A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 650
55 283
113
Mit kerülitek a sorozâs életbeléptetését mint macska a forró kását? Minden „problèmát“ megoldana. Egyböl beirni az alkotmânyba és kész. ( Ha még futja arra).
Csak a katonakötelezettség adja meg a katonai szolgálat hitelességét a lakóssâgban. Mert akkor a doktor úr meg a milliomos fia/lânya is szolgál, nem csak az egyszerü emberek. 1 év, lânyoknak is, mint Izraelben.
Szerintem.
Senki ne jöjjön az US példâjâval, mert nâlunk pl az egyetem ingyen van, ott meg nem..

Törölhettek :p
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Előre jelezném, hogy bármiféle tartalékos rendszernek akkor van értelme, ha az aktív állomány elfogadható mennyiségben és minőségben el van látva.

Kövezzetek meg a kérdésem végett, lehet, hogy marha nagy hülyeség. A kiképzés, főleg az alap kiképzés egy részéhez mekkora infrastruktúra és kiképző állomány kell? Nem lehet megoldani pl. járási szinten úgy, ahogy a különféle edzéseket is meg lehet szervezni? Nyilván nem a lövészetre, vagy hasonlókra gondolok. De akár a terepen való mozgást, elméletet, önvédelmet (akár külsős edző bevonásával) nem lehetne helyben megoldani? Sokkal élhetőbb és az embereket is megszólítóbb (és talán jobban is szinten tartó) dolog lenne ha heti 1-2x2-3 h-s időt tudna/kellene rászánni az ember. Még falusi szinten is akad egy-egy sportcsarnok, egy művház ahol egy részét meg lehetne tartani, meg persze szabadtéren is.
Lövészethez, vagy mondjuk a járműből deszantolás gyakorlásához, meg pár dologhoz nem lehetne a laktanyákat használni szombatonként? Az van minden régióban, van hozzá lőtér, gondolom hétvégén nincs nagy tumultus.
(Egyébként voltak járásonként -akár több is- polgárvédelmi bázisok, azok vajon megvannak e még, ha igen, milyen állapotban lehetnek, ki a jelenlegi fenntartója?)

Tudom, hogy ez nyilván több sebből vérző elképzelés, nem fedi le egy modern és jól képzett hivatásos lövész, vagy más terület kiképzését, de jelenleg a legkevesebb infrastruktúra fejlesztéssel, a legkevesebb munkahelyről való hiányzással és leginkább a honvédelmet az emberekhez közelebb hozó megoldás lenne -szerintem.

Az alapkikepzest semmikep.
Tovabbi kepzeseket minden gond nelkul. /gondolj bele hogy egy atlagos tanfolyamon egy max ket raj vesz reszt./ az mar helyszinen levezemyelheto ha van ra kikepzo allomany... Egy szakfelkeszites vagy egy alapkikepzes ettol komplexebb. De pl muszakizaras eleg jol leoktathato akar kis helyorsegbe... Kulonveve robbano nem robbano muszaki zaras. .. De akar egy eap epitese uzemeltetese is vagy megfigyeloallas stb... De ezek mind reszei egy nagyobb temakornek. Ezt kellene rendszerbe tenni es minden gond nelkul megoldhato lenne. /mint mondjuk a kozelharc kepzes. / nem igenyel nagy helyorseget alap szintu elsajatitasa. Sot az sem szukseges hogy folyamatos /ertsd / minden nap napi 8-12 oraba tortenjen a kepzes ra...
Na, hogy belepofázzak má megin én is. :D


1.
Szóval első körben az aktívakat kell tisztázni ehhez a kérdéshez. Ehhez ugye nagyjából az is kell, hogy egy tiszta lép legyen amennyire lehet arról, hogy cca 2030-ra milyen rendszerben hány aktív fog szolgálatot ellátni. Az eszközpark egy részével már tisztában vagyunk a többi még saccolós, így velük való munka is saccolós, szóval jelenleg baromira nincs tiszta képünk. Ha meglesz már kábé ez a kép, lehet igazán elkezdeni tisztázni azt is, hogy mit akarunk a tartalékosoktól.

