A II. világháború (1939 - 1945)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1711

Guest
Érdekes összehasonlítás lenne egy magyar:eek:rosz hasonló feladatú szervezeti egység tűzerejének összehasonlítása.
Még akkor is ha esetleg kiábrándító a magyar szempontból, csak hogy kb. felmérhető legyen a magyar haderő valós ereje.

Én csak szakasz szinten tudok szovjetet, de gárda rohamcsapatok egy része kapott '44-től amerikai M3-as páncélautót/féllánctalpast (amelyik jutott), általában DShK nehézgéppuskát akasztottak rá, maga a szakasz:


Parancsnoki osztag:
1 tiszt pps, 1 páncéltörő fegyveres (PTRD) pps, 2 futár puskával.

1 puskás osztag:
1 tiszt pps, 1 DP könnyű géppuska, 7 SVT 40

2 rohamosztag:
1 tiszt pps, 1 DP könnyű géppuska, 7 pps

+2 fő járműszemélyzet, ha sikerült hozzájutniuk akkor elsőbbségük volt a zsákmányolt páncéltörő fegyverekre (meg lend lease-ből is volt vmennyi bazooka-juk).

Előfordult, hogy zsákmányolt német féllánctalpasokat is bevetettek, de az eleve qva ritka volt (harmadannyit gyártottak belőle mint tankokból), az elit csapatok meg nem adták oda harc nélkül.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 506
54 468
113
Mi a baj nem kaptál gyereket, nincs kivel játssz?
Családközeli a f*szom az... milyen csodálatos is mikor két szőrős pacák csókolgatja egymást, a gyerek előtt, mert a családi fészek melegségét meg kell tartani... Úgy kötöd az ebet a karóhoz mintha az lenne maga a menyország, ha egy gyerek melegekhez kerül. Semmi köze ahhoz, hogy vannak más aberrációk is nő és férfi között. Ne mossuk össze azzal ami teljesen természetellenes. Hiába volt van és lesz a történelem folyamán egy csomó buzi, gyereket még egy sem tudott csinálni a másikkal, szóval nem természetes. Azt meg hiába magyarázod hogy márpedig az, nem, nem az..
Miután ez a „probléma“ csak elenyészö számú embert erint, ez nem egy valós, târsadalmi problema, hanem egy nyomott hájp.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 506
54 468
113
1941 végéig a németeknek reális esélyük volt arra, hogy nyertesként jöjjenek ki a háborúból. Onnantól ez az esély drámai mértékben csökkent, egy év alatt lényegében nullára. Azt hangoztatni, hogy értékelhető esélyük sem volt, már a kezdetekkor sem, éppen olyan tényfóbiás, szemellenzős dogma, mint azt mantrázni, hogy az utolsó pillanatig rezgett a léc, hogy ki nyeri meg a háborút.
Legalâbb jót nevettem vasárnap reggel.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 506
54 468
113
PS: Az lehet, hogy 1941-ben sokan azt hitték, hogy a nèmetek esetleg gyözhetnek. De mostmár történelmi tâvlatból ezt alig valaki állithatja, aki nem âlmodozik.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 829
31 845
113
Legalâbb jót nevettem vasárnap reggel.

