Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Köszönöm!
Mivel tudományos adatok az idő rövidsége miatt nem elérhetőek megbízhatóan ... ezért konkrétan ilyen véleményekre/tapasztalatokra vagyok kíváncsi.

Az eddigi legnagyobb kutatás sem talált összefüggést a vérrögképződés és az AstraZeneca vakcinája között

Hir24

2021. 03. 22. 14:57

Elkészült az eddigi legnagyobb létszámú (32449 fő) részvételével végzett klinikai vizsgálat az AstraZeneca vakcinával, amelyben a résztvevők kétharmada volt az aktív karon, azaz ennyien kaptak vakcinát, a csoport egyharmada pedig placebót. A köztes eredmények alapján a vakcina hatékonysága a tünetes COVID-19 megelőzésében 79 százalék volt, a súlyos vagy kritikus állapotú betegség megelőzésében, illetve a kórházi kezelés kivédésében a hatékonyság 100 százalékos.

A résztvevők egyötöde volt 65 év feletti, 60 százalékuk társbetegségekben is szenvedett.

A vakcina hatékonysága ebben a csoportban is 80% volt.

Ezekkel az eredményekkel, ha a teljes kiértékelésig minden így marad, az amerikai kutatás jobb hatékonyságot mért a vakcinára, mint a korábbi klinikai kísérletek. Fontos megjegyezni, hogy az amerikai kutatásban négy hetes különbséggel adták be a két AstraZeneca oltást, korábbi kísérletekből pedig kiderült, hogy a hosszabb várakozási időtartam hatékonyabbá teszi a vakcinát – így az Egyesült Államokban is valószínűleg kitolják majd 12 hétre a két adag közötti szünetet, ha ott is engedélyezik az oltóanyagot.

Nem merült fel biztonságossági aggály sem. A független biztonságossági testület specifikusan vizsgálata a tromboembóliás esetek előfordulását, nem észlelték a kockázat emelkedését a vérrögképződéssel járó betegségek tekintetében az AstraZeneca vakcinával oltott csoportban.
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
Én továbbra is kíváncsi lennék egy statisztikára, hogy az oltottak közül hányan kerültek kórházba és haltak meg. Nem létezik, hogy a kormány, vagy (és) a tudományos közösség ne akarna pontos képet kapni.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Nah, reggel 38, delelott 38,3.Eddig fent voltam de most kicsit ledoltem mert remegnek a labaim, szerint fogy az ero. Levegot kapok rendesen. Delutan felhivom a haziorvost favipiravirert vagy valami masert. Hatodik napja vagyok lazas.
Szerintem keress valamilyen közvetlen kapcsolatot a helyi COVID kezelő kórházzal, próbáld meg nekik elmondani a kórtörténetet, jelenlegi tüneteket és tanácsot kérni. Valószínűleg ők tudják legjobban megmondani. Nálunk van facebook/email ügyelet. Belátható időn belül válaszolnak. Kéne keresned valakit helyben aki válaszol elektronikus megkeresésre.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 944
82 739
113
Én továbbra is kíváncsi lennék egy statisztikára, hogy az oltottak közül hányan kerültek kórházba és haltak meg. Nem létezik, hogy a kormány, vagy (és) a tudományos közösség ne akarna pontos képet kapni.
Egyről tudok. AZvel oltották idén február 13 (azt hiszem 13). A háziorvosa nem hitte el, hogy covid, kapta az antibiotikumokat. Első körén volt túl. Vasárnap halt meg ... :( (Dohányzott, bár egy ideje nem, szív, érrendszer és pici túlsúly.)
 
  • Hűha
  • Szomorú
Reactions: hendrick and merleg

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 944
82 739
113
Nah, reggel 38, delelott 38,3.Eddig fent voltam de most kicsit ledoltem mert remegnek a labaim, szerint fogy az ero. Levegot kapok rendesen. Delutan felhivom a haziorvost favipiravirert vagy valami masert. Hatodik napja vagyok lazas.
Siess a favipiravirral! 9 napig hatásos. Utána az immunrendszereden múlik majd minden. Na és persze: JOBBULÁST!
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 633
3 913
113
Sziasztok!

Édesapámat az astrazeneca vakcinával szeretnék beoltani.
Sok mindent lehet olvasni erről a típusról, Én nem gondolom, hogy konkrétan az oltásba haltak volna bele azok az emberek akikről hallani.
Sajnos nem tudok visszaolvasni napi 30-50 oldalt ... ha szépen kérem(kérem szépen), írna valaki egy rövid összefoglalót/ajánlót/tapasztalatot erről a vakcináról ? (Szedjen mellé aspirint?)

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv.
Szia,

Sok masik hozzaszolohoz hasonloan azt gondolom, hogy az, hogy kb. 17 millio oltottbol honapok_alatt kb 34-nek lett verrogproblemaja eltorpul ahhoz kepest, hogy 10 millio magyarbol naponta kb 200 meghal covidban. Szoval nem csak az Astrazeneca, de szerintem meg a kinai oltas is sokkal jobb, mint nem kapni oltast.

Ettol fuggetlenul altalanossagban azt javasoljak, hogy a 40 ev feletti ferfiak es az 50 ev feletti nok szedjenek Aspirin Protect-et.
Ha a gyomorfekely miatt nem is elete vegeig, de szerintem par honapig erdemes szednie (az Aspirin Protectnek legalabb 10-szer kevesebb mellekhatasa van, mint a normal Aspirinnek).
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 562
11 136
113

A gazdasági kamarával tárgyalt ma a kormány az újraindításról – jelentkezett újabb videóval (lásd a fenti linken) Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon. A kormányfő szerint elfogadták a kamara több javaslatát, amelyek árnyaltabb szabályozást céloznak meg.

Konkrétumot csak annyit említett Orbán, azt kérték tőle, hogy boltokban az általános zárás helyett a négyzetméteralapú korlátozásra térjenek át.

Külön plázaszabályokat is javasoltak és a szolgáltatások megnyitására sajátos szabályozási elemekre is javaslatot tettek. Ezekről szerdán fog tárgyalni a kormány – mondta.
 
  • Tetszik
Reactions: BJani and zeal

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Kuba saját vakcinájával kezdett oltani

MTI

Kuba megkezdte 150 ezer egészségügyi dolgozó kísérleti beoltását az új koronavírus ellen maga által kifejlesztett Soberana 2 vakcinával, és zajlik már egy másik, Abdala nevű vakcinájának kipróbálása is - jelentették be hétfőn a hatóságok.

Az egyelőre korlátozott oltási program a két vakcina vizsgálatának harmadik szakaszát jelenti, vagyis az embereken történő klinikai tesztelésüket.

Az egészségügyi minisztérium Twitter-üzenetben közölte, hogy a kubai gyógyszerfelügyeleti hatóság jóváhagyta "a Soberana 2 hatásainak tanulmányozását 150 ezer önkéntesen, hogy értékelni lehessen közvetlen és közvetett hatásait a lakosság olyan csoportjain, amelyek a fertőzés, a betegség és a járvány terjesztése szempontjából veszélyeztetettek". "Az érintett önkéntesek az egészségügyi dolgozók veszélyeztetett csoportjaiból kerülnek ki" - tette hozzá a BioCubaFarm állami gyógyszergyártó csoport. Egy kisebb, 44 ezer önkéntesből álló csoporton már március 4-én megkezdték a Soberana 2 klinikai vizsgálatát. E két vizsgálat helyszíne a főváros, Havanna.

A másik, Abdala elnevezésű kubai oltóanyag klinikai vizsgálata az ország keleti részén lévő Granma, Santiago de Cuba és Guantánamo tartományokban zajlik, 48 ezer ember bevonásával.

Amennyiben megkapják az alkalmazásra szóló végső jóváhagyást, ez a két vakcina lesz az első, Latin-Amerikában kifejlesztett és gyártott Covid-19 elleni oltóanyag.

Kuba jelenleg négy, az új koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozik, illetve egy ötödiken is, amelyet a betegségen már átesett személyeknél alkalmaznának.

A francia hírügynökség jelentése szerint mindegyik program egy rekombináns fehérjén alapul, így olyan technológiát képvisel, amelyet a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat is alkalmazott koronavírus elleni oltóanyagában.

Az 1962 óta amerikai embargóval sújtott, kommunista vezetésű Kuba még az 1980-as években kezdte meg saját vakcinák kifejlesztését, és mára oltási programjait közel 80 százalékban saját gyártású vakcinákkal oldja meg.

A 11,2 millió lakosú Karib-tengeri szigetország lakosságát egyelőre csekély mértékben sújtja a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegség világjárványa. Az országban eddig 67 476 esetet jegyeztek fel, s a járvány 397 halálos áldozatot követelt. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az amerikai kontinensen Kubában a legmagasabb a Covid-19-ből felgyógyult betegek aránya, a március 20-i adatok szerint 94,2 százalék.
Cirka 11 milliós ország, és évtizedek óta embargóktól sújtva.
Majd exportálhatják Angolába, meg Afrikába, Venezuelába.
---
"Kuba megkezdte 150 ezer egészségügyi dolgozó kísérleti beoltását az új koronavírus ellen maga által kifejlesztett Soberana 2 vakcinával, és zajlik már egy másik, Abdala nevű vakcinájának kipróbálása is - jelentették be hétfőn a hatóságok."
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 499
5 044
113
Én továbbra is kíváncsi lennék egy statisztikára, hogy az oltottak közül hányan kerültek kórházba és haltak meg. Nem létezik, hogy a kormány, vagy (és) a tudományos közösség ne akarna pontos képet kapni.
A Brittek hoztak ilyen adatokat nyilvánosságra. Náluk az a tapasztalat, hogy az első oltás után 3 héttel már akkor is viszonylag enyhe a betegség lefolyása, ha az oltás ellenére elkapod a vírust.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson and enzo

Groove

Well-Known Member
2017. október 3.
94
281
53
Szia,

Sok masik hozzaszolohoz hasonloan azt gondolom, hogy az, hogy kb. 17 millio oltottbol honapok_alatt kb 34-nek lett verrogproblemaja eltorpul ahhoz kepest, hogy 10 millio magyarbol naponta kb 200 meghal covidban. Szoval nem csak az Astrazeneca, de szerintem meg a kinai oltas is sokkal jobb, mint nem kapni oltast.

Ettol fuggetlenul altalanossagban azt javasoljak, hogy a 40 ev feletti ferfiak es az 50 ev feletti nok szedjenek Aspirin Protect-et.
Ha a gyomorfekely miatt nem is elete vegeig, de szerintem par honapig erdemes szednie (az Aspirin Protectnek legalabb 10-szer kevesebb mellekhatasa van, mint a normal Aspirinnek).
Én is ugyan így gondolom!

Sőőt... nekem kínai vakcia kellesz, mert kínai vállalatnál dolgozom és akarok menni még kínába.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Modjuk plázában meghatározni, hogy mennyi kosár lehet az eladótérben 1 személy kíséretében alaposan kitolná a sorokat a szabad levegőre, ahol ha betartják a 2m távolságot, erőteljesen csökkenthető lenne a megfertőződés esélye. Nem tudom, mennyivel több biztonsági őr kéne hozzá.
 
W

Wilson

Guest
Cirka 11 milliós ország, és évtizedek óta embargóktól sújtva.
Majd exportálhatják Angolába, meg Afrikába, Venezuelába.
---
"Kuba megkezdte 150 ezer egészségügyi dolgozó kísérleti beoltását az új koronavírus ellen maga által kifejlesztett Soberana 2 vakcinával, és zajlik már egy másik, Abdala nevű vakcinájának kipróbálása is - jelentették be hétfőn a hatóságok."
Amúgy figyelemre méltó amit a saját szűkös erőforrásaikkal embargókkal sújtva elértek az egészségügyben.