[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Regen tudja mindkettot, ugyanis semmi nem a geprn tortenik mar, hanem a foldon. A geprn konkretan nincs is személyzet, csak a ket pilota. Minden real-time streamed back, ott feldolgozzak a rendszerek es az info megy vissza a teljes networkbe, szinten real-time (a feldolgozasbol adodo latencyn tul.) Nem véletlenül irtam feljebb, hogy a Saab konfigja sokkal elonyosebb, mert az kisgepes.
Nopersze vannak itt olyan nagyhangu onjelolt szakertok, akik még a masodik-harmadik szazad Gripent sem ertik (a turboprop mukodeset mar nem is említve :D), de baromi hangosan mindenkinek beszologatnak meg mindenkit lehulyeznek, szoval azon sem lepodnek meg, ha az eszlenyek valami (hasznalt?) amerikai lomot neznenek ki megint a Globaleye helyett is... :D
Torpedóvető képességgel.;)
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Esélytelen. Ezek csak a reklámvideóban találnak el bármit is. Lásd a halomnyi kilőtt Páncírt.

Oks, hát meglátjuk. Gondolván, ha lenne még további beszerzés az gondolom a francia SAMP-T/Aster lehet. De inkább nem is találgatok, ami lesz az is nagyon szép eredmény, főleg, hogy számítani lehet c-ram-ra is.
A Globaleye amúgy rendelkezik személyzettel a pilótákon kívül de jogos, a földön történik az értékelés valóban.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 073
113
Azért annak örülök, hogy a légvédelmen belül a légtér ellenőrzés is fontos szempont. Ha nem is lesz egyszerre teljes, de az alapok meg lesz hozzá. Egy nagy kérdés marad, hogy kik fogják üzemeltetni, mert személyzet nélkül nem fog menni. A kiképzés fog nagyon sokára beérni, sok-sok év kell majd hozzá.
Van másik varjú is a családban?
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 073
113
1. Sohase voltam jobbikos, se agymosott, veled ellentétben
2. A KBSzSz a volt Szu. néhány volt tagállamaiból jött létre az 1990-es években. Azóta nem gyarapodik, hanem fogy, 1/3-al. Bravó, minket komolyan veszélyeztetnek. A második egy kormányközi szervezet, nem katonai. Ez is bravúros. Majd ha egy közös katonai szerződésbe lép Oo. és Kína, akkor izzadhatnak a NATO fejesek.

Molni.
Attól, mert a VSZ.-nek voltak támadó tervei is, attól még a NATO még agresszív szervezet. A kettő egyáltalán nem zárja ki egymást. Főleg úgy, hogy 1949-től létezik, 1953-ban konkrétan le akarta atomozni a Szu.-t. Állandó berepülések voltak a akkor még nem létező VSZ országaiba. 1955-ig hol is volt VSZ? Úgyhogy ne toljuk már túl ezt a nagy "béketáboros NATO-t".
Líbiában, Ukrajnában, Szíriában és még lehetne sorolni pl. mit keresett a NATO? Mindenhol beavatkozik, ahol az érdekei azt kívánja a benne lévő vezető államoknak.

Gacsat.
Afganisztánba a NATO vitte a katonáinkat. Azoknak a hozzátartozóknak magyarázd el, hogy mit kerestek ott, akik ott haltak meg a "béke oltárán".
Volt útlevelem, voltam is Ausztriában. Most már nincs útlevelem, nem is megyek sehova.
Szóval nincsenek szövetségi rendszerek? :)
Sokat kell még tanulnod.
Vagy vár a Nők Lapja Café blog :)
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Mesélj, jelenleg hány katonai szövetségi rendszer van a világon. Kitől kellene félnünk? Szerintem a "szövetségeseink" közül többen jobban ellenségeink, mint akiket annak tartanak egyesek.
Ha diák voltál, akkor konkrétan sok fogalmad lehet a VSZ vs. NATO hidegháborús időszakáról.
A NATO egy agresszív katonai szövetség, most talán még jobban, mindenkit lenyom, aki a privilégiumukat veszélyeztetheti, akármilyen mázzal is kenik be. A nyugati, vezető hatalmak dominanciájának eszköze, mi csak feláldozható parasztok vagyunk a sakktáblán a kezükben.
Attól még nem vagyok orosz fan, vagy micsoda, hogy nem tapsikolok hozzájuk és jobban szimpatizálok velük (nem a szovjetekkel), mint a velejéig romlott, agresszív, hazug másik oldallal. Szerintem Kína sem lesz különb az USA-nál, ha majd eljön az ideje.

Blitz97, milyen cirkuszról beszélsz? Írtam valamiről a véleményemet, azután sikerült többeknek belém kötni, a lényegről hallgatva. Talán húztam volna be a fülem-farkam, meghunyászkodva, mint ahogyan a világ egyik felén elvárják?

Ha arról van szó, akkor jogszabály módosítás és minden rendben van? Szép új világ.

Akik meg szokták hallgatni a véleményemet (és nem indulatból vitatkoznak), azoknak mindig elmondom az érem mindkét oldalát: A NATO-val és az Európai Unió-val rengeteg gond van, amit most hosszú is lenne felsorolni. Nem mindig a mi érdekeinknek megfelelően működnek. Az előbbit már nem az a szoros kohézió jellemzi, mint korábban, a tagállamok nagyon eltérő érdekek mentén mozognak (igen, korábbi ellenségek is egy oldalra kerültek - tehát van egy belső ellentmondása is), az utóbbi (az Unió) meg saját gazdasági, társadalmi és morális csapdájába esett bele.
Viszont ők jelentik a civilizációt jelenleg, ugyan rajtuk kívül is van élet, de azt azért nagyon alaposan meg kell vizsgálni, hogy milyen, és nekünk arra van-e biztosan szükségünk. Ne csak néhány szimpatikus dolgot ragadjunk ki, hanem nézzük meg milyen az emberek életminősége ott (tág értelemben véve ezt a fogalmat). Van-e valójában alternatívája a jelenlegi szövetségi rendszereknek? Képesek vagyunk-e JELENLEG ezek nélkül létezni?
Egy ballépés és ez sem lesz, ami most van..
 
