Elnézést, téves videót csatoltam.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Előre jelezném, hogy bármiféle tartalékos rendszernek akkor van értelme, ha az aktív állomány elfogadható mennyiségben és minőségben el van látva.Aztán jelenleg a kiképzési infrastruktúra illetve elhelyezési infrastruktúra az aktív állománynak sem elégséges és extenzív modernizálásra és bővítésre szorul.
Na jó, de ebből még nem derült ki, hogy máshol pl. a munkaadóval, hogy oldják meg a dolgot, hogy tud eljönni a munkahelyéről, van e és ha igen milyen formában kárpótolva a munkáltató, vagy el se várja?Úgy, hogy alapvetően olyan emberekre építenek, akik nem a tartalékosságuk alatt sajátítják el a szakmát, hanem tényleges katonai szolgálatot láttak el, sok esetben évtizedeken keresztül.
Vannak seregek, ahol határozott idős szerződést kötnek a katonával, aki, ha nem képes teljesíteni, megugrani egy szintet, vagy nem akar tovább szolgálni, akkor vége a dolognak, illetve van ahol soroznak és a berántás ideje alatt kapja meg a katona kiképzését. Nekik elég az, hogy havi egy hétvégét meg a szabadságukból 1 héten szinten tartják őket.
Az alapkikepzest semmikep.Előre jelezném, hogy bármiféle tartalékos rendszernek akkor van értelme, ha az aktív állomány elfogadható mennyiségben és minőségben el van látva.
Kövezzetek meg a kérdésem végett, lehet, hogy marha nagy hülyeség. A kiképzés, főleg az alap kiképzés egy részéhez mekkora infrastruktúra és kiképző állomány kell? Nem lehet megoldani pl. járási szinten úgy, ahogy a különféle edzéseket is meg lehet szervezni? Nyilván nem a lövészetre, vagy hasonlókra gondolok. De akár a terepen való mozgást, elméletet, önvédelmet (akár külsős edző bevonásával) nem lehetne helyben megoldani? Sokkal élhetőbb és az embereket is megszólítóbb (és talán jobban is szinten tartó) dolog lenne ha heti 1-2x2-3 h-s időt tudna/kellene rászánni az ember. Még falusi szinten is akad egy-egy sportcsarnok, egy művház ahol egy részét meg lehetne tartani, meg persze szabadtéren is.
Lövészethez, vagy mondjuk a járműből deszantolás gyakorlásához, meg pár dologhoz nem lehetne a laktanyákat használni szombatonként? Az van minden régióban, van hozzá lőtér, gondolom hétvégén nincs nagy tumultus.
(Egyébként voltak járásonként -akár több is- polgárvédelmi bázisok, azok vajon megvannak e még, ha igen, milyen állapotban lehetnek, ki a jelenlegi fenntartója?)
Tudom, hogy ez nyilván több sebből vérző elképzelés, nem fedi le egy modern és jól képzett hivatásos lövész, vagy más terület kiképzését, de jelenleg a legkevesebb infrastruktúra fejlesztéssel, a legkevesebb munkahelyről való hiányzással és leginkább a honvédelmet az emberekhez közelebb hozó megoldás lenne -szerintem.
Ez egy működő rendszer lehetne, azonban - szerintem - a legtöbb korábban itthon leszerelt nem véletlenül szerelt le.
Erről @Ocses -t kellene megkérdezni.
Igen a legnagyobb baj a megbecsules. Hisz valaki leszerel szakaszvezetokent x ev utan majd 3 hets alapkikepzett fotorzsek kozott talalja magat.., es hiaba mondjak hogy a rendfokozat nem szamit anyagilag megis es amikor feladat van mindig a magasabb rendfokozatu kapja a pk szerepet...A tartalékos rendszert itt már jópár szor, jó sokan kitárgyalták.
Személy szerint én semmilyen juttatásért(5 milla azonnal) nem mennék vissza a rendszerbe.
És a legtöbb leszerelt ismerősöm sem.
És nem azért mert nem kellene a pénz. Az idiotizmus a fő ok!
De biztos vannak akik visszamenegetnek. Ha jól emlékszem pl @Szittya.
De valljuk be ő imádja ezt a témát.
De ki hány embert ismer aki csak elgondolkodott rajta.
Én 1et aki tűzoltó, így nem lehet tartalékos.
A nehéz ebben, hogy a pár hét alatt "kiképzett" állomány számomra nem katona. Legalábbis nem harcoló beosztásban.
Ki bízná a kocsiját egy olyan szerelőre aki pár hetet tanulta, utána minden évben pár hétvégén szerelget?
Lehet megkövezni de a sokszor lebecsült lövésznek nagyon sok dologhoz kell értenie szerteágazóan.
Ezt pár hét alatt nem lehet elsajátítani. Főleg nem lehet jóértelemben vett rutint szerezni.
De gondolom senki nem akar 1 zlalj hk-ba tartalékost ültetni.
Reméljük lesz szerződéses/ht állomány bele.
Katonakoromban szabadidőnkben bakonyban/pilisben/Mecsekben tettünk meg többnapos túrákat.
