[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 484
113
Akár milyen szögből nézzük, az se jó előjel. :D Hisz' lezuhan...
Tulajdonkepp a szigony is lefele halad, szoval az irany a jovoben adott a jelek szerint.
A fakanallal meg a ket kessel mi a helyzet ilyen teren? Mit mondanak ra a csillagok? Egymasnak mennek a kajaert vagy hasonlok? :D
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 051
92 106
113
Én csak azt nem értem, ha te ezt átlátod mert szabadon utána tudsz olvasni és értelmezni, szerinted a németek ha a versenyképességük lesz a tét, miért nem fogják látni? Én azt gondolom, ott akkor ha ez bekövetkezik, el fog dőlni hogy Németország mennyit is ér valójában.
Azért mert idealista hülyének lenni most ott a trendi. Minden stratégiai cselekedetük ebből fakad, a racionális érveket kukázták. Willkommen.,atomerőműstop, elektromos autózás, ide pont belefér az amerikai LNG, orosz gáz helyett.
Idealisták, ügynökök, kretének, ez ott a politikai elit krémje.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 926
13 180
113
Viszont ez gyakorlatilag teljesen esélytelen forgatókönyv ,mivel jelenleg az USA célja az ,hogy (az ukránokat felhasználva) egy orosz támadást kiprovokálva Oroszországot agresszornak állítsa be a világ előtt.És ez a terv elveszti az értelmét ha az Ukránok támadnak először.

Jelenleg is mélyen hallgat a független, objektív, haladó, mainstream sajtó arról, hogy az ukránok lövik a szakadár területeket. Nem csak a frontvonalat, hanem a civileket is. A grúz eseményeknél is szépen elhallgatták a grúz támadást. Koszovónál is hallgatás volt az UCSK provokációs célú terror akcióiról és csak a szerb választ használták fel ürügynek.
Nem arról van szó, hogy az ukránok esetleg az orosz területeket támadnák, hanem csak Donbaszt kezdhetik esetleg olyan szinten aprítani, hogy azzal lépéskényszerbe próbálják hozni az oroszokat. Ezt a részét a sajtó el fogja hallgatni. A végre valahára kiprovokált orosz válaszlépést pedig ezerszeresére nagyítják fel és máris mehet a teljes elszigetelés Oroszországgal szemben, a legalapvetőbb EU-s érdekekkel ellentétesen is. Esetleg a kínai áruk szárazföldi útvonalának elvágása is terítékre kerülhet.
Ez a cél és nem Oroszország megtámadása.
Ja, hogy ez az ukránoknak szélsőségesen rossz lesz, az EU-nak nagyon rossz lesz, ezen belül a közép-kelet-európai országoknak, mint Magyarországnak is még rosszabb lesz? Ezt az áldozatot az USA szíves-örömest kész meghozni. Biztosítván saját magának a piacot a kiszorított orosz és esetleg kínai termékek helyén és főleg egyszerre gyengítve Oroszországot, az EU-t és Kínát is.
A jenkik nem akarják egész Ukrajnát elveszteni. Azt (vagy annak nagy részét) inkább bevennék a NATO-ba, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben felvonulási terepnek használják. Továbbá Ukrajna kizsákmányolása még profitot termel az amerikai elit érdekelt része számára (például Bidenék). Csak akkorát akarnak rúgni Donbaszba, hogy a korlátozott orosz válasz elég legyen az elszigetelés ürügyeként.

Mellesleg még ott van az a cél is, hogy a jenkik az oroszokhoz közel ismét atomfegyvereket telepíthessenek nagyobb számban, első csapásmérési célzattal. Mint ahogy azt tették az '50-es, '60-as évek fordulóján, a kubai válság előtt Törökországba, Olaszországba (Jupiter rakéták) és formálisan angol színekben Angliába (Thor rakéták) és tették a '80-as években, az INF egyezmény előtt is. Ehhez is kell ürügy.
Az EGIS Ashore román és lengyel indítóinak robotrepülő indítási kapacitása még kevés a hatékony első csapáshoz. Ehhez jön az F-35 telepítés Európába a korszerűsített B.61 bombákkal és hagyományos robbanófejű precíziós csapásmérő eszközökkel. A lengyelekhez visznek JASSM-ER-t, ami el tudja érni Moszkvát és Szentpétervárt (a Balti Flottát) is. + Ott vannak a Jenki hajókról indítható Tomahawkok, jenki szárazföldi és hajó bázisú taktikai gépekről indítható egyéb rakéták, illetve rövidesen a JASSM-XR is. De egy hatékony első csapáshoz Oroszországhoz minél közelebb tovább kell növelni a robotrepülők számát, ballisztikus rakétákat telepíteni és lopakodókat felvonultatni. Ehhez pedig a szörnyű orosz fenyegetés ellensúlyozásának, az agresszor oroszok megállításának ürügye szükséges.
Nem feltétlenül azért szeretnék ezt, hogy meg is lépjék azt az első csapást (legalábbis mindannyiunk érdeke hogy ne tegyék), hanem azért, hogy ennek lehetőségével kényszerítsék Oroszországot, mint ahogy tették a '80-a évek második felében a Szovjetunióval, amely végül is feladta a hidegháborút.

