[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 359
113
Csecsenföld fejének tanácsadója, az állami duma képviselője, Adam Delimkhanov egy fiatal férfit hívott fel a kapcsolatfelvételre, aki az interneten közzétett videókban részt vesz a rendészetierőkkel folytatott verekedésben egy nem engedélyezett moszkvai gyűlésen. „A közösségi hálózatokon láttunk egy csecsen srácot, aki ellenáll a hatóságok képviselőjének, ez bűncselekmény ... Navalnyik álláspontja az azonos neműek házasságának támogatásáról nem felel meg nekünk, és nem is fog nekünk megfelelni, mint a muszlimoknak és a csecseneknek. Apáddal is elbeszélgettünk, aki nem helyesli ezt az álláspontot, akkor megérti, mi a bátorság, mit jelent csecsennek és muzulmánnak lenni - írjál közvetlen üzenetben, vagy vedd fel a kapcsolatot egyik társunkkal "- mondta Delimkhanov - írja a RIA Novosztyi.

A "Karate kölyök" videó. :)
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 709
28 202
113
Van igazság abban amit mondasz de nem szabad megfeledkezni arról,hogy jelenleg az amerikaiak csapatokat és olyan fegyverzetet állomásoztatnak Oroszország határai közelében amellyel akár nukleáris csapást is mérhetnek az oroszokra.Csak gondolj bele mit csinálna az USA ha Oroszország pl rakétákat telepítene Mexikóba v Kanadába.Jelenleg egyértelműen az USA az aki katonailag fenyegeti Oroszországot.
Épp ez a lényeg, amit sokan egyszerűen nem képesek megérteni. Légvonalban 140 kilométerre állomásoznak a NATO csapatok a második legnagyobb orosz várostól. Ha Mexikó vagy Kanada (esetleg a hagyományokat felélesztve Kuba) adna otthont orosz, esetleg épp kínai csapatoknak akkor abból nemcsak óriási balhé lenne, de valszeg '62 októbere kiscsoportos foglalkozásnak tűnne hozzá képest. Hja csak éppen kettős mérce van kérem érvényben és az amerikaiak dominánta sajtóban az ilyennel nem foglalkoznak, egyáltalán hogy merik az oroszok az országukat odatenni ahol van. Továbbra is azt mondom az elmúlt évtizedek legnagyobb stratégiailag hibája volt a baltiakat a NATO-ba felvenni, mivel pont ez a lépés lett a blokk és Oroszország közti viszony méregfoga. Determinálta az elkerülhetetlen konfliktust, mivel senki nem nézi jó szemmel, ha a saját kertjébe költöznek be. Értem én, hogy nem nevezhető barátinak a viszony a baltiak meg az oroszok közt, de ha Grísa igazán meg akarna indulni a NATO se tudná őket megvédeni. Helyette felvonulási terep lettek, első számú célponttá emelve magukat. Az meg, hogy a lakosság jelentős részével úgy bánnak mint a kapcaronggyal (letteknél állampolgárság nélkül ráadásul) megint csak érdemelne egy külön témát, ahogy az is, hogyan szúrták saját magukat gazdaságilag tökön a baltiak a 14 utáni nagy oroszellenes szankciózgatással. Nem szabadna NATO-nak az orosz határokig elmenni, mivel azzal csak még jobban maga ellen hangolja az orosz vezetést, ami joggal gondolhatja, hogy a következő célpont maga Oroszország lesz. Mégis mit látunk most az új adminsiztrációval? Grúzia NATO tagságának lehetősége, a klasszikus ukrán borscs felmelegítve és a külügy vezetése, ami teli talppal száll bele az oroszokba élén Victoria "Fuck the EU" Nulanddal. Na meg a baltiakhoz visszakanyarodva, azért ahogy ők is próbálják a fekáliát keverni Ukrajnában, Belaruszban vagy épp most Navalnijjal összefüggésben szankciókat követelve nem annyira szűzlányi ártatlanságukra vall. Lényegében a jelenlegi balti politikai diskurzus szerintem az oroszokkal szembeni kisebbségi komplexusból ered, amit most minél erősebb és harciasabb retorikával próbálnak jelezni. Avagy nem a 70 kilós alabai fog folyton visítva ugatni, hanem a szomszéd három-négy kilós zseboroszlánja.

A legszebb amúgy az egészben, hogy anno az a George F. Kennan, akit a hidegháború kezdetén a hosszú távirat és a Szovjetunió feltartóztatása kapcsán ismerhetünk, na pont ő volt az, aki a 90-es években felszólalt a NATO bővítés ellen.
“Expanding NATO would be the most fateful error of American policy in the post cold-war era. Such a decision may be expected . . . to impel Russian foreign policy in directions decidedly not to our liking.”
Ironikus mi? Lényegében 97 februárjában megjósolta az öreg azt, ami azóta valósággá vált.

Sokkal hasznosabb lett volna egyfajta semleges országokból álló pufferzóna (a volt szovjet tagköztársaságok szintjén) a NATO és az oroszok közt, mint ami most van. Korábbi cikkemhez mellékeltem egy nagyon jó ábrát ami vizuálisan bemutatja az orosz aggodalmakat:
EeQvKHgXkAEJhNs.png
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 704
3 953
113
Putyin mostanában sorozatosan pofára esik. Kudarcot vallott (mármint Putyin szemszögéből) a Szkripal megmérgezésére kiküldött két szerencsétlen balfék, Navalnijt sem sikerült megmérgezniük, sőt még nyilatkozott is az egyik magasan képzett dzsémszbond :). De Putyin legutóbb ott szúrta el, hogy megfenyegette Navalnijt a letartóztatással, ha haza mer menni. Persze Navalnij van annyira tökös, hogy ezek után egyből hazament. Ha Putyin nem meri lesittelni, akkor Navalnij győzött, ha pedig a börtönben "véletlenül" ki találna esni az ablakon, az minden eddiginél nagyobb tüntetéshullámot indítana el.
Uhhhh...
Megint egy "új" dolgozó?
:cool:
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Van igazság abban amit mondasz de nem szabad megfeledkezni arról,hogy jelenleg az amerikaiak csapatokat és olyan fegyverzetet állomásoztatnak Oroszország határai közelében amellyel akár nukleáris csapást is mérhetnek az oroszokra.Csak gondolj bele mit csinálna az USA ha Oroszország pl rakétákat telepítene Mexikóba v Kanadába.Jelenleg egyértelműen az USA az aki katonailag fenyegeti Oroszországot.
Az oroszok hány NATO támaszpontra és fővárosra tudnának perceken belül atomcsapást kiváltani egy esetleges konfliktus kitörése esetén?
Az amerikaiaknak szerinted nem érdeke biztosítani legfőbb szövetségeseiket?
 

Berzin

Active Member
2017. november 16.
163
124
43
Itt elfelejtik sokan megnezni a terkepet, eurazsia nem az USA resze Meg ha szeretne is. Masnak nem lehet erdeke csak nekik! Jogos orosz erdekek senkit nem erdekelnek. Aki pedig kimondja az egybol birodalmat epit. Hagynak oket been.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Itt elfelejtik sokan megnezni a terkepet, eurazsia nem az USA resze Meg ha szeretne is. Masnak nem lehet erdeke csak nekik! Jogos orosz erdekek senkit nem erdekelnek. Aki pedig kimondja az egybol birodalmat epit. Hagynak oket been.
Miért is jogos orosz érdek az, hogy beleszólnak abba, hogy más "szuverén" országok milyen más hatalmak csapatainak engedik meg, hogy a területükön állomásozzanak?
Ja, hogy az nem szuverenitást, mer a jenkik, meg a szíííjájéé, és emájsziksz...
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 056
2 762
113
Van igazság abban amit mondasz de nem szabad megfeledkezni arról,hogy jelenleg az amerikaiak csapatokat és olyan fegyverzetet állomásoztatnak Oroszország határai közelében amellyel akár nukleáris csapást is mérhetnek az oroszokra.Csak gondolj bele mit csinálna az USA ha Oroszország pl rakétákat telepítene Mexikóba v Kanadába.Jelenleg egyértelműen az USA az aki katonailag fenyegeti Oroszországot.

A BAP egyszázadnyi gépe volna ekkora fenyegetés?
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 056
2 762
113
Itt elfelejtik sokan megnezni a terkepet, eurazsia nem az USA resze Meg ha szeretne is. Masnak nem lehet erdeke csak nekik! Jogos orosz erdekek senkit nem erdekelnek. Aki pedig kimondja az egybol birodalmat epit. Hagynak oket been.

