Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 585
5 284
113
Elég relatív az a kicsivel később.

Modellezzük le kicsit:
  • Van ugye 800-900 ezer még nem oltott regisztrált. Közülük tegyük fel, hogy 500-600 ezren már csak Pfizerre várnak.
  • Ehhez jön hetente 200 ezer új regisztrálónak, mondjuk a 20 %-a, aki csak Pfizert szeretne, azaz heti 40 ezer ember.
  • A Pfizer 2. adagot már egy ideje 35 napra adják. Tehát most (a 18. héten) a 13. heti első oltottak kapják a második Pfizer adatgot Azt pontosan lehet tudni, hogy a 13. héten 213 ezer, a 14. héten 133 ezer, a 15. héten 152 ezer, a 16. héten 210 ezer első adagos Pfizer oltott volt. Az ő második oltásuk mindenkit megelőz a heti szállítmányok elosztásánál.
  • Ezután jönnek a 16-18 évesek. Tegyük fel, hogy ha a felnőttek közel 2/3-a már regisztrált, vagy regisztráció nélkül oltották és a maradék egy része is csak azért nem regisztrált, mert frissen volt beteg, de szeretne oltást, akkor az ő gyerekeiket 70-80 %-át regisztrálni fogják. A többiek közül meg egy kis százalékot azért, hogy utazhasson, vagy hogy fesztiválozhasson. Tehát legalább 100 ezer 16-18 év közti kb. azonnali regisztrált lesz, de inkább kicsit több. Ők egyelőre csak Pfizert kaphatnak és ezért megelőzik a felnőtteket, akik oltakozhatnának mással is.
  • Rövidesen engedélyezni fogja (max 2-3 hét, de lehet, hogy már a jövő héten) az EMA a 12-15 évesek oltását is Pfizerrel. Ők 2-szer annyian vannak, mint az előző csoport.
  • Az elmúlt hetek Pfizer szállításai alapján átlag heti 240-250 ezer adag beérkezésével lehet számolni. Most például ennél sokkal kevesebb jön.
Ebből látható, hogy június elejéig inkább csak csurran-cseppen a jelenlegi várakozóknak Pfizer. Nem sokkal fog csökkenni a várólista. Júniusban lejjebb esik a második oltások heti száma és addigra talán a gyerekek nagy részét is átoltják, Így már érdemben elkezdhetnek fogyni a Pfizerre várakozók. De már most borítékolni lehet hogy a jelenleg csak Pfizert elfogadó várakozók egy része csak júliusban jut első oltáshoz.
Ehhez képest még 8-10 nap a védettségi igazolvány kiküldése, de ha valaki nem csak papírt szeretne, hanem tényleges védettséget is, az várhat 35 napot a második Pfizer oltásra és utána is két hetet, hogy a második is hasson.

Aki csak Pfizerre vár, az nem 1-2 hetet kockáztat, hanem jellemzően 1-2 hónapot. Ha nincs szerencséje, akkor akár többet is.

Aki már lefoglalt repjegyet, szállást az esetleg el fogja bukni. Aki még nem foglalt, az már csak akkor tud majd foglalni, amikor egész Európa tülekedni fog, mert már nyugaton is érdemi lesz az átoltottság. Elfogynak az időpontok. Betelnek a kapacitások. Tömegnyomor lesz és csillagászati árak.

Ennek fényében is olyan állati jó ötlet csak Pfizerre várni? Nem beszélve arról, hogy közben a saját maga, családja, környezete egészségét kockáztatja az illető és az egész társadalomnak több veszélyt és szempontból kárt okoz. De ez utóbbi az önző egoistákat természetesen nem érdekli.

