A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 842
113

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 341
113
Fokozatossag. Legjobb pl ra a 3. Hadsereg hogyan kell csinalni.
Ehhez tudok visszanyulni mert ebbol van tapasztalat.

A 3. Hadsereg mit csinalt?
Tartalek hadsereg volt a tobb ev szolgalattal a hatukmogottol a par honapos alapkikepzes szakkikepzesig bezarolag mindenfele elem megtalalhato volt benne.

Tehat szlovakia ellen beszivargasokat hajtott vegre /jolkepzett allomany./ bar ekkor hivatalosan meg nem is volt /de ez politikai okok stb./ civil emberkent megtehettek... Foleg infokat adtak szlovak hadsereg mozgasarol erokrol stb.., majd megszallasba is resztvettek termeszetesen sokadik hullamba alegyeegekkent..,

Majd a romania elleni majdnem haboru. Felallitottak oket karpataljan ahol tovabbi felkeszitest kaptak...

Delvidek megszallasara mar mint jol hasznalhato /megszallo feladatokra./ hadsereg jott letre ahol jelentos reszuk atesett a tuzkeresztsegen. Majd partizanvadasztak. /kb misszios feladatokat hajtottak vegre./ kozbe kepeztek oket.

Az ukran es roman frontok ellen a tavaszi ebredes utanig kitartott a hadsereg a szerbia felol erkezo eroket szinte csak ok fogtak... Mikozbe erdelybe is tevekenykedett atdobott alegyegeik /a magasabban kezettek zome./

A vegere bizonyos reszei profibbak voltak a prifiknal. Bar nehezteknikabol cehul alltak.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 341
113
A tartalekosok nem attorro ero vedelembe es hatsobb szakaszokon tartalekba es terulet ellenorzesre valok. Teruletellenorzesrol indulva mehetnek egyre elorrebb ahogy a tenyleges szolgalatot teljesitettek. Nem egy barmikor frontvonalba bevetheto ero de nem is ez a szerepuk... Hanem hogy ameddig az aktiv allomany tevekenykedik /max 3 honap intenziv hadaszat harcaszat./ ideje alatt keszuljenek fel olyan szintre hogy az aktiv allommany kuvonhato legxen pihentrtes celjabol es a /megyszilardult/ vonalakat tartsak... Kisebb muveletreket korlatozottan vegrehajtva... /de nem mindenki hanem akik ep alkalmasak erre./ tehat nem "muveleti" ero... Az aktivak nem kepesek folytonos muveletekre..logisztika terheles egyebek... A nyugalmi idoszakba van fo szerepuk. /onallo tartalekos egysegrol beszelek tehat a felsorolasom szerint 3../
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 341
113
Osszeszedem magam.
Konfliktus kialakuloba a tartalekosok szakfelkeszitest kapnak./akik meg nem kaptak./


A tartalekosok egy reszevel feltoltesre kerulnek az aktivak mar mikor a tobbi szakalapot kap.

A tukrozes is megtortenik.

3 honap kikepzes es osszekovacsolas tovabbi felkeszites kinek mi...

Kitor a konfliktus haborus resze.

A feltoltott aktivak muveletekbe kezdenek /max 3 honap./

Ez ido alatt a tukrozottek alkotjak a 2. Vonalat es reszlegesen reszt vesznek az aktiv muveletekbe /amit a 2. Vonalnak tenni kell teszik./

A 3. Csinalja ami epp kell elorrenyomulas eseten ellenorzik az elfoglaltteruleteket eap jaror kikepzesej erodemonstracio stb. Vedelem eseten allasokat epitenek ki es foglalnak kikepzes mellett.

Majd ahogy enyhul az intenzitas az aktiv allomany szerepet atveszik a tukrozott egysegek... Csokkentrttmodba. Hisz 50% mellett megha tuzhoz kozel is voltak kisebb hatekonysaggal kepesek muveletekre.

