A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
maxresdefault.jpg
Off magánválemémyem : ezért kár volt. Szívesen látnám képességeinek megfeleló munkakörben, - rakás más politikai résztvevővel egyetemben, pártfüggetlenül -de ugyanúgy nem kellene ilyet idetenni, mint ahogy a másik oldal tagjairól sem .. ON
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 286
120 144
113
Off magánválemémyem : ezért kár volt. Szívesen látnám képességeinek megfeleló munkakörben, - rakás más politikai résztvevővel egyetemben, pártfüggetlenül -de ugyanúgy nem kellene ilyet idetenni, mint ahogy a másik oldal tagjairól sem .. ON
Egyetértek, csak jelenlegi helyén konkrétan negatív reklám az egész Honvédelmi Minisztériumnak. Mondjuk nagy szerepet nem is vállal.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Gyurma

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Az nem változtat a tényen, hogy ez jelenleg Benkő nyugdíj előtti jutalomtúrája a hosszú szolgálatért, meg leginkább ő kabalafigurája a haderőfejlesztés szakmai oldalának (hogy valójában mennyi köze van hozzá az más kérdés), illetve azért valljuk be, hogy százszor jobb kiállása van mint eddig bármelyik honvédelmi miniszterünknek (mondjuk a beszédekhez nincs tehetsége) de legalább nem úgy néz ki mint a konzerv és pacalügyi államtitkár.
Benkő egy beszélő fej, talajtornász rugalmasságú gerinccel. intellktuálisan pedig... Mondjuk úgy, nem lesz vendégelőadó a West Pointon. Ezért most ő az ideális miniszter, csőre töltött golyóstollal.

Szakmailag: rendes hadseregben elevickélhetett volna az alezredesi rangig, aztán érdemei felismerése mellett kipróbálhatta volna magát a civil életben...
(Nem, én nem voltan beosztottja, de többeket ismerek akik igen...)
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 903
22 378
113
Maróth interjú sok érdekességgel

Magyar Nemzet


BELFÖLD


2020. DECEMBER 23. SZERDA 05:50 2020. 12. 23. 08:27

Világszínvonalon születik újjá és fejlődik a magyar hadiipar​

MARÓTH GÁSPÁR: TÖRTÉNELMI ELŐNYT KOVÁCSOLT A KORMÁNY AZ ORSZÁG HÁTRÁNYÁBÓL
Baranyai Gábor

Néhány év alatt nem csupán Közép-Európa legütőképesebb hadserege épül ki Magyarországon, hanem ezzel párhuzamosan a legmodernebb hadiipara is, amely technológiai szempontból is évtizedekkel előzi meg a szomszédos országok hasonló üzemeit – mondta el a Magyar Nemzetnek Maróth Gáspár. A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a német Rheinmetall vállalat szerepét is bemutatta lapunknak, és olyan közös kutatásokat is felvázolt, amelyek már a tudományos-fantasztikus irodalom világát idézik."


A mostani kormány látta meg a lehetőséget, hogy a NATO által kötelezően elvárt, védelmi költségvetés nem csak kiadásként jelenhet meg. Ha okosan szervezzük, akkor ez komoly ipari és gazdaságfejlesztési programja lehet az országnak – nyilatkozta Maróth Gáspár.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Amúgy az a szomorú, hogy kénytelen vagyok Harangozónak igazat adni, egy kicsit lehet konkrétabban is információhoz juttatni a bizottságot az üzleti pozíciók sérülése nélkül is,
Ne legyél már ennyire naív! Csak a lobbizásnak akarnak megágyazni az ellenzékiek. Számukra az a lényeg, hogy velük is számolni kelljen a beszerzéseknél. Még senki sem tudja, hogy milyen beszerzések lesznek 10-15 év múlva. Fölöslegesen hisztizik ezért a szoci képviselő. Az aktuális beszerzések részleteit pedig a nem nyilvános anyagokból megtudhatják. (Asszem Bangóné nyilatkozta is, hogy ezekről tudnak, csak nem beszélhetnek róla.)
Maróth sokszor elmondta már a riportokban, hogy kifejezetten elutasítják a lobbit a beszerzéseknél, de még így is hatalmas a nyomás. Minek ezt még fokozni? Annyira hiányzik ide a Patriot vagy a Bradley?
 
Last edited by a moderator:

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 582
8 190
113

Magyar haderő​

Az igazgató az Arénában beszélt a magyar haderőfejlesztésről is. Kiemelte: az értékelésnél három dolgot érdemes figyelembe venni.

Az első az, hogy mi fenyeget, veszélyeztet egy országot, mire kell készülnie.

A második, hogy ez az első igazán nagy és komoly, végiggondolt haderőreform a Magyar Honvédség életében a rendszerváltás óta.

