Jó, hogy megint előjött ez a tartalékos ügy, úgyhogy kicsit tökéletesítettem a korábbi ötletemet. Hosszú lesz, úgyhogy megszívtátok.
A jelenlegi fő probléma a tartalékos rendszerrel..
Eddig csak read only módban olvastam a fórumot, de emiatt az egy hozzászólás miatt most írhatnékom támadt (előre is elnézést, ha néhol egy kicsit karcos és dohenesztáló leszek).
Nem idézem a teljes hozzászólást (túl hosszú lenne), csak nagy vonalakban reagálok a leírtakra. Te valószínűleg nem Mo-on élsz vagy pedig egy alternatív uverzumból írogatsz. Ha az utóbbi eset áll fenn (ti. alternetív univerzum), úgy megkereslek és azonnal eladlak valami kutatóintézetnek (biztos jó pénzt adnak majd érted).
A tartalékos szolgálattal kapcsolatos agymenéseddel az alábbi problémák vannak:
1. Lakosság, demográfia. A munkaképes korú lakosságból akinek jók a képességei és mobil is volt+beszélt valamilyen nyelvet, az elment külföldre dolgozni. Aki nem akart külföldre menni és jók a képességei, az beverekdte magát valamelyik Magyarországra települt külföldi multivállalathoz(jó fizetésért). Akinek csak átlagosak a képességei, de még nem agyhalott, azok jutottak a magyar cégeknek(kevésbé jó fizetésért). Akik ezek után a lábas alján maradtak, abból válogathat a HM, BM stb.
Jelenleg a munkaképes korú emberekre elsősorban a civil szférában van szükség, hogy megtermeljék szja, céges adó stb. formájában azt a pénzmennyiséget, ami a kormány különböző célokra elkölthet (a covid miatt megroggyant GDP miatt most főleg).
Többek között ezért nem fogja a FIDESZ újra bevezetni a sorkatonaságot, mert a munkából kieső emberek miatt nagyon durván odaverne a gazdaság teljesítő képességének és az államkasszába befolyó pénz mennyiségének. Triviális, hogy ennek az egyre fogyatkozó munkaképes korú állománynak kell eltartania az egyre növekvő számú nyugdíjast is, ami a masszív költekezéssel megfejelve az álmos könyv szerint egy elég baljós ómen.
A külföldön dolgozókat eleve nem fogod tudni megszólítani, nem fognak a behívás idejére hazautazni, hogy katonáskodjanak.
A magyar multik alkalmazottai esetén az alábbi problémák merülnek fel (most az én helyzetemből indulok ki):
-Én vegyészmérnökként egy amerikai gyógyszergyártó cégnél dolgozom (Komárom) analitikusként a minőségellenőrző laborban. Nálunk ki van adva ukázba, hogy szombatonként fixen 25 főnek fixen benn kell lennie dolgozni, hogy a célként meghatározott sarzs mennyiséget fel lehessen szabadítani és piacra tudjuk küldeni. Ez nekem azt jelenti, hogy a hónapban levő 4-5 szombatból én 3-4 szombatot benn dolgozok, tehát havonta van egy szabad szombatom (egyébként nálunk évi 250 engedélyezett túlóra van, ami pl az autógyártó cégekhez viszonyítva nem is vészes). Miért ennyi? Mert annyira kevés a diplomás munkaerő, hogy a HR-esek képtelenek feltölteni a szabad státuszokat, annak ellenére, hogy a hirdetéseink folyamatosan elérhetők minden olyan álláskereső portálon, ami Magyarországon komolyan számít. Még durvább, hogy a laborban dolgozók kollégák kb. negyede szlovákiai magyar, de van egy kiscsaj, aki pl. Romániából költözött át ide.
Ha a te víziód megvalósulna, akkor a munkáltatómnál azonnal a következő dilemmák merülnének fel. Ha engem behívnak tartalékosnak (elvileg megtehetnék, erről majd később), akkor az általam elvégzett munkát valaki másnak kellene elvégeznie egy munkaerőhiányos környezetben, ahol mindenki más sikoltó üveghangon terhelés alatt van (valószínűleg lennének sűrű csuklási rohamaim). A munkáltatóm nem fog két hétre felvenni helyettem senkit, mert egyrészt nincs akit felvehetne (tudod...diplomás munkaerő hiány), másrészt két hétre senki sem fog elszerződni valahová, ha tudja, hogy utána újra az utcára kerül.
A helyzetet súlyosbítja, hogy más multi cégek is ugyan ebben a cipőben járnak (munkaerő hiány) és a többi multitól igyekeznek elcsábítani a munkaerőt. Általában 2-3 havonta én is szoktam kapni ajánlatokat más multiktól különböző fejvadász cégeken keresztül (25 év munkatapasztalattal a hátam mögött mondhatom kelendő vagyok).