Ezzel a konfliktus /leereszt/ a tukrozottek helyebe lepnek a felallitott tartalekos alegysegek egysegek /nagybb szamba mint az elobbiek de gyengebben kepezve./
Melegednek a tuzkozelbe 2. Vonalkent. es neha haszukseges muveletekbe vessznek reszt a legjobb vagy az epo szuksges reszik.

Majd az aktivak zome kivonasra kerul es a tartalekosok a tukrozottek melle kerulve megszilarditjak a frontot. /a tukrozotzek kozben mar az elso vonalat alkotjak./Mikozbe a tartalekosok szerepet fojozatosan a sorozottak veszik at....

Egessz addig mig az aktiv allomany ujra muveletre nem kessz.

Akkor az aktiv allomany ujabb muveletekbe kezd. /itt mmar tukrozotttek magasabb szerephez jutnak./ hisz kepzettebbek. Amik helyet a tartalekosok veszik at...

A sorozottak meg kb eljutnak a frontig /a legjobbak./ majd haza pihi../
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 341
113
A muveleteket az aktivak vegzik a tukrozottek biztositjak oket ebbe es keszen alnak az ellen muveleteinek felfogasara.

A tartalekosok. Fokozatosan kerulnek a tuzbe. Ahogy vonjak ki az aktivakat csatlakoznak a tukrozottekhez. Igy erotkoncentralva de tartos vagy nagyereju muveletekbe nem vesznek reszt. /vedik az addig elfoglaltat./ mig a behivottak. Atveszik a tartalekosoktol a terulet ellenorzeset vagy a vedelem kiepiteset melysegbe.

Az aktivakat bedobod. A tukrozotteket hirtelen betolod. A tartalekosokat fokozatosan betolod. A sorozottakat betologatod. Lenyegeben. A "tuzbe" valahogy igy kell elkepzelni a dolgot :Daze egesz egy rendszer nem kulinallo resz. A konfliktusnak is kulonbozo fokozatai vannak ahhoz kell igazodni.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 517
113

A htka.hu fórum elég naprakész. Általában az szokott lenni, hogy napközben minden új hír egy órán belül, az esti hírek pedig legkésőbb másnap be vannak linkelve a HTKA fórum megfelelő topikjába. Utána innen elviszik a linket a különböző facebook csoportokba és blogokra. Onnan pedig néhány nap-hét késéssel újra belinkeli valaki ide. Te hol találtál rá erre a videóra? (Ez a ferbruár 5-i videó kb. 2 hete volt linkelve ebben a topikban.)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 341
113
A lenyeg hogy a tartalekosokra nem ugy kell tekinteni mint barmikor bevetheto ero szerepuk a fentiek. A tukrozottek mar kozelebb alnak a barmikori bevethetoseghez muveletekbe. Legalabbis muveletrkbe valo aktiv resztvetelre. De csak szukseg eseten... Ha lehet oket is fokozatosan kell beleengedni a tuzbe /kikepzes mellett./
A valodi muvelegeket tovabbra is az aktivaknak kell begrehajtani /kissebb akciokat verehajthatnak a tukrozottek vagy a tartalekosok de csak ha biztos a dolog es nem hadmuveletek./ hadmuveletre a tukrozottek masodlagos szerephez juthatnak mig a tartalekosok a fokozatos beeresztes utan alkalmasak ilyenbe valo resztvetelre /de akkor sem onalloan./ a sakkot kell kombinalni a fejlodos jatekokkal. Mert van fejlodes sot kotelezo. De egy level 10 es nem alkalmazhato level 40 es feladatanak elvegzesere hogy jatek analogoanal maradjak, de ha a level 10 eleri a level 20-25 os szintet mar besegithet... Vagy tomegbe megtudjak vedeni a level 40 eseket ameddig pihennek regeneralodnak.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 341
113
Eezen korlatok kikuszobolesere szoktak altalaba /proba/ haborukat vivni a komolyabb szandekkal rendelkezo allamok.
Tehat a tukrozotteket es a tartalekosokat egy konnyu haboruval feljebbhuzzak hogy a kovetkezo konfliktusba ami komolyabb mar egy lepessel elorrebb jarjanak.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Aztán jelenleg a kiképzési infrastruktúra illetve elhelyezési infrastruktúra az aktív állománynak sem elégséges és extenzív modernizálásra és bővítésre szorul.
Előre jelezném, hogy bármiféle tartalékos rendszernek akkor van értelme, ha az aktív állomány elfogadható mennyiségben és minőségben el van látva.