Aztán mond már, mennyivel jobb a Pfizer, mint például a Szputnyik? 3 %-kal volt magasabb a hatékonysága a 3. fázisos teszteken. A gyakorlati visszamérések adatainál viszont a Szputnyik veri a Pfizert. Nem csak Magyaroroszágon.
A szerb adatokat most hagyjuk, mert az nem az oltóanyagok hatékonyságát mutatja, hanem csak a kezdeti immunitás felépülésének gyorsaságát, lévén az első oltás napjától bekövetkezett megbetegedések arányát tették közzé.
De a Sinopharm teszteredményei sem maradtak el sokkal a Pfizerétől. A gyakorlati adatok alapján pedig - ha tisztességesen számolunk - akkor a Sinopharm hatékonyságban ugyan nem előzi meg a Pfizert, de alig marad el attól. Viszont a Sinopharm a sok antigénen alapuló komplexebb védelmével hosszabb távon, a mutánsok ellen sokkal jobb is lehet, mint a Pfizer.
Meg azt azért nem ártana megérteni, hogy aki kivár, az nem csak az egyik oltóanyag hatékonyságát méri össze a másikéval, hanem az oltatlanság nagyságrenddel nagyobb kockázatát is futja nehezen belátható többlet időtartamon keresztül. A Pfizer kétségtelenül jó oltóanyag, de annyival a leggyengébb versenytársánál sem jobb, hogy érdemes lenne 1-2 hónappal többet várni Pfizerra.
Bocsi hogy nem mindenre válaszolok amit írtál, de munkaidőben fórumozok. :D

Május -júniusban érkezik 3,5 millió Pfizer oltás. Most már heti 350 ezer körül érkezik, és fokozatosan nő a mennyiség. Mivel már több mint 1 éve várunk a vakcinára, ezért 1-2 hónap sem olyan nagy idő. (Nem írtam, hogy 1-2 hetet kell várni)

Aki külföldre akar utazni, annak lehet sürgős az oltás. Viszont pont emiatt lehet szempont, hogy milyen oltást kap.

A vakcinák hatásosságát meg nem lehet ennyire egyszerűen összehasonlítani. A Pfizert kapják a legidősebbek, és a legveszélyeztettebbek. A szputnyikot meg csak 75 alatt adják, és sok betegség kizáró ok. Én például úgy kaptam Astrazeneca -t viszonylag hamar, hogy csak 60 év alattiaknak adták.

Ha a konyhában összeütnék egy vakcinát, (sóoldatot) és kikötném, hogy csak 20 és 30 közötti élsportolók kaphatják, lehet hogy az enyém lenne a világ legjobb statisztikájú vakcinája. :D

 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 990
82 226
113
Beregisztrálták a Sputnik Light vakcinát Oroszországban. Ezt az orosz közvetlen befektetési alap jelentette be. Az egykomponensű vakcina hatékonysága 79,4% volt az immunizálást követő 28. naptól kezdve. A biztonságossági és immunogenitási vizsgálat első és második szakasza 2021 januárjában kezdődött, a tudósok március 10-én kapták meg az időközi eredményeket. A hétezer embert érintő klinikai vizsgálat harmadik szakasza Oroszországban, az Egyesült Arab Emírségekben, Ghánában és más országokban zajlik. Eredményeik májusra várhatók.
WCEfXALmV3s.jpg
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 302
33 306
113
Nem, nem jó oltóanyag. A semminél jobb oltóanyag. Ezt nem érted meg, hogy azért mert valami biztonságos, még egyáltalán nem biztos, hogy hatásos.
Márpedig nem kevés hír jelenik meg arról, hogy ezzel kapcsolatban vannak bizonytalanságok.
És az átlagember szemében pont ez jelenik meg:
-azorbán engedélyezte
-nemvizsgálták
-lehet nem lehet vele utazni
-kicioccókínai

