[HUN] Ejder Yalcin / Gidrán 4x4

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

borsi.miklos57

New Member
2020. december 22.
6
1
3
Mit nem értesz az eddigi beszerzésekből?
Miért baj az, hogy török a jármű, belül meg német cuccok vannak?
24pzh-hoz nem kell ennyi vezetési pont, de még 1 zászlóaljnyihoz sem, feltételezem olvasod már 1 ideje regisztráció nélkül is a fórumot így a fentebbi dolgokhoz megannyi választ kaphattál, sőt @krisss már leírta, hogy ezek a járművek milyen szerepkörben tetszeleghetnek majd.
Nem olvastam eddig egy szót sem. Én csak saját önjáró élményeimre gondoltam amikor 6 db Ajacia-hoz volt 1 db ETI Masina, + UPJ Harcjármű és volt külön OPK-i és törzsfőnöki.Ez már majdnem annyi. Egyébként csak nekünk volt meg majdnem minden, mert a FEF-i olyan volt,hogy át sem vették.

Olyan annyira kerestem a PzH Osztály vezetési pontjairől vagy tűzvezető rendszeréről bármit, de sehol semmit nem találtam
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 990
113
Nem olvastam eddig egy szót sem. Én csak saját önjáró élményeimre gondoltam amikor 6 db Ajacia-hoz volt 1 db ETI Masina, + UPJ Harcjármű és volt külön OPK-i és törzsfőnöki.Ez már majdnem annyi. Egyébként csak nekünk volt meg majdnem minden, mert a FEF-i olyan volt,hogy át sem vették.

Olyan annyira kerestem a PzH Osztály vezetési pontjairől vagy tűzvezető rendszeréről bármit, de sehol semmit nem találtam
Bent van a gépekben. Nem kell hozzá külön kocsi, mindegyik lehet ütegparancsnoki vezezetési pont.
 

borsi.miklos57

New Member
2020. december 22.
6
1
3
Sok kisegítő szerepkörre lesz ez jó.
Csak egy példa, békefenntartó missziókba, több tízes nagyságrendben lehet használni..
Én még úgy tanultam, hogy egy szállító harcjárműnek a kezelő állományon kivűl kell szállítania embereket. Ebbe hogy flr be 2-3 nál több?
Járőr harcjárműnek viszont jónak látszik.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 999
13 304
113
Az első 50 (itt lévő 10+40) magyar specifikációra épített yalcin a komm rendszerek, szenzorok már német/magyar illetve nem teljesen ugyan az mint ami kint volt Budaörsön (eredeti yalcin). = Gidrán 0 széria még török fegyverekkel.

Sorozatgyártasú Gidrán: itthon gyártva rm fegyverrendsszerrel különböző alverziókban a törökök a vázat meg a felépítményt stb-adják hozzá darabokban.
Végul is, mondhatnák, hogy ennek az egész Gidrános dolognak hasonló lehet a kimenetele, mind az uzbek Tarlon? Mert elég hasonloán hangzik a konstrukció:
https://www.armyrecognition.com/defense_news_july_2020_global_security_army_industry/uzbek_company_starts_production_of_tarlon_and_ejder_yalcın_4x4_armored_vehicles.html
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

szarci1999

Well-Known Member
2020. augusztus 6.
430
478
63
Én még úgy tanultam, hogy egy szállító harcjárműnek a kezelő állományon kivűl kell szállítania embereket. Ebbe hogy flr be 2-3 nál több?
Járőr harcjárműnek viszont jónak látszik.
Elv max 9 bele fér szűkösen, de pár oldallal ez előttnleírták hányan milyen szerepkörben férnek bele.

Pontosítok:
Egy lövész kimaradt.

