[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 971
113
Magyarország alatt is szép nagy mennyiségű palagáz van, de túl drága a kitermelés, ráadásul, a vízkészletünk ami van az sokkal értékesebb mint a gáz. És van annyi szerencsénk és eszünk is, hogy nem csesszük szét az artézi és rétegvíz készleteinket az un. rétegrepesztéses eljárással. (Aminél környezetszennyezőbb nincs a világon).
Milyen fasza lesz az ukránoknak, lesz gáz, csak közben ihatatlanná válik a vizük. Mondhatni marhára megéri. Ennél még a cseppfolyós USA LNG gáz is jobb választás. Az csak szimplán drága, és legalább nem vágnák gajra a fél országukat.
Tegyuk fel kitermelik valahogyan.
A vegeredmeny az lesz hogy nem lesz az ukrannak nem lesz se vize mert ihatatlan, se gaza mert eladta, se penze mert lofaxt fog kapni erte es azt is ellopjak a fejesek. Remelem meglepik!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 518
113

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 506
54 459
113
Ezzel a földgázvagyonnal és a hozzá kapcsolódó felelősségi és --sok jövő-generációt érintő-- biztonsági kockázattal kapcsolatban írtam korábban. Ez egy olyan közeljövőbeli "kérdés", ahol a tárgyalóasztalnál/háttéralkuknál bizony adu-ász lehet a katonai képesség, mint utolsó érv.
...és ilyenkor -bizony-, nem szokott kiderülni, (ne legyen igazam), hogy vajon miért nyugszik bele az egyik fél, a szénhidrogén-bányászati "Trianonba"!
Mert a "háttéralku" során nincs semmi a kezükben.

Az érdekérvényesítést támogató/alátámasztó katonai erő!



A véleményem az egyre több ilyen kialakuló vitás kérdés miatt továbbra is az elherdált másodvonalas technika soron kívüli újrateremtése, amit a Zrínyi2026 morzsáiból meglehet tenni, "menet közben".

Úgyhogy, nem kivonni a T-72-ket, hanem venni még hozzá!


...mert továbbra is az "orosz mennyiség, nyugati minőség" hibrid az ár/érték bajnok a mi környékünkön!
A "jó hír" az, hogy nem csak nekünk megfizethetetelen a szükséges "mennyiség és minőség"!
Ha gyorsabban alkalmazkodunk, a változó körülményekhez, akkor ez a változás lehetőség, hogy a szomszédoknál jobban jöjjünk ki belőle!
Ûgyesen vetted a kanyart a T-72 -es témàhoz! :p
 
W

Wilson

Guest

A holtan talált ukrán fegyveres erők katonáinak parancsnoka megpróbálta eltitkolni az ukrán katonák engedélynélküli eltávozását.​



A holtan talált ukrán fegyveres erők katonáinak parancsnoka megpróbálta elrejteni menekülésüket


Az ukrán katonák engedély nélkül hagyták el a zászlóaljat, fegyvereiket magukkal véve. Fagyos testüket a DPR területén találták meg.
Két ukrán katona holttestét találták Dzerzsinszk város közelében - írja a DPR Népi Milícia sajtószolgálata.
Úgy tűnik, hogy a megfagyott katonákat a fegyvereikkel a kezükben találták meg a helyi lakosok. A halottak az ukrán fegyveres erők 35. tengeri dandárjának, Koszminnak és Matusenkónak a katonái voltak, akik december 6-án önkényesen eltávoztak szolgálatukból, miután megünnepelték az ukrán fegyveres erők napját.
A DPR Népi Miliciája szerint a szökött katonák magukkal vitték a fegyvereiket, ezt követően az ukrán parancsnokság ellenőrzést szervezett a lehetséges lopások azonosítása érdekében. Úgy tűnik, hogy a zászlóalj parancsnoka, amelyben a katonák szolgáltak, megpróbálta eltitkolni az esetet a parancsnokság elől, hogy ne maradjon pénzbeli jutalom nélkül.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 516
113
Nem, nem tartunk és nem is tartottunk igényt a teruletre. Csehszlovákia aláírta Szovjeúniónak és ezzel kész, vége. Az egész eszmefuttatásnak csak akkor kezdene igazán némi értelme lennie, ha Oroszország az Ukrajina desztabilitásának érdekében megkérdojelezne a szerzódést, mondjuk azt állítva, hogy az azt megelozo népszavazás meg volt hamisítva (milyen meglepo).