Itt sokan elfelejtik megnézni a térképet, a baltioum meg európa nem oroszország része, önállóan eldönthetik hová tartoznak!
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 056
2 762
113
Épp ez a lényeg, amit sokan egyszerűen nem képesek megérteni. Légvonalban 140 kilométerre állomásoznak a NATO csapatok a második legnagyobb orosz várostól. Ha Mexikó vagy Kanada (esetleg a hagyományokat felélesztve Kuba) adna otthont orosz, esetleg épp kínai csapatoknak akkor abból nemcsak óriási balhé lenne, de valszeg '62 októbere kiscsoportos foglalkozásnak tűnne hozzá képest. Hja csak éppen kettős mérce van kérem érvényben és az amerikaiak dominánta sajtóban az ilyennel nem foglalkoznak, egyáltalán hogy merik az oroszok az országukat odatenni ahol van. Továbbra is azt mondom az elmúlt évtizedek legnagyobb stratégiailag hibája volt a baltiakat a NATO-ba felvenni, mivel pont ez a lépés lett a blokk és Oroszország közti viszony méregfoga. Determinálta az elkerülhetetlen konfliktust, mivel senki nem nézi jó szemmel, ha a saját kertjébe költöznek be. Értem én, hogy nem nevezhető barátinak a viszony a baltiak meg az oroszok közt, de ha Grísa igazán meg akarna indulni a NATO se tudná őket megvédeni. Helyette felvonulási terep lettek, első számú célponttá emelve magukat. Az meg, hogy a lakosság jelentős részével úgy bánnak mint a kapcaronggyal (letteknél állampolgárság nélkül ráadásul) megint csak érdemelne egy külön témát, ahogy az is, hogyan szúrták saját magukat gazdaságilag tökön a baltiak a 14 utáni nagy oroszellenes szankciózgatással. Nem szabadna NATO-nak az orosz határokig elmenni, mivel azzal csak még jobban maga ellen hangolja az orosz vezetést, ami joggal gondolhatja, hogy a következő célpont maga Oroszország lesz. Mégis mit látunk most az új adminsiztrációval? Grúzia NATO tagságának lehetősége, a klasszikus ukrán borscs felmelegítve és a külügy vezetése, ami teli talppal száll bele az oroszokba élén Victoria "Fuck the EU" Nulanddal. Na meg a baltiakhoz visszakanyarodva, azért ahogy ők is próbálják a fekáliát keverni Ukrajnában, Belaruszban vagy épp most Navalnijjal összefüggésben szankciókat követelve nem annyira szűzlányi ártatlanságukra vall. Lényegében a jelenlegi balti politikai diskurzus szerintem az oroszokkal szembeni kisebbségi komplexusból ered, amit most minél erősebb és harciasabb retorikával próbálnak jelezni. Avagy nem a 70 kilós alabai fog folyton visítva ugatni, hanem a szomszéd három-négy kilós zseboroszlánja.

A legszebb amúgy az egészben, hogy anno az a George F. Kennan, akit a hidegháború kezdetén a hosszú távirat és a Szovjetunió feltartóztatása kapcsán ismerhetünk, na pont ő volt az, aki a 90-es években felszólalt a NATO bővítés ellen.

Ironikus mi? Lényegében 97 februárjában megjósolta az öreg azt, ami azóta valósággá vált.

Sokkal hasznosabb lett volna egyfajta semleges országokból álló pufferzóna (a volt szovjet tagköztársaságok szintjén) a NATO és az oroszok közt, mint ami most van. Korábbi cikkemhez mellékeltem egy nagyon jó ábrát ami vizuálisan bemutatja az orosz aggodalmakat:
EeQvKHgXkAEJhNs.png

Az oroszoknak megvan a maguk katonai, gazdasági szövetsége (az írásaid alapján ezt nálam sokkal jobban tudod), csak kevésbé népszerű mint a nyugati.
Ha az örmények meg a beloruszok eldönthetik, kiket látnak szívesen a területükön, talán a lengyelek, litvánok, finnek stb.stb. ugyanígy dönthetnek, szuverén módon.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 359
113
Az oroszoknak megvan a maguk katonai, gazdasági szövetsége (az írásaid alapján ezt nálam sokkal jobban tudod), csak kevésbé népszerű mint a nyugati.
Ha az örmények meg a beloruszok eldönthetik, kiket látnak szívesen a területükön, talán a lengyelek, litvánok, finnek stb.stb. ugyanígy dönthetnek, szuverén módon.
Butasogot írtál. ODKB - Kollektív Biztonsági Védelm Szervezet csak és kizárólag a volt szovjet tagköztársaságokat foglalja magába. Célja az országok közös védelme egy estleges külső támadás ellen, országhatárok védelme, közös harc a terrorizmus ellen.
 
