P
Pogány
Guest
Két szárny, meg egy piu-piu feliratú cetli.Én sem értem ezt az 1-2 vadászgépet...!Szerintem egy fél is elég!

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Két szárny, meg egy piu-piu feliratú cetli.Én sem értem ezt az 1-2 vadászgépet...!Szerintem egy fél is elég!
Ezt tegnap a lengyel topikban igyekeztem összefoglalni.![]()
Modernizace polského letectva a protivzdušné obrany do roku 2035
Modernizace polského letectva a protivzdušné obrany do roku 2035www.armadninoviny.cz
44 milliard euro legierore 2035-ig... Ez f.szsag... Atszamitva ez azt jelentene hogy Magyarorszag csak legierore 11 milliard eurot koltene. A lengyelek nem eleg gazdagok ehhez szerintem.
Lengyel légierőfejlesztés 9.000 milliárd HUF-ból, ez kb 3 x Z2026 program.
A lengyel légierő alapja:
3 század F-16, 48db
2 század MiG-29 28db F-35-ig marad.
1 század Szu22 18db 2025-ig.
A szovjet technika háborús helyzetben gyakorlatilag nem használható. A lengyel es6a balti légtérmegfigyelésre használják a MIG-eket.
A 48 F-16 80% fölötti késznelétben van, 41 azonnal hadra fogható, ez magas arány.
32 F-35 beszerzése eldöntött., 1.560 milliárd HUF. Fegyver és infrastruktúrális beruházásokkal 2.230 milliárd HUF. 2070-ig tervezik alkalmazni.
2030-ra a cél 5 század.
2035-re a cél 7 szazad.
1 század 16 gép.
További századok felállítása a gazdasági helyzettől függ.
Szállító gépek.
39 Bryza
16 C296M
5 C-130 Hercules
2 Gulfstream G550
1 Boeing 737-800.
Idén még 2 Boeing jön és 5 C-130 Hercules.
238 helikopterük van.
68 W-3,
22 SW-4,
58 Mi-2, (kommentek szerint max. 10% használható)
25 Mi-8,
19 Mi-17,
10 Mi-14,
4 SH-2H ,
28 Mi -24 és
4 BlackHawk
4 ZOP + SAR AW101 vettek.
52 kiképzőgépük van.
28 PZL-130 Orlik (
8 M-346 (idén még 4 és 2022-ben még 4 várható)
8 Iskra
8 Bryza
33 SW-4 és Mi-2 helikopter, valamint egy szimulátorközpont
Drónok
15 mini Orbiter 2B felderítő
Beszerzés alatt,
rövid hatótávolságú taktikai UAV-k (Orlik),
15 közepes hatótávolságú taktikai készlet (Gryf) és
4 MALE osztály (Marshmallow)
légvédelmi és rakétavédelmi rendszerek
Narew rövid hatótávolságú tüzérség, Pilica tüzérségi és rakétarendszer, Poprad nagyon rövid hatótávolságú rendszer,
MANPADS Piorun osztályú rendszer, Sona tüzérségi rendszer,
Noteć légvédelmi tüzérségi rendszerek,
Nida levegõ-levegõ harci rendszerek, Bystra radarok
.![]()
MON ujawnia harmonogram modernizacji Sił Powietrznych. 120 mld zł na tarczę
Sejmowa Komisja Obrony Narodowej zebrała się ws. rozpatrzenia informacji Ministra Obrony Narodowej na temat stanu Sił Powietrznych, ich zdolności do wykonywania zadań oraz planowanej modernizacji technicznej. W czasie debaty padło wiele konkretnych informacji, takich jak liczba zdolnych do...www.defence24.pl
A lengyel GDP 2019-ben ~596 Mrd USD volt. Legyen ez ~500 Mrd EUR. A GDP 2,1%-át költik a seregre, ami 10,5 Mrd EUR. Számoljunk 14 évvel, akkor ez 147 Mrd EUR. Lehet, hogy f@szság, de nem képtelenség.![]()
Modernizace polského letectva a protivzdušné obrany do roku 2035
Modernizace polského letectva a protivzdušné obrany do roku 2035www.armadninoviny.cz
44 milliard euro legierore 2035-ig... Ez f.szsag... Atszamitva ez azt jelentene hogy Magyarorszag csak legierore 11 milliard eurot koltene. A lengyelek nem eleg gazdagok ehhez szerintem.
