A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Látom nem érted a dolgot.A munkáltatót akkor is kár éri ha fizetetlen szabadságon van a munkavállalója.Nagyon egyszerű a helyzet:amíg a munkás nem dolgozik addig az bevételkiesés akkor is ha nem kell erre az időre semmit fizetni utána.A bevételkiesést ugyanis nem a munkavállaló utáni járulékok meg minden fizetése okozza hanem az,hogy amíg nem dolgozik addig nem termel.


Es?
Idekint hatevente egyszer mindenkit berangatnak jury dutyra. Ha igazan megszivod, akkor grand jurybe rantanak be, ami lehet egy honap is valami irgalmatlan komoly per eseten - minden esetben
  • lof@szt keresel te magad, itt NYS-ben konkretan NAPI (!) NEGYVEN DOLLART (nem vicc, baszki, ez amugy egy nem tul fenyes kezdo oraber palyakezdo mernokkent!),
  • a munkaltatodtol emelle nem kapsz kotelezoen semmit,
  • viszont nala azzal kezdik, hogy megfenyegetik a munkaadodat, hogy el ne merjen bocsatani, meg utolag sem, mert figyelni fogjak es mert nagyon megbaszarintjak (en konkretan vegighallgattam egyszer egy ilyen earfult a DA embereitol egy grand jury kapcsan, flegman megfenyegettek elore, hiaba mondtuk, hogy eszunkben sincs problemazni a jury dutys emberunkkel) - remek viszonyt teremtenek neked a jovore nezve...
  • undorito avagy unalmas reszleteket kell hallgatni mas tyuksz@ros eletebol, nem mehetsz sehova max haza stb.

Mindenki utalja, de kotelezo. (Mondjuk aki okos, az mar tudja a trukkot, hogyan szuresse ki magat az igazan komoly szivasokat jelento grand jurykbol: az elso interjunal meseld el a legvadabb osszeeskuves-elmeleteket, sorold fel a legidiotabb magazinokat, mint kedvenceid, csapj bele valami vaskos politically incorrect sztoriba es hasonlok - tutira kivagnak, mint elmeroggyantat. :D)

ki fogja elvégezni a munkáját amíg távol van?

Kit erdekel? Allampolgari kotelesseg, end of story.
 
K

kamm

Guest
Eddig csak read only módban olvastam a fórumot, de emiatt az egy hozzászólás miatt most írhatnékom támadt (előre is elnézést, ha néhol egy kicsit karcos és dohenesztáló leszek).

Nem idézem a teljes hozzászólást (túl hosszú lenne), csak nagy vonalakban reagálok a leírtakra. Te valószínűleg nem Mo-on élsz vagy pedig egy alternatív uverzumból írogatsz.
Az elso biztosan en vagyok, a masodik pedig valoszinuleg, mert @krisss mar tobbszor allitotta rolam, hogy tul sokat eltem mar egy masik univerzumban (=ideat), azert nem ertek dolgokat es beszelek hulyesegeket logikarol meg return on investmentrol es hasonlokrol... :D
 
  • Vicces
Reactions: pöcshuszár
K

kamm

Guest
Ki az a marha aki úgy veszi fel,hogy nincs minimum 2 gyereke?

Sokan es az a lenyege - amugy meg kamatmentes/minimalis kamatos, nem? Akar kereshetsz is rajta 10 ev alatt... :D

Óó kibaszott sok fiatal házas, CSOK összes + Babaváró.

Pontosan.

Gratulálok nekik.Semmit nem tanultak a svájci frankos dologból?

What. :eek:
Ha valami, akkor ez az ellentete.