2. Az időmennyiség, amit te a kiképzésre szánnál, lófaszra sem elég, nemhogy kiképzett tartalékosok előállítására. Én 1991-1996 között voltam katona (1 év sorkatonaság + 4 év katonai műszaki főiskola). Most lehet azzal jönni, hogy az ismereteim már túlhaladottak (ez igaz), mindazonáltal van rálátásom, hogy mennyi időre van szükség pl. egy század szintű összekovácsoltság eléréséhez. Nem véletlen, hogy minden épeszű haderő a leszerelő aktív állományából igyelszik a tartalékosait toborozni. Ui az ő kiképzésük már megtörtént (magasabb szinten, mint a hétvégi katonáké) és a szintentartásuk kevesebb erőforrást emészt fel, mint nulláról kiképezni valakit tartalékosnak, aminek a végeredménye több mint kétséges. Ha te valakit eleve tartalékosnak képezel ki, azt még a frontvonal mögött végrehajtott feladatokra is csak korlátozottan vetheted be a tapasztalatok hiánya miatt. Ha békeidős feladatokra akarod őket használni (mindenféle ünnepségeken díszelgés, laktanya szolgálat az aktív komponens távollétében), oda persze jók (mondjuk a 8 általánost végzett közmunkásnak még vonzó is lehet), de ez megint a kiképzésre szánt időrovására megy, tovább csökkentve az amúgy sem túl acélos képzettségi szintet. Én pl. biztosan nem vesztegetném az időmet sem ünnepségekre, sem laktanyaszolgálatra és a munkáltatóm is megkérdőjelezné az épelméjűségemet.
Ha a behívási idő alatt csak harcászati kiképzés lenne, akkor megfontolnám a jelentkezést, de a munkáltatóm akkor is a fogát csikorgatná az 1. pont alatt leírtak miatt. Ezenkívül jelenleg a kormány a masszív költekezés miatt nem tud olyan kompenzációt kínálni sem a munkaadóknak, sem a munkavállalóknak, hogy megérje nekik a tartalékos szolgálattal foglalkozniuk. Nekem pl. pénzügyileg nagyon masszív veszteség lenne, ha a munkahelyemen kapott kétheti keresetem helyett a behívás idejére két heti közkatonai illetményt kapnék. És itt ugorjunk is következő pontra, ami a...
3. ...piszkos anyagiak. Előre tisztázzuk, hogy a hazaszeretet nem konvertibilis fizetőeszköz, nem tudom belőle kifizetni sem a gáz, sem a villanyszámlát. Amit jelenleg a tartalékosok és a hivatásosak kapnak, az kb. a közmunkások számára vonzó lehet, de már a közepesem képzett és megfizetett civileket sem tudod vele megszólítani. Az 5 milliós jutalompénz pedig azonnal kiverné a biztosítékot a hivatásos szolgálatot ellátók körében.
"- Ráadásul a szerződés alatt már nem kell a tartalékosnak fizetni! A járandóságát tartalmazza az aláírási pénz."
Hagy kérdezzem már meg, szerinted az 5 milla meddig fedezné a behívás miatt kieső főállású fizetést (főleg egy diplomás esetén) az öt éves szerződés időtartama alatt? Szerintem te nagyon nem vagy tisztában a civil szféra fizetéseivel. Ezenkívül pl. egy albérletben lakó esetén szerinted a főbérlő el fogja engedni pl. azt a évi 20-40 napnyi albérletei díjat, amíg te katonáskodsz? Elárulom, nem fogja.
4. A rendőröket, tűzoltókat nem fogod tudni behívni tartalékosnak. A rendőrségtől pl. jelenleg is tiltott az állomány átvétele a honvédség kötelékébe, ui a hiány az utcán szolgálatot teljesítő állomány körében akkora, hogy a tömeges átvétel lehetetlenné tenné a rendőrség működését köszönhetően a "remek" (elcseszett) bérpolitikának (ami igazából csak a rendőrségi felsővezetésnek jó).
5. "- És, hogy a kieső munkaerő ne csak a munkaadókat sújtsa, a rendes éves szabadságból mondjuk 5 napot (1 munkahét) levonhatnak az ilyen tartalékostól Ugyebár összesen 4 hét lehet az éves bent tartózkodás. Ebből 1 hetet a katonának kellene állnia a szabijából. A többit fizetés nélkülire, de kötelezően ki kell adni.
Esetleg azzal még lehet játszani, hogy a kiképzési napokat lehet ünnepek idejére időzíteni, amivel tovább csökkenthető a munkából kieső idő. A többit fizetés nélkülire, de kötelezően ki kell adni. Természetesen a tartalékos erre az időre nem kap fizetést. Az már az aláírási pénzben benne volt."
Hát, ennél a pontnál estem hanyatt a székkel. Ha ezt megléped, a jelentkezők 99%-a azonnal beint neked...két kézzel!!!