Kövezzetek meg a kérdésem végett, lehet, hogy marha nagy hülyeség. A kiképzés, főleg az alap kiképzés egy részéhez mekkora infrastruktúra és kiképző állomány kell? Nem lehet megoldani pl. járási szinten úgy, ahogy a különféle edzéseket is meg lehet szervezni? Nyilván nem a lövészetre, vagy hasonlókra gondolok. De akár a terepen való mozgást, elméletet, önvédelmet (akár külsős edző bevonásával) nem lehetne helyben megoldani? Sokkal élhetőbb és az embereket is megszólítóbb (és talán jobban is szinten tartó) dolog lenne ha heti 1-2x2-3 h-s időt tudna/kellene rászánni az ember. Még falusi szinten is akad egy-egy sportcsarnok, egy művház ahol egy részét meg lehetne tartani, meg persze szabadtéren is.
Lövészethez, vagy mondjuk a járműből deszantolás gyakorlásához, meg pár dologhoz nem lehetne a laktanyákat használni szombatonként? Az van minden régióban, van hozzá lőtér, gondolom hétvégén nincs nagy tumultus.
(Egyébként voltak járásonként -akár több is- polgárvédelmi bázisok, azok vajon megvannak e még, ha igen, milyen állapotban lehetnek, ki a jelenlegi fenntartója?)

Tudom, hogy ez nyilván több sebből vérző elképzelés, nem fedi le egy modern és jól képzett hivatásos lövész, vagy más terület kiképzését, de jelenleg a legkevesebb infrastruktúra fejlesztéssel, a legkevesebb munkahelyről való hiányzással és leginkább a honvédelmet az emberekhez közelebb hozó megoldás lenne -szerintem.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Úgy, hogy alapvetően olyan emberekre építenek, akik nem a tartalékosságuk alatt sajátítják el a szakmát, hanem tényleges katonai szolgálatot láttak el, sok esetben évtizedeken keresztül.
Vannak seregek, ahol határozott idős szerződést kötnek a katonával, aki, ha nem képes teljesíteni, megugrani egy szintet, vagy nem akar tovább szolgálni, akkor vége a dolognak, illetve van ahol soroznak és a berántás ideje alatt kapja meg a katona kiképzését. Nekik elég az, hogy havi egy hétvégét meg a szabadságukból 1 héten szinten tartják őket.
Na jó, de ebből még nem derült ki, hogy máshol pl. a munkaadóval, hogy oldják meg a dolgot, hogy tud eljönni a munkahelyéről, van e és ha igen milyen formában kárpótolva a munkáltató, vagy el se várja?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 341
113
Előre jelezném, hogy bármiféle tartalékos rendszernek akkor van értelme, ha az aktív állomány elfogadható mennyiségben és minőségben el van látva.

