A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 423
113
Az amcsikkal együttműködve, az ő járműveket/toronyfegyvereiket használják.

De ez nem egyedi.
Mivel nagyjából nincs semmink.


MG3 meg LMV sincs rendszerben.

Olaszok adták ott a járműveket és ami fegyver azon van, az arra van rendszeresítve, gondolom.
 
K

kamm

Guest
Mi rendszerben gondolkodunk, ez mar regen latszik es ennek magaban sok ertelme nem lenne.

Taktikai ballisztikus raketat MRLS reszekent erdemes rendszerbe alliltani, lasd az ATACMS az amerikai M270 reszekent (mi ugye a lancosokat preferaljuk a kerekes, kisebb HIMARS helyett), amibol a standard GMLRS/GMLRS-ER mellett meg GLSDBt is lehet loni.
Viszont az MRLS egyelore nincs teriteken - erre irtam en, hogy lefogadom, nalunk majd a nemet standardot kovetve ennek az europai (sw+egyebek) valtozata, a MARS II lesz majd, gyanithatoan idovel sajat-RM loszergyartassal hozza.

Ezt halasztgatjak szerintem, egyreszt ez azert raer, masreszt kivarnak, esetleg a nemetekkel egyutt: a US Armynal is eletbe leptek a submunition korlatozasok es (tavaly-tavalyelott?) elkezdte lecserelni az ilyen regi loszereit, mikozben evek ota minden amerikai tanulmany elismetli, hogy hiaba preciz az amerikai MRLS 60-80km korul is, ha egyszer a konkurencia/oroszok/kinaiak/iraniak/stb mar 100km folott lovoldoznek komplett salvokat, ami korrekt A2/AD kepesseget jelent.
(Masik ilyen nyugjuk ideat, hogy a Paladinban nincs olyan szintu automatizacio, mint a PzHban (ugye!), erdemes lenne a nemetekkel kooperalni - amitol viszont irtoznak az amerikai fejesek, egyreszt nacionalizmusbol pl be kellene ismerni, hogy kozepszeru a mighty American military-industrial complex outputja, masreszt ugy nem lehetne ugy lerantani ujra es ujra az adofizetoket.)
Elvileg fejleszt(get)nek valami 250km rocketet, de ha lesz is, akkor majd jo amerikai szokas szerint csillioba kerul - no, ezutan varom a nemet "budget-optimalizalt" verzio feltuneset. :)
Egy biztos, en nem latok sok eselyt onallo taktikai ballistic missile vetelre, csak valamifele MRLS beszersen belul, amire viszont szerintem biztosan sor kerul majd.

Ja, igen, ha esetleg te kifejezetten zsido technikara gyorsulsz, akkor az Elbitnek van az erdetileg Lynx ( :D ) nevre hallgato MRLS rendszere, abbol szinten mindent es meg a szomszed kutyajat is ki lehet loni, peldaul inditonkent (4) Predator Hawk tactical avagy (2) Delilah cruise-loitering missilet is.


Jaja, Lynx = PULS

Mint irtam, ertelmetlen magaban ilyesmivel erolkodnunk, mar a sajat szempontunkbol is, de minden mas szempontbol meg plane hulyeseg lenne.
Non-standard (nem NATO) fegyverzet onmagaban barhonnan hiba lenne, raadasul aranyarban vennenk hozza a loszert, a tetejebe meg csak nem is Europabol.
Ilyesmi uj, sehol Europaban nem hasznalt, kizarolag a hekkelgetos cuccaikrol hirhedt zsidoknal mukodo rendszer az ontokonloves kategoriaja lenne.

A nemet mintat nem azert kovetjuk, mert szolgalelkuek vagyunk, hanem mert ez a legokosabb megoldas, szamtalan okbol. Megsporolunk milliardokat es uszkve 10 evet az integralason, bevezetesen, a nemletezo taktikai es hasznalati-harcaszati kepessegek kidolgozasan, dokumentalasan, treningen stb, mert egy mar meglevo, NATO-szabvanyos, hozzank hagyomanyosan kozel allo filozofian alapulo, mukodo rendszert veszunk at, amit aztan ugyis alakitunk a sajat igenyeinkhez.

Ez nem "barati kapcsolat" alapon megy Izraellel, azt inkabb hagyjuk meg a kommunistaknak - fizetunk erte.
A radarokat egyreszt egyszer megveszed es nagyon hosszu ideig mennek, masreszt nem fegyverzet, harmadreszt az RM integralja es tamogatja majd, negyedreszt odahozzak a gyartas egy reszet (azaz nem szorulunk rajuk kesobb, ha ugy alakul a vilag legmelegebb kornyeken a politikai helyzet.)
A tobbi "biztosan jonnekrol" meg fogalmam sincs, honnen szeded, a Spike peldaul szerintem nem a zsidoktol jon majd, hanem a nemeteken at, azert van az Eurospike a kontinensen, a Hermesrol meg szo nem volt eddig, raadasul az Elbit (amit a romanoknal probalnak gyartani), a RM meg az IAI-val van osszenove (nem veletlenul emlegetem az o cuccaikat idonkent.)