Amúgy Magyarországnak jogilag szinte nincsenek elcsatolt teruletei - kb. mai határok kozott volt létrehozva 1920-ban. Osztrák-Magyar Monarchiának voltak teruletei, de annak mindenfajta jogutódlásáról Mo kénytelen volt lemondani. Addig res nullius-ként volt kezelve.




Neked is gyakran fáj a fejed?
Nézz már meg egy 500 éves térképet....
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Amúgy Magyarországnak jogilag szinte nincsenek elcsatolt teruletei - kb. mai határok kozott volt létrehozva 1920-ban. Osztrák-Magyar Monarchiának voltak teruletei, de annak mindenfajta jogutódlásáról Mo kénytelen volt lemondani. Addig res nullius-ként volt kezelve.
Magyarországot jogilag Szent István hozta létre, a koronázása óta jogfolytonos.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Neked is gyakran fáj a fejed?
Nézz már meg egy 500 éves térképet....
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Magyarországot jogilag Szent István hozta létre, a koronázása óta jogfolytonos.
Továbbá az elmúlt ezerhúsz évben Magyarország mindössze két alkalommal vesztette el önállóságát és vált megszállt országgá:

1849-1867: 18 év osztrák megszállás
1944-1990: 46 év szovjet megszállás

Ez a két időszak volt, amikor a jogfolytonos szuverén kormányzat uralma teljesen megszűnt az ország minden területe fölött. 1849-1867 között nem volt szuverénünk (1867. június 8-án koronázták csak meg Ferenc Józsefet, addig csak egy idegen állam önkényura volt magyar szempontból), míg 1945-1989 között nem volt szuverén kormányzatunk, csak szovjet bábállam.
Ezek az időszakok megszállások voltak, tehát a szuverenitásunk akaratunk ellenére történő akadályoztatása. A megszállás nem szünteti meg a szuverenitást, csak akadályozza. Kábé ennyit kell tudni a magyar szuverenitás történetéről.
Ezen belül max annyit lehet megjegyezni, hogy 1000-1945-ig de jure uralkodói szuverenitás volt, míg 1945-napjainkig de facto államszuverenitás érvényesül. Az uralkodói szuverenitásból az átmenet az államszuverenitásba egy 723 éves folyamat volt, ami az aranybullával kezdődött és az uralkodói szuverenitás gyakorlati elenyészésével végződött.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 841
113
Az ilyen csehszlovák kém féle értelmezés szerint Trianonnal ex nihilo létrejött egy Madarsko nevű állam, míg Uhorsko vagyis a Magyar Királyság, aminek ők utódállamának tekintik magukat (ezért a korona meg az "Uhorsko"-térkép a szlovák miniszter irodájának falán) megszűnt. Apróság, hogy a Magyar Királyság 1945-ig nem szűnt meg, ilyen néven el lett ismerve a nagyhatalmak által, a trianoni határok között, bár a bécsi döntésekkel ezek változtak, mivel ezen döntéseket a II. vh. vesztesei hozták, szintén semmisek.
Igazából persze ez egy fikció, mint Ukrajna eredetmítosza, hogy ők a Kijevi Rusz, vagy a románoké, de ki kellett izzadniuk valamit.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 841
113
Továbbá az elmúlt ezerhúsz évben Magyarország mindössze két alkalommal vesztette el önállóságát és vált megszállt országgá:

1849-1867: 18 év osztrák megszállás
1944-1990: 46 év szovjet megszállás

Ez a két időszak volt, amikor a jogfolytonos szuverén kormányzat uralma teljesen megszűnt az ország minden területe fölött. 1849-1867 között nem volt szuverénünk (1867. június 8-án koronázták csak meg Ferenc Józsefet, addig csak egy idegen állam önkényura volt magyar szempontból), míg 1945-1989 között nem volt szuverén kormányzatunk, csak szovjet bábállam.
Ezek az időszakok megszállások voltak, tehát a szuverenitásunk akaratunk ellenére történő akadályoztatása. A megszállás nem szünteti meg a szuverenitást, csak akadályozza. Kábé ennyit kell tudni a magyar szuverenitás történetéről.
Ezen belül max annyit lehet megjegyezni, hogy 1000-1945-ig de jure uralkodói szuverenitás volt, míg 1945-napjainkig de facto államszuverenitás érvényesül. Az uralkodói szuverenitásból az átmenet az államszuverenitásba egy 723 éves folyamat volt, ami az aranybullával kezdődött és az uralkodói szuverenitás gyakorlati elenyészésével végződött.