Az egyik remény, hogy az oroszok el tudják hitetni a jenkikkel, hogy ha ezt a provokációt megcsináltatják az ukránokkal, akkor az oroszok viszik egész Ukrajnát és ez esetleg eléggé fáj Amerikában egyeseknek, hogy egy kicsit visszafogják magukat. De tartok tőle, hogy ezt az árat az USA vezetése hajlandó megfizetni.
A másik remény hogy Putyin is átlátja a helyzetet és az oroszok nem ugranak be a provokációs csapdába. Szigorúan szakadár keretek közt maradva rendezik le a kérdést, úgy, hogy az a támadó ukriknak eléggé fájjon és rájöjjenek, hogy csak elvérezni van esélyük. Esetleg a túl eszement ukri vezetőket titkosszolgálati eszközökkel félre állítják, kiiktatják.
A harmadik remény, hogy az oroszok kitalálják, hogyan döntsék meg a jelenlegi ukrán vezetést kvázi belső erőkkel, úgy, hogy ezt az amerikaiak ne tudják elégséges ürügyként felhasználni a fenti céljaik elérése érdekében.

Ukrajna csak akkor kezd támadást szerintem, ha teljesen maga mögött tudja az amerikaiakat. Nem csak politikai és fegyverzeti támogatással, hanem aktív katonai erőkkel is. Nyilván ilyen nem lesz, az USA nem fog harcoló erőkkel részt venni egy ilyen konfliktusban. Azonban olyan lehet, hogy az ukránok viszont elhiszik, hogy mégis... Nekem úgy tűnik, bármibe bele lehet rántani őket, ha kicsit veregetik a vállukat és bíztatják őket.

Mérhetetlen mennyiségű ígéret. Nagy ukrán nacionalista álmok táplálása, sérelmek felnagyítása. Fegyverszállítások a profit érdekében (eddig is voltak és folyamatban vannak). Amerikai katonai "tanácsadók", biztonsági cégek alakulatai (most is vannak ott, de még mennek). Idáig csak a grúz események másolata, ahol a Krímhez és Donbaszhoz hasonlóan szintén volt két gyakorlatilag függetlenedett terület, Dél-Oszétia és Abházia, ami hatalmas tüske volt a körmük alatt. + A csecsen, szíriai, közel-keleti modellből átemelve az iszlám zsoldosok odaküldése (már folyamatban). + A helyi szélsőségesek ismételt felhasználása (2013-2014-ben és azt követően is frankón működött). + Egy nagy adag pénz a meggyőzés érdekében a pénzügyi lélegeztető gépen lévő ukránoknak az IMF-től, Világbanktól, EU intézményeitől, hogy a számla túlnyomó részét ne az USA fizesse. Ennek a jelentős részét a fegyverekért cserébe úgyis visszakapják. + Az ukrán politikai elit rövid pórázon tartása, lefizetéssel, zsarolással, fenyegetéssel, titkosszolgálati eszközökkel.
Ennyi elég lehet, hogy rávegyék őket őrültségekre is. Ezt az USA már többször, többfelé sikeresen eljátszotta.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 197
66 949
113
Nincs ezzel semmi probléma csak mire elul a por jön a kijózanodás, hogy a 21.század globalizált világában ilyen politikával nem lehet a világ vezető hatalmának megmaradni.
Szerintem pont ez lett volna hosszútávon opció arra, hogy de, megmaradhasson. Kínának kína az első. Ahogy kinéz a dolog, nem megy szarul.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 197
66 949
113
Őrizetbe vette a szentpétervári ukrán konzult az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal a gyanúval, hogy zárt információkhoz jutott orosz államvédelmi szervek és az FSZB adatbázisából - közölte szombaton az FSZB sajtóosztálya a TASZSZ hírügynökséggel.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/227235/
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 197
66 949
113
Hadgyakorlat céljából 15 orosz hadihajó tart a Fekete-tengerre, már áthaladtak az Azovi-tengert a Fekete-tengertől elválasztó Kercsi-szoroson az orosz haditengerészet közlése szerint, amelyet az Interfax orosz hírügynökség idézett szombaton.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/227240/
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 722
5 789
113
"mi lenne a logikus lépés abban az esetben, ha a US valóban egy szövetséges eurázsiai birodalmat szeretne Kína ellensúlyozására. Az EU és a FÁK szövetsége mindenféle háború nélkül teljesen természetes módon létrejönne önmagátó"