Roviden: tobbszorosen szivatnank meg sajat magunkat egy ilyen szolo izraeli raketarendszerrel ugy, hogy raadasul 5-10 ev lenne, mire elernenk vele normalis bevethetoseget, a vegere minimum a duplajat koltve a NATOban mar bevezetett megoldasokhoz kepest.
Ha ilyesmire adna a HM a fejet, az engem nagyon meglepne.

Haha (most itthonrol ranezve) a telefon konstans atjavitotta MRLSre az MLRSt, konkretan mindenhol. :D Tenyleg itt az ideje kikapcsolni mindenfele auto segitseget. :D
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 562
11 136
113
A tegnapi interjú 2. része:

 
M

molnibalage

Guest
Lehet röhögni....sőt a lehülyézés is meht. :D
Megy itt az eszmecsere a felderítő radarokkal, felderítő drónokkal kapcsolatban, kellene GlobalEye stb. Miért nem készítenek, illetve telepítenek fix radar, illetve légtérfigyelő, előrejelző rendszereket, rögzített léghajó/ballonos platformra? Ha minden velünk határos( ránk veszélyes) ország légvédelmi hatókörén kívül van, egy komoly, akár több tetszőlegesen felengedhető/lehúzható elemből álló rendszer, akár a ellenséges tüzérséget is felderítheti 2-300kmről.
Jöhet az össztűz....:eek::oops:
Már volt erről szó...

Az időjárás és az, hogy igen könnyű szétlőni.
Nem tud sem elbújni, sem elmenekülni és mivel magasan van minden beloftolt rakéta világ végéről is eltalálja. A ballonos radar békeidős dolog. Drogcsempészek gépei ellen jópofa. De olyan helyen, ahol tartós légifölényed mindenhol nem kialakítható, ott kvázi védhetetlen a dolog.

A másik, a képesség, amiről álmodsz .
Eszementen nagy ballon kéne olyan radarhoz, ami 300 km-ről tüzérséget felderít 300 km-ről.
Ilyen radar konkrétan szerintem nincs.
Nézzed meg, hogy az E-3 gépek tetején mi van.
Na, azok vadászgép méretű célok ellen tudnak ideális esetben 300-400 km-et a tényezőktől függően.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 090
113
Már volt erről szó...

Az időjárás és az, hogy igen könnyű szétlőni.
Nem tud sem elbújni, sem elmenekülni és mivel magasan van minden beloftolt rakéta világ végéről is eltalálja. A ballonos radar békeidős dolog. Drogcsempészek gépei ellen jópofa. De olyan helyen, ahol tartós légifölényed mindenhol nem kialakítható, ott kvázi védhetetlen a dolog.

A másik, a képesség, amiről álmodsz .
Eszementen nagy ballon kéne olyan radarhoz, ami 300 km-ről tüzérséget felderít 300 km-ről.
Ilyen radar konkrétan szerintem nincs.
Nézzed meg, hogy az E-3 gépek tetején mi van.
Na, azok vadászgép méretű célok ellen tudnak ideális esetben 300-400 km-et a tényezőktől függően.
Mi a helyzet a drónokkal? Van olyan típus, ami megfelelő lehet erre? Magasság, mobilitás, teherbírás tekintetében persze.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 217
119 866
113

khmm nem arról volt szó pár hete, hogy ez létesítmény a gyakorlatra érkező külföldiek elhelyezésére lesz?
"A táborban, amelynek első üteme a tervek szerint 2023-ra készülhet el, nemzetközi erők mellett a Központi Lő- és Gyakorlótér állományát is elhelyezhetik. A táborban sátorhelyek és épületek mellett lesz egy gép- és harcjárműtelep, egy javítóműhely, étkezde, elsősegélynyújtó-hely és sportközpont is"

Legalább olvasd már végig mielőtt írsz...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 412
46 251
113

khmm nem arról volt szó pár hete, hogy ez létesítmény a gyakorlatra érkező külföldiek elhelyezésére lesz?
Khmm! Mit nem értessz már megint?
Várom a fanyalgást, hogy már megint mit csesztek el.
A mocskok NATO pénzen felhúznak egy a NATO csapatok gyakorlataira IS használt komplexumot, amit mellesleg mi is használunk.
Ne tegyük? Nem mellesleg a NATO szövetségesek kiképzései igen jövedelmező (pénzügyi és barter) dolgok ám!
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 028
11 900
113
Már volt erről szó...