„Harminc évig nem fejlesztettünk lényegesen haderőt.
Megpróbáltuk szinten tartani. Egy terület volt, a Gripenek beszerzése, illetve a ’90-es években még az orosz államadósság fejében kaptunk talán harckocsikat. De alapvetően egy olyan haderőt kell modernizálni, amiben azoknak az eszközöknek lejárt a szavatossága, amit használ a Magyar Honvédség. A cserének úgy kell lezajlania alapvetően, hogy kellően modern legyen, kellően jövőre irányuló legyen, azokat a képességeket kell fejleszteni, aminek a használatát fontosnak tartjuk.”

A harmadik rész az, hogy az ország a NATO-nak a tagja. Minden egyes NATO-tag a saját haderejével védi a NATO-t. „Amikor mi fejlesztjük a saját haderőnket, akkor alapvetően a NATO haderejét vagy inkább a NATO képességeit is fejlesztjük” – emlékeztetett.

Tálas Péter szerint a kormányzatnak két határozott célja van a mostani haderőreformmal és a beszerzésekkel.

„Olyan beszerzéseket próbál végrehajtani és eszközölni, amelyek gazdaságilag is hasznot hoznak.
Egyrészt azoktól az országoktól vásárolunk, amelyekkel eleve egyre nagyobb és mély a gazdasági kapcsolatunk. Ilyenkor a kompenzáció tekintetében sokkal szélesebb a játéktér, mintha egy olyan országtól veszünk, amellyel nem áll fenn gazdasági kapcsolatunk. A másik törekvés, amit lehet látni, hogy a magyar vezetés szeretné az ország hadiiparát is bizonyos területeken újjáépíteni. Van néhány olyan eszköz, amiből nem biztos, hogy jó, ha idegenekre vagyunk rászorulva, mert az ellátás, a szállítás körülményes. Ilyenek általában a lőszerek és talán a kézifegyverek. Van néhány olyan terület, ahol Magyarország szeretne bekapcsolódni abba a nagy gazdasági körforgásba, amit az európai és a nemzetközi hadiipar jelent, és ez majdnem minden egyes beszerzésnél érezhető.”

A szakértő szerint erősen tapasztalható a magyar politikai vezetésnek az a szemlélete, hogy a fejlesztések ne pusztán a haderőnek, hanem az ország gazdaságának is hozzanak hasznot. A mostani haderővel nemcsak a honvédség és nemcsak a magyar biztonság, hanem a magyar gazdaság is és így a magyar társadalom is lehetőséghez jut.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 995
113
Maróth interjú sok érdekességgel

Magyar Nemzet


BELFÖLD


2020. DECEMBER 23. SZERDA 05:50 2020. 12. 23. 08:27

Világszínvonalon születik újjá és fejlődik a magyar hadiipar​

MARÓTH GÁSPÁR: TÖRTÉNELMI ELŐNYT KOVÁCSOLT A KORMÁNY AZ ORSZÁG HÁTRÁNYÁBÓL
Baranyai Gábor

Néhány év alatt nem csupán Közép-Európa legütőképesebb hadserege épül ki Magyarországon, hanem ezzel párhuzamosan a legmodernebb hadiipara is, amely technológiai szempontból is évtizedekkel előzi meg a szomszédos országok hasonló üzemeit – mondta el a Magyar Nemzetnek Maróth Gáspár. A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a német Rheinmetall vállalat szerepét is bemutatta lapunknak, és olyan közös kutatásokat is felvázolt, amelyek már a tudományos-fantasztikus irodalom világát idézik."
Melyik PESCO-s programra gondolt amivel Mi álltunk elő, a németek, franszoák és a lengyelek meg beléptek?
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 091
13 496
113
Én másoltam bele az előzménybe az eredeti hsz guglis fordítását.

Az utolsó mondata érdekelne bővebben.
Van egy adott geográfiai elhelyezkedés, ehez pedig adott források és egy adott rendzser, ami nagyahatalmi szempontból olyan mértékben megfeleló, hogy nem csak azok, aki letrehozták, de azok is, akik késobb kezdték a terségunkben a nagyhatalmi játszmákba az elfogadtág. A rendszer aszimertikus mivotja biztosítja, hogy versenyhelyzetben tobbet veszithet egy nadhatalom, ha belényúl, mind amenyit nyerhet.
A mondat elso része Mo. háborús pontenciáljára utal. Az adott forrásaival és az adott szúkebb és tágabb geopolitikai kornyezetében nem engedheti meg magának, hogy saját szakálára bárkit letámadjon. Ezért Magyarország (es ezzel most kizárolag a mai, modernkori Mo-t értem) ezidáig mindig csak akkor támadot meg valakit, ha azt elozoleg valaki más is lerohanta - ami logikus, hiszen a meglévo forrásokkal nem lehet hazardírozni, de még azt se szabad reszkírozni, hogy egy fegyveres konfliktus elhúzódjon, mert az válalhatatlanúl sujtaná a hátországot.
Ennek a látszólag megalapozot stratégiának ellenére Mo. ezidáig végul mindig kudarcos volt, annak ellenére, hogy voltak operációk/hadjáratok melyek sikerrel végzodtek. Miért? Mert a fennálló aszimetrikus rendszerbe egy nagyhatalomnak csak akkor éri meg belényulni, ha valamilyen saját érdeket akár érvényesíteni ninden más játekos ellen, amibol két dolog kovetkezik: 1.- az adott nagyhatalom a rendzser megváltozásának egyetlen garanciája, így az új helyzetet nem lehetne stabilizálni, 2.- egy olyan geopolitikai konfliktus vív, amit végul valószinuleg elbukja, vagy legalább is nem képes megnyerni, és akkor a targyaló asztalnál valamit nagyvonaluan fel kel áldozni/hagyni úsni. Ami magyar szempontból hagyományosan tiszta ráfázást jelent, minden viszapattan a régi kerékvágásba.

Ami a monarchista reményeidet illeti - az altálad sorolt nemzetek nem vevok erre ... tényleg nem.
 
  • Tetszik
Reactions: Shadow

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Hát figyelj amikor a szakma kerek perec megmondja, hogy ez márpedig szar az első tesztelések után, de legalább még 40 millióval drágább mint ami jó lenne úgy, hogy amiből összerakták az alapján olcsóbbnak kéne lennie, de csak azért sem vizsgáljuk felül a fejlesztést és javítjuk ki a hibákat akkor ez lesz.

Ugyan ez a helyzet, a rendőrségi és honvédségi személyi felszerelések jó részénél is (a honvédségnél most javulás látható). Ha te el tudod ezeket nézni, felháborodás nélkül, hát szíved joga.

Nem feltétlenűl soffőr hiba, tisztán látszik hogy amiatt a hülye tűzoltó miatt kellett elkapnia a kormányt aki a tűz mögött állt és a soffőr emiatt későn vette észre!De tény hogy a soffőr is mehetett volna lassabban!
 
  • Tetszik
Reactions: Gyurma

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 286
120 144
113
Szerinted a Kia, Hyundai így indult el hogy egyből mindenben verte a konkurenciát otthon?
Figyelj azon a tűzoltó autón csak a tömlő rész volt hazai fejlesztés, ebből a szempontból mindegy volt milyen alvázra teszik, nem befolyásolta volna magát hazai hozzáadott értéket és a felhasznált tudást, ha egy jobb menettulajdonságokkal rendelkező alvázra teszik. Az ára így is az egekbe ment a legolcsóbb alváz felhasználásával, ha már hazai akkor lehet drágább, de cserébe legyen jó. Na ez nem jó, de legalább baromi drága.

Ha annyira ez lett volna a szempont, akkor gyárthatnánk azt szerencsétlen Komondort is a Rheinmetallal közösen továbbfejlesztve de hála istennek nem ez a helyzet azt akkor nesze hazai, ellenben én azt mondom, hogy amin emberélet múlik és a hazai ipar nem képes önmagától elégségeset előállítani azt inkább ne erőltessük, mert azokat az embereket árulod el akik kezelni fogják. Elkezdhettünk volna fejleszteni mi is egy 8x8-as vagy 6x6-os harcjárművet mint a szerbek és ott lennénk pont mint ők a Lazar-al, de valamiért azt gondolták nem ezt kéne csinálni.
 

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Nem feltétlenűl soffőr hiba, tisztán látszik hogy amiatt a hülye tűzoltó miatt kellett elkapnia a kormányt aki a tűz mögött állt és a soffőr emiatt későn vette észre!De tény hogy a soffőr is mehetett volna lassabban!
A második ellen kormányzás nem kellett volna, sőt. Írtam hogy megnézném szívesen egy hasonló rénszarvas teszten hogy szerepelnek más termékek még mielőtt politikailag véleményt mondanánk róluk.
 

Watson

Active Member
2020. október 27.
130
57
28
Mercedes és MAN alapú gépekhez, amik ellen versenyzett. (Köztük Rosenbauer amit a tűzoltók szerettek volna)
Ugyan az a helyzet, mint amikor Rába H családot megvettük, a teszteken konkrétan a Tatra nyert, olcsóbban. A Rábát vettük és azóta nyűgjük a karbantartást.
Szerintem a H család kifogástalan
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 286
120 144
113
A második ellen kormányzás nem kellett volna, sőt. Írtam hogy megnézném szívesen egy hasonló rénszarvas teszten hogy szerepelnek más termékek még mielőtt politikailag véleményt mondanánk róluk.
Ezt mondom, hogy voltak menettesztek mielőtt rendszeresítették a BM Heros tűzoltóautót és ott jöttek ki róla a negatív teszteredmények. Ott van rénszarvasteszttől kezdve még jópár féle, én politikailag nem mondok véleményt technikai eszközről.