A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Jelen esetben nem, de nem nagyon lennék meglepve, tekintve hogy az első adag lassan 20 éves lesz.

Az életkor egy dolog, de sztem nem sok kilométer lehet ezekben a Rábákban...
(egyszer lekérdeztem egy párat a mindenki által lekérdezhető ügyfélkapus adatbázisban, és ilyen évi pár száz, esetleg 1-2 ezer kilométereket mentek velük... Biztos van, amit sokat járatnak, de a többség sztem nem nagyon megy...)

Eléggé sovány lenne.

Olyan opció nincs, hogy mondjuk a nehézdandárban váltja a Lynx a BTR-t, míg a közepesben egyelőre tovább szolgál? Ki tudnák mazsolázni a flotta javát, és akkor az még jó pár évet mehetne tovább gond nélkül, szakértelem, alkatrész lenne hozzá. Tudom, hogy a BTR egy elavult konstrukció, de nagy mennyiség van belőle, egyelőre nem érzem a szükségét a teljes cserének, sztem jó pár évig mehetnének még párhuzamosan a Hiúzzal.
Aztán pár év múlva, ha már látszik, hogy a Hiúz hogyan szuperál, van-e vele gond, mennyi a fenntartása/karbantartás igénye, akkor elég akkor dönteni, hogy a közepesbe további Hiúzok legyenek rendelve, vagy valami 8x8-as, nem?

Azért sem érzem égetőnek a cseréjét, mert az APC képesség ugye jelenleg azért megvan. Fontosabb inkább a nem meglévő képességek helyreállítása (önjáró tüzérség, esetleg rakétás is, de a harckocsi is közel került a kihaláshoz), hogy a képességek meglegyenek, és akkor abból majd lehet tovább fejlődni, ha lesz további forrás/emberanyag.

• Tetszik
Reactions: Pogány
Olyan opció nincs, hogy mondjuk a nehézdandárban váltja a Lynx a BTR-t, míg a közepesben egyelőre tovább szolgál? Ki tudnák mazsolázni a flotta javát, és akkor az még jó pár évet mehetne tovább gond nélkül, szakértelem, alkatrész lenne hozzá. Tudom, hogy a BTR egy elavult konstrukció, de nagy mennyiség van belőle, egyelőre nem érzem a szükségét a teljes cserének, sztem jó pár évig mehetnének még párhuzamosan a Hiúzzal.
Aztán pár év múlva, ha már látszik, hogy a Hiúz hogyan szuperál, van-e vele gond, mennyi a fenntartása/karbantartás igénye, akkor elég akkor dönteni, hogy a közepesbe további Hiúzok legyenek rendelve, vagy valami 8x8-as, nem?

Azért sem érzem égetőnek a cseréjét, mert az APC képesség ugye jelenleg azért megvan. Fontosabb inkább a nem meglévő képességek helyreállítása (önjáró tüzérség, esetleg rakétás is, de a harckocsi is közel került a kihaláshoz), hogy a képességek meglegyenek, és akkor abból majd lehet tovább fejlődni, ha lesz további forrás/emberanyag.
Konkrétan ez lesz.

Egyik dandár 90 előtt is BTR- rel volt felszerelve.

Többhöz lenne vajon elég ember?
Hány tényleg müködő BTR van a MH-ban?

Tobbszaz. Ha jol remlik, 700 korul lett az allamadossag ellentetelezesere kapott 550 darabbal 1996-97-re (mar volt elotte is)...ebbbol szerintem 300-400 azota is hasznalatban van.

A bevételek nézve meglepően kicsi cég a RM a többi ismert névhez mérve. Nincs benne az első 30ban a legnagyobbak listáján.

Hogyne lenne, ha szigoruan defense iparagat nezzuk, amit @krisss emlitett.

De persze ha az amerikai, allami "rasegitessel" osszeolvasztott konglomeratumokkal merjuk ossze a Rheinmetallt, akkor a pl Raytheon ma mar 10-20x akkora, szerintem $100 milliard felett lehet, de pl egy evvel ezelott meg csak 3x akkora forgalma volt ($20 milliard korul), mint most a RMnak ($7-8 milliard korul) - csak kozben beleolvadt a UT, egy $70 (!) milliard dollaros ceg (ami mar korabban hosszan bevasarolt pl Rockwell Collins.) Kovetkezo a Boeing lehet, gondolom most leeshetett $70 milliard kore, valahol ott lehet a LM is, ezek is 8-10x nagyobb beveteluek, de pl Lockheed is csak $10 milliard korul volt meg a 90es evek elejen, utana utott be eloszor a Raptor uzlet, majd a Martin Marietta felvasarlasa, majd azota az F-35 stb. A Northrop $30 milliard korul van evente,
A nemeteknel ill altalaban az EU-ban ilyen meretu privat mergereket nemigen engednenek, ilyen "championnak" ott van a paneuropai Airbus, az erre lett kitalalva.(=versenyezni tudjanak az amerikai behemotokkal), no meg a RM Raytheontol avagy a Lockheedtol elteroen nem kizarolag defense businessbol el, a bevetelinek kb fele civil iparbol jon.

Konkrétan a legutóbb ide berakott facebook bejegyzésén hangosan röhögtem. És ha jól emlékszem elhangzott az is a számból, hogy: Ki ez a f@@@@sz? :eek::D

Nekem is ilyesmi remlett...