De ezt az USA nem akarja. Mert ha létrejött volna Putyin elképzelése szerint a Lisszabontól-Vlagyivosztokig Eurázsiai Unió, akkor az olyan erős lett volna, hogy nemcsak Kínát ellensúlyozta volna, hanem az USA-t is sarokba tudta volna szorítani. Így ezzel az EU+Oroszország Unióval az USA semmit nem nyert volna.

Ezért az USA ezt megakadályozta az Ukrajnai Majdannal.

Az USA csak akkora Orosz-Szovjet Uniót akar létrehozni, amely Kínának fáj, de őrá, az USA-ra nézve nem veszélyes annyira, mint Kína, vagy mint amilyen az EU+Orosz Unió lett volna.

Magyarán az USA, a már megszokott, ismert Kétpólusú Világrendhez (USA-SZU) akar visszatérni, mert azt tudta kezelni, attól nem fél.

Ja, várjál, akkor most kell az erős eurázsiai birodalom, vagy mégse kell? Korlátozottan erős eurázsiai birodalom most is van, Orosz Föderáció néven jegyzik. Akkor minek egy nagyobb, de mégsem olyan nagy (??!), ugyanakkor háborúkkal megfektetett, demográfiai katasztrófával szembenéző, belső feszültségektől és háborús traumával teli és - a legfontosabb - még megalakításra váró SZU2? Ennek semmi értelme.

Akkor miért nem inkább az OF-t pimpeli a US, hogy kihívója lehessen Kínának? Tőkeinjekció, tech transzfer, bevándorlásösztönzés, népességnövelés, kereskedelmi és ipari beruházások, Alaszka-Kamcsatka gyorsvasut, olaj és gázvezeték, NPTA, Csendes óceán, mint beltenger, végül meg beintegrálni az Egyesült Államokba?
Kína körbe van véve, EU perifériára kerül, nyert az Egyesült Államok, pipa.

Megmondom neked: azért mert a US nem a két-, meg hárompólusú világrendben érdekelt, hanem az egypólusúban. Ezért nem fog létrehozni egy nagy ellenpólust (SZU2), hanem inkább sok kicsit.

És ez még nem lefutott meccs (sajnos/nemsajnos - kinek milyen preferenciái vannak), akármennyien is vizionálják már most az új kínai világrendet.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Nincs ezzel semmi probléma csak mire elul a por jön a kijózanodás, hogy a 21.század globalizált világában ilyen politikával nem lehet a világ vezető hatalmának megmaradni.
Trump élhető és finanszírozható Amerikát akart és nem mindenáron fenntartandó világhatalmi (kétes) pozíciót !
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
De akkor azért mondták, hogy nekik atomfegyver kell?
Igen, ezért. Ld itt. Az atomsorompó egyezményhez azzal a feltétellel vállalták a csatlakozást ld Budapest memorandum, a biztonságukat garantálják. Namármost én csaak azon csodálkozom, hogy a Krímtől eddig ilyen sok idő kellett, látszik, hogy hülyékkel van tele ott a külügy meg a hadügy. Ez kellett volna legyen az első, amit elővesznek.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 926
13 180
113
Ennyire keletre, Európa szempontjából, Hitler óta nem volt az orosz befolyási övezet mint most.
Ráadásul ha veszni hagyja Ukrajnát, akkor otthagyja a moldáv zárványt a románoknak.

Már igy is Szerbia kivételével kiszorult a Balkánról. Közép Ázsiában és a Kaukázusban pedig folyamatosan veszít a Türk/törökök kárára.

Szíriát megmentette, szép bravúr volt, de Erdogan ott is benyomult, a végeredményben ott is lopott tőle. És úgy néz ki Libiát is lenyúlja Erdogan.

Hááát, ha konklúziót vonunk, akkor az orosz züllést megállította, stabilizálta a gazdaságot, hadsereget, de a célkereszt a fején maradt. Mki gyengének érzi és a gyenge pontokon támadja. Folyamatos defenzívában van és bár lassabban, de veszít.

Váltani kellene, de túl hiú és marad. Pedig ez is szép teljesítmény volt, most már csak rontani fog a történelmi szerepén.

Amit írsz, annak az elejével egyetértek. De azzal semmiképpen nem, hogy Putyinnak mennie kellene. Az ő esze és hidegvére tette lehetővé, hogy még nem tört ki valami nagyon csúnya dolog a környezetünkben. Ráncba szedte és felemelte Oroszországot. Jól megoldotta csecsenföldet. Nem ugrott neki a baltiaknak, pedig elég piszkos módon bántak az orosz kisebbséggel. Szépen lerendezte a grúz próbálkozást. Vesztett azzal hogy Ukrajnában sikeres volt a puccs, de szép mentés volt a Krím és Donbasz. Ennek köszönhető, hogy most nem robotrepülőkkel telepakolt jenki hajók és tengók úszkálnak a Fekete-tengeren és az is hogy Ukrajna még nem NATO tag és nem tudtak ott felvonulni a jenkik első csapásmérő fegyverzettel. Elvesztette az arab tavasz keretében Líbiát, de javarészt meg tudta tartani Szíriát. Közben nem ugrott bele az orosz gép lelövésével állított csapdába. Hozzájárult, hogy Erdogan Törökországa félig kimanőverezzen a NATO-ból. Nem ült fel az eddigi ukrán provokációknak. Fehéroroszország megmajdanozása sem sikerült. Le tudta kezelni az Oroszországon belüli bomlasztási kísérleteket. Az iráni atomalku tető alá hozásával, az abban való részvétellel hozzájárult, hogy egy ideig legalább hűtsék az ottani feszültséget és közben ne legyen iráni atomfegyver sem, ami miatt Szaúd-Arábia is atomot akarna (mármint hivatalosan is). Atomfegyverkezési verseny generálás nélkül korszerűsítette Oroszország atom ütőerejét, ami továbbra is az elsődleges elrettentő erő az USA számára egy nagy leszámolás megindításával szemben. Kiegyezett Kínával és együttműködnek.

Ha nem Putyin lett volna Oroszország vezetője, akkor lehet hogy már régen egy minket is érintő háború dúlna. Vagy nekiurottak volna valahol valakinek úgy, hogy annak Európa csúnyán megigya a levét. Vagy már teljesen el lenne vágra Oroszország az EU-tól. Az ő esze és hidegvére a garancia arra, hogy ne törjön ki rövidesen atomháború. Ezer szerencsénk, hogy ő van hatalmon és maradjon is a lehető legtovább! Egy Putyin nélküli Oroszország hatalmas kockázat növekedés lenne.

Egyetértek, hogy védekezésben van. Támadásban akkor lenne ha az oroszok csinálnák Kanadában és Mexikóban mindazt a piszkosságot, amit velük szemben az amerikaiak elkövetnek az orosz érdekszférában. Itt-ott veszít az érdekszférából, de máshol nyer. A közel-keleten például a jenki befolyás csökkent az utóbbi időben és az orosz erősödött és nem csak Szíriában, vagy Szíria miatt. A védekezéssel pedig időt nyer és az idő az USA ellen dolgozik.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 722
5 789
113
Trump élhető és finanszírozható Amerikát akart és nem mindenáron fenntartandó világhatalmi (kétes) pozíciót !
Az, hogy Trump mit akart, azt nem tudjuk, de tény, hogy ez volt az üzenet, ami amerikai lakosok fülében jól csengett. Az enyémben is jól csengett volna, hiszen ugye élni és élni hagyni meg egyebek, ez egy morálisan teljesen elfogadható álláspont.
Annyi a bökkenő, hogy a világhatalmi pozició nélkül a US a mai formájában nem finanszírozható (és sok amerikainak akkor már ‘élhetetlen’ is lenne).
Ha nem te vagy az elnyomó, akkor te a kizsákmányoltak közt vagy, ami egy merőben eltérő pozíció.
De amúgy nem az átlag amerikain múlott, hogy ez nem így lett, hanem az eliten, amire ettől a gondolattól viszont a frász jött.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 007
1 598
113
Igen, ezért. Ld itt. Az atomsorompó egyezményhez azzal a feltétellel vállalták a csatlakozást ld Budapest memorandum, a biztonságukat garantálják. Namármost én csaak azon csodálkozom, hogy a Krímtől eddig ilyen sok idő kellett, látszik, hogy hülyékkel van tele ott a külügy meg a hadügy. Ez kellett volna legyen az első, amit elővesznek.
Ha jól emlékszem a Bp arról szólt, hogy lemondanak az atomfegyverről, de ha atomtámadás éri őket azt az aláíró nagyhatalmak megtorolják szintén atommal. Szóval a hagyományos konfliktusra nem vonatkouik, ha jól emlékszem.