Az időjárás és az, hogy igen könnyű szétlőni.
Nem tud sem elbújni, sem elmenekülni és mivel magasan van minden beloftolt rakéta világ végéről is eltalálja. A ballonos radar békeidős dolog. Drogcsempészek gépei ellen jópofa. De olyan helyen, ahol tartós légifölényed mindenhol nem kialakítható, ott kvázi védhetetlen a dolog.

A másik, a képesség, amiről álmodsz .
Eszementen nagy ballon kéne olyan radarhoz, ami 300 km-ről tüzérséget felderít 300 km-ről.
Ilyen radar konkrétan szerintem nincs.
Nézzed meg, hogy az E-3 gépek tetején mi van.
Na, azok vadászgép méretű célok ellen tudnak ideális esetben 300-400 km-et a tényezőktől függően.
Félreérted a célját.
Nem az a célja, hogy minden körülmények között túléljen, hanem egy első, váratlanul, hirtelen bekövetkező csapást jelezzen, akadályozzon meg, sokkal alacsonyabb költséggel, mintha 24/7-benk ellene AEW-t repültetni.
 
  • Imádom
Reactions: Kim Philby

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 803
30 391
113
Már volt erről szó...

Az időjárás és az, hogy igen könnyű szétlőni.
Nem tud sem elbújni, sem elmenekülni és mivel magasan van minden beloftolt rakéta világ végéről is eltalálja. A ballonos radar békeidős dolog. Drogcsempészek gépei ellen jópofa. De olyan helyen, ahol tartós légifölényed mindenhol nem kialakítható, ott kvázi védhetetlen a dolog.

A másik, a képesség, amiről álmodsz .
Eszementen nagy ballon kéne olyan radarhoz, ami 300 km-ről tüzérséget felderít 300 km-ről.
Ilyen radar konkrétan szerintem nincs.
Nézzed meg, hogy az E-3 gépek tetején mi van.
Na, azok vadászgép méretű célok ellen tudnak ideális esetben 300-400 km-et a tényezőktől függően.
Köszi.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 720
5 772
113
Félreérted a célját.
Nem az a célja, hogy minden körülmények között túléljen, hanem egy első, váratlanul, hirtelen bekövetkező csapást jelezzen, akadályozzon meg, sokkal alacsonyabb költséggel, mintha 24/7-benk ellene AEW-t repültetni.

Hát az első csapást szerintem a RAT31DL is jelzi. És azzal fogják egyúttal kilőni is őket.
 
  • Vicces
Reactions: Nero von Schwartz

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 172
8 006
113
Különleges Műveleti Csoport - Fegyveres és a műszaki specialisták...

x60337edf3c1f4695539124.jpg.pagespeed.ic.hrPyQB_k-l.webp
Dudi szakállas:D
 
  • Vicces
Reactions: kiskrumpli

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 024
113
Már volt erről szó...

Az időjárás és az, hogy igen könnyű szétlőni.
Nem tud sem elbújni, sem elmenekülni és mivel magasan van minden beloftolt rakéta világ végéről is eltalálja. A ballonos radar békeidős dolog. Drogcsempészek gépei ellen jópofa. De olyan helyen, ahol tartós légifölényed mindenhol nem kialakítható, ott kvázi védhetetlen a dolog.

A másik, a képesség, amiről álmodsz .
Eszementen nagy ballon kéne olyan radarhoz, ami 300 km-ről tüzérséget felderít 300 km-ről.
Ilyen radar konkrétan szerintem nincs.
Nézzed meg, hogy az E-3 gépek tetején mi van.
Na, azok vadászgép méretű célok ellen tudnak ideális esetben 300-400 km-et a tényezőktől függően.

Mi a helyzet a drónokkal? Van olyan típus, ami megfelelő lehet erre? Magasság, mobilitás, teherbírás tekintetében persze.

Félreérted a célját.
Nem az a célja, hogy minden körülmények között túléljen, hanem egy első, váratlanul, hirtelen bekövetkező csapást jelezzen, akadályozzon meg, sokkal alacsonyabb költséggel, mintha 24/7-benk ellene AEW-t repültetni.

Hát az első csapást szerintem a RAT31DL is jelzi. És azzal fogják egyúttal kilőni is őket.


Ha lenne némi bátorság itthon ( * ) akkor megcsinálnák, mert pár száz méter magasságból már megkapnánk a nekünk szükséges "látótávolságot".
(...ami mennyi is lenne ez egy ilyen eszköz esetén?)
(...ami kb. mennyibe is kerülne?)