Balról-jobbra, elölről-hátra:

sofőr, pk
lövész, irányzó, lövész
lövész, lövész, lövész, lövész
9 fős a jármű.
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Nincs igazad. A terepszín az egy haderő arculata. Olyan, mint az US Army-nak volt a woodland minta a 80-as években. Még a divatot is befolyásolja, meghatározza, ha egy jó brand-et jelent egy álcázóminta. Persze az majd csak utólag derül ki, hogy értéket jelent-e egy design, egy jó megjelenés. Ezt kellene megérteni, hogy ezért fontos az új, és remélhetőleg egységes álcázószín az MH számára. (Úgy tűnik kevesen értik ennek jelentőségét.) :(

Mutatni kell, hogy egy valóban korszerű, XXI, századi haderő épül. Akkor egy korszerű XXI. századi megjelenés kell az új eszközöknek, mert ezeket fényképezik, ezeket mutogatják a neten, ha az MH szóba kerül. o_O

Az a duma, hogy nem fontos, az egyszerűen nem igaz. Kibaszott fontos! Most nagyon fontos, mert most alakul át a haderő! Utólag már nem lehet majd minden új eszközt át festeni, most kell az egységes és ütős festés, ami egyben egy védett szimbolika is lesz. Ilyen álcázómintával lehet az MH-t reklámozni.
Ezekkel egyelőre nem lehet, már csak azért sem mert nem egységes, így egyikre sem mondhatjuk, hogy az MH sajátja, csak az MH-ra jellemző. Ezért nem értem ezt, hogy minden jármű más színű. Ez nem koncepció, ez nem arculattervezés!

Én nem hiszek a külsőségekben. Az álcázófestés kérdése igen is szakmai kérdés, és nem divat, vagy "brand" építés kérdése. A brand majd kialakul, ha egy haderő profin végzi a dolgát. Az más kérdés, hogy ehhez valóban jól rejtő álcázófestés kell. De szerintem elsődleges az álcázóképesség, és másodlagos a megjelenés, vagy külcsín. Azt pont leszarom. Nagy tisztelettel.... :)
 

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
296
1 041
93
Ez is igaz, de az egyis VSZ-kori a másik meg 2020-as haderőfejlesztés. Az egyik megy a kukába, a másikkal meg villogunk.
Iszonyú boldog lennék,ha mar tenyleg ott tartanánk,hogy ezeket a sz@rokat vegre a kukaban látom...;) Reszemről az,hogy (mégegyszer kihangsúlyozom) mindössze egy tucat,használt,kiképzesre beszerzett Leo A4 színe valamennyire eltér az úgy nez ki veglegesnek szant magyar álcafestéstől,egész egyszerűen egy milliomod rangú kerdés,főleg úgy,hogy milyen állapotban van a honvédségünk... Amúgy meg a letező legegyszerűbben megoldható dologról van szó. Ha sokaig maradnak,egyszer majd úgyis újra lesznek festve talán... Amúgy basszus pár éve a legszebb álmaimban nem remeltem,hogy egyszer a magyar Leopard tankok festéséről kell majd vitaznom... :p:D:D
 

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
782
2 302
93
Mindent meg lehet oldani, csak akarni kell.
busride.jpg
Gondolom mind bérletes! :D:D:D:D
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 990
113
És neked ebből mi jön le magáról a gyárról??Pl fizikálisan Kaposváron belül hol és mikor épül meg??
A helyrajzi számára nem vagy kíváncsi? :D
Fogalmam sincs, gondolom felhúznak valami könnyű szerkezetes csarnokot neki pár hónap alatt meg beszerelik a munkaállomásokat (ne feledjük el, hogy ezek nem hagyományos "soron" készülnek hanem összeszerelő állomások vannak) 21-től írja a hazai gyártást. Gondolom megvan a helye neki.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Elnézést, az irányzó ülésének van egy lehajtható háttámlája. Ez mondjuk nem változtat a lényegen, mert nem egy ötpontos bekötés szilárd kerete ez!
3333977_1000.jpg

DtkHYs_W0AAE9oj.jpg


Megjegyzem a török verzióban a fix székek is full gagyik. Ilyen egy rendes (Cayman-ból):
bae-mrap-caiman-troop-seat-box-m939_1_dfb56a3d6e2444a3e2446a7199b878e8.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Szépek ezek az új vasak nem kétséges! Viszont lehet buta kérdést teszek fel, de ez kategóriájában egy MRAP! Kell nekünk több százas darabszám egy ilyen kategóriából??

Nem ismerjük, hogy hova/mire szánják, de nem. Az NMS lenne a sokkal érdekesebb számunkra.