Kövezzetek meg a kérdésem végett, lehet, hogy marha nagy hülyeség. A kiképzés, főleg az alap kiképzés egy részéhez mekkora infrastruktúra és kiképző állomány kell? Nem lehet megoldani pl. járási szinten úgy, ahogy a különféle edzéseket is meg lehet szervezni? Nyilván nem a lövészetre, vagy hasonlókra gondolok. De akár a terepen való mozgást, elméletet, önvédelmet (akár külsős edző bevonásával) nem lehetne helyben megoldani? Sokkal élhetőbb és az embereket is megszólítóbb (és talán jobban is szinten tartó) dolog lenne ha heti 1-2x2-3 h-s időt tudna/kellene rászánni az ember. Még falusi szinten is akad egy-egy sportcsarnok, egy művház ahol egy részét meg lehetne tartani, meg persze szabadtéren is.
Lövészethez, vagy mondjuk a járműből deszantolás gyakorlásához, meg pár dologhoz nem lehetne a laktanyákat használni szombatonként? Az van minden régióban, van hozzá lőtér, gondolom hétvégén nincs nagy tumultus.
(Egyébként voltak járásonként -akár több is- polgárvédelmi bázisok, azok vajon megvannak e még, ha igen, milyen állapotban lehetnek, ki a jelenlegi fenntartója?)

Tudom, hogy ez nyilván több sebből vérző elképzelés, nem fedi le egy modern és jól képzett hivatásos lövész, vagy más terület kiképzését, de jelenleg a legkevesebb infrastruktúra fejlesztéssel, a legkevesebb munkahelyről való hiányzással és leginkább a honvédelmet az emberekhez közelebb hozó megoldás lenne -szerintem.
Az alapkikepzest semmikep.
Tovabbi kepzeseket minden gond nelkul. /gondolj bele hogy egy atlagos tanfolyamon egy max ket raj vesz reszt./ az mar helyszinen levezemyelheto ha van ra kikepzo allomany... Egy szakfelkeszites vagy egy alapkikepzes ettol komplexebb. De pl muszakizaras eleg jol leoktathato akar kis helyorsegbe... Kulonveve robbano nem robbano muszaki zaras. .. De akar egy eap epitese uzemeltetese is vagy megfigyeloallas stb... De ezek mind reszei egy nagyobb temakornek. Ezt kellene rendszerbe tenni es minden gond nelkul megoldhato lenne. /mint mondjuk a kozelharc kepzes. / nem igenyel nagy helyorseget alap szintu elsajatitasa. Sot az sem szukseges hogy folyamatos /ertsd / minden nap napi 8-12 oraba tortenjen a kepzes ra...
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 341
113
Sok hasznos dolog van amit par ora alatt el tud sajatitani az ember. Pl vegyunk egy satorallitast. Siman megoldhato helyorsegen kivul elsajatitasa. Vagy homokzsakolas. Meg cdak kulonosen kepzett kikepzo allomanyt sem igenyel egy szakaszvezeto kepes a kikepzesre... De viszont hasznos es gyakran alkalmazott kepesseg. Loveszgodor tekno /meg arok / vagy hasonlo foldmunkak szinten... Nem nagy dolgok de mint felhoztak hatar nejlon takolmanyok... Hasznos lehet ha a tartalekosoknak kicsit komolyabban bele van menve.., hisz ok konfliktusba gyakrabbam epithetnek ilyet... Mig az aktivaknak gep assa nekik maguk kell gondoskodni egy reszerol.
Menetalakzatok gyakorlasahoz sem kell nagy helyorseg sot.. A toltesoldalak tokeletesek ra es megvan az esetleges arviz esetere a terulet bejarasa megis!ertetese az allomannyal szerepkor is... Mikozben haboruban a masod harmad vonal valoszinuleg hasonlo strukturaju reszeket is tartalmatna csak fu nelkul bulfozerek segitsegvel.
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 341
113
Daniaba eleg surun volt olyan hogy nem csinaltunk mas csak bementunk 17:00 ra beoltozve 17:30 kor elkezdtunk setalni kulonbozo alakzatokba tettunk egy nagy kort. Majd 19:30 ra visszaertunk a kiindulasi pontra /tudtuk hogy menmyi ido alatt milyen alakzatba mekkora utat tudunk megtenni /ez hasznos egyebkent kikepzesi szempontbol./ 20 :00 ra leadtuk a fegyvert. Es mentunk haza... Nem nagy dolog de gyakoroltuk kicsit mozogtunk es tudtuk milyen formacioba milyen terepen milyen a haladai sebesseg stb... Nem altalanossagba hanem konkretan... De volt hogy oblyektumot szaltunk meg korletrt foglalzunk. Stb.., heti 2-3 nap 2 ora es hasznos dolgok fertek bele megis /mig masok fociztak a palyan.../ a tantermimoktatasbol momdjuk nem sokat ertettem de hasznos volt az is.probaltam osszerakni foleg abrakbol /gyorsan beszeltek/ aztan vagy helyesen vagy nem kitudja :D de a echte danoknak nem volt gond ugy vettem eszre /egyebkent azert kezdtem el jarni mert egy haverom hivott es mert egy sporttelepen volt amit en takaritottam /fonokom szponzoraciojakent./ es a tartalekosok hajlandoak voltak rumlit hagyni ezert elmentem hogy rajuk szoljak hogy en takaritok am :D /
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 705
113
Ez egy működő rendszer lehetne, azonban - szerintem - a legtöbb korábban itthon leszerelt nem véletlenül szerelt le. :)
Erről @Ocses -t kellene megkérdezni.

A tartalékos rendszert itt már jópár szor, jó sokan kitárgyalták.

Személy szerint én semmilyen juttatásért(5 milla azonnal) nem mennék vissza a rendszerbe.
És a legtöbb leszerelt ismerősöm sem.
És nem azért mert nem kellene a pénz. Az idiotizmus a fő ok!
De biztos vannak akik visszamenegetnek. Ha jól emlékszem pl @Szittya.
De valljuk be ő imádja ezt a témát.
De ki hány embert ismer aki csak elgondolkodott rajta.
Én 1et aki tűzoltó, így nem lehet tartalékos.

A nehéz ebben, hogy a pár hét alatt "kiképzett" állomány számomra nem katona. Legalábbis nem harcoló beosztásban.
Ki bízná a kocsiját egy olyan szerelőre aki pár hetet tanulta, utána minden évben pár hétvégén szerelget?

Lehet megkövezni de a sokszor lebecsült lövésznek nagyon sok dologhoz kell értenie szerteágazóan.
Ezt pár hét alatt nem lehet elsajátítani. Főleg nem lehet jóértelemben vett rutint szerezni.
De gondolom senki nem akar 1 zlalj hk-ba tartalékost ültetni.
Reméljük lesz szerződéses/ht állomány bele.

Katonakoromban szabadidőnkben bakonyban/pilisben/Mecsekben tettünk meg többnapos túrákat.
Menedéket építettünk. Nem 5 kgos zsákokkal. A lakott területeket direkt kerülve napokon át.
Végén piszkosan büdösen felülve egy távolsági buszra hazafelé.
50-100km-es teljesítménytúrákra jártunk.
Havonta lőtérre járva. Valódi lőoktatótol tanulva lőni.
Aki elmondta/bemutatta/javította a hibáink.
Felszerelésre nem keveset kötve.
Stbstbstb.

Ez életforma. Ez nekem család/munka mellett akkor sem menne ha lenne kedvem.
Félgőzzel,negyeddel meg sok értelme szerintem nincs.

Lehet 5 millát beletömni valaki zsebébe, lehet az ott lesz testben de ha nincs elhivatottság, akkor szarul fogja csinálni.
Mint ahogy elmondta @krisss a mostaniak 70%-a fogyatékos.
Nem hiszem, hogy ők az élet minden területén azok.
Valószínű a hátuk közepére nem kívánják az egészet, de most csak ez van, nincs választási lehetőség.

Az általa leírtak szerint az ifjú szerződésesek fizikai állapota katasztrófális.
Mit várunk el a tartalékosokatól?

Biztos van az a réteg aki a leszereltekből visszamenne.
20000? Hát kétlem.
20000 épkézláb katonának mikor volt?

