minap beszélgettem egy régi "radaros" kollégával, aki azt mondta hogy semmit nem szabad kidobni, mert:
Ha gond van 200literes tartállyal ezek még elműködnek 6-8 órát (agregátor) és csali radarnak kivállóak. Gondoljatok bele, hogy 20-30 ifá-t megpakoltok ezekkel a radarjelet kisugarző herkentyűkkel és nincs az a drón ami ne harapna rá.500.000huf vs 1 m. dollár. nem hiszem hogy hulyeseget mondott volna mert kb 35 eve ezzel foglalkozik. nyilván trukkos a dolog..
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 077
27 321
113
2 hír kombinálva.





Ipari együttműködés nálunk nem figyelhet be??? Vagy Románia nagyobb piac, hozzánk nem hajolnak le?
Elvileg lesz ipari együttműködés, nem azért késtek az aláírással több hónapot ? Bár azt remélem, hogy nem annyi lesz az ipari együttműködés hogy Rába alapon lesz.