Persze, csak sokan megbánják majd a döntést. Amúgy még mindig jobb mint a teljesen piaci alapú hitel.
De az is tuti, hogy akinek esze van az 1 gyerekre egy gyerekre valót vesz fel egyszerre aztán ha úgy látja jöhet a kövi akkor veszi fel a következő adagot.
Ha meg lesz, De ha mar felvette es megsem lesz gyerek, akkor meg majd visszatorleszti, big deal. En siman felvennem a maxot, utana van 10 ev forgatni, legrosszabb esetben. :D Mondjuk nekem mar van 2, nem remulnek meg a harmadiktol - apropo, kotelezo ugyanattol az anyatol mindharmat...? :D :D
 
K

kamm

Guest
Hát, pedig ez a realitás. Én is a hónap, mondjuk 4 hétvégéjéből, 3 szombaton dolgozom. A multi világ nem közhivatal ahol péntek 13.00-kor lehúzzák a rolót és hétfő reggelig semmi.
Sot, szerintem az mar sehol sincs, max allamigazgatasban.
En 15-20 even at mindennap emaileztem ill valamilyen formaban dolgoztam otthonrol, meg vasarnap is. Nem tudom, ma mar mi nalatok otthon a rendszer, de idekint ez standard mondjuk a kilencvenesek ota (tipikusan ahogy egyre feljebb kerulsz, ugy lesz egyre inkabb jellemzo, C-levelre mar teljesen megszokott - igaz, ott mar subordinate ritkan zargat hetvegen, inkabb unatkozo CEO, founder/tulaj es hasonlok.) Ha meg valami kritikus paraolimpia megy a hetvegen - habot hanyva dolgozo teamek deadline elott avagy IT critical system maintenance/rollout/etc -, akkor inkabb felkerekedsz es bemesz akar vasarnap delben is, mert jobb ha ott vagy, mintha vasarnap este hivnak, hogy valami osszedolt.
(Aztan amikor a general, allandoan sky-high anxiety mar kronikus orvosi problemakka valtozik, na akkor kell ket labbal a fekre lepni, a tenyleg kritikus emergencyken kivul szimplan ignoralni minden emailt stb pentek este 6 szombat 3PM utan es akkor talan megered az unokaidat is. Nincs az a penz, ami megeri, hogy 55-60 korul fedobd a bakancsot, mindenkit itthagyva.)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 284
76 867
113
Hát ezért kár volt.

Én! Én! Én!
Egy dunántúli túlfoglalkoztatott városban vagy 50-es analitikus és vegyészmérnök. Irgalmatlan túlórákkal multinál havi minimum nettó 550-600ezer Forintos fizetéssel. Hát maradjunk annyiban, hogy nem te vagy a célközönség.
Nézd: 2019-es adatok:
lakonepesseggkimunkanelkuliseg2-327989.jpg

Maradjunk annyiban, hogy nem 400+-os felvételi pontos jelölteket várnak.



Nézd ezek a finn sorálomány kiképzési intervallumai:
Finnish_conscript_training.png

A közkatonák 165 napig vannak bent.

Ez pedig a USMC 13 hetes kiképzésének a leírása.
Ebből 1 hét a vízi túlélési képzés.
Ha a jelentkezők eleve úgy érkeznek a bevonulásra, hogy fizikailag egy emelt szinten vannak, akkor a kiképzés rövidíthető.
Mind a finnek, mind a USMC az utcáról beesett emberekből képez ennyi idő alatt katonákat.
Itthon egyelőre semmiféle összekovácsolásról értelmetlen beszélni. Nem komplett alegységekre/egységekre van szükség itthon, hanem olyan katonákra, akiket később szakképzésben lehet alkalmazni.
Nem vegyvédelmiseket, meg műszaki mérnököket kell a tartalékos rendszerben képezni, hanem alap lövészeket. Semmi többet. Ha meg tovább a rendszerben maradnak, akkor már lehet alakulat szinten szakképzésben részesíteni.
Minek csinálnál öszekovácsolást, amikor teljesen értelmetlen, hiszen az alapképzésen részt vettek nem egy alegységben fognak részt venni. De az ÖMT sem arról szól tudtommal, hogy egységes alegységekként fogják őket alkalmazni, hanem az esetleges veszteségeket ők hivatott pótolni.

Íme a légiós kiképzés:
„Itt egy háromhetes felvételi eljárás várt, amiben volt sportteszt, intelligenciateszt, különböző orvosi és pszichológiai vizsgálatok. A végén kaptam egy összpontszámot, ami alapján felvételt nyertem a légióba." Ezután következett a négy hónapos kiképzés Castelnaudaryben. „Itt az első hónap arra szolgált, hogy megtörjenek bennünket. Mentálisan és fizikálisan is nagyon kemény volt. A kiképzés csak franciául ment, így hamar bele kellett rázódnunk a nyelvbe" – mondta. A nehéz egy hónap után jött egy kétnapos menetgyakorlat, amelyet teljes menetfelszerelésben (30 kilogramm) hajtottak végre. Ezután vehették fel a fehér kepit, és váltak hivatalosan is légióssá.
Tudtomon kívül tulajdonképpen a légiós rendszert írtam le. (a felvételt megelőző sport felkészítés)

Azt sem értetted meg, hogy az általam felvázolt struktúrában a kiképzési megjelenések blockjai alkalmával nincsen fizetés. Az az 5M forint fedezné az 5 éves fizetéseket, amit az elején megkapnak. Számolj csak utána. Hiába keresel jól összejön a havi (ugye 1 évre 4 hetet kellene bevonulni, a többi készenlét) 1M Forint? Tisztán!
De még egyszer: Nem TE vagy a célcsoport.
Pont az a lényeg, hogy elkerüljük ezt:
5.jpg

Tessék szépen szombaton is GDP-t termelni! Hagyjuk a bohózatot.
Azt próbáld megérteni,hogy az alapkiképzés semmire nem elég.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
Azt próbáld megérteni,hogy az alapkiképzés semmire nem elég.
Ahogy írtam 5 év alatt összesen 6-7 hónap jönne össze kiképzésből.
Az azért már nem csak alapkiképzésre lenne elég. Ráadásul írtam is, hogy a 3. évtől már a csapatoknál történne a szakképzés.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 715
5 751
113
Ahogy írtam 5 év alatt összesen 6-7 hónap jönne össze kiképzésből.
Az azért már nem csak alapkiképzésre lenne elég. Ráadásul írtam is, hogy a 3. évtől már a csapatoknál történne a szakképzés.
Jó-jó, de a Dudás főhadnagyhoz képest akkor is csak képzetlen amatőrök maradnak.

Egy hivatásos szemszögéből alapvetően az a baj az ötleteléseddel, hogy az vagy nagyon drága lesz, vagy elégtelen (mennyiségű/minőségű) katonát eredményez. Nekik - érthető módon valahol - az lenne a legjobb, ha a szűkös erőforrásokat a hivatásos katonák felszerelésére, eszközeire, infrastruktúrájára, javadalmazására (!) fordítaná az állam (és hagyná az egész tartalékos bohóckodást a fené—, a fiók mélyén).

Nekem mondjuk tetszik, hogy próbálsz használható struktúrát elképzelni a problémára, mert szerintem sem lesz elég a hivatásos állomány (még teljes feltöltöttséggel sem) egy valóságos helyzet idején, és sokkal praktikusabb volna előtte képezni egy arra alkalmas és hajlandó emberanyagot, mint akkor majdan kapkodni. De ugye én is kibic vagyok.

Szóval a hivatásost nem fogod meggyőzni (meg persze az ellendrukkereket sem). De amúgy respekt az energiáért, amit rááldozol.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 284
76 867
113
Jó-jó, de a Dudás főhadnagyhoz képest akkor is csak képzetlen amatőrök maradnak.