Nem vagyok okos. Jó megoldást nem tudok tartalékos szinten.
Számomra egy tényleg jól felszerelt!/kibasszottul jól kiképzett!/anyagilag megbecsült! /motívált állományú ht sereg az alap.
Akiket látva egykét szomszéd ország vezetőjének seggluka összeszorulna.
A gondolatra is, hogy ezekkel bajszot akkasszon a saját serege.
Ez sincs meg.
És még egy ideig nem is lessz.:(

Örülök a heliknek.
Már itt van 20.
Büszkén van az interjúban idén 1 zászlóaljat is felszerelnek. 3.2 milliárd személyi felszerelésre.
Nekem a matek nem jön ki a 30 valahány millió /fővel. o_O
Mégha már pár dolog még is van nekik.

Abban a cikkben azt mondják a külszolgálatban már ezekkel a cuccokkal nyomják.
Hát még afgános képeken is Ak van.
Krisss azt írta a harcolóknak mind van bren, máshova meg csordogál? Hány éve?
A Gidrános löv zászlóaljas kiképző több mint 10 éve is főtörzs volt. Ez biztos jó?
Sorolhatnám még szerintem a rendszer hol hibádzik, azaz a pozitívumok mellett ami van bőven! mennyire nem működik még sok minden. De kezdődik a műszak. :D

Ja anyagi megbecsülés. Itt 3* annyit keresek minta visszamennék szerződéses szkv-nak.
Így nehéz embert találni. Nem csak tartalékosnak.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 341
113
A tartalékos rendszert itt már jópár szor, jó sokan kitárgyalták.

Személy szerint én semmilyen juttatásért(5 milla azonnal) nem mennék vissza a rendszerbe.
És a legtöbb leszerelt ismerősöm sem.
És nem azért mert nem kellene a pénz. Az idiotizmus a fő ok!
De biztos vannak akik visszamenegetnek. Ha jól emlékszem pl @Szittya.
De valljuk be ő imádja ezt a témát.
De ki hány embert ismer aki csak elgondolkodott rajta.
Én 1et aki tűzoltó, így nem lehet tartalékos.

A nehéz ebben, hogy a pár hét alatt "kiképzett" állomány számomra nem katona. Legalábbis nem harcoló beosztásban.
Ki bízná a kocsiját egy olyan szerelőre aki pár hetet tanulta, utána minden évben pár hétvégén szerelget?

Lehet megkövezni de a sokszor lebecsült lövésznek nagyon sok dologhoz kell értenie szerteágazóan.
Ezt pár hét alatt nem lehet elsajátítani. Főleg nem lehet jóértelemben vett rutint szerezni.
De gondolom senki nem akar 1 zlalj hk-ba tartalékost ültetni.
Reméljük lesz szerződéses/ht állomány bele.

Katonakoromban szabadidőnkben bakonyban/pilisben/Mecsekben tettünk meg többnapos túrákat.
Menedéket építettünk. Nem 5 kgos zsákokkal. A lakott területeket direkt kerülve napokon át.
Végén piszkosan büdösen felülve egy távolsági buszra hazafelé.
50-100km-es teljesítménytúrákra jártunk.
Havonta lőtérre járva. Valódi lőoktatótol tanulva lőni.
Aki elmondta/bemutatta/javította a hibáink.
Felszerelésre nem keveset kötve.
Stbstbstb.

Ez életforma. Ez nekem család/munka mellett akkor sem menne ha lenne kedvem.
Félgőzzel,negyeddel meg sok értelme szerintem nincs.

Lehet 5 millát beletömni valaki zsebébe, lehet az ott lesz testben de ha nincs elhivatottság, akkor szarul fogja csinálni.
Mint ahogy elmondta @krisss a mostaniak 70%-a fogyatékos.
Nem hiszem, hogy ők az élet minden területén azok.
Valószínű a hátuk közepére nem kívánják az egészet, de most csak ez van, nincs választási lehetőség.

Az általa leírtak szerint az ifjú szerződésesek fizikai állapota katasztrófális.
Mit várunk el a tartalékosokatól?