Nézegetem a BW dandárok szerkezetét, hát... szerintem 218 harcjármű az inkább két dandár. Ha lesz 8x8, akkor meg főleg.
Meg nehogymá' a kebabos legyen az új BTR.
218 vas egy kb egy dandárnyi vas, de ez el is lett mondva, a BW dandárok meg amúgy elég vegyesek, nem tudom meliyket nézted de sokban keveredik pl a puma-boxer páros
Egyik dandár 90 előtt is BTR- rel volt felszerelve.
jogos el is felejtettem, akkor is olyan 600 körül van kb ami jött/itt van/volt

• Tetszik
Reactions: vasszekely
Régebbi adatokat linkeltél, mint én. Az általam linkelt táblázatban is csak a védelmi üzletág adatai szerepelnek.

A lenyeg az, hogy Amerikaban a Pentagon szerepe a torvenyhozas szempontjabol sem tobb, mint funneling money to 5-6 companies: LM, Raytheon, Boeing, Northrop, General Dynamics es Huntington Ingalls. A nemeteknel ill europaiaknal ez messze nem igy van.

• Tetszik
Reactions: Wilson
Üdv Urak! Bàr régóta követem a forumot nincs nagyon hozzászólásom, teljesen laikus vagyok. Egy gondolat bekattant ma hajnalban. A dronhadviseles ellen van-e ertelme annak hogy szamos csalicelpontot gyartsun mar most nagy titokban. Nekem az jott le h a NASAMS es a Skyranger a realitas Hazanknak a dronok ellen. Remeljuk h Skyranger is lesz a Honvedsegben minel elobb. Be kell majd jelenteni hogy Hazank dedikaltan keszul a dronhadvideles ellen. Venni x db skyrangert. Viszont bejelenteni hogy vettunk x+100 at es peldaul Btr-re rakeccsolni kazanlemezbol vmi skyranger toronyhoz hasonlot, es az éles es kamu skyrangereket hasonloan alakmasitani. Vagy az egeszet megcsinalni muanyagbol :) Nasams detto. Es ezeket vegyesen elhelyezni konfliktus soran. Lehetne a csalikban olyan radioado ami ugyanokyan celadatokat produkal az ellen felderitesenek mint az eles. (De ehhez vegkep nem ertek). Ha emiatt az ellenseg limitaltan meri hasznalni dronjait/repuloit akkor az hatalmas elony lenne. A konfliktus elejen viszont le kellene szedni par eszkozt az egrol h hiteles legyen, meg lehet par nap utan rajon az ellenseg. Amit leirtam lehet totalis hulyeseg, csak eszembe jutott.

értelme van, máshol ezt nagyban űzik.

azt viszont ne kérdezd, - 10-15 év múlva ezek mire lesznek elegek. -- ld karabahi tanulságok:

Üdv Urak! Bàr régóta követem a forumot nincs nagyon hozzászólásom, teljesen laikus vagyok. Egy gondolat bekattant ma hajnalban. A dronhadviseles ellen van-e ertelme annak hogy szamos csalicelpontot gyartsun mar most nagy titokban. Nekem az jott le h a NASAMS es a Skyranger a realitas Hazanknak a dronok ellen. Remeljuk h Skyranger is lesz a Honvedsegben minel elobb. Be kell majd jelenteni hogy Hazank dedikaltan keszul a dronhadvideles ellen. Venni x db skyrangert. Viszont bejelenteni hogy vettunk x+100 at es peldaul Btr-re rakeccsolni kazanlemezbol vmi skyranger toronyhoz hasonlot, es az éles es kamu skyrangereket hasonloan alakmasitani. Vagy az egeszet megcsinalni muanyagbol :) Nasams detto. Es ezeket vegyesen elhelyezni konfliktus soran. Lehetne a csalikban olyan radioado ami ugyanokyan celadatokat produkal az ellen felderitesenek mint az eles. (De ehhez vegkep nem ertek). Ha emiatt az ellenseg limitaltan meri hasznalni dronjait/repuloit akkor az hatalmas elony lenne. A konfliktus elejen viszont le kellene szedni par eszkozt az egrol h hiteles legyen, meg lehet par nap utan rajon az ellenseg. Amit leirtam lehet totalis hulyeseg, csak eszembe jutott.

Az újabb szenzorok miatt (képalkotó IR, AI alapú jelanalízis, stb...) a csalik dolga egyre nehezebb - vagyis egyre drágábbak lesznek. Így éppen a céljuk (olcsó) lesz egyre neccesebb. Arról nem is beszélve, hogy a csali mellett ugyanúgy ott az eredeti is - csökkenti jó esetben a veszteséget, de a problémát nem kezeli.
Bárhogy is fáj, a légteret le kell takarítani - egyszerűen csak a drónok miatt a légtér kontroll egy újabb hangsúlyt kapott. Mert ha ezek a szarok szabadon garázdákodnak, egymilliárd dollárnyi értékű eszközt darálnak be egy délelőtt alatt.
A megoldás amúgy már elérhető vagy fejlesztés alatt - egyrészt dedikált légvédelmi eszközök, másrészt drón vadász drónok - ami már most is realitás, és egyértelműen ez a jövő.
https://www.popularmechanics.com/mi.../reaper-drone-first-unmanned-air-to-air-kill/

Vagyis a légiharc több dimezióssá alakul, lesz az ember vezette gépek szintje (ők vezetnek), és a köréjük szerveződő drónok, melyek - többek között - intézik az ellenséges drónokat is.
Hello Loyal Wingman...