Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 196
8 043
113
Sejthető volt. A korrupció nem megy ki a divatból.
Csak az a baj - és erről nem beszélnek, vagy ahogy itt is, elkenik mindenféle mellébeszéddel -, hogy a halálozási rátában meg elsők vagyunk.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
Milyen felszíni antigénjei vannak még a koronavírusnak (a tüskefehérjén kívül), ami ellen termet antitesttel hatástananítani lenet a vírust?
Spike, Envelope, Membrane glycoprotein, Nucleocapsid. Ez a négy fő fehérje a vírus felszínén.
(A subunit vakcinák fejlesztésénél sokat lehet olvasni ezek vizsgálatáról.) Itthon is mérik a Spike és a Nucleocapsid elleni antitestek szintjét. Ez utóbbi természetesen csak a betegség vagy a kínai vakcina után emelkedett.
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas and laiki

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 579
11 179
113
Nem arról érkeznek hírek, hogy hatástalan lenne, tényszerűen rosszul teljesítene, hanem csak lejárató kampány megy, amiben olyanokat emlegetnek, hogy:
  • Az EMA, meg az FDA még nem engedélyezte. Ami ugye egy adminisztratív kérdés és jól láthatóan politikai alapon dől el.
Az OGYÉI ugyanazt a szerepet tölti be, mint a fenti két szervezet, valamiért mégis szükség van erre az "adminisztratív kérdésre"...
  • Először az volt a hazudozás, hogy 60 év felettieken nem tesztelték. Azután ez tételesen megcáfolásra került, Most az megy, hogy a 60 év felettiek aránya alacsony volt a 3. fázisos teszteken. Ebből ugyebár nem következik, hogy náluk ne lenne hatásos, vagy nagyobb mértékben csökkenne náluk a hatékonysága, mint az összes többi oltóanyagé (hiszen az idősek immunrendszere kevésbé reagál).
A 0%-os és a 0,6-0,7%-os aránya az időseknek szinte megegyezik, mindkettő statisztikailag nehezen értelmezhető adat.

  • Ja, hogy a Sinopharm az alacsonyabb átlagos ellenanyag szint ellenére a gyakorlatban nem produkál érdemben több megbetegedést, mint a Pfizer?
Erre a későbbiekben reagálok.
  • Az is egy nettó kamu, hogy ne vizsgálták volna. Jobban vizsgálta az OGYÉI a Sinopharmot, mint az EMA a Pfizert.
Tudsz erre tól-ig időtartamot adni? Mert ez így csak duma..
  • Ha a kormány közzéteszi a Sinopharm oltás utáni megbetegedéseket, akkor a táblázat olyan vonatkozásiba kötnek bele...
Mert abban a formában egy nettó f@szság volt a táblázat. Mindenféle kontextus nélkül odavágtak néhány számot.
Hiányzott:
  • a megfertőződött/meghalt betegek kora
  • esetleges alapbetegségeik
  • a 2. oltás után eltelt idő a pozitív minta produkálásáig
  • a megfertőződés idején milyen volt a járványhelyzet
  • egy kontroll érték, hogy mondjuk azonos számú oltatlan lakosságban milyen arányok lennének
  • figyelembe kellett volna venni, hogy melyik vakcinával melyik korosztályt, melyik veszélyeztetett csoportot oltották
  • korrigálni kellett volna a krónikus betegségekből adódó torzító hatást
  • ami nem von le semmit a Sinopharm magas hatékonyságának tényéből.
Na most itt a következőket tudom elképzelni: vagy nem tanultál soha az életben biostatisztikát, vagy csak szimplán nem akarod belátni, hogy mit is mutat az az ominózus táblázat....
Leírom úgy, hogy a helyi véd és dacszövetség is megértse:
  • Pfizerrel 2020. dec. 26-án kezdtek el oltani, az első második dózist 21 nappal (2021. jan. 16-án) később adták be.
  • Ezzel szemben a Sinopharm-ot február közepén kezdték el alkalmazni, tehát a második oltásokat 4 héttel később, március közepén-végén kezdték el beadni.
  • Na már most, ha a második oltások beadásának kezdeti dátumát nézzük, akkor látjuk, hogy jóindulattal két hónap előnye van a Pfizernek.
  • Ez alapján a Sinopharm-vakcina második adagjának megkapása után százezer oltottra vetítve 16 ember halt meg, míg a Pfizer–BioNTech vakcinája után 32. Csakhogy ezt az adatot a Sinopharm úgy produkálta, hogy mindössze 1 hónap volt a vizsgált időtartam, míg a Pfizer esetén 3 hónap. Na így már nem olyan szép a kép.
  • A megfertőződés és az esetleges halálozás esélye egyre nagyobb, minél hosszabb időtartamot vizsgálunk.
  • Van még egy fontos tényező, amit eddig nem taglaltunk: tudjuk, hogy a betegség tüneteinek megjelenéséhez képest a halálozás időpontja általában 2-8 héttel később jelentkezik.
  • Időarányosan a kínai esetén a legmagasabb a halálozás.
Ennek ellenére a Sinopharm is egy hatásos vakcina, de azért be kellene végre fejezni az agyon istenítését. A Pfizer sem hibátlan, ez sem.