A semminél jobb kategória az Sinovac, 50%-nál alig hatékonyabb - ettől függetlenül sok ország olt vele, mert nincs neki jobb. A Sinopharmnál azért ennél sokkal magasabb arányt mértek. Az időseknél merült fel, hogy nem termelődik elég ellenanyag. Csak hát mikor elkezdték használni, éppen ez volt.
Olcsónak a Sinopharm nem éppen olcsó, bár lehet, hogy a közvetítő cég fölözi le az ár felét.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 608
11 256
113
Voltam most vendégségbe és beszélgettem egy ismerős családdal akik nem akarják beoltatni magukat mert nincsenek bevizsgálva hosszútávú hatásokra az oltások. Azt mondják hogy ismernek két embert is a rokonságból akik az oltás után haltak meg és egyet a munkából aki így halt meg. Azt is mondták hogy sok embert ismernek akik rosszul voltak az oltás után napokig, lázasak voltak nem tudtak felkelni, fájt a karjuk. Mivel az apuka mindig dolgozik az anyuka nem meri beoltani magát mert ott a két kicsi mi lesz akkor ha ágynak esik. Azt se értették miért van ilyen sok oltás, hiszen influenza ellen is csak egy szokott lenni. Valamiért hülyeségnek találták a vírust meg azt mondták hogy szerintük az egész kitalált aztán meg egy húsz perccel később mesélték hogy szerintük már rajtuk is átment mert mind betegek voltak egymás után, a legkisebbnek pedig "összeomlott az immunrendszere". Kérdeztem hogy ha rajtatok is átmegy akkor miért hiszitek hogy marhaság az egész? De csak elterelték a témát.
Mondtam nekik hogy miért meglepő hogy több oltás van amikor nyilván sok pénz van az oltásban így többen is megpróbálnak rajta keresni. Ezt elfogadták.
Mondtam hogy nem értek a dologhoz de én úgy tudom a láz meg a kézfájás az immunreakció miatt van, meg megkérdeztem hogy miben haltak meg azok akik megkapták az oltást. Azt mondták hogy "amit rámondtak." Ok tehát nem tudják.
Volt még megjegyzés hogy nem akarják hogy módosítsák a génjüket a vakcinák de ezen már nevettem, meg ők is mosolyogtak.
Az egyetlen dolog amiben egyet értetem velük hogy nincs hosszútávra letesztelve, de mondjuk én úgy tudom hogy nem marad hosszútávon benne a szervezetbe.
Szóval a lényeg az hogy azt mondták ők nem veszik fel az oltást amíg nem kötelező. Ezzel hogy vitázol?
Ja én mellesleg kaptam a kínaiból és nem volt semmi bajom tőle.
Semmit se tesztelnek hosszú távra. Ezt fázis IV-nek hívják, ekkor a már engedélyezett készítményt alkalmazzák és várják a páciensektől érkező visszajelzéseket. Ha figyelmesen megnézel egy betegtájékoztatót, akkor láthatod, hogy a vége felé van egy elérhetőség, ahol az esetleges mellékhatásokat jelezheted.
Ez csak a te kedvenc kötözködési pontod. Az emberek 99,9%-a nem a kormányrendelet egyes szavainak kiforgatott értelmezésén és ezen alapuló feltételezéseken lovagol. Nem is olvassák a rendeletet. A gyakorlati tapasztalatok után az engedélyezés folyamatának részletei nem is érdekelik őket.

Aki pedig ebbe köt bele, az tényleg már minden áron valami negatívumot, valami fogódzót keres a Sinopharm ellen. Nem a kormányrendelet szövege miatt nem fogadja el a Sinopharmot. Az legfeljebb csak egy kifogás számára, de nem a valódi ok. Ha már más, érdemi kifogást nem tud felhozni a Sinopharm elfogadása ellen - a kedvező gyakorlati tapasztalatok miatt - akkor egy elenyészően kis hányadnál ez az adminisztratív kukacoskodás is bekerülhet a mondvacsinált kifogások közé.