Tegyük fel, hogy nem vesztegetik az időt a kijevi katlan felszámolására, hanem egyenesen mennek Moszkvának... Komoly történészek is vannak, akik azt gondolják, hogy erősen kétesélyes volt a dolog Sztálingrádig.
Persze ha Hitler nem fafejű ilyen kérdésekben, a Pilsudski-féle prométeizmust alkalmazza, függetlenséget ígérve az összes köztársaságnak. Közép-ázsiai és kaukázusi felkelésekkel a hátukban a szovjetek akkor Sztálingrádnál is biztos vereséget szenvednek 1942-ben, az utánpótlásukat elvágják, a németek szárnyait a magyar és román hadseregek mellett még pár banderista hadsereg is erősítette volna. Elérték volna az Arhangelszk-Asztahány vonalat, a szovjetek murmanszki és iráni utánpótlási vonalai megszűnnek, legfeljebb az Urálon túl, Szibériában marad egy csonka Szovjet-Oroszország, amíg a Kvantung-hadsereg meg nem indul.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 514
15 753
113
PS: Az lehet, hogy 1941-ben sokan azt hitték, hogy a nèmetek esetleg gyözhetnek. De mostmár történelmi tâvlatból ezt alig valaki állithatja, aki nem âlmodozik.
Ha most kitörne egy háború, vajon hányan tippelnének egy usa győzelemre? Amíg mondjuk kínának 1-2 milliós veszteség "kerekítési hiba", mit okozna a NATO-tagoknál? Vagy az elhúzódó konfliktus nélkülözését, hogy viselné egy kínai és egy amcsi? Maradjunk annyiban, h utólag rohadt okos mindenki, de a saját korában lassan azt sem tudja, h fiú vagy lány.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Tegyük fel, hogy nem vesztegetik az időt a kijevi katlan felszámolására, hanem egyenesen mennek Moszkvának...
És a moszkvai katlanban elvéreznek?
Basszus a Moszkvához képest kerekítési hiba Sztálingráddal nem bírtak, akkor majd beveszik Moszkvát...
Biztos sima liba...
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
PS: Az lehet, hogy 1941-ben sokan azt hitték, hogy a nèmetek esetleg gyözhetnek. De mostmár történelmi tâvlatból ezt alig valaki állithatja, aki nem âlmodozik.
Nem, nem hitték, a reális esélyét látták 1939-ben, 1940-ben, '41-ben. Berlinben, Rómában, Tokióban vagy Budapesten éppúgy, mint Londonban, Moszkvában vagy Washingtonban. Volt, aki félte, volt, aki remélte, aki nem hiszi, járjon utána!

Nemrég volt szerencsém Harari Sapiens c. munkájához, alábbi sorai éppen ide vágnak:

"Azok, akik csak felszínes tudással rendelkeznek egy-egy korszakról, hajlamosak csak arra a lehetőségre koncentrálni, amelyik végül is megvalósult. Aztán utólag úgy-ahogy megmagyarázzák, miért volt ez elkerülhetetlen. Akik tájékozottabbak a korszakot illetően, sokkal jobban tudják, melyek azok az utak, amelyeket végül is nem választottak akkor."

"Ma sincs másképp. Kilábaltunk már a gazdasági világválságból, vagy még csak most jön a legrosszabb? Folytatódik-e Kína terjeszkedése addig, amíg vezető szuperhatalommá válik? Elveszíti-e hegemóniáját az Egyesült Államok? Vajon az egyistenhívő fundamentalizmus felívelése a jövő hulláma, vagy csak helyi örvény, amelynek hosszú távon nincs jelentősége? Ökológiai katasztrófa vagy a technológiai paradicsom felé tartunk? Bármelyik fejlemény mellett lehet érvelni, de biztosat mondani nem. Néhány évtized múlva az emberek visszanéznek, és azt fogják gondolni, hogy minden fenti kérdésre egyértelmű volt a válasz."
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 796
75 855
113
Aztán kedves Dudi mégis hogy? És ha mégis, akkor mit érnek vele?
Nézz rá egy 41-es szovjet vasúti térképre.
Hogy?A Barbarossának 3 hadseregcsoporttal indultak neki amik bár nem voltak egyenlő erejűek mégus egyenlő prioritásúak voltak.Gyakorlatilag a Barbarossának megindulásakor nem vokt egy fő célja, csak három homályos célocska.Ha a Barbarossának Moszkva lett volna a fő célja akkor a Középső-hadseregcsoport lett volna a legerősebb nem a déli.Ha A Barbarossának Moszkva lett volna a fő célja akkor a Középső-hadseregcsoport lett volna a prioritás az északi és déli csak a szárnyait védte volna.
Hát így lehetett volna.Miért nem így történt?Mert Hitler kitalálta,hogy milyen jó ötlet versenyeztetni a három hadseregcsoportot és majd amelyik jobban áll az kap prioritást...
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Aztán kedves Dudi mégis hogy? És ha mégis, akkor mit érnek vele?
"A hadsereg vezérkara, Brauchitsch és Halder vezetésével ragaszkodtak a szovjet főváros elleni átfogó támadáshoz. Őket támogatta Bock, kinek csapatai a főútvonalon közeledtek Moszkvához, és Guderian, kinek páncélos erői vezették az előrenyomulást. Érveik mellett sokkal több szólt az ellenséges főváros megszerzésének egyszerű pszichológiai jelentőségénél. Moszkva, magyarázták Hitlernek, a fegyvergyártás fő központja volt és ami ennél is fontosabb, az orosz közlekedési és távközlési rendszer csomópontja. Foglald el és a szovjetek képtelenek lesznek csapatokat és utánpótlást továbbítani a távoli a távoli frontokra, melyek ezáltal meggyengülnek és összeomlanak. Ezt javasolta augusztus 18-án a vezérkar, tudjuk meg Halder naplójából."
-William L. Shirer - A Harmadik Birodalom felemelkedése és bukása