A Szent Korona-tan szerint az állam folytonossága megszűnt 1918-ban vagy 1945-ben. Utoljára Szálasi nemzetvezető esküdött fel a koronára, de persze ő sem volt király. V. Károly óta nem volt király, Horthy kormányzóságának legitimitása is kétségbe vonható.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A Szent Korona-tan szerint az állam folytonossága megszűnt 1918-ban vagy 1945-ben. Utoljára Szálasi nemzetvezető esküdött fel a koronára, de persze ő sem volt király. V. Károly óta nem volt király, Horthy kormányzóságának legitimitása is kétségbe vonható.
A szentkorona-tan egy ezoterikus szélsőjobboldali hülyeség, aminek a magyar állam semmilyen realitásához nincs köze. A legitimitás csak a modernitás keretei között vált univerzális ideológiává, a monarchia keretei között gyakorlat volt. A legitimitás legfőbb forrása a koronázás aktusa, bárkit meg lehet koronázni, a jogi hierarchiában a király az alaptörvény fölött áll és a királyi hatalom forrása a koronázás, aminek a szabályait be kell tartani, de megkoronázott személyét nem lehet alacsonyabb szinten megszabni. Az 1722-es pragmatica sanctiot egy sima koronázással semmivé lehet tenni például.

Ugyanígy irreveláns a többi alaptörvénybe és törvénybe foglalt jellemzője az aktuális államnak, mert ha nincs megkoronázott szuverén, akkor ígyis-úgyis bitorlás van, míg ha van, akkor legitimitás, bárki legyen az. Akár Gyurcsány Ferenc is lehetne koronázás útján törvényes uralkodó, de koronázás nélkül Habsburg György is csak bitorolni tudná a királyi hatalmat. A királyi hatalmat. A hatalom más jellegét ez nem érinti, a néptől, vagy országgyűléstől fakadó hatalom a maga keretei között simán legitim attól függetlenül, hogy van e királyunk, vagy nincs. Persze a maga szabályai szerint, hiszen a legitimitás forrására kell tekintettel lenni. Jelenleg a legitim államhatalom a népszuverenitás talaján, választás útján kerül hatalomra. Ez az államhatalom, ami a szuverén államot irányítja.

Három tényező van:
  • szuveérn személy alá rendelt állam
  • szuverén személy irányította szuverén állam
  • szuverén állam
 
  • Tetszik
Reactions: papajoe

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 841
113
A szentkorona-tan egy ezoterikus szélsőjobboldali hülyeség, aminek a magyar állam semmilyen realitásához nincs köze. A legitimitás csak a modernitás keretei között vált univerzális ideológiává, a monarchia keretei között gyakorlat volt. A legitimitás legfőbb forrása a koronázás aktusa, bárkit meg lehet koronázni, a jogi hierarchiában a király az alaptörvény fölött áll és a királyi hatalom forrása a koronázás, aminek a szabályait be kell tartani, de megkoronázott személyét nem lehet alacsonyabb szinten megszabni. Az 1722-es pragmatica sanctiot egy sima koronázással semmivé lehet tenni például.

Ugyanígy irreveláns a többi alaptörvénybe és törvénybe foglalt jellemzője az aktuális államnak, mert ha nincs megkoronázott szuverén, akkor ígyis-úgyis bitorlás van, míg ha van, akkor legitimitás, bárki legyen az. Akár Gyurcsány Ferenc is lehetne koronázás útján törvényes uralkodó, de koronázás nélkül Habsburg György is csak bitorolni tudná a királyi hatalmat. A királyi hatalmat. A hatalom más jellegét ez nem érinti, a néptől, vagy országgyűléstől fakadó hatalom a maga keretei között simán legitim attól függetlenül, hogy van e királyunk, vagy nincs.

A szentkorona-tan egy jogi fikció, aminek fontos szerepe volt a magyar történelmi jogfelfogásban, nem kell összetéveszteni az utóbbi idők ezoterikus hülyeségeivel (hogy ezekre mennyire illik a szélsőjobboldali jelző, az szerintem vitatható). A wikipédiát idézve "az a középkorban kialakult magyar hagyomány, amely az addig még nem létező államelméletet pótolva, a Szent Korona „testének” elképzelésében hozta létre a király személyétől független magyar államiság fogalmát, amelynek része, „tagja” volt – maga az uralkodó mellett – egyrészt a Magyar Királyság területe, másrészt pedig az uralkodó osztály. Ez az eszmerendszer hosszú időn keresztül Magyarország történelmi, íratlan alkotmányának alapját képezte, erre épült a magyar állam eszméje."
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Három tényező van:
  • szuveérn személy alá rendelt állam
  • szuverén személy irányította szuverén állam
  • szuverén állam
  • Árpád egy szuverén személy volt.
  • Szent István egy szuverén személy volt, aki államot teremtett és utódai
  • az Aranybulláig magánbirtokként kezelték ezt az államot.
  • Az Aranybulla kodifikálta a szuverenitás rendi forrását és ezzel létrehozta a szuverén államot, amit
  • a szuverén személy már a rendekkel közösen irányított.
  • Egészen 1945-ig, amikor a szuverén személyt a szovjet megszállás kiiktatta a rendszerből és 1990-ig felfüggesztett állapotba került a kormányzatunk szuverenitása (nem volt magyar kormány 1945-1990-ig), de az állam 1990-től újra él a saját szuverenitásával a megszállás megszűnte okán. A szuverén személyt egyelőre ehhez nem ígényli, de azt deklarálja, hogy a korona nem csak egy múzeumi tárgy ("Tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét."), hanem a szuverén államiságunk nélkülözhetetlen kelléke a szuverén személy hiányában is, fenntartva ezzel a magyar szuverenitás kiegészítését a magyar szuverénnel bármikor a jövőben!
Kábé ez a magyar szuverenitás rövid története.

A szentkorona-tan egy jogi fikció, aminek fontos szerepe volt a magyar történelmi jogfelfogásban, nem kell összetéveszteni az utóbbi idők ezoterikus hülyeségeivel (hogy ezekre mennyire illik a szélsőjobboldali jelző, az szerintem vitatható). A wikipédiát idézve "az a középkorban kialakult magyar hagyomány, amely az addig még nem létező államelméletet pótolva, a Szent Korona „testének” elképzelésében hozta létre a király személyétől független magyar államiság fogalmát, amelynek része, „tagja” volt – maga az uralkodó mellett – egyrészt a Magyar Királyság területe, másrészt pedig az uralkodó osztály. Ez az eszmerendszer hosszú időn keresztül Magyarország történelmi, íratlan alkotmányának alapját képezte, erre épült a magyar állam eszméje."
A szentkorona-tan sose volt joganyag, csak egy ezoterikus fikció, ami a rendiség szellemi örökségéből formált zavaros modern ideológiát.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Követendő példa!

Látom, ahogy a brüsszeli bunker mélyén elkezdtek rettegni az unió vezetői. Ezek a magyarok egy napra bevonták az uniós zászlót...

Ennyit érnek ezek a népszavazósdik...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 792
113
Látom, ahogy a brüsszeli bunker mélyén elkezdtek rettegni az unió vezetői. Ezek a magyarok egy napra bevonták az uniós zászlót...

Ennyit érnek ezek a népszavazósdik...
Szimbolikus, de fontos!
Aláírásgyűjtés volt, sokkal többet nem vártam, de ilyenkor illik eámutatni a kettős mércére és arra, hogy az EU-t nem elvek, hanem érdekek vezérlik. Amivel nincs baj, csak mást hirdet.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Szimbolikus, de fontos!
Aláírásgyűjtés volt, sokkal többet nem vártam, de ilyenkor illik eámutatni a kettős mércére és arra, hogy az EU-t nem elvek, hanem érdekek vezérlik. Amivel nincs baj, csak mást hirdet.
Amúgy ki tudja, hogy titkon nem e van e más szándék is a háttérben. Hisz pontosan tudják, hogy valahol ezzel rugdossák a puskaporos hordót a környéken.