Te is kijelenteted, hogy ezen hatalmas nagy horderejű problémád ellenére elfogadnád a Sinopharm oltást. Redreg pedig, aki ugyanezzel jött, végül konkrétan Sinopharmot kapott és elfogadta. Aki már odáig eljut, hogy az engedélyezési eljárás részleteiben kutakodik és kormányrendeletet olvas az jellemzően felfogja, hogy akármennyire nem tetszik neki az engedélyezés módja, azért a Sinopharm jó oltóanyag és érdemes elfogadni.
A Sinopharmról egyelőre csak egy fázis II-es tanulmány jelent meg, a benne foglaltak pedig bizakodásra adnak okot. Fázis III viszont egyelőre nuku.. Tisztában vagyok vele, hogy az átlag polgárnak fingja sincs azt illetően, hogy ezek a kifejezések, tanulmányok mit is takarnak igazán. Azt is pontosan tudom, hogy semmi ilyesmit nem olvasnak. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy ha a Szputnyik esetén nem volt szükség könnyítésre, a Sinopharmnál pedig igen, akkor ott azért valami egy kicsit sántít. (Ja persze tudom a választ: a "kedvenc kötözködési pontom"... :rolleyes: )
Nem, nem jó oltóanyag. A semminél jobb oltóanyag. Ezt nem érted meg, hogy azért mert valami biztonságos, még egyáltalán nem biztos, hogy hatásos.
Márpedig nem kevés hír jelenik meg arról, hogy ezzel kapcsolatban vannak bizonytalanságok.
És az átlagember szemében pont ez jelenik meg:
-azorbán engedélyezte
-nemvizsgálták
-lehet nem lehet vele utazni
-kicioccókínai
Ennél tömörebben és lényegre törőbben nem is lehetne megfogalmazni!
5. Az oltoanyag neve nyomtatva van.
A szüleimnek és nekem például kézzel van írva.
Szerintem pedig jó oltóanyag a Sinoparm is, több politikus pl. Orbán Viktor, Schiffer András is ezt kapta, Dr Merkely Béla szerint pedig a kínai vakcina adja a legszélesebb védettséget. Ami bizonytalanságot okoz az az, hogy az ellenzék politikai kérdéssé tette a használatát.
https://www.pharmindex-online.hu/ko...kinai-vakcina-adja-a-legszelesebb-vedettseget
A semminél fényévekkel jobb oltóanyag és a várakozások szerint tényleg ellenállóbb a mutációkkal szemben. Ennek viszont a fajlagosan alacsonyabb hatékonyság az ára.
A kormánynak legalább ennyire politikai kérdés: mi történne, ha mondjuk kiderülne, hogy az idősek esetén totál hatástalan? Vagy hogy annyival kisebb a hatékonysága, hogy hamar kell egy harmadik oltás is belőle? Nem elképzelhetetlen végkifejlet, de persze az sem biztos, hogy így lesz. Lényeg, hogy szerintem valamilyen módon mindkét félnek fűződik hozzá politikai érdeke.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Sinopharmnál pedig igen, akkor ott azért valami egy kicsit sántít.
Kerestem, hogy hol olvastam, de nem találom, így csak emlékezetből:
A nyugati vakcinák dokumentációja 10-20 ezer oldal körül volt
A szputnyiké 5000
A kínai 900
Na most nekem csak KOKIs időszakomból van 60 oldal Surgery reportom és az nem gyógyszerkutatás.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 592
85 843
113
Hát márpedig eléggé szégyenletes azon örömködni, hogy van 800-900 ezer olyan regisztrált (vagy ezek jelentős része), akinek az online időpont foglalásra felajánlott, illetve háziorvosokhoz kiszállított Astra, Sinopharm és Szputnyik oltóanyagok egyike sem felel meg és ezért késleltetik az oltakozásukat. Miközben világosan megmondta a csak Pfizerre váróknak az Operatív Törzs, hogy a Pfizer szállítmányt a második körös oltásokra és a 16-18 évesek oltására tartják fenn, hiszen jelenleg a 18 év alattiak oltására csak a Pfizernek van engedélye.

Neked sem volt a szíved csücske a Sinopharm, de elfogadtad és beoltattad magad. Mint ahogy az itt hozzászólók messze túlnyomó többsége a jelenleg szabadon elérhető Astrát, Sinopharmot, vagy Szputnyikot kapott és elfogadta. Még a korábban oltásellenes Ogre is oltakozott Sinopharmmal. Az eddig beoltott 4,15 millió ember meghatározóan nagy többsége nem állt neki válogatni, hanem elfogadta azt, ami a leggyorsabban elérhető. És ők tették jól. Ez a helyes hozzáállás, nem pedig a csak Pfizerre várakozás.

Most tényleg azon kellene örömködni, hogy az oltakozni hajlandók megmaradt legfeljebb 15-20%-ának csak egyféle oltóanyag felel meg, mert bezsongította őket a sajtóban, Facebookon és egyéb csatornákon folytatott lobbitevékenység, lejárató kampány és a hülyeség terjesztése?
Értelmes embereknek olyan cikkeket, mémeket, hozzászólásokat kellene lájkolniuk, amelyek nyíltan kárörvendenek azon, hogy a válogatók miatt lelassul az első oltások üteme? Olyan embereknek, akik amúgy felfogják, hogy az összes nálunk engedélyezett és elérhető oltóanyag biztonságos, hatékony és azokat el kellene fogadni. Akik felfogják, hogy a mielőbbi átoltottság növelés az egész társadalom érdeke. Még az ellendrukkereké is.