Egy hivatásos szemszögéből alapvetően az a baj az ötleteléseddel, hogy az vagy nagyon drága lesz, vagy elégtelen (mennyiségű/minőségű) katonát eredményez. Nekik - érthető módon valahol - az lenne a legjobb, ha a szűkös erőforrásokat a hivatásos katonák felszerelésére, eszközeire, infrastruktúrájára, javadalmazására (!) fordítaná az állam (és hagyná az egész tartalékos bohóckodást a fené—, a fiók mélyén).

Nekem mondjuk tetszik, hogy próbálsz használható struktúrát elképzelni a problémára, mert szerintem sem lesz elég a hivatásos állomány (még teljes feltöltöttséggel sem) egy valóságos helyzet idején, és sokkal praktikusabb volna előtte képezni egy arra alkalmas és hajlandó emberanyagot, mint akkor majdan kapkodni. De ugye én is kibic vagyok.

Szóval a hivatásost nem fogod meggyőzni (meg persze az ellendrukkereket sem). De amúgy respekt az energiáért, amit rááldozol.
Kibaz a Dudás főhadnagy?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 149
119 595
113
Jó-jó, de a Dudás főhadnagyhoz képest akkor is csak képzetlen amatőrök maradnak.

Egy hivatásos szemszögéből alapvetően az a baj az ötleteléseddel, hogy az vagy nagyon drága lesz, vagy elégtelen (mennyiségű/minőségű) katonát eredményez. Nekik - érthető módon valahol - az lenne a legjobb, ha a szűkös erőforrásokat a hivatásos katonák felszerelésére, eszközeire, infrastruktúrájára, javadalmazására (!) fordítaná az állam (és hagyná az egész tartalékos bohóckodást a fené—, a fiók mélyén).

Nekem mondjuk tetszik, hogy próbálsz használható struktúrát elképzelni a problémára, mert szerintem sem lesz elég a hivatásos állomány (még teljes feltöltöttséggel sem) egy valóságos helyzet idején, és sokkal praktikusabb volna előtte képezni egy arra alkalmas és hajlandó emberanyagot, mint akkor majdan kapkodni. De ugye én is kibic vagyok.

Szóval a hivatásost nem fogod meggyőzni (meg persze az ellendrukkereket sem). De amúgy respekt az energiáért, amit rááldozol.
Hát egy lövészkatona kiképzése arra a szintre, hogy készségszinten elsajátítson minden szükséges ismeretet az 1-1,5 év intenzív (de nem folyamstos kiképzés) szóval jah.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
Jó-jó, de a Dudás főhadnagyhoz képest akkor is csak képzetlen amatőrök maradnak.

Egy hivatásos szemszögéből alapvetően az a baj az ötleteléseddel, hogy az vagy nagyon drága lesz, vagy elégtelen (mennyiségű/minőségű) katonát eredményez. Nekik - érthető módon valahol - az lenne a legjobb, ha a szűkös erőforrásokat a hivatásos katonák felszerelésére, eszközeire, infrastruktúrájára, javadalmazására (!) fordítaná az állam (és hagyná az egész tartalékos bohóckodást a fené—, a fiók mélyén).

Nekem mondjuk tetszik, hogy próbálsz használható struktúrát elképzelni a problémára, mert szerintem sem lesz elég a hivatásos állomány (még teljes feltöltöttséggel sem) egy valóságos helyzet idején, és sokkal praktikusabb volna előtte képezni egy arra alkalmas és hajlandó emberanyagot, mint akkor majdan kapkodni. De ugye én is kibic vagyok.

Szóval a hivatásost nem fogod meggyőzni (meg persze az ellendrukkereket sem). De amúgy respekt az energiáért, amit rááldozol.
Ez egy koncepció arra az esetre, HA értelmes tartalékos rendszert szeretnénk felépíteni. Értelmetlen már van.
Nagyon sok "energiát" már nem tolnék különben sem bele. :)
Ez inkább részemről utánkövetés, hogyha felmerülne olyan szempont, amire nem gondoltam, akkor azon nekem is járjon az agyam. Valamint ha valamit érthetetlen mód írtam le, akkor azt utólag tisztába tehessem.

