Jó-jó, de a Dudás főhadnagyhoz képest akkor is csak képzetlen amatőrök maradnak.
Egy hivatásos szemszögéből alapvetően az a baj az ötleteléseddel, hogy az vagy nagyon drága lesz, vagy elégtelen (mennyiségű/minőségű) katonát eredményez. Nekik - érthető módon valahol - az lenne a legjobb, ha a szűkös erőforrásokat a hivatásos katonák felszerelésére, eszközeire, infrastruktúrájára, javadalmazására (!) fordítaná az állam (és hagyná az egész tartalékos bohóckodást a fené—, a fiók mélyén).
Nekem mondjuk tetszik, hogy próbálsz használható struktúrát elképzelni a problémára, mert szerintem sem lesz elég a hivatásos állomány (még teljes feltöltöttséggel sem) egy valóságos helyzet idején, és sokkal praktikusabb volna előtte képezni egy arra alkalmas és hajlandó emberanyagot, mint akkor majdan kapkodni. De ugye én is kibic vagyok.
Szóval a hivatásost nem fogod meggyőzni (meg persze az ellendrukkereket sem). De amúgy respekt az energiáért, amit rááldozol.
Ez egy koncepció arra az esetre, HA értelmes tartalékos rendszert szeretnénk felépíteni. Értelmetlen már van.
Nagyon sok "energiát" már nem tolnék különben sem bele.
Ez inkább részemről utánkövetés, hogyha felmerülne olyan szempont, amire nem gondoltam, akkor azon nekem is járjon az agyam. Valamint ha valamit érthetetlen mód írtam le, akkor azt utólag tisztába tehessem.
A nyilvánvalóan ellenérdekeltektől meg is kapta a koncepció a kritikát.
- van a multinál melózó jól kereső középkorú, felsőfokú végzettséggel rendelkező, aki tulajdonképpen érdektelen a rendszer szempontjából.
- van a lánglelkű baloldali szimpla ellendrukker, akinek minden fáj ami a Honvédség fejlesztését érinti
- és vannak a hivatásosok, akiknek nyilvánvalóan az az érdekük, hogy ne legyen tartalékos rendszer. Mert plusz melót jelent a tartalékos rendszerbe bekerülők kiképzése.
Meg tulajdonképpen - szerintük - az Ő szájuktól veszik el az 5M-ót a "senkiháziak", akikből még legalább nem is lehet rendes katonát faragni.
Őket még csak nem is pejorative írtam le, mert teljesen érthető mindenki motivációja, inkább csak azért, hogy az egyes csoportok problémáit meg tudjuk érteni. És a legkevesebb ellenérzést kelljen kiváltani.
/Mondjuk az ellendrukkerrel nem nagyon tudok mit kezdeni, hát lesz@rom/
Biztos lesz MÉG akinek nem tetszik, de azt gondolom, hogy nem nagyon tudnék olyan tartalékos rendszert másikat megnevezni, ami kevésbé terheli a költségvetést, miközben minimalizálja a GDP kiesés, ugyanakkor maximalizálhatja a bevethető haderő méretét.
Igazság szerint azt kellene mérlegelni hogy mennyire vesszük komolyan a saját védelmünket.
Most nem a
@Negan féle "országvédelmi képességről" beszélek (bocs Negan
) , hanem arról, hogy a "pórnép" körében mennyire akarjuk tudatosítani, hogy ha gebasz van, akkor "neked" kutya kötelességed beszorítani a tusát a vállgödörbe.
Jelenleg ezzel van szerintem nagyon komoly probléma. A sorkatonaságot nem azért nem vezetjük vissza, mert értelmetlen, vagy mert túlzottan megterheli a GDP kiesés a költségvetést, hanem mert ezzel választást lehet bukni.
Anyuci kicsi fiai/lányai nem elég érettek a feladathoz (mi lesz a Drágával, ha valami baja lesz ott abba a rút laktanyában?), a Fortnite-ot tolni meg az Insta posztokat sokkal nehezebb bentről kitenni - gyenge a térerő a harcászati kiképzőbázison!
Szóval nem csak a fiatalurak, hölgyek szavazatai bukósak, de jó esetben a drága family is megbuktatná a kormányt, amelyik visszahozná. Szóval NO-GO!
Én érzem azt a mindenkori honvédelmi vezetés részéről, hogy valamifajta önkéntes tartalékos rendszerre mindenképpen szükség lenne, ha már a sorkatonaság politikai bukta. Az ország önálló védelméhez elegendő haderőt modern technikai feltételek mellett lehetetlenség még a GDP 2%-ából is fenntartani. Mert vagy létszám van normális fizetéssel, vagy folyamatosan magas szintű haditechnika. (Lásd még szlovák hadsereg, csak hogy
@PavolR -ba is rugjak kicsit)
Hogy mindkettő legyen ahhoz a GDP 3,5-4%-a kell. Könnyebb lenne egy szigeten, de ez sajna nem adatot meg. Na másik politikai öngyilkosság meg ez a 3,5-4%-os GDP aranyos HM költségvetés lenne.
Tehát a kettő között egy normálisan felépített tartalékos rendszer kellene, ami nem kerül annyiba, mint ugyan annyi hivatásos alkalmazása, és legalább a munkaerőt sem vonja el a szükségesnél jobban. Ugyanakkor az is szempont, hogy a fiatalokat mozgassa meg, és legyen elegendő motivációs erő a "teljes" kiképzettség eléréséhez, és ne legyen kézenfekvő opció 1 év után otthagyni a francba.
Én
@dudi -t is megértem, hogy szeretne többet keresni (ki nem?), de attól, hogy mondjuk 40-50ezerrel megemelik a hivatásosok fizetését, attól még a katonai pálya nem fogja azonnal lenyomni népszerűségben az orvosit, vagy az ügyvédit, esetleg a közgazdászt.
Ettől nem fognak dőlni a toborzóirodák ajtajain befelé a jelentkezők.
40-50.000 plussz, annyit jelentene, hogy nem veszítene több embert a honvédség a gyári szalagmelóval vagy a hidegburkolói brigadokkal szemben.
Most is van aláírási pénz, de ez nagyjából a nevetséges kategóriát súrolja. Tessék megnézni, hogy a National Guard milyen feltételekkel toboroz!