Alapeset:Csaxólok, hogy az illogikátlan = logikus![]()
Emellett ott van meg peldaul a 800 tank is. Ha el tudjak adni a nepnek nekem ugyan mindegy csak azt mondom hogy a lengyelek nem ennyire gazdagok.A lengyel GDP 2019-ben ~596 Mrd USD volt. Legyen ez ~500 Mrd EUR. A GDP 2,1%-át költik a seregre, ami 10,5 Mrd EUR. Számoljunk 14 évvel, akkor ez 147 Mrd EUR. Lehet, hogy f@szság, de nem képtelenség.
A légierő szemlélője azt mondta, hogy nem lesz más bázis, minden merev szárnyú gép Kecskeméten, minden forgószárnyas (+Zlinek) Szolnokon lesz.Köllene Sármellékre (ha már Taszárra nem jó) egy Gripen század...
Szerinted. Ki a frász fog oda költözni a hajózó és a műszaki állományból? Ja és hova? Lakás, iskola, bölcsi, anyunak munkahely. Balatonra kellene egy anyahajó. A balcsi környékén van minden.Köllene Sármellékre (ha már Taszárra nem jó) egy Gripen század...
És már megint...Köllene Sármellékre (ha már Taszárra nem jó) egy Gripen század...
SármellékreÉs már megint...
Ameddig a meglevő gépekhez nincs:
Addig
- se elégséges fegyverzet
- se betonfedezék
- se Kecsó légvédelme...
hova
a
túróba
akarunk
még
egy
vadászszázadot...?
Komolyan mondom...
Azért, hogy egy tök védtelen támaszponton halomra mészárolják őket a földön...?
Meg mi lenne, ha a nehézfegyverzet nem csak légierőből állna?
Szerinted. Ki a frász fog oda költözni a hajózó és a műszaki állományból? Ja és hova? Lakás, iskola, bölcsi, anyunak munkahely. Balatonra kellene egy anyahajó. A balcsi környékén van minden.
Meg Balaton mellé zajos gépeket?Szerinted. Ki a frász fog oda költözni a hajózó és a műszaki állományból? Ja és hova? Lakás, iskola, bölcsi, anyunak munkahely. Balatonra kellene egy anyahajó. A balcsi környékén van minden.
Köllene Sármellékre (ha már Taszárra nem jó) egy Gripen század...
Jobban megfontolva: de.Nem ezredet akartál írni?![]()
Pápán már ki lett próbálva a teljes körű üzemeltetés - ugye kényszerből -, februárban még mindig ott állt a SAAB "sátorhangár" is...szóval attól nem tartok, hogy problémás lenne cuccolni kecskemétről ha a helyzet úgy hozza, vagy ha Pápán ideiglenesen el kellene helyezni gépeket...Pápán lehetne egy alternatív Gripen-bázis, ha nemileg több gépünk lenne...
Azért azt senki nem mondta, hogy azonnal legyen! Az egy század kevés, főleg, ha a balti és szlovén missziókra is gondolunk.Pápán már ki lett próbálva a teljes körű üzemeltetés - ugye kényszerből -, februárban még mindig ott állt a SAAB "sátorhangár" is...szóval attól nem tartok, hogy problémás lenne cuccolni kecskemétről ha a helyzet úgy hozza, vagy ha Pápán ideiglenesen el kellene helyezni gépeket...
Egyébként meg pontosan úgy van ahogyan @molnibalage leirta, Kecsekemét is még csak félkész, a fegyverarzenálunk is csak mutatóban elégséges,...hova akartok még Gripeneket, + egy századot... ?!?!?
...bizom benne...Azért azt senki nem mondta, hogy azonnal legyen!
Ezzel szerintem mindenki egyetért,...Az egy század kevés, főleg, ha a balti és szlovén missziókra is gondolunk.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..