A nyilvánvalóan ellenérdekeltektől meg is kapta a koncepció a kritikát.
  • van a multinál melózó jól kereső középkorú, felsőfokú végzettséggel rendelkező, aki tulajdonképpen érdektelen a rendszer szempontjából.
  • van a lánglelkű baloldali szimpla ellendrukker, akinek minden fáj ami a Honvédség fejlesztését érinti
  • és vannak a hivatásosok, akiknek nyilvánvalóan az az érdekük, hogy ne legyen tartalékos rendszer. Mert plusz melót jelent a tartalékos rendszerbe bekerülők kiképzése.
Meg tulajdonképpen - szerintük - az Ő szájuktól veszik el az 5M-ót a "senkiháziak", akikből még legalább nem is lehet rendes katonát faragni. :)

Őket még csak nem is pejorative írtam le, mert teljesen érthető mindenki motivációja, inkább csak azért, hogy az egyes csoportok problémáit meg tudjuk érteni. És a legkevesebb ellenérzést kelljen kiváltani.
/Mondjuk az ellendrukkerrel nem nagyon tudok mit kezdeni, hát lesz@rom/
Biztos lesz MÉG akinek nem tetszik, de azt gondolom, hogy nem nagyon tudnék olyan tartalékos rendszert másikat megnevezni, ami kevésbé terheli a költségvetést, miközben minimalizálja a GDP kiesés, ugyanakkor maximalizálhatja a bevethető haderő méretét.
Igazság szerint azt kellene mérlegelni hogy mennyire vesszük komolyan a saját védelmünket.
Most nem a @Negan féle "országvédelmi képességről" beszélek (bocs Negan :cool:) , hanem arról, hogy a "pórnép" körében mennyire akarjuk tudatosítani, hogy ha gebasz van, akkor "neked" kutya kötelességed beszorítani a tusát a vállgödörbe.
Jelenleg ezzel van szerintem nagyon komoly probléma. A sorkatonaságot nem azért nem vezetjük vissza, mert értelmetlen, vagy mert túlzottan megterheli a GDP kiesés a költségvetést, hanem mert ezzel választást lehet bukni.
Anyuci kicsi fiai/lányai nem elég érettek a feladathoz (mi lesz a Drágával, ha valami baja lesz ott abba a rút laktanyában?), a Fortnite-ot tolni meg az Insta posztokat sokkal nehezebb bentről kitenni - gyenge a térerő a harcászati kiképzőbázison! :D
Szóval nem csak a fiatalurak, hölgyek szavazatai bukósak, de jó esetben a drága family is megbuktatná a kormányt, amelyik visszahozná. Szóval NO-GO!

Én érzem azt a mindenkori honvédelmi vezetés részéről, hogy valamifajta önkéntes tartalékos rendszerre mindenképpen szükség lenne, ha már a sorkatonaság politikai bukta. Az ország önálló védelméhez elegendő haderőt modern technikai feltételek mellett lehetetlenség még a GDP 2%-ából is fenntartani. Mert vagy létszám van normális fizetéssel, vagy folyamatosan magas szintű haditechnika. (Lásd még szlovák hadsereg, csak hogy @PavolR -ba is rugjak kicsit)
Hogy mindkettő legyen ahhoz a GDP 3,5-4%-a kell. Könnyebb lenne egy szigeten, de ez sajna nem adatot meg. Na másik politikai öngyilkosság meg ez a 3,5-4%-os GDP aranyos HM költségvetés lenne.
Tehát a kettő között egy normálisan felépített tartalékos rendszer kellene, ami nem kerül annyiba, mint ugyan annyi hivatásos alkalmazása, és legalább a munkaerőt sem vonja el a szükségesnél jobban. Ugyanakkor az is szempont, hogy a fiatalokat mozgassa meg, és legyen elegendő motivációs erő a "teljes" kiképzettség eléréséhez, és ne legyen kézenfekvő opció 1 év után otthagyni a francba.