Hitler lesöpörte az asztalról tábornokai javaslatát, ami a háború kezdete óta a legsúlyosabb konfliktust eredményezte a német hadvezetésen belül. Mire meggondolta magát, már késő volt, beköszöntött az őszi esők, a dágvánnyá ázott utak időszaka, mögötte a szokatlanul korán érkező téllel.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 506
54 468
113
Ha most kitörne egy háború, vajon hányan tippelnének egy usa győzelemre? Amíg mondjuk kínának 1-2 milliós veszteség "kerekítési hiba", mit okozna a NATO-tagoknál? Vagy az elhúzódó konfliktus nélkülözését, hogy viselné egy kínai és egy amcsi? Maradjunk annyiban, h utólag rohadt okos mindenki, de a saját korában lassan azt sem tudja, h fiú vagy lány.
Hol látsz akármilyen pârhuzamot 1941 és 2021 között? Sehol.
Azzal az okos Haririvel ne jöjjön senki. Az egy divatos sarlatán.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
T

Törölt tag 4082

Guest
Ha a Barbarossának Moszkva lett volna a fő célja akkor a Középső-hadseregcsoport lett volna a legerősebb nem a déli.
Még szerencse, hogy délen volt az üzemanyag, amiből mondjuk a németek remekül álltak.

De ha ettől az apróságtól eltekintünk. Oké odaérsz a sokmilliós moszkvához.

Mennyi idő is volt a Szu erejéhez képest már nulla erejű wermachtal szemben bevenni Festung Budapestet?
Akkor mennyi is lett volna Moszkva?
És mennyi emberéletbe kerül?
Mikorra fogynak el annyira a szárnyak, mint Sztálingrádnál?
És ha a Wermachtnak nem csak az 1 tizede, hanem a 3/4 kerül katlanba Moszkvában mégis mennyi ideig tartott volna még ki a Reich?
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
298
1 810
93
Szerintem a háború végkifejlete szempontjából a legérdekesebb kérdés az lenne, hogy mi történt volna akkor, ha a németek akkor ott a barbarossa megindítása előtt úgy döntenek, hogy köszönik szépen, nekik elég volt, nem támadják meg a szovjeteket.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 796
75 855
113
Még szerencse, hogy délen volt az üzemanyag, amiből mondjuk a németek remekül álltak.

De ha ettől az apróságtól eltekintünk. Oké odaérsz a sokmilliós moszkvához.

Mennyi idő is volt a Szu erejéhez képest már nulla erejű wermachtal szemben bevenni Festung Budapestet?
Akkor mennyi is lett volna Moszkva?
És mennyi emberéletbe kerül?
Mikorra fogynak el annyira a szárnyak, mint Sztálingrádnál?
És ha a Wermachtnak nem csak az 1 tizede, hanem a 3/4 kerül katlanba Moszkvában mégis mennyi ideig tartott volna még ki a Reich?
Azt értsd meg ha Moszkva kap prioritást nem decemberbe érnek oda hanem még nyár végén amikor kb annyi ellenállásra kellett volna számítaniuk mint Kijevnél.
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Hol látsz akármilyen pârhuzamot 1941 és 2021 között? Sehol.
Azzal az okos Haririvel ne jöjjön senki. Az egy divatos sarlatán.
Nem érted. A lényeg, hogy a jövőt senki nem látja előre, csak esélyek, lehetőségek, valószínűségek vannak. 1941-ben éppúgy, mint 2021-ben vagy 1241-ben.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg