[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 2822

Guest
https://karpathir.com/2021/03/22/ko...t-az-idei-legnagyobb-ukrajnai-hadgyakorlaton/
"KÖZEL HARMINC ORSZÁG VESZ RÉSZT AZ IDEI LEGNAGYOBB UKRAJNAI HADGYAKORLATON
Huszonkilenc nemzet vesz részt a NATO-tagországok és -partnerállamok idei legnagyobb, Sea Breeze 2021 (Tengeri Szellő) elnevezésű fekete-tengeri hadgyakorlatán – jelentette a Korrespondent.net Olekszij Doszkato, az Ukrán Haditengerészeti Erők parancsnok-helyettesének bejelentésére hivatkozva.
“A HADGYAKORLAT RÉSZVEVŐI A TENGEREN, A LEVEGŐBEN, A SZÁRAZFÖLDÖN ÉS A VÍZ ALATT TELJESÍTENEK FELADATOKAT. HUSZONKILENC NATO-TAGORSZÁG ÉS –PARTNERÁLLAM VESZ RÉSZT A GYAKORLATBAN” – fogalmazott Doszkato.
A haditengerészet parancsnok-helyettes megjegyezte, hogy az idén jelentősen megnő a szárazföldi erők szerepe, különösen Ukrajna és az Egyesült Államok tengerészgyalogosai, számos páncélozott járművel és tüzérségi egységgel vesznek részt a gyakorlatban. A tervek szerint repülőgépeket és helikoptereket vonnak be amerikai részről, míg ukrán részről a haditengerészet, a légierő és a határőrség gépei kerülnek bevetésre.
A gyakorlatban több mint 30 hajó vesz részt, Ukrajna és az Egyesült Államok tengerészgyalogosai, valamint Bayraktar TB2 drónok is szerephez jutnak. A Sea Breeze 2021 gyakorlatra nyáron kerül sor a Fekete-tenger északnyugati részén, valamint az odesszai, mikolajevi és harkivi régióban. Célja, hogy növelje az ukrán és az amerikai haditengerészet és a NATO-partnerállamok közötti együttműködés szintjét, miközben közös feladatokat lát el a civil hajózás biztonságának előmozdítása érdekében a fekete-tengeri régióban, tengeri, légi, part menti és víz alatti elemek bevonásával.
A Sea Breese hadgyakorlat 1997 óta zajlik Ukrajna területén."

Nah, megkapták a gumicsónakokat, mennek is egyből pancsolni! :D
 

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Lengyel ismerőseim, mellesleg komoly ruszofóbok (amit meg lehet érteni, vagy el lehet fogadni, ez most nem is releváns) teljesen természetesnnek írják le, hogy a mai modern Lengyelországnak, a lengyel politikának, a lengyel nemzeti öntudatnak (vagy nevezzük bárminek) egész egyszerűen "dolga van" Ukrajna területén.
Olyannyira, hogy mikor ecseteltem, hogy Kárpátalján komolyan sérülnek a magyar érdekek és úgy mellékesen ezért is lenne szükség az erős magyar haderőre, hogy Kievig is el tudjunk gyalogolni (csak viccnek szántam, eszemben sincs semiféle expedíciós-intervenciós hülyeségbe beleszaladni) - a lengyelek csak néztek, hogy nekünk, magyaroknak mégis mi dolgunk arrafelé?
Hiszen az egy lengyel érdekszféra!
Az általános militarista-nemzeti-politizáló-historizáló modern lengyel közvlekedés szerint a középtávú koncepció az Ukrajna lengyel "pacifikálása".
És ahogy a szavaikból kivettem, a fene nagy öntudat mára már kezdi háttérbe szorítani az orosz medve támadásának rémképét és kezd előretörni az orosz medve, mint kényelmetlen helyi konkurencia, az úgynevezett "ukrán kérdést" illetően.
Szerintem a lengyel magyar barátság valódi alapja az, hogy ezer éven át eléggé világosan elkülönült a két ország befolyási övezete.
Ők inkább a Kárpátoktól északra keletre nyüzsögtek, mi inkább a Balkán felé.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Ezt tanácsolta egyébként az öreg Zsirinovszkij is. Ha életben akarnak maradni az ukrán katonák akkor dezertáljanak, meneküljenek Oo-ba vagy Belaruszba, mert ha támadást indítanak a Donbass ellen az ukrán vezetés , az oroszok megsemmisítő csapást mérnek az ukrán hadseregre és ezáltal 1 óra alatt megállítják a támadást. Zsirinovszkij szerint olyan csapás lesz amit még a NATO nem látott és Ukrajna létezése is veszélybe kerül.
Az öreg nagy szájkarate mester az tuti ! LOL
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Van egy igazán nagy különbség. Az örmények levedlett CCCPs haditechet állítottak szembe a szupermodernnel, ezzel szemben ne legyen senkinek se illúziója, ha a szakik nyaka körül szorul a hurok véletlenül pont találnak ha kell egy szárny természeteseneredeticccpsemmimodern szu 30ast is.
Az örményeket meg kellett leckéztetni igen és az örmény az nem orosz !
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 059
113
Milyen jó, hogy van valaki, aki "specialista" az orosz tematikában és elmagyarázza a dolgokat, hogy megértse a témában nem jártas is. :) Zsirinovszkij parlamenti képviselő, tehát vannak információi katonai-védelmi forrásokból. Mit is jelent az a kijelentés, hogy az orosz hadsereg 1 óra alatt megállítaná az ukrán támadást? Itt nem a klasszikus szárazföldi támadást-bevonulást , hanem precíziós fegyverek tömeges alkalmazását mint az operatív -harcászati Iszkander-M, Iszkander-K, Kalibr-NK robotrepülők, H-555, H-101 robotrepülők és egyéb precíziós fegyverek alkalmazását kell érteni.
operatív -harcászati magyarul "hadműveleti-harcászati".
Azért azt le lehet szögezni, hogy nem egy súlycsoportban vannak, még USA-NATO támogatással sem.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 838
81 266
113
operatív -harcászati magyarul "hadműveleti-harcászati".
Azért azt le lehet szögezni, hogy nem egy súlycsoportban vannak, még USA-NATO támogatással sem.
Kb 4 éve írtam, hogy a Taktikai Rakétafegyverzetek 3 müszakban dolgoznak, hogy tudják teljesíteni az állami megrendeléseket a precíziós fegyvereket illetően.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 047
113
Szerintem a lengyel magyar barátság valódi alapja az, hogy ezer éven át eléggé világosan elkülönült a két ország befolyási övezete.
Ők inkább a Kárpátoktól északra keletre nyüzsögtek, mi inkább a Balkán felé.


A jó viszony, barátság alapja és/vagy segítője a távolság!

A klasszikus itt is igaz! ;)
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Oroszország nem az USA első számú riválisa.
Kitört a covid az usa csettint és kihoz 3 szupermodern vakcinát
A ruszkik csettintenek és kihoznak 3 szupermodern vakcinát
Kína hírdet mindent, és kihoz egy kb 100 éves technikával készült vakcinát.

Nem nem Oroszország az első számú rivális...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 014
32 420
113
Kitört a covid az usa csettint és kihoz 3 szupermodern vakcinát
A ruszkik csettintenek és kihoznak 3 szupermodern vakcinát
Kína hírdet mindent, és kihoz egy kb 100 éves technikával készült vakcinát.

Nem nem Oroszország az első számú rivális...

Kínai gdp vs. orosz gdp...
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 201
20 218
113
Tengeri Szellő - 29 ország - NATO. Majdnem besz..tam, hogy a magyar haditengerészetnek is részt kell venni (mondjuk a cseh és szlovák mellett).
De megvan a felmentés: szárazföldi hangsúllyal! (a Tengeri Szellőben)
:)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 838
81 266
113

Az orosz külügyminiszter szerint Moszkvának nincsenek kapcsolatai az Európai Unióval, mint szervezettel, a viszony teljes infrastruktúrája megsemmisült Brüsszel egyoldalú döntéseivel.​

 

lui7889

Well-Known Member
2012. január 27.
243
272
63
Ukrajna Bidennek köszönhetően igencsak ki lesz tömve a következő években. Putyinnak rövidtávon le kell mondania Krímről és Donbasszról.
A 80-as éveket éljük újra mikor a szovjet Oroszország szigorú karanténba került az Afgán háború miatt. Jelenleg évről évre erősebb az Ukrán háború miatt kiszabott gazdasági és politikai karantén szorítása. Mind tudjuk hogy végződött az előbbi.
Hát ha így folytatják Kijevben, a saját népük fogja őket kitömni ólommal, nem is olyan sokára.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 717
15 506
113
Szijjártó a külügyminiszteri NATO ülés szünetében tartott sajtótájékoztatót:
https://pestisracok.hu/szijjarto-peter-magyarorszag-nem-akar-uj-hideghaborut/

"Az Ukrajnával ápolt NATO-kapcsolatokkal összefüggő kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, Ukrajnában sorra születtek azok a politikai és törvényhozási döntések, amelyek tovább nehezítik a magyar nemzeti közösség életét Kárpátalján. A korábbi ígérgetés és fogadkozás dacára a helyzet nem a jó irányba halad. Mindaddig, amíg Ukrajnában a nemzetiségi jogok szisztematikus megsértése zajlik, addig Magyarország nem tud hozzájárulni a NATO-Ukrajna Bizottság ülésének miniszteri szintű megtartásához. Mi szolidárisak vagyunk a szövetséggel, azt várjuk, hogy a szövetségesek is szolidárisak legyenek velünk egy olyan kérdésben, ami rendkívül fontos– tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter."
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 416
4 478
113

Az orosz külügyminiszter szerint Moszkvának nincsenek kapcsolatai az Európai Unióval, mint szervezettel, a viszony teljes infrastruktúrája megsemmisült Brüsszel egyoldalú döntéseivel.​

Hála az égnek! :D
 
  • Dühítő
Reactions: mentuhotep