  1. Ilyen támadó rakéták ellen most van folyamatban rendszerek beszerzése.
  2. Mi is akadályozza meg, hogy a léggömb-radar-állomás elé telepítsünk (várható támadási irány kiemelve)?
  3. Mi is akadályozza meg, hogy a rövid hatósugarú APS-eket erre is igénybe vegyük 500e$/db áron???
Egy támadó rakéta többe kerül --amit kilőnek a célra--, mint a komplett APS rendszer (ami egy menetben 5-10 közötti semlegesítést tud!) !
Az APS-t tilos másra alkalmazni mint harckocsi/IFV/APC védelem?
...ja, nem.
(...és szívesen látnám egy ilyen védett rendszer elleni túlterheléses támadás "számláját" a 0,5-2millió $ közötti árú HARM-rakétákkal! :D:D:D )

Akkor is "hüledeztek" a "szakértők" mikor valaki felvetett, hogy helire kéne rakni, APS-t MANPAD ellen.
Kíváncsi voltam a vitára: "kemény" és "szakértői" vélemények voltak ellene! :oops::oops::oops:
Csakúgy, mint pár száz éve a korabeli szakértőknek/hadvezéreknek a szekérvár ellen.
A husziták kicsit faragtak rajta, a támadók is faragtak: RÁ-...
...sok-tíz-éven át!


Pont ilyen alkalmazási lehetőségek megteremtésével lennénk képesek a Z2026 összegéből többszörözni képességet, nem zárt, agyon-specializált rendszert beszerezni, hanem rugalmasan alkalmazható fegyvereket más területeken is használhatóvá téve!!!

A Z2026 segítségével rugalmas rendszerekkel, több területen alkalmazható eszközökkel, ezek változó alkalmazására felkészüléssel lehet csak ellensúlyozni a környező --Trianoni-örökséget/(rablást) félve őrző-- államok létszámfölényét.

Jó az ötlet, jó a szemlélet!



--áh, nem fontos, merjünk kicsik maradni továbbra is, a "hagyomány" az hagyomány!!!, vagyis megint/még mindig nem lesz józan ész, és "gyanús" nekem, hogy már megint/még mindig "puha-pöcsök" Pffff... --
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 217
119 866
113
Ha lenne némi bátorság itthon ( * ) akkor megcsinálnák, mert pár száz méter magasságból már megkapnánk a nekünk szükséges "látótávolságot".
(...ami mennyi is lenne ez egy ilyen eszköz esetén?)
(...ami kb. mennyibe is kerülne?)


  1. Ilyen támadó rakéták ellen most van folyamatban rendszerek beszerzése.
  2. Mi is akadályozza meg, hogy a léggömb-radar-állomás elé telepítsünk (várható támadási irány kiemelve)?
  3. Mi is akadályozza meg, hogy a rövid hatósugarú APS-eket erre is igénybe vegyük 500e$/db áron???
Egy támadó rakéta többe kerül --amit kilőnek a célra--, mint a komplett APS rendszer (ami egy menetben 5-10 közötti semlegesítést tud!) !
Az APS-t tilos másra alkalmazni mint harckocsi/IFV/APC védelem?
...ja, nem.
(...és szívesen látnám egy ilyen védett rendszer elleni túlterheléses támadás "számláját" a 0,5-2millió $ közötti árú HARM-rakétákkal! :D:D:D )

Akkor is "hüledeztek" a "szakértők" mikor valaki felvetett, hogy helire kéne rakni, APS-t MANPAD ellen.
Kíváncsi voltam a vitára: "kemény" és "szakértői" vélemények voltak ellene! :oops::oops::oops:
Csakúgy, mint pár száz éve a korabeli szakértőknek/hadvezéreknek a szekérvár ellen.
A husziták kicsit faragtak rajta, a támadók is faragtak: RÁ-...
...sok-tíz-éven át!


Pont ilyen alkalmazási lehetőségek megteremtésével lennénk képesek a Z2026 összegéből többszörözni képességet, nem zárt, agyon-specializált rendszert beszerezni, hanem rugalmasan alkalmazható fegyvereket más területeken is használhatóvá téve!!!

A Z2026 segítségével rugalmas rendszerekkel, több területen alkalmazható eszközökkel, ezek változó alkalmazására felkészüléssel lehet csak ellensúlyozni a környező --Trianoni-örökséget/(rablást) félve őrző-- államok létszámfölényét.

Jó az ötlet, jó a szemlélet!



--áh, nem fontos, merjünk kicsik maradni továbbra is, a "hagyomány" az hagyomány!!!, vagyis megint/még mindig nem lesz józan ész, és "gyanús" nekem, hogy már megint/még mindig "puha-pöcsök" Pffff... --
Még mindig kocsmai okoskodás.