Mennyi harckész műveleti tartalékos kell, mennyi ött-s. Ehhez végső soron pénz fog kelleni, meg egy rendszer. Hálózatban kell gondolkozni, országos hálózatban. Az aktívak objektumai, eszköztára, képzési struktúrája és ezekből fakadóan a felkészültségi szintjük nagyjából ismert lesz. Ha ez racionalizáltan fog végbemenni, akkor nem lesz benne felesleges poszton felesleges ember. Ha túléli a rendszer egy ilyen átszervezés gyötrelmeit, akkor egyrészt a kiesőknek lehet találni posztokat a tartalékos rendszer kereteiben mint szakértelemmel a szolgálat miatt hasznos tagok, másrészt el lehet kezdeni velük vagy nélkülük a tartalékosok hálózatának kiépítését. Itt minden területen gondolok hálózatra. Bármennyire is kisebb harcértékként van szémításba véve, az ÖTT-t tenném meg a szervezés alapjává.

Már korábban is levezettem ezt részben. Mivel az ÖTT-be jellemzően idősebb de ettől fogva a tapasztalataik miatt megfontoltabb korosztályok várhatóak, akik a maguk szintjén képesek stabilan hozni az elvártat, nem pejoratívan, de ezzel ki is jelölném a haderő elvárásainak alsó szintjét. Ez sem lenne kevés, csak a fizikai mutatókhoz mérten csillapított. Ahogy azt már írtam, ha megyénként két járásban lenne kialakítva saját állomáshelyük, akkor ez az ország védelmi struktúrájában is jelentős lehetne. De ezt lehet a határ felé sűrűbb, az ország belseje felé ritkább kivitelben is, prioritás kérdése. Tehát létre kell hozni az objektumaik hálózatát. Kislaktanyákat, őrhelyeket, kis műhelyeket, lőtereket. Ezeknek az őrzése is állandó rotációban a feladatukat képezve fenntartana egy éberségi és készenléti mutatót. Az objektumok létrehozása gazdasági szempontból értéknövelő lenne, így az érdekeltség nem lehetne kérdéses.

Ezeknek a kis központoknak a jelenléte fix pontot is biztosítana, amit az aktív haderő bármilyen szempontból számításba vehet, illetve a használóinak is, munkaköri, utazási szinten és a civil élethez fűződő viszonyokban. Az adott objektumok ezen fix pontot jelentő léte a haderő szempontjából pedig biztosítaná az ott szolgálatot teljesítők felelősségének a tudatosítását. A méretüket a majdani felhasználáshoz(erről is írok) igazítani.

Ugyancsak az ÖTT kezébe technikát is adnék. Nehéztechnikát is. Ezzel további katonai szerepet és komoly felelősséget kapnának, ugyanakkor részben előnyösebb is a számukra, ha nem bokorugrónak kell lenniük elsősorban, hanem gépbe be, gépből ki, pakolás, lövés, elpakolás jellegű feladatokat teljesítenek. Lehet objektumorientált így a csapatfelépítésük, vagy általános standard is. Másodvonalas nehéztechnikával ellátva mind területvédő haderő a harcértékük bőven felülmúlná az objektumőr és hősi halott felelősségét és tudását. A személyi fegyverzet felkészítésére helyi szinten biztosítanék nekik lehetőséget, a nehéztechnikával pedig a honvédség gyakorlóterein önálló és összevont valamint az aktív erőkkel együttműködő gyakorlatokon is. Nehéztechnika szintjén elsősorban tüzérségi, légvédelmi feladatok ellátására tenném őket alkalmassá. Itt az eszközök beszerzése 'gombokért :D' lehetséges a főerős technikával szemben, ugyanakkor szükségszerű az alkalmazhatóság a modern környezetben, az együttműködés képessége a főerőkkel. Csak pédaként, ha mondjuk felhúzott M109-esekről beszélünk, járásonként egy üteggel, megyénként egy üteggel(kinek mi fér bele, sok-kevés), máris megfontoltabban kellene egy elméleti ellenséges haderőnek bemanővereznie az ország területére. Főleg ha a kezelői képesek előre kidolgozott műveletekben alkalmazni is ezt a technikát ilyen esetben. De hát ezért (is) lennének.

A fix objektum léptékű jelenlétük egyéb haderőnemi specifikációra is alkalmassá tehetné őket, akár tartalékos utász-műszaki feladatokra is.