W

Wilson

Guest
Az oroszok hány NATO támaszpontra és fővárosra tudnának perceken belül atomcsapást kiváltani egy esetleges konfliktus kitörése esetén?
Az amerikaiaknak szerinted nem érdeke biztosítani legfőbb szövetségeseiket?

Aha mert a Francia és Britt atomrakétákra nincsenek felfestve orosz városok nevei?Hagyjuk már ezt csak Nato szövetségeseinket akarjuk megvédeni dumát.Mondok neked a számos példa közzul egyet, az amerikaiak által Oroszország határai mellé telepített ballisztikus rakéta elhárítórendszer ugye megvan,merő véletlenségből képes atomfegyver hordozására képes Tomahawk cirkálórakéták indítására.
Az oroszok sem angyalok de ebben a helyzetben egyértelműen az USA és a Nato van katonai offenzívában Oroszországgal szemben.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 359
113
Itt sokan elfelejtik megnézni a térképet, a baltioum meg európa nem oroszország része, önállóan eldönthetik hová tartoznak!
Gorbacsov elengedte őket és azóta sem támadta meg a balti államokat senki. A NATO-ba is beléptek mégsem támadta meg őket Oo. Orosz fenyegetés teória egy bullshit, aminek célja a NATO erők orosz határhoz való telepítése.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 059
113
Van igazság abban amit mondasz de nem szabad megfeledkezni arról,hogy jelenleg az amerikaiak csapatokat és olyan fegyverzetet állomásoztatnak Oroszország határai közelében amellyel akár nukleáris csapást is mérhetnek az oroszokra.Csak gondolj bele mit csinálna az USA ha Oroszország pl rakétákat telepítene Mexikóba v Kanadába.Jelenleg egyértelműen az USA az aki katonailag fenyegeti Oroszországot.
Szerintem ez más kérdés: egyik kutya, másik eb. Példának okáért a lengyelek kérték az amerikaiakat, hogy ugyan, legyenek szívesek és tartózkodjanak már náluk. Biztos azért, mert nem érzik azt, hogy az oroszok fenyegetnék őket. Mindenki próbálkozik, mert ilyen az ember.
Egyébként a kubai válság idején jelezték az amik, hogy mi lenne, ha...
Szerintem nincs reális esélye sem egy orosz, sem egy amerikai (NATO) támadásnak, ezért az egész csak f@szméregetés, meg műsor az otthoniaknak (és persze a biznisz - meg a világbéke).
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 059
113
Gorbacsov elengedte őket és azóta sem támadta meg a balti államokat senki. A NATO-ba is beléptek mégsem támadta meg őket Oo. Orosz fenyegetés teória egy bullshit, aminek célja a NATO erők orosz határhoz való telepítése.
Bezzeg az oroszokat szakmányban támadták meg, ugye? Orosz csapatok meg nem állomásoznak külföldön, NATO ország határa mellett? Na, mennyé' mán!
 
W

Wilson

Guest
Szerintem ez más kérdés: egyik kutya, másik eb. Példának okáért a lengyelek kérték az amerikaiakat, hogy ugyan, legyenek szívesek és tartózkodjanak már náluk. Biztos azért, mert nem érzik azt, hogy az oroszok fenyegetnék őket. Mindenki próbálkozik, mert ilyen az ember.
Egyébként a kubai válság idején jelezték az amik, hogy mi lenne, ha...
Szerintem nincs reális esélye sem egy orosz, sem egy amerikai (NATO) támadásnak, ezért az egész csak f@szméregetés, meg műsor az otthoniaknak (és persze a biznisz - meg a világbéke).

Azt azért látni kell,hogy a lengyelek nagyon túltolják az orosz fóbiájukat,értem én,hogy a közös történelmünk során nem zárták a szívükbe az oroszokat,de szerintem ez már inkább az USA-z való dörgölőzésről szól mint a valós orosz veszélyről.