Jurgenbauer csak erre világított rá. Függetlenül attól, hogy nyilvánvalóan erősen kötődik érzelmileg a Fideszhez. meg függetlenül attól, hogy a hozzászólásának stílusa nem túl megnyerő, ebben speciel igaza van.
Szégyellje magát mindenki, aki részt vesz egyes oltóanyagok elleni lejárató kampányban! Ideérve a HVG-t is. Szégyellje magát az, aki nyíltan annak örül, ha lelassul az oltási ütem! Ideértve a HVG-t is. Szégyellje magát az, aki annak örül, hogy sikerült oltakozni vágyókat eltántorítani többféle oltóanyagtól! Ideértve a HVG-t is.

Pont a HVG által idézett felmérés mutatja, hogy még a nyugati vakcinákat is nagyobb arányban utasítják el az ellenzéki szavazók, mint a kormánypártiak. De az orosz és kínai oltóanyag elutasítottsága ellenzéki körökben látványosan nagyobb, dupla akkora, mint kormánypárti körökben. Gratulálhat magának többek közt a HVG is. Sikeres volt az általuk megcélzott kör egy részénél a keleti oltóanyagok lejáratása. Erre biztos nagyon büszkék. Írtak is a HVG-nél egy olyan cikket, hogy a Pfizer marketingesei sem tudták volna sokkal inkább isteníteni a saját portékájukat. A HVG ebben a cikkben lényegében megveregette a saját vállát, hogy a saját táborukon belül legalább részben hatásosan lobbiztak kizárólag a Pfizer mellett és legalább részben hatásosan járatták le a keleti oltóanyagokat. Meg tudom érteni azt, akinél ez a cikk kiveri a biztosítékot.
Engem nem érdekel. Még az oltás ellenességet is elfogadom. Jog. A válogatást már nem. Az sima baromság. Bajuk van a kínaival, orosszal, bárcsak azt kaptam volna, de bajuk van az AZvel is. Oka: oltásellenes ellenzéki mediumok. Keverik a kakit. Ennyit tudnak.

Egyébként tudod mennyire kötődöm a Fideszhez? 0.0
Csak hányok a mosléktól, a sz.rkeverésétől, meg ahogy szétqurta sz országot különböző neveken. Olyanok dumalnak, akik a rablóprivatizációnyertesei voltak 89-90-ben.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 302
33 306
113
Egyáltalán nem kellene engedni az oltóanyagok közti válogatást és akkor most nem várna X ember a személyes kedvencére.

Amúgy meséld már el nekem légy szíves, hogy hol a fenébe látsz itt nyilvános örömködést?
A kínaival szembeni ellenérzést az is táplálja, hogy a híres-hírhedt kormányrendeletüket megalkották az engedélyezés rögös útjának egyengetésére. Talán nem kellett volna támadási felületet nyújtani...

De persze nem várok komoly választ, nyilván itt is az “ellenzéki balliberális média” tehet mindenről. :rolleyes:
Hogy egy örök klasszikust idézzek: “erre nincs egy jobb szövegünk? “...

Ugyan már, te is nagyon jól tudod, hogy vagy meghozzák azt a rendeletet, vagy még mindig nem oltanánk Sinopharmmal. Annyival rosszabbul állnánk beoltottságban.

Azt meg kár nyomni, hogy a Sputnik az jó a Sinopharm meg nem, egyiket sem fogadták el a szent helyeken. Ha az ellenzéken múlna, Sputnikkal sem oltottak volna még be senkit Magyarországon. Az orosz dokumentációt vélhetően még vannak, akik megértik, kínaiul aligha tud bárki az illetékes körökben, így az rosszabbul dokumentált. Nem mintha ez a dokumentációmánia bármi gyakorlati jelentőséggel bírna, több tucat ország engedélyezte ezeket a vakcinákat rendkívüli helyzet miatt. Az EU-ban Orbánék merték meglépni csak, hogy veszünk keleti vakcinát, a többi országon láthatóan túl nagy az amerikai lobbinyomás (ami az Astra-t és a J&J-t is érinti egyébként a média által felfújt vérrög-hisztivel).
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 509
10 079
113
Ez a "maradék vakcinát el kell oltani külföldön" nem táogatott funkció. Az olthat, akinek van működési engedélye és azzal, amit az adott ország engedélyezett.
Most gondold el, jönnének szlovák orvosok valami ismeretlen vakninával oltani szlovák nemzetiségűeket Magyarországon.
Kicsit más tészta, ha Magyarországon oltják a magyar nemzetiségűt.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 592
85 843
113
Csak szólok,hogy nem ilyen fekete fehér a helyzet mivel ha nincs valami akkor azt nem lehet felélni.
Jaja
Tetszik vagy sem, eléggé lelassult az oltás.

Na és kedves zeal, a cikk mely része problémás szerinted?
Én értem, hogy pörgetni kell a keleti vakcinákat plusz az AZ-t, mert ezek fogynak kevésbé, de láthatjuk, hogy ez kisebb mértékben vonzza az embereket.
Semmivel nem lassabb, mint szokott lenni. Pont az a réteg maradt ki, aki mindig mindenből. Ő dolguk.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 592
85 843
113
Szerintem szimplán csak mindenki a Pfizerre vár. A maradék regisztrált gondolom már erről nyilatkozott.
Ezt a patthelyzetet ki kell valamivel billenteni!
Hülyeség. Csak akkor mennek majd a népek oltakozni, ha sehová nem juthatnak majd el oltási igazolás nélkül. Magyarok. Mellé lassul a járvány. Azt hiszik az lesz, mint tavaly. Nem az lesz.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 608
11 256
113
Ugyan már, te is nagyon jól tudod, hogy vagy meghozzák azt a rendeletet, vagy még mindig nem oltanánk Sinopharmmal. Annyival rosszabbul állnánk beoltottságban.
Ha olyan jó, amilyennek sokan leírták, megkaphatta volna pontosan ugyanúgy az engedélyt, mint a Szputnyik V.
Azt meg kár nyomni, hogy a Sputnik az jó a Sinopharm meg nem, egyiket sem fogadták el a szent helyeken. Ha az ellenzéken múlna, Sputnikkal sem oltottak volna még be senkit Magyarországon. Az orosz dokumentációt vélhetően még vannak, akik megértik, kínaiul aligha tud bárki az illetékes körökben, így az rosszabbul dokumentált. Nem mintha ez a dokumentációmánia bármi gyakorlati jelentőséggel bírna, több tucat ország engedélyezte ezeket a vakcinákat rendkívüli helyzet miatt. Az EU-ban Orbánék merték meglépni csak, hogy veszünk keleti vakcinát, a többi országon láthatóan túl nagy az amerikai lobbinyomás (ami az Astra-t és a J&J-t is érinti egyébként a média által felfújt vérrög-hisztivel).
Én egy nagyon helyes lépésnek tartom a "keleti" vakcinák beszerzését. A Szputnyik V-vel sincs semmi bajom, mert azt a szokásos módszer mentén haladva fogadták el. A Sinopharmot is beadattam volna magamnak, ha azt ajánlják fel először, de nem az jött.
Bocsánat, de amit @Redgreg -gel itt karattyolunk régóta, az nem "dokumentációmánia", sokkal inkább a biztonságos gyógyszerellátás záloga. Ez korántsem lehet elintézni annyival, mint amit @laiki szokott közölni, hogy ez csak "kötözködés". Nagyon is komoly szerepe van az engedélyező hatóságnak. De úgy érzem, hogy teljesen feleslegesen csapkodom itt hónapok óta a billentyűzetet, mert rohadtul nem akarjátok megérteni a mondandóm lényegét... :(
Még annyit, hogy nagyon nem mindegy a dokumentáció hossza (20.000/5000/néhány száz oldal)...
 
  • Tetszik
Reactions: bel

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 509
10 079
113
Nem értem már hova halad ez a világ. Nem lehet elrendelni egy járvány megfékezésére egy védőoltást, de számtalan szabály korlátozza más vonatkozásban a személyes szabadságot. Aztán e helyett van a szerencsétlenkedés a védettségi igazolványokkal, meg a társadalmi viták, meg egyebek, mert ez is valamiféle kötelezővé tevés akarna lenni álnéven. És továbbra sem karlevágásról van szó.
+ ha valami nem eukonform módon van engedélyzve, lehet ellenzékizni :)
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 930
13 249
113
Nem, nem jó oltóanyag. A semminél jobb oltóanyag. Ezt nem érted meg, hogy azért mert valami biztonságos, még egyáltalán nem biztos, hogy hatásos.
Márpedig nem kevés hír jelenik meg arról, hogy ezzel kapcsolatban vannak bizonytalanságok.
És az átlagember szemében pont ez jelenik meg:
-azorbán engedélyezte
-nemvizsgálták
-lehet nem lehet vele utazni
-kicioccókínai

Nem arról érkeznek hírek, hogy hatástalan lenne, tényszerűen rosszul teljesítene, hanem csak lejárató kampány megy, amiben olyanokat emlegetnek, hogy:
  • Az EMA, meg az FDA még nem engedélyezte. Ami ugye egy adminisztratív kérdés és jól láthatóan politikai alapon dől el.
  • Először az volt a hazudozás, hogy 60 év felettieken nem tesztelték. Azután ez tételesen megcáfolásra került, Most az megy, hogy a 60 év felettiek aránya alacsony volt a 3. fázisos teszteken. Ebből ugyebár nem következik, hogy náluk ne lenne hatásos, vagy nagyobb mértékben csökkenne náluk a hatékonysága, mint az összes többi oltóanyagé (hiszen az idősek immunrendszere kevésbé reagál). Semmi negatív konkrétum, csak "aggály", vagy "bizonytalanság" Viszont a gyakorlatban a 60 év felettieket is oltják vele. Nem csak nálunk. És nem érkezett sehonnan hír arról, hogy a 60 év feletti Sinopharm oltottak tömegesen betegednének meg. A gyakorlati tapasztalatok igazolják a Sinopharmot.
  • Aztán ott voltak a kínai illetékes kiforgatott szavai a harmadik oltás lehetőségéről. Ez is megcáfolásra került, hogy nem azt mondta, ahogy értelmezni szerették volna a nyugati sajtóban, a lejárató kampány részeként és hogy az összes többi oltóanyagnál is felmerül a harmadik oltás szükségessége idővel. Maguk a gyártók vetik fel. Igen, a Pfizer is. És ez egyik oltóanyagnál sem azt jelenti, hogy jelenleg ne lenne hatékony. A Sinopharmnál sem.
  • Vagy hogy alacsonyabb ellenanyag termelést vált ki a tüskefehérjével szemben, mint a kifejezetten tüskefehérje elleni ellenanyag termelésre kihegyezett Pfizer. Nahát, micsoda meglepetés! Ki gondolta volna a sejtekkel tömegesen tüskefehérjét gyártató Pfizer ebben jobb tud lenni, mint az elölt vírusonként átlag csak 24 db tüskefehérjét bevivő Sinopharm? Ja, hogy a tüskefehérje elleni ellenanyag szintje nem azonos a védettség mértékével? Hiába próbálják ezt így sugallni a sajtóban. Ja, hogy az ellenanyag teszt csak a tüskefehérje elleni ellenanyagot méri, viszont a Sinopharm az összes antigén ellen termeltet ellenanyagot, amiket a teszt nem mér? Ja, hogy a Sinopharm sejtes immunválaszban kifejezetten erős. Nekem is van ismerősöm, akit bezsongatott a sajtó. Lemérette az ellenanyag szintjét Sinopharm oltás után.. Alacsony lett. Lemérette a sejtes immunválaszt is. Kifejezetten erős immunválaszt mértek mind a korábbi variáns, mind az angol mutáns ellen. Ja hogy az ellenanyag szintje idővel csökken, a sejtes immunmemória viszont tovább megmarad, azaz esélyes, hogy az utóbbiban erős Sinopharm tovább fog védeni? Ja, hogy a multivales oltóanyag jobb lehet a mutációk ellen, mint a mindent egy lapra feltevő? Ja, hogy a Sinopharm az alacsonyabb átlagos ellenanyag szint ellenére a gyakorlatban nem produkál érdemben több megbetegedést, mint a Pfizer?
  • Az is egy nettó kamu, hogy ne vizsgálták volna. Jobban vizsgálta az OGYÉI a Sinopharmot, mint az EMA a Pfizert. Meg az engedélyezés óta is folyamatosan vizsgálják. Minden egyes szállítmányt, amit a Pfizerrel nem tesznek meg. És folyamatosan vizsgálják a gyakorlati hatékonyságát is. Csak hát ugye ennek az eredményét az ellendrukkerek figyelmen kívül hagyják, mert nem őket igazolja. Ha a kormány közzéteszi a Sinopharm oltás utáni megbetegedéseket, akkor a táblázat olyan vonatkozásiba kötnek bele, ami nem von le semmit a Sinopharm magas hatékonyságának tényéből. És máris figyelmen kívül lehet hagyni a tényeket. Ha a SOTE rektora azt mondja hogy ők még konkrétan nem találtak olyat, hogy ne termelődött volna ellenanyag a Sinopharm oltás után, akkor ő biztos hazudik, mert a 444 jobban tudja. 45 országban engedélyezték. Vajon azért, mert 45 ország hatóságai mind tökkelütöttek, akik egy pocsék vakcinát akarnak a polgáraikra tukmálni? Százmilliós nagyságrendben adták be eddig. És valahogy nem látszanak a COVID-ba Sinopharm oltás után belehalt hullahegyek szerte a világon. De a tények persze nem számítanak.
  • Vagy hogy nem nyugati lapokban tették közzé a Sinopharm tanulmányokat. Talán azért nem, mert a nyugat politikai alapon eleve nem kér a kínai oltóanyagokból. Meg talán azért nem, mert a nyugati szaklapok sem törik össze magukat, hogy a Sinopharmról közöljenek adatokat. Aki pedig a kínai szakirodalmat nem érti, nem ismeri, nem is akarja megismerni, annak számára nem is létezik. Így már ki is lehet jelenteni, hogy nincs elég publikációs alátámasztás.

Nem megy más, mint egy konkrét negatív eredményeket nélkülöző, sőt a gyakorlatban is mérhető, jó hatékonyságot figyelmen kívül hagyó lejárató kampány. Nettó előítéletek sulykolása, mint például az "kicioccókínai". Adminisztratív gáncsoskodás és kifogás keresés. Eljárási kérdések előtérbe tolása és felnagyítása a tényleges eredmények helyett Állítólagos "aggályok" és "bizonytalanságok" emlegetése, konkrét alap nélkül. Csúsztatás. Nyilatkozatok kiforgatás és félremagyarázása. Nettó hazudozás. De persze tételes bizonyíték sehol, mert a számszerűsíthető adatok a Sinpharmot igazolják.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 990
82 226
113
Kerestem, hogy hol olvastam, de nem találom, így csak emlékezetből:
A nyugati vakcinák dokumentációja 10-20 ezer oldal körül volt
A szputnyiké 5000
A kínai 900
Na most nekem csak KOKIs időszakomból van 60 oldal Surgery reportom és az nem gyógyszerkutatás.
A sok bürokrata nem érti meg, hogy minden országban más-más mennyiségü oldal egy dokumentáció.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 509
10 079
113
  • Vagy hogy alacsonyabb ellenanyag termelést vált ki a tüskefehérjével szemben, mint a kifejezetten tüskefehérje elleni ellenanyag termelésre kihegyezett Pfizer. Nahát, micsoda meglepetés! Ki gondolta volna a sejtekkel tömegesen tüskefehérjét gyártató Pfizer ebben jobb tud lenni, mint az elölt vírusonként átlag csak 24 db tüskefehérjét bevivő Sinopharm? Ja, hogy a tüskefehérje elleni ellenanyag szintje nem azonos a védettség mértékével? Hiába próbálják ezt így sugallni a sajtóban. Ja, hogy az ellenanyag teszt csak a tüskefehérje elleni ellenanyagot méri, viszont a Sinopharm az összes antigén ellen termeltet ellenanyagot, amiket a teszt nem mér? Ja, hogy a Sinopharm sejtes immunválaszban kifejezetten erős. Nekem is van ismerősöm, akit bezsongatott a sajtó. Lemérette az ellenanyag szintjét Sinopharm oltás után.. Alacsony lett. Lemérette a sejtes immunválaszt is. Kifejezetten erős immunválaszt mértek mind a korábbi variáns, mind az angol mutáns ellen. Ja hogy az ellenanyag szintje idővel csökken, a sejtes immunmemória viszont tovább megmarad, azaz esélyes, hogy az utóbbiban erős Sinopharm tovább fog védeni? Ja, hogy a multivales oltóanyag jobb lehet a mutációk ellen, mint a mindent egy lapra feltevő? Ja, hogy a Sinopharm az alacsonyabb átlagos ellenanyag szint ellenére a gyakorlatban nem produkál érdemben több megbetegedést, mint a Pfizer.
Milyen felszíni antigénjei vannak még a koronavírusnak (a tüskefehérjén kívül), ami ellen termet antitesttel hatástananítani lenet a vírust?