Az aktív állományból leszerelő esetleg átszervezések során kieső de motiválható és nem szaralak emberek itt (a porfészkekben, ne tagadjuk, így tekintenének erre sokan) a tapasztalatukat és szervezői készségüket a vezető posztokon vihetnék tovább. Megyénkénti két járás esetében így létrehozott kis objektummal a megye közel eső fele a közeli, a másik fele az ahhoz közeli objektum személyzetét adhatná. Mivel a korukból fakadóan és esetleges korábbi szolgálattal nem rendelkezve ezek az emberek esélyesen hazaszereteből vágnak bele, ezt mindenképpen meg kell becsülni. Számításba kell venni azt is, hogy férfiemberek révén többségében, jó lehetőéget láthatnak arra, hogy néha kiszakadjanak a hétköznapiságból valamint kiéljék az életükben keletkezett katonáskodós űrt. Itt az anyagi motivációk mellett vagy ellenére az önálló többletvállalást támogatandónak tartanám. Azaz, ha valaki bent maradna, mert nincs hová mennie, szarban van az asszonnyal, vagy csak élvezi, akkor csinálhassa. Megyénként úgy vélem két objektumra elegendő minimális erőt fel lehet kutatni és bevonzani.


2.
Mivel így meghatározható és megalapozható a haderő felső és alsó szintje is, a kettő közé lehet elkezdeni bepozícionálni a komolyabb fizikai mutaókkal bíró műveleti tartalékosokat. Az alkalmasakat efelé terelni. Mivel a stabil aktív haderő és az ÖTT objektumai is rendelkezésre állnának, a képzésük lehet területorientált megyei vagy járási szinten. Az aktív erők a kiképzési fázisokat feloszthatják az igényeknek megfelelően, így a műveletieket kevésbé tartaná vissza talán a sok út az első időkben. Kevesebb lehetne a késés, az ettől való félelem és így lenne idejük hozzászokni a katonai életmód elvárásaihoz. Ezek szerintem sokszor nem számításba vett tényezők. Út, bonyolultság, pénz amit ki kell adni, faszom bele, nem fogok az ország túlvégébe menni...

Őket az aktív erőkkel és az ött-vel való együttműködésre is felkészíteném, elsősorban ők lehetnének a bokorugró tartalékosok, de ugye nem zárnám ki őket a fegyvernemi specifikációs lehetőségekből az alapkiképzés és alapgyakorlatok után. Attól függően, hogy egy esetleges konfliktusban milen szerepet kell betölteniük, tudnák váltani az aktív erők tagjait @Szittya által azok újbóli hadbavethetőségéig, illetve alkothatnának harccsoportokat, területelleneőrző, kisebb ellenállást letörő egységekként, vagy akár zászlóaljakként az ött stabil alaperővel.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
A technikai felszereltségük őrzése az ött és az aktív objektumok között is megoszolhatna, ami így egyrészt az aktív szintű ellenőrzés miatt felelősséget és elvárást is kiváltana, másrészt az ött egységei ismegismerkedhetnének azzal teljes valójában. A felszereltségüket tekintve az aktív erőkkel megegyező elvárásokat támasztanék a haderővel és állammal szemben. Járművek szintjén szintén rendelkezhetnek területffügően saját készlettel. Ez lehet az aktívakkal megegyező, vagy gazdaságilag kevésbé terhelő, de modern járműpark, APC, IFV, akár könnyű harckocsi vagy MBT. Azok akik ezen szinten lennének behívva, a helyik, vagy közeli ÖTT erőkkel és azok technikájával együtt harccsoportokat alkotva ütőképesebb egységeket és haderőt jelentenének. Az egész ország szükség esetén teljes és nagységrendileg előnyösebb helyzetben mozgósíthatna. Az ÖTT kis laktanyái elosztószerepet is betölthetnének ebben.

Struktúrálisan valami ilyentén alapozást tartanék jónak, mert rendszert ad, a benne szerepet vállalóknak egyszerűsítené, de meg is alapozná a felkészülségét és szolgálatát, valamint háborús helyzetben alkalmazhatóvá tenné a haderő minden szintjének az együttműködését.

3.
Piszkos anyagiak. Amivel kapásból segíteném a létüket, az aktív és tartalékos szinten is, az az utazás. Mivel alapvetően sokat kell menniük és/vagy messzire, ennek vannak költségei. Egyszerűen ezt a honvédség aktív és tartalékos állománya számára ingyenessé kell tenni. De emellett is, a honvédségnek felül kell vizsgálnia az ellentételezési rendszerét. Egyrészt idősáv alapon. Függetlenül a rangtól, a szolgálati idővel arányosan és ésszerű léptékben emelni az aktív és tartalékos állomány bérezését is, persze a különbségeik tekintetbevételével. Ez motiváció lenne az esetleges lehetetlen előrejutás mentén is az anyagi megbecsültségre. Az illuzórikus, mennyivel nagyobb felelősség képét részben el kell vetni, hiszen egy harckocsiparancsnok 1000 évi bérének megfelelő összegű járműért felel. Ne vicceljünk tehát.