Biztos van az a réteg aki a leszereltekből visszamenne.
20000? Hát kétlem.
20000 épkézláb katonának mikor volt?

Nem vagyok okos. Jó megoldást nem tudok tartalékos szinten.
Számomra egy tényleg jól felszerelt!/kibasszottul jól kiképzett!/anyagilag megbecsült! /motívált állományú ht sereg az alap.
Akiket látva egykét szomszéd ország vezetőjének seggluka összeszorulna.
A gondolatra is, hogy ezekkel bajszot akkasszon a saját serege.
Ez sincs meg.
És még egy ideig nem is lessz.:(

Örülök a heliknek.
Már itt van 20.
Büszkén van az interjúban idén 1 zászlóaljat is felszerelnek. 3.2 milliárd személyi felszerelésre.
Nekem a matek nem jön ki a 30 valahány millió /fővel. o_O
Mégha már pár dolog még is van nekik.

Abban a cikkben azt mondják a külszolgálatban már ezekkel a cuccokkal nyomják.
Hát még afgános képeken is Ak van.
Krisss azt írta a harcolóknak mind van bren, máshova meg csordogál? Hány éve?
A Gidrános löv zászlóaljas kiképző több mint 10 éve is főtörzs volt. Ez biztos jó?
Sorolhatnám még szerintem a rendszer hol hibádzik, azaz a pozitívumok mellett ami van bőven! mennyire nem működik még sok minden. De kezdődik a műszak. :D

Ja anyagi megbecsülés. Itt 3* annyit keresek minta visszamennék szerződéses szkv-nak.
Így nehéz embert találni. Nem csak tartalékosnak.
Igen a legnagyobb baj a megbecsules. Hisz valaki leszerel szakaszvezetokent x ev utan majd 3 hets alapkikepzett fotorzsek kozott talalja magat.., es hiaba mondjak hogy a rendfokozat nem szamit anyagilag megis es amikor feladat van mindig a magasabb rendfokozatu kapja a pk szerepet...

A masik a kikepzesi es finanszorozasi rendszer. Az edzes szeruen felepitett kepzesekre geti 2-3x 2-3 ora igen is jarhato ut ahogy a focistak is megoldjak vagy a fallabdasok...
Modulszeruen kell a kepzes. Apro modulokra osztva.., a tartalekos nem mint foallas hanem mint mellekallas penzkereseti lehetoseg /potyapenz./Annak aki jartas a temaba.

Igen nekem a tartalekosi rendszer maniam. Remelem sikerul is valamit elernem racionalizalasa teren... /csabitasnak a loveszet es a robbantas meg a fotozkodas nagy fegyverekkel egyebkent igen vonzo :D /
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 447
113
Lehet 5 millát beletömni valaki zsebébe, lehet az ott lesz testben de ha nincs elhivatottság, akkor szarul fogja csinálni.
Mint ahogy elmondta @krisss a mostaniak 70%-a fogyatékos.
Nem hiszem, hogy ők az élet minden területén azok.
Valószínű a hátuk közepére nem kívánják az egészet, de most csak ez van, nincs választási lehetőség.
Viszont ne feledd el, hogy jelenleg te a mostani állapotból indulsz ki. Amikor nincs túljelentkezés. Nincs rosta, és nem igazán lehet követelni a katonától, mert nem nagyon van következmény. Ha beletömöd a zsebébe az 5M-t, az szinte azonnal el fogja verni. Utána viszont már teljesíteni kell, mert különben kivágják, és lehet visszafizetni. Én azt gondolom, hogy ez egy elég jó motiváció.
A US Armyhoz , vagy a Marines-hoz is pelyhedző állú sügérek jelentkeznek. Gyakran csak azért, hogy legyen mit ennie, vagy hogy legyen aki kifizesse a tandiját.
Akik oda jelentkeznek, nem mind elhivatottságból teszik. Sokkal inkább kényszerből. Ennek ellenére még is katona lesz belőlük....
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell