[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 4082

Guest
A kérdés az, hogy a NATO van-e olyan hülye, hogy proxy háborút akarjon vívni az oroszokkal, mert hogy az ukránok egyedül nem fogják elfoglalni a Krímet, az is
Az a baj, hogy sokan nem értik mennyire erős Oroszország. Gyakorlatilag vagy full NATO vs Oroszországot játszunk, vagy az nagyon rövid proxy lesz, mert amúgy Kínát és az USÁt leszámítva senki nem játszik velük egy ligába. De ha most nekik zavarják ukrajnát kénytelen leszek hinni hóbagolynak...
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 206
20 245
113
Meglátásom szerint az ukri Kína ellenesség simán egy amcsi utasítás végrehajtása.
Az USA-nak hosszabb távon Kína az első számú ellenfele, nem véletlenül igénylik mindenfelé az orosz ÉS kínai kapcsolatok lazítását (kivéve persze a sajátjukat). Az ukrik meg ugranak...

A Szics ügy nyilván kereskedelmi választott bíróság elé fog kerülni, ha nincs megegyezés, a befektetés meg ilyen záradékkal íródott. Ami valószínű, mert a kínaiak se hülyék. Az viszont érdekes ügy lesz, amit évekig el lehet húzni.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 360
113
Az ukrán média az Ukrajna Védelmi Minisztériumában magas rangú forrásokra hivatkozva kijelenti, hogy a Donbászban található ukrán fegyveres erők csoportját fokozott készültségbe helyezték. Várják Volodimir Zelensky elnök parancsát az offenzíva megkezdésére. Eközben még mindig nincs politikai döntés ebben az ügyben. Az ukrán katonaság azzal érvel, hogy a hadseregnek tagadhatatlan előnye van az LDNR milíciájával szemben, Oroszországnak azonban van egy tényezője. Kijevben attól tartanak, hogy ha megindul az ukrán offenzíva, Moszkva felhasználja a déli katonai körzet csapatait, majd Ukrajna fegyveres erői Ilovaisk, Debaltsev stb. Ismétlését várják. Az ukrán hatóságok azonban láthatóan még mindig katonai forgatókönyvet fontolgatnak, valószínűleg külső segítségben reménykednek, vagy abban, hogy Oroszország "nem mer beavatkozni". Ezt bizonyítja mintegy 300 harckocsi koncentrációja a Donbasban, 50 nagy kaliberű tüzérségi rendszer és az S-300 légvédelmi rendszer átadása.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
A hivatalos hírek mindenhol homályosak. A kommentek kicsit szabadabbak. Állítólag jelenleg az Ukránok teljes harckészültségben. Állítólag most az Ukrán és a szaki egységek közötti átlagos távolság 400-700 méter, nem 2-3 km.. A felek Újból elfoglalták még a korábban elhagyott állásaikat is. Az Ukránok teljesen feltöltötték a frontvonal menti egységeiket, ha kellett, a hátországból. A fegyverzeti anyagokat is feltöltötték. Mindent ellenőriznek, és pótolnak. Az egészségügyi alakulatokat is feltöltötték. Az Ukránok nagy veszteségekre készülhetnek.

Ehhez képest Pushilin most hadgyakorlatokkal bohóckodik, és kijelenti úton útfélen, hogy felkészültek a katonáik.
Néhány hete viszont a kommentek szerint DNR-ben szép csendben elkezdték behívni egészségügyi alkalmasságra a katonakorúakat, köztük a veteránokat. Hogy pontosan milyen szintű a felkészülés, azt akkor nem lehetett tudni, de az akkori kommentek szerint lehetséges volt, hogy egy új behívási rendet készítettek elő, illetve legalább felmérték kiket tudnak Ukrán támadás esetén behívni. (és igen, ez nagyon szánalmasan hangzik)

Pushilinék mindenhol magabiztosan kijelentik eközben, hogy Oroszország nem fogja őket cserbenhagyni.
Zaharcsenkónál azt mondtam volna, hogy a csapatai mindenre fel vannak készülve, a benyomuló Ukránokat kisebb nagyobb katlanokba fogják csalni, és megsemmisítik őket. Csakhogy Pushilinnek sem hozzáértése, sem igazán hozzáértő tábornoki kara/vezérkara sem igazán lehet már. Lényegében egy kisebb tisztogatást és leépítést hajtott végre. Normális esetben már ki kellett volna osztani a nem csekély technikát, felállítani az egységeket, beindítani a logisztikát. Nem igazán hallani a tartalék mozgósításáról. Persze, lehet, csak ámítják az Ukránokat, és közben nagy csendben felkészülnek. Lehet. De inkább úgy néz ki, mindent ráhagynának az oroszokra.

Strelkov nagyon lesújtó véleményen van DNR/LNR esélyeit illetően. Persze, lehet ő is csak taktikázik, és "altatja" az Ukránokat.
Ha az Ukránok támadnak, akkor a frontvonalnál lévő egységeknek addig fel kellene tartóztatni a támadó ékeket, amíg a felszerelt egységek megérkeznek. Ha ez nem sikerül, a támadó ékeket el kellene szeparálni, elvágni a logisztikától. Legalább 3-4 nap, amíg a behívott tartalékosokat el tudják látni fegyverrel, és vagy egységekbe rendezve vetik őket harcba, vagy ha már erre sincs idő, akkor a kisebb nagyobb egységek kvázi menetből lépnek harcérintkezésbe a már betört Ukránokkal. Vélhetően a korábban gyakorlatilag kényszerrel leszereltetett milicisták fegyvert fognak ragadni. Már ha tudnak. Mert hivatalosan elvették tőlük. A Pushilini bürokrácia elkezd velük kekeckedni, és nem ad nekik fegyvert, akkor nem lesz 3-4 napjuk. Több mint vélhetően erre építenek az Ukránok is.

Vélhetően megindulnak majd az orosz önkéntesek. De vélhetően csak egy Ukrán támadás esetén. Már ha Putyinék azt engedik majd. És az is legalább 5-7 nap. Jelenleg nem hallani arról, hogy megindultak volna már, így csak arra építhetnek, hogy az Ukránok nagyon elszúrnak majd valamit, illetve hogy a frontvonalnál lévő egységek időben megkapják a nehéztechnikát, kellő mennyiségű lőszert, illetve az erősítést, és ütőképes egységeket. És előszednek legalább 2 ezer Kornetet...

Igazából DNR/LNR helyzete nem annyira reménytelen még akkor sem, ha az Oroszok nem küldenek sem aktív egységeket, mert lényegében frontvárosaik vannak, a mélységük sem nagy. Így pl az aktív tüzérség nagyobb előkészítés nélkül bevethető.

Bármit is mondjanak az Ukránok, a támadó egységeik nem tudnak általános háromszoros túlerőt kialakítani. Amire számíthatnak az néhány területen/helyen sokszoros túlerő kialakítása. (és persze egy meglepetésszerű támadás, aminek a helyére és erejére nem számítanának a szakik) Ami viszont mindenhol máshol őket is sebezhetővé teszi.
Lényegében viszont eközben az Ukrán DRG-k legfőbb feladata lesz a szaki "hátsó egységek", a logisztika megakadályozása, illetve nyilvánvalóan a letárolt technika és a lőszerkészlet megsemmisítése, akadályozása hogy eljussanak a frontvonalhoz... Ez vélhetőleg nem nagyon fog sikerülni. Hacsak nem terveznek tömeges rakétacsapást.

Állítólag az orosz felderítés aktív.


Az Ukránok még ha betörnek is, akár mélyen is, DNR/LNR területeibe, nem csak DNR/LNR katonákkal kel szembenézniük, a beáramló és réseket betöltő tartalékosokkal, "önkéntesekkel"(régi milicistákkal) hanem a nagyon komolyan felszerelt nagyszámú rendőri egységekkel. Lényegében ha van 2 napja DNR/LNR nek, összességében közel százezer fegyveressel rendelkezhet, akik egy viszonylag kis területen vannak, ezért könnyen bevethetők bárhol. Igaz, páncélos támogatás nélkül betörő páncélos egységek ellen küldeni őket még komoly páncéltörő képességgel is veszélyes. És még ehhez is az kellene, hogy Pushilinék hajlandóak legyenek azokat időben kiadni.

Összességében az Ukrán támadó erő létszámát megbecsülni nehéz, de vélhetően nem tudja meghaladni a száz ezer főt. És ha DNR/LNR képes időben harcrendbe állítani a harckocsikat és páncélozottakat, akkor a betörő Ukrán páncélozott ékek túlerejű ellentámadást kapnak..

Lényegében komoly szaki belső árulás és teljes inkompetencia nélkül még így is DNR/LNR esélyes. ( Azonnal max kétszeres Ukrán támadó fölény, de azt a szakik két napon belül két napon belül belső tartalékából kiegyenlítve. Hozzátéve, hogy a városokban előjönnek majd a veteránok, és özönlenek majd a bányászok még a betört egységek közé is. Nem irigylésre méltó helyzet.

Mindehhez hozzájön az Ukránok régóta meglévő demoralizáltsága..
Ha az Ukránok úgy gondolják, hogy DNR/LNR egységei átlagban demoralizáltabbak, mint az ő egységeik, az vélhetően nagyfokú önámítás (Pushilin és eddigi tevékenysége ellenére is) (És valamiért mostanában Pushilin kezd valóban elszánt leni, hogy nem adja az ő kis DNR-jét..., mintha valóban motivált lenne abban, hogy túléljék )
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 360
113