Menedéket építettünk. Nem 5 kgos zsákokkal. A lakott területeket direkt kerülve napokon át.
Végén piszkosan büdösen felülve egy távolsági buszra hazafelé.
50-100km-es teljesítménytúrákra jártunk.
Havonta lőtérre járva. Valódi lőoktatótol tanulva lőni.
Aki elmondta/bemutatta/javította a hibáink.
Felszerelésre nem keveset kötve.
Stbstbstb.
Ez életforma. Ez nekem család/munka mellett akkor sem menne ha lenne kedvem.
Félgőzzel,negyeddel meg sok értelme szerintem nincs.
Lehet 5 millát beletömni valaki zsebébe, lehet az ott lesz testben de ha nincs elhivatottság, akkor szarul fogja csinálni.
Mint ahogy elmondta @krisss a mostaniak 70%-a fogyatékos.
Nem hiszem, hogy ők az élet minden területén azok.
Valószínű a hátuk közepére nem kívánják az egészet, de most csak ez van, nincs választási lehetőség.
Az általa leírtak szerint az ifjú szerződésesek fizikai állapota katasztrófális.
Mit várunk el a tartalékosokatól?
Biztos van az a réteg aki a leszereltekből visszamenne.
20000? Hát kétlem.
20000 épkézláb katonának mikor volt?
Nem vagyok okos. Jó megoldást nem tudok tartalékos szinten.
Számomra egy tényleg jól felszerelt!/kibasszottul jól kiképzett!/anyagilag megbecsült! /motívált állományú ht sereg az alap.
Akiket látva egykét szomszéd ország vezetőjének seggluka összeszorulna.
A gondolatra is, hogy ezekkel bajszot akkasszon a saját serege.
Ez sincs meg.
És még egy ideig nem is lessz.
Örülök a heliknek.
Már itt van 20.
Büszkén van az interjúban idén 1 zászlóaljat is felszerelnek. 3.2 milliárd személyi felszerelésre.
Nekem a matek nem jön ki a 30 valahány millió /fővel.
Mégha már pár dolog még is van nekik.
Abban a cikkben azt mondják a külszolgálatban már ezekkel a cuccokkal nyomják.
Hát még afgános képeken is Ak van.
Krisss azt írta a harcolóknak mind van bren, máshova meg csordogál? Hány éve?
A Gidrános löv zászlóaljas kiképző több mint 10 éve is főtörzs volt. Ez biztos jó?
Sorolhatnám még szerintem a rendszer hol hibádzik, azaz a pozitívumok mellett ami van bőven! mennyire nem működik még sok minden. De kezdődik a műszak.
Ja anyagi megbecsülés. Itt 3* annyit keresek minta visszamennék szerződéses szkv-nak.
Így nehéz embert találni. Nem csak tartalékosnak.
Viszont ne feledd el, hogy jelenleg te a mostani állapotból indulsz ki. Amikor nincs túljelentkezés. Nincs rosta, és nem igazán lehet követelni a katonától, mert nem nagyon van következmény. Ha beletömöd a zsebébe az 5M-t, az szinte azonnal el fogja verni. Utána viszont már teljesíteni kell, mert különben kivágják, és lehet visszafizetni. Én azt gondolom, hogy ez egy elég jó motiváció.Lehet 5 millát beletömni valaki zsebébe, lehet az ott lesz testben de ha nincs elhivatottság, akkor szarul fogja csinálni.
Mint ahogy elmondta @krisss a mostaniak 70%-a fogyatékos.
Nem hiszem, hogy ők az élet minden területén azok.
Valószínű a hátuk közepére nem kívánják az egészet, de most csak ez van, nincs választási lehetőség.
Most őszintén, van olyan szakma ma Magyarországon, amelyik nem a megbecsülés hiányával küzd?Igen a legnagyobb baj a megbecsules.
Gyakorlótér kell hozzá,az meg nincs mindenhol.Előre jelezném, hogy bármiféle tartalékos rendszernek akkor van értelme, ha az aktív állomány elfogadható mennyiségben és minőségben el van látva.
Kövezzetek meg a kérdésem végett, lehet, hogy marha nagy hülyeség. A kiképzés, főleg az alap kiképzés egy részéhez mekkora infrastruktúra és kiképző állomány kell? Nem lehet megoldani pl. járási szinten úgy, ahogy a különféle edzéseket is meg lehet szervezni? Nyilván nem a lövészetre, vagy hasonlókra gondolok. De akár a terepen való mozgást, elméletet, önvédelmet (akár külsős edző bevonásával) nem lehetne helyben megoldani? Sokkal élhetőbb és az embereket is megszólítóbb (és talán jobban is szinten tartó) dolog lenne ha heti 1-2x2-3 h-s időt tudna/kellene rászánni az ember. Még falusi szinten is akad egy-egy sportcsarnok, egy művház ahol egy részét meg lehetne tartani, meg persze szabadtéren is.
Lövészethez, vagy mondjuk a járműből deszantolás gyakorlásához, meg pár dologhoz nem lehetne a laktanyákat használni szombatonként? Az van minden régióban, van hozzá lőtér, gondolom hétvégén nincs nagy tumultus.
(Egyébként voltak járásonként -akár több is- polgárvédelmi bázisok, azok vajon megvannak e még, ha igen, milyen állapotban lehetnek, ki a jelenlegi fenntartója?)
Tudom, hogy ez nyilván több sebből vérző elképzelés, nem fedi le egy modern és jól képzett hivatásos lövész, vagy más terület kiképzését, de jelenleg a legkevesebb infrastruktúra fejlesztéssel, a legkevesebb munkahelyről való hiányzással és leginkább a honvédelmet az emberekhez közelebb hozó megoldás lenne -szerintem.
Bárki is kerül hatalomra a Honvédség fejlesztése úgy látom továbbra is elsőbbséget kell hogy élvezzen!
Úgy, hogy nem érinti a munkaidejét, hétvégén van bent meg a szabadsága alatt. A világ egy jelentős részén nem nagyon van munkavégzés hétvégén, ahol meg indokolt, ott simán lehet játszani a beosztással. Boltos Joe azon a héten mikor a havi tartalékos móka van, akkor hétvégére kapja a pihenőnapjait.Na jó, de ebből még nem derült ki, hogy máshol pl. a munkaadóval, hogy oldják meg a dolgot, hogy tud eljönni a munkahelyéről, van e és ha igen milyen formában kárpótolva a munkáltató, vagy el se várja?
A vallalkozok pont hogy nagyon jol jarnak a tartalekos rendazerrel. Foleg ha hatramyosabb helyzetu tersegbe vallalkozo valaki es van aki /csaladtag/ addig helyette vegzi a munkat. Ksh atlag szerinti karpotlast kapnak a vallalkozok behivasuk alatt.,, teszem azt valaki kkv igazgatojakent keres havi 350 et a ksh adatbazisba meg 450 az atlagos ber adott igazgatonak akkor annyit kapA változó világhoz kellene rugalmasan változtatni a Z2026-ot is.
Az elv jó, az ötlet jó, a megvalósítás módja már csak részben: a döntés óta eltelt évek gyors változásai miatt ! ! !
Rugalmasabbá kell tenni a programot, alkalmazkodni a sajnos sokat rossz irányba változott, --szinte alapjaiban-- új helyzethez. " * "
A célok ne --az idejétmúlt-- puszta számok legyenek, hanem a Z2026-ban kitűzött hatékonyság, eredmények! ...már másképp!!
...ha jól reagálunk, semmi gond!
Az eredeti szándéknál is jobban tudunk kijönni belőle, de hogyan? A szomszédoknál, másoknál rugalmasabban reagálva, hatékonyabban(lásd: Covid=>Kína, erősebb egy összeomlás után, mint előtte!!!)!
Kedves politikusok: Nem a gyártó igényeit kell figyelembe venni!!!
Technikai/technológiai szempontból:
Egy merev, lezárt, általunk nem bővíthető haditechnikai eszköz-rendszer nem bennünket szolgál, hanem mi szolgáljuk azt!!!
.
A Z2026 döntése-kori --kb. 3-4 évvel ezelőtti-- helyzet az idealista Eu elképzelésekhez képest egészen más.
Agresszív nemzetiségi kártyával játszó, csak katonai erővel --vagy annak lehetőségével-- fékezhető újabb szomszéd (Ukrajna) kap (látszólagos) lehetőségeket, --a korábban lehetségesnek tartottnál sokkal nagyobb USA hátszéllel-- amivel a közelmúltban, --Donnbasz: mikor tévesen úgy vélte, hogy tud (vissza-)élni vele-- próbálta is.
Ilyen játékossal egy asztalnál ülve(szomszédként) nem szabad lemondani a képzeletbeli ("póker") játszmában egy komplett színről (piros pl: mint a haderő analógiája), csak azért mert a mi kibiceink(ellenzék, +Brüsszel) nem szeretik, ugyanakkor az ellenfélnek vannak ilyen komoly(katonai) képességei hozzánk képest.
Mi jelenleg és a közeljövőben (2025-30-ig): "béka segg3/Letolt gatya", kinek melyik "szimpatikusabb".
Elnézést a kimondott realitásért, de nekem nem fizet gyártó, nem vok a "hivatalost" támogató fő-/mellékállású tag, ezért kimondhatok nem népszerű, de valós problémát, saját népszerűségem rovására!
"Megkockáztatva"!
.
(Off. CSOK zsákutca, látszatintézkedés, GYk ha nincsenek már millioid a bankba, világvégen vehetsz egy Kádár -kockát, jobb esetben olyan helyen, ahol hét- és napközben talán van óránként busz. Erre csak szülni kell három gyereket, összekötzve kb két évtizedre. Ha csak egy jobb állás miatt költöznél közbe már szopóágon vagy a családoddal együtt. stb)Hidd el, hogy a CSOK egy elég jól átgondolt dolog. Szerintem nem egy házasságot is megmenthetett ez.
Mindíg ott lebeg, a szemed előtt, hogy ha lelép az asszony akkor nem elég a válás, de még egy 10est is kiránt a zsebedből. Türelemre és megbecsülésre tanít!![]()
![]()
![]()
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..