K

kamm

Guest
Nemi adalek, lassan keteves cikk, a 2015-os kanadai ELM-2084 infra beszerzeserol irodott datalodik:
https://canadianarmytoday.com/locke...tillery-weapon-location-and-air-surveillance/

"COMPOSITE BATTERY

The MRR is the ELM-2084 Multi-Mission Radar “Iron Dome,” built by ELTA Systems, a subsidiary of Israel Aerospace Industries. It is being delivered over three years by prime contractor Rheinmetall Canada under a $186.7 million contract awarded in June 2015 that includes in-service support (ISS). Rheinmetall beat out two other bidders. With ISS renewal options, the deal is valued at around $243 million."

"The Army has received the first three of 10 systems and has completed initial cadre training for both the operators and maintainers.
Operationally, the 4th Artillery Regiment’s composite batteries will employ the radars as a trio, leapfrogging one another to provide continuous coverage as the brigade moves. Each radar requires about 20 minutes to set up or take down, so while one is active, another will be dismantled as the third one takes up a new position."

Van benne tovabbi erdekes adat meg, ezt csak azert ideztem, mert ennek alapjan nalunk is hasonloan redundans konfigban kepzelnem el a COBRA funkciot ezzel a rendszerrel - ha mar nalunk is fejlesztik majd, akkor biztosan korrekt mennyisegben vasaroltunk be, akkor meg igy lenne ertelme...

Par PDF oldal mashonnan:

image.png

image.png


image.png

image.png
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 472
113
Ha jól látom, ez még nem volt... persze nagyon hasonlít a többi írásra.

"Izraeli radarok a honvédségnek

Először kerül a Magyar Honvédség használatába a legkorszerűbb aktív fázisvezérelt (AESA) radartechnika annak a szerződésnek köszönhetően, melyet december 11-én írt alá a Honvédelmi Minisztériumban Korom Ferenc vezérezredes, a honvédség parancsnoka és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója.

A szerződés értelmében az izraeli IAI ELTA által fejlesztett és gyártott ELM-2084-es radarcsalád technológiáját tartalmazó radarokkal váltják fel a máig szolgáló régi szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68UM rádiólokátorokat. A többfunkciós (M- illetve F-MMR) radarok 2022-től érkeznek Magyarországra.

A légierő haderőnem szemszögéből alapvetően három követelményéről van szó. Az egyik a NATO-gerincradarok (RAT-31DL) nem optimális elhelyezéséből fakadóan fenntartani szükséges kupi és jutai radarszázadok P-37/PRV-17 technikájának leváltásáról; a mobil radarcsoportok SzT-68UM lokátorainak pótlásáról; illetve a győri légvédelmi rakétások nagyobb hatótávolságú lokátoráról, mely vezetési pontjukat (SAMOC), illetve a szintén nemrégiben beszerzett NASAMS légvédelmi csoportosításokat is képesek saját légihelyzet-információval kiszolgálni. Kissé leegyszerűsítve annak a radarparknak a beszerzéséről, melynek minősített helyzetben (háborús körülmények közepette) is helyt kell állnia.

Az élesben kipróbált izraeli Iron Dome légvédelmi rendszer kiszolgálásáról ismertté vált S-sávú (2-4GHz) ELM-2084-es radarok mindenek előtt a legkorszerűbb, aktív fázisvezérelt antennatechnológiára (AESA) alapulnak. Azaz nagy számú adó-vevő illetve vevő modulból felépített antennarácsuknak köszönhetően nemcsak helyszögben, hanem oldalszögben is képesek a flexibilis nyalábeltérítésre, az aktuális feladatnak megfelelő nyalábképzésre.
Mindez nagymértékben fokozza a célok követésének megbízhatóságát és pontosságát illetve a zavarszűrést, az elektronikus ellentevékenységgel szembeni ellenállóképességet.

Ugyancsak AESA antenna teszi lehetővé, hogy a szokásos felderítő funkció mellett a 2084-es fegyverirányításhoz szükséges minőségű információt szolgáltasson (Izraelben ilyenek szolgálják ki a Vaskupola rendszert). A normál körbeforgó üzemmód mellett fix, szektoros üzemmódban képes a ballisztikus célok, tüzérségi lövedékek nagy távolságú felderítésére is, becsapódási pont számítással. Ugyanebből a képességéből kiindulva képes hozzájárulni a saját tüzérség tüzének korrekciójához is - a magyar beszerzés ezért a honvédség tüzérképességének a fejlesztéséhez is hozzájárul.

A korábban a kanadai haderő ELM-2084 M-MMR beszerzési programját implementáló Rheinmetall Canada Inc. és a magyar fél az ipari együttműködésre irányuló szándékukat is kifejezték. Erre vonatkozóan Maróth Gáspár kormánybiztos és Stéphane Oehrly írt alá egyetértési nyilatkozatot. Ennek értelmében először magyar alkatrész- illetverészegységgyártás valósul meg, később a teljeskörű készre szerelés is Magyarországon fog történni."