Idősávos rendszerben csak példaszerűen(itt most tetszőleges intervallumokat adok meg) 1 év után 10%, 3 év után 30%, 5 év után 50%, 10 év után 100% lakhatási támogatás(számla ellenében albérleti, számlaköltségtérítés), családtámogatási rendszer jellegű lépésekben iskolázási keretek, bérlettámogatás a hozzátartozóknak.

Másrészt teljesítményrendszert is be lehet rá vezetni. Aki adott képzéseket végigcsinál, nem feltétlenül rnaglétrán előrelépést jelentő, de szakmailag fontos képzéseket, az járjon a számára plusz juttatással. Ezek lehetnek hosszútávon szigorúan kombináltan egyszeri nagyobb összegű és a bérhez adódó kisebb, de nem szánalmas összegek is.

Ennek a forrásköltségei egyrészt költségvetési tételek, másrészt a felálló hadiipar egyes tételei is lehetnek.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 431
46 318
113
Még lehet biznisz...
Nagyon-nagyon kell törnöm magam, hogy olyan szegmenst találjak, ahol tőlük beszerzés lehetne.
Talán a Spike-okba fognak beszállítani alkatrészt. Nem tudom, hogy lesz-e valódi MANPAD-unk. Esetleg a pontonok lehetnek még ilyenek, de ezzel talán a nagyobb programok be is fejeződnek.
Esetleg, nagyon talán a Warmate, mert ott van némi RM kötődés is.
Mit kerülitek a sorozâs életbeléptetését mint macska a forró kását? Minden „problèmát“ megoldana. Egyböl beirni az alkotmânyba és kész. ( Ha még futja arra).
Csak a katonakötelezettség adja meg a katonai szolgálat hitelességét a lakóssâgban. Mert akkor a doktor úr meg a milliomos fia/lânya is szolgál, nem csak az egyszerü emberek. 1 év, lânyoknak is, mint Izraelben.
Szerintem.
Senki ne jöjjön az US példâjâval, mert nâlunk pl az egyetem ingyen van, ott meg nem..

Törölhettek :p
Ez a másik alternatíva... :)
 
K

kamm

Guest
Mit kerülitek a sorozâs életbeléptetését mint macska a forró kását? Minden „problèmát“ megoldana. Egyböl beirni az alkotmânyba és kész. ( Ha még futja arra).
Csak a katonakötelezettség adja meg a katonai szolgálat hitelességét a lakóssâgban. Mert akkor a doktor úr meg a milliomos fia/lânya is szolgál, nem csak az egyszerü emberek. 1 év, lânyoknak is, mint Izraelben.
Szerintem.
Senki ne jöjjön az US példâjâval, mert nâlunk pl az egyetem ingyen van, ott meg nem..

Törölhettek :p
Izrael egy vegtelenul korrupt hely, total manipulalhato, hol szolgalsz. Az mas kerdes, hogy amikor heroizaljak a frontszolgalatot, akkor inkabb oda akar kerulni miindenki, aki publicitasra vagyik avagy pl politikai palyara keszul, lasd az amerikai szokasokat.
A kotelezo katonasag egyelore egy totalisan ertelmetlen marhasag lenne, amikor meg a meglevo hivatasosokat sem vagyunk kepesek sem felszerelni, sem megfizetni.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 070
73 589
113
Benkő Tibor: "Magyarország haderőfejlesztési programja teljes mértékben összhangban van a NATO képességfejlesztési céljaival. A Kormány folyamatos támogatásának köszönhetően a pandémia ellenére is növelni tudjuk a korábbi terveknek megfelelően a védelmi kiadásainkat, így hozzájárulva a Szövetség kiegyensúlyozott tehermegosztásához. A Szövetség hatékonyságának, belső kohéziójának jövőbeni erősítését célzó NATO 2030 kezdeményezéshez kapcsolódó főtitkári javaslatcsomaggal alapvetően egyetértünk, annak legtöbb elemét támogathatónak tartjuk – jelentette ki Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, a NATO védelmi miniszterek videokonferenciájának első napján."

 
K

kamm

Guest
Nagyon-nagyon kell törnöm magam, hogy olyan szegmenst találjak, ahol tőlük beszerzés lehetne.
Talán a Spike-okba fognak beszállítani alkatrészt. Nem tudom, hogy lesz-e valódi MANPAD-unk. Esetleg a pontonok lehetnek még ilyenek, de ezzel talán a nagyobb programok be is fejeződnek.
Esetleg, nagyon talán a Warmate, mert ott van némi RM kötődés is.

Ez a másik alternatíva... :)
Mire gondolsz? Van most is manpadunk, az a Mistral.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 278
14 190
113
Igazság szerint még csak lelkesednie sem kell egy tartalékosnak. Az állam szempontjából annyi a lényeg, hogy elvégezze a dolgát. A lelkesedés majd jön éles helyzetben. Aki meg már a kiképzés alatt lelkes, az meg szépen mehet szerződésesnek.
Azt is leírtam, hogy azzal ha bevezetik ezt az aláírasi bónusz rendszert (ezt simán a hivatásosoknak és a szerződéseseknek is be lehetne vezetni) mindenki sokkal motiváltabb lesz, hogy teljesítse a szinteket.
Jelenleg leszarják a szinteket.
Én pl. kizárólag külsős alakulatoktól érkezőkkel csináltatnám a felmérőket.
Csakhát jelenleg a Honvédség van kényszerhelyzetben. Talán ez ezzel megváltozhat.

De bevallom nem magamtól találtam ki az alapötletet. :rolleyes::p
A National Guard 20.000 USD ad minden jelentkezőnek.

Valamilyen hasonló működik most is , vagy amikor én voltam működött.
Úgy hívták toborzópénz.
Ez minden a seregben eltöltött év után emelkedett,1 havi béred valahányszorosával.
Ha és amennyiben a szerződésedet kitöltötted, a leszerelésnél megkaptad.
2013ban 10 év után több mint 1 millát.
Persze ez az 5-től messze van, de valamennyire volt megtartóereje.
Bár külszolgálatok után így is sokan leszereltek nem törődve a pénzel.
Ja és ez csak a szerződéses állományának járt, a ht-nak nem.

Nemzeti gárdistákk mikor mentek omlt-be elötte Tatán meg németben majdnem 6 hónapot voltak összekovácsoláson!
Legtöbbjük volt katona évekig, és vagy a fele aktív sherif volt.
Kicsit más mint idehaza, hisz mint írtam itthon a tűzoltó sem lehet tartalékos.
Gondolom a rendőr sem.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 032
113
Izrael egy vegtelenul korrupt hely, total manipulalhato, hol szolgalsz. Az mas kerdes, hogy amikor heroizaljak a frontszolgalatot, akkor inkabb oda akar kerulni miindenki, aki publicitasra vagyik avagy pl politikai palyara keszul, lasd az amerikai szokasokat.
A kotelezo katonasag egyelore egy totalisan ertelmetlen marhasag lenne, amikor meg a meglevo hivatasosokat sem vagyunk kepesek sem felszerelni, sem megfizetni.
.

Ez az a logika mint másoknak a T-72-esnél: mivel szinte minden probléma azért van mert kevés van belőle, ezért azt a keveset is dobjuk ki.
B@rmok!!!


"Jelen" esetben pedig:
Mivel a hivatásosok életpályáját nem oldották meg, ezért más --"alig fontos"-- problémát meg se próbáljanak megoldani, Pl: a jövőbeni folyamatos hivatásos és tartalékos utánpótlás kérdését!

Hurrá!
...és:

raw


.
.
.
.
.
.

U.i: ...mivel a valódi megoldás "bonyolult"és pár száz éve meghaladja a magyar politikai vezetés képességeit,
  1. "ezúttal se próbáljuk meg",
  2. ezért le sem írom!
  3. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
Konkretan mindenhol MANPAD a neve, az Iglaval egyutt emlegeti meg a wikis szocikk is.
Az a funkcioja is, valamint a gyarto is ugy arulja ill kategorizalja.
Ertem, hogy mar nem kezben cipelik, de attol, hogy (mi is) felpakolva hasznaljuk azon a bena platos inditon, attol meg ugyanazt a funkciot tolti be (VSHORAD, portable), no meg ha nagyon akarod, lovoldozheted akarhova hurcolaszva is:
Mistral-26.001-640x360.jpg


Szerintem amugy a klasszikus MANPADnak eleve lealdozott: a szofisztikalt VSHORAD csapatlegvedelmi rendszerek, a halozati kommunikacion, real-time felderitesi (radar stb) informacion alapulo, lancos/kerekes stb jarmuvek nagyreszt automatizalt, remote-controlled dedikalt rendszerei messze hatekonyabbak, mint ezek a 80-as evekbol itt ragadt, teljesen a manualis cuccok.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 278
14 190
113
Konkretan mindenhol MANPAD a neve, az Iglaval egyutt emlegeti meg a wikis szocikk is.
Az a funkcioja is, valamint a gyarto is ugy arulja ill kategorizalja.
Ertem, hogy mar nem kezben cipelik, de attol, hogy (mi is) felpakolva hasznaljuk azon a bena platos inditon, attol meg ugyanazt a funkciot tolti be (VSHORAD, portable), no meg ha nagyon akarod, lovoldozheted akarhova hurcolaszva is:
Mistral-26.001-640x360.jpg


Szerintem amugy a klasszikus MANPADnak eleve lealdozott: a szofisztikalt VSHORAD csapatlegvedelmi rendszerek, a halozati kommunikacion, real-time felderitesi (radar stb) informacion alapulo, lancos/kerekes stb jarmuvek nagyreszt automatizalt, remote-controlled dedikalt rendszerei messze hatekonyabbak, mint ezek a 80-as evekbol itt ragadt, teljesen a manualis cuccok.

Ezt szeretem. A wikit idézni. :D
Viszont konkrétan nem olvastad el még amit belinkeltél azt sem. :(
A gyártó oldalát.
Keresd meg az atlas állványt.
Hány helyen írják ott, hogy manpad?
Ja mert úgy nem az.
Mi ha nagyon akarjuk sem lőhetjük hurcolászva mert nincs hozzá álványunk.

Tudod a minimi sem gépkarabély azért mert ugyanazt a lőszert lövi mint az M4.
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord
K

kamm

Guest
Ezt szeretem. A wikit idézni. :D
Az Igla melletti felsorolas miatt.
Viszont konkrétan nem olvastad el még amit belinkeltél azt sem. :(
A gyártó oldalát.
Heh?:rolleyes: En nem olvastam el?

https://www.mbda-systems.com/product/mistral-manpads/ <- figyeld, meg a linkben is benne van a lap cime...

Az hagyjan, de ordit:

image.png


image.png

Keresd meg az atlas állványt.
Miert keressek egy allvanyt, ha Mistral raketarol ill MANPADS rendszerrol beszelunk?:(

Hány helyen írják ott, hogy manpad?
Mire, az allvanyra? :eek:

A raketarendszerrol van szo, szerintem azt elfelejtetted.



Ja mert úgy nem az.

Ja, mert az egy allvany. :D
Azert is Atlas a neve, nem Mistral. Utobbi a raketa ill. platform neve, arrol volt szo.

(Mindenki beleszalad ebbe a @Hpasp -fele felreertelmezesbe es ugy probal lekezeloen okoskodni? Ugy jarsz, mint o, acronymokon fogsz kinodban lovagolni, hogy elkeruld a valaszt a felreertelmezesre. :p)

Mi ha nagyon akarjuk sem lőhetjük hurcolászva mert nincs hozzá álványunk.
Egyreszt vehetunk, masreszt nem attol lesz MANPAD, MANPAD a besorolasa:

"MISTRAL MANPADS is a very short range air defence weapon system, firing the MISTRAL, latest generation fire-and-forget missile.

It features a lightweight man-portable launcher. It can be easily transported and operated from the ground, a vehicle, a building or a ship. MISTRAL MANPADS is normally operated by a gunner and a crew commander. However, if the mission is carried out in a simple tactical environment, it can be operated by one single soldier.

MISTRAL is a man-portable, fully digital, heat-seeking missile, designed to meet the requirements of all branches of the armed forces. It boasts a 97% proven success rate and higher reliability than any other existing low-level air defence missile."


Tudod a minimi sem gépkarabély azért mert ugyanazt a lőszert lövi mint az M4.

What.
Just what.
o_O

Ezért írtam, hogy "valódi".
Igen, a Mistral is MANPAD kategóriában versenyez, de már nem igazán vihető.
Igen, tudom. En azert irtam, hogy hat az egy MANPAD azert, csak nem kezbol inditgatjak, es kizarom, hogy ezen kivul valaha lesz masik, egyreszt mert ez mar van, masreszt mert a jovo a mounted, networked-integrated, automated csapatlegvedeleme, ahogy irtam is feljebb.
 
W

Wilson

Guest