Én @dudi -t is megértem, hogy szeretne többet keresni (ki nem?), de attól, hogy mondjuk 40-50ezerrel megemelik a hivatásosok fizetését, attól még a katonai pálya nem fogja azonnal lenyomni népszerűségben az orvosit, vagy az ügyvédit, esetleg a közgazdászt.
Ettől nem fognak dőlni a toborzóirodák ajtajain befelé a jelentkezők.
40-50.000 plussz, annyit jelentene, hogy nem veszítene több embert a honvédség a gyári szalagmelóval vagy a hidegburkolói brigadokkal szemben.

Most is van aláírási pénz, de ez nagyjából a nevetséges kategóriát súrolja. Tessék megnézni, hogy a National Guard milyen feltételekkel toboroz!
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Akik szerint a: tartalékosság kb. minden formában alulképzett/használhatatlan embereket termel ki; b: a cégek úgy sem engednék el, mert meg kell gyakni a két fillért is a bolhás kutya hátán; írják már le, hogy másoknál sem múködik a tartalékos rendszer? A dánok, a lengyelek, a zsidók, vagy az amerikai nemzeti gárda, hogy működik? Ott, hogy tudják megoldani a felmerülő problémákat (avagy sehol sincs egy jó példa és sehol nem tudják megoldani)? Hogy tudnak használható tartalékosokat képezni, hogy nem rokkannak bele a cégek, ha el kell a melóst hosszabb-rövidebb időre engedni? Hogy nem roppan bele az ország? (Rendben, hogy mondjuk erősebb a gazdaság, de annál többet kell fizetni akár a cégnek, akár az önkéntesnek, annál nagyobb elvárások vannak a felszerelés terén.)
Nem hiszem, hogy a tartalékos kérdés annyira unikális kérdés lenne, hogy máshonnan ne lehetne részben, vagy egészben átemelni.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 149
119 595
113
Akik szerint a: tartalékosság kb. minden formában alulképzett/használhatatlan embereket termel ki; b: a cégek úgy sem engednék el, mert meg kell gyakni a két fillért is a bolhás kutya hátán; írják már le, hogy másoknál sem múködik a tartalékos rendszer? A dánok, a lengyelek, a zsidók, vagy az amerikai nemzeti gárda, hogy működik? Ott, hogy tudják megoldani a felmerülő problémákat (avagy sehol sincs egy jó példa és sehol nem tudják megoldani)? Hogy tudnak használható tartalékosokat képezni, hogy nem rokkannak bele a cégek, ha el kell a melóst hosszabb-rövidebb időre engedni? Hogy nem roppan bele az ország? (Rendben, hogy mondjuk erősebb a gazdaság, de annál többet kell fizetni akár a cégnek, akár az önkéntesnek, annál nagyobb elvárások vannak a felszerelés terén.)
Nem hiszem, hogy a tartalékos kérdés annyira unikális kérdés lenne, hogy máshonnan ne lehetne részben, vagy egészben átemelni.
Át lehet, pénz (főleg pénz) társadalmi kondicionálás (a jogait mindenki kívülről fújja a kötelességeit leszarja) és kormányzati komoly szándék ( kirakat helyett valós munka a cégekkel), kérdése az egész.

Ehhez képest ott tartunk, hogy olyan pletyka járja a fegyveres testületeknél, hogy azért nincs valós bérrebdezés, hogy a multiktól ne vonjuk el a munkaerőt... Ehhez a tartalékos rendszer csak egy kis plusz.

A kormánynak jelenleg gazdasági érdek fontosabb és ez a haderőfejlesztési irányvonalakon is meglátszik mint haderő képességeinek alapvető növelése (felülről kezdik a fejlesztést az alapok rendbetétele helyett).

Iletve:
Egy teljes vezetői átalakítás fut a haderőfejlesztéssel illetve tartalékos rendszer kialakításával párhuzamosan és egyszerre mindent összehozni se humán se pénzügyi erőforrás nincs elég.

Egy értelmes tartalékos rendszer jogi alapjai hiányoznak (cégek kompenzálása, a tartalékosok baszogatása miatti szankciók hiánya) ennek a rendszerét kéne először lefektetni. Illetve a tartalékos katonaság miatti előnyök rendszerét rendbe tenni.

Aztán jelenleg a kiképzési infrastruktúra illetve elhelyezési infrastruktúra az aktív állománynak sem elégséges és extenzív modernizálásra és bővítésre szorul.

A logisztkai ellátórendszer romokban va 20 évforráshiányának következtében (erre továbbra sem jut elegendő a haditechnikai fejlesztések a prioritás) az aktív állomány ellátása sem megoldott pedig nem vagyunk sokan.. Mozgósítási tartalékokról nem is beszélve...

Egyszerűen nincs kapacitás a tartalékos rendszerre és az alapok rendbetétele nélkül nem is lesz..
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
Azt kihagytad, hogy a féldöglött logisztikai ellátórendszert meg teljesen megdögleszti
Ó hát azért nem azonnali probléma lenne ez. Egy ilyen rendszer bevezetése az ötlettől (persze, ez az ötlet nem az én fejemből fog kipattani! :D ) a megvalósításig olyan 2-3 év. Amiből a 3. évben már kisérleti jelleggel el lehet indítani. Ezalatt tesztelve a megálmodott kiképzési rendszer működését. A tartalékosoknak már jelenleg is van egy kidolgozott block rendszerük, amit lehetne intenzívebbre is venni, lévén nem ugyan arra az emberanyagra lenne tervezve. Másik fontos dolog, hogy az ÖTT-vel szemben központosított alap és szakalap kiképzést javasolnék, ahol azonos szintre lehet hozni a jelentkezőket.

Első évben olyan 500-800 fővel lenne értelme elindítani. Jelenleg 'asszem ennyi az AA éves kibocsátása is. Szerintem ez azért nem fektetné meg a logisztikai rendszert, ha lenne 1-2 éves rákészülési idő.

Valamint - ahogy írtam is - a bevonulók számát viszonylag egyszerűen lehet kordában tartani pénzügyi kvótákkal. Ez egyrészt nem azonnal terhelné meg a HM költségvetést, másrészt nem egyben jönne a terhelés.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
Ó hát azért nem azonnali probléma lenne ez. Egy ilyen rendszer bevezetése az ötlettől (persze, ez az ötlet nem az én fejemből fog kipattani! :D ) a megvalósításig olyan 2-3 év. Amiből a 3. évben már kisérleti jelleggel el lehet indítani. Ezalatt tesztelve a megálmodott kiképzési rendszer működését. A tartalékosoknak már jelenleg is van egy kidolgozott block rendszerük, amit lehetne intenzívebbre is venni, lévén nem ugyan arra az emberanyagra lenne tervezve. Másik fontos dolog, hogy az ÖTT-vel szemben központosított alap és szakalap kiképzést javasolnék, ahol azonos szintre lehet hozni a jelentkezőket.

Első évben olyan 500-800 fővel lenne értelme elindítani. Jelenleg 'asszem ennyi az AA éves kibocsátása is. Szerintem ez azért nem fektetné meg a logisztikai rendszert, ha lenne 1-2 éves rákészülési idő.

Valamint - ahogy írtam is - a bevonulók számát viszonylag egyszerűen lehet kordában tartani pénzügyi kvótákkal. Ez egyrészt nem azonnal terhelné meg a HM költségvetést, másrészt nem egyben jönne a terhelés.
én erre inkább azt mondom hogy még a kövi 3-4 évben limitáljuk a mindenféle bekerülő tartalékosok számét 100-ra, aztán ha már a bentieknek megvan minden és felkészült jobban az ellátórendszer (mert mondjuk 3-4 év alatt azért picivel jobban fel lehet kászíteni ilyen feladatra, nem csak rábaszni a terhet csak úgy ) NA és utána ha ezek megvannak akkor elkezdeni DÁN minta alapján ezt a tartalékosságot rendesen csinálni, addig ez csak színház kb , teljesen haszontalan sok esetben ráadásul a logisztikát és az ellátórendszert meg teljesen megeszi
pont ilyenkor nem értem pl ezek az embereket akik simán ráeresztenének a honvédségre mondjuk csak +5.000 főt legyen az hirtelen önkéntes vagy épp sorozással behívott, ember, a mostani terhelést sem bírja, nemhogy még hirtelen akárcsak +500-1000 főt...
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Akik szerint a: tartalékosság kb. minden formában alulképzett/használhatatlan embereket termel ki; b: a cégek úgy sem engednék el, mert meg kell gyakni a két fillért is a bolhás kutya hátán; írják már le, hogy másoknál sem múködik a tartalékos rendszer? A dánok, a lengyelek, a zsidók, vagy az amerikai nemzeti gárda, hogy működik? Ott, hogy tudják megoldani a felmerülő problémákat (avagy sehol sincs egy jó példa és sehol nem tudják megoldani)? Hogy tudnak használható tartalékosokat képezni, hogy nem rokkannak bele a cégek, ha el kell a melóst hosszabb-rövidebb időre engedni? Hogy nem roppan bele az ország? (Rendben, hogy mondjuk erősebb a gazdaság, de annál többet kell fizetni akár a cégnek, akár az önkéntesnek, annál nagyobb elvárások vannak a felszerelés terén.)
Nem hiszem, hogy a tartalékos kérdés annyira unikális kérdés lenne, hogy máshonnan ne lehetne részben, vagy egészben átemelni.
Úgy, hogy alapvetően olyan emberekre építenek, akik nem a tartalékosságuk alatt sajátítják el a szakmát, hanem tényleges katonai szolgálatot láttak el, sok esetben évtizedeken keresztül.
Vannak seregek, ahol határozott idős szerződést kötnek a katonával, aki, ha nem képes teljesíteni, megugrani egy szintet, vagy nem akar tovább szolgálni, akkor vége a dolognak, illetve van ahol soroznak és a berántás ideje alatt kapja meg a katona kiképzését. Nekik elég az, hogy havi egy hétvégét meg a szabadságukból 1 héten szinten tartják őket.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
Aztán jelenleg a kiképzési infrastruktúra illetve elhelyezési infrastruktúra az aktív állománynak sem elégséges és extenzív modernizálásra és bővítésre szorul.
Én igazság szerint nem nagyon értem, hogy miért nem központosítva történik az alapkiképzés. Mi

Egyszerűen nincs kapacitás a tartalékos rendszerre és az alapok rendbetétele nélkül nem is lesz..
Ehhez természetesen politikai akaratra van szükség, és + forrásra. Erre a HM jelenlegi előirányzatait nem lehet, és szabad felhasználni, mert akkor megint leáll a modernizáció. Viszont azt gondolom, hogy ha ez az akarat megszületik, akkor 2-3 éven belül elindulhat a rendszer.
Egy teljes vezetői átalakítás fut a haderőfejlesztéssel illetve tartalékos rendszer kialakításával párhuzamosan és egyszerre mindent összehozni se humán se pénzügyi erőforrás nincs elég.
Ez mit takar, hogy teljes vezetői átalakítás? Mert az látszik, hogy alakulatok összevonásával eléggé meg van most kavarva a matéria, meg újra osztva a lapok, de ennél több nem nagyon szűrődik ki...