  • És máris figyelmen kívül lehet hagyni a tényeket. Ha a SOTE rektora azt mondja hogy ők még konkrétan nem találtak olyat, hogy ne termelődött volna ellenanyag a Sinopharm oltás után, akkor ő biztos hazudik, mert a 444 jobban tudja.
Csak azt nem tette hozzá, hogy mennyi embert vizsgáltak meg, mennyi idő telt el a 2. oltásuk óta és ami a legfontosabb, hány évesek voltak.
  • Vagy hogy nem nyugati lapokban tették közzé a Sinopharm tanulmányokat. Talán azért nem, mert a nyugat politikai alapon eleve nem kér a kínai oltóanyagokból. Meg talán azért nem, mert a nyugati szaklapok sem törik össze magukat, hogy a Sinopharmról közöljenek adatokat. Aki pedig a kínai szakirodalmat nem érti, nem ismeri, nem is akarja megismerni, annak számára nem is létezik. Így már ki is lehet jelenteni, hogy nincs elég publikációs alátámasztás.
Nincs olyan, hogy nyugati lap. Angol nyelvű tudományos lapok vannak, amik közül legalább a The Lancetben jó lett volna látni a fázis III-as vizsgálati eredményeket... A fázis II-t meg tudták jelentetni, ezt viszont valamiért nem.
A kínai szakirodalom olyan amilyen.. nálunk az egyetemen nem volt ajánlatos kínai tanulmányra hivatkozni a szakdolgozatban és a diplomamunkában.
  • Nem megy más, mint egy konkrét negatív eredményeket nélkülöző, sőt a gyakorlatban is mérhető, jó hatékonyságot figyelmen kívül hagyó lejárató kampány. Nettó előítéletek sulykolása, mint például az "kicioccókínai". Adminisztratív gáncsoskodás és kifogás keresés. Eljárási kérdések előtérbe tolása és felnagyítása a tényleges eredmények helyett Állítólagos "aggályok" és "bizonytalanságok" emlegetése, konkrét alap nélkül. Csúsztatás. Nyilatkozatok kiforgatás és félremagyarázása. Nettó hazudozás. De persze tételes bizonyíték sehol, mert a számszerűsíthető adatok a Sinpharmot igazolják.
Úgy látom, hogy a szemellenző nálad is sok mindent kitakar.
Milyen szektorban? Ez egy villám sebességgel legyártott vakcina. Tudod mennyi emberéletet meg lehetett volna menteni, ha már azelőtt van, mielőtt 2500 oldallal elkészülnek? A ruszkihoz képedt minimum 1600 oldalnyit ...
A gyógyszeriparban.
Az a szomorú igazság, hogy neked és itt még sokaknak sajnos halvány lila fogalmatok sincs a gyógyszerfejlesztésről és úgy általában az engedélyezési eljárásokról. Látatlanban pedig rohadt okosan tudtok beleszövegelni olyan dolgokba, amihez lövésetek sincs. :(
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 217
4 467
113
Nem, nem jó oltóanyag. A semminél jobb oltóanyag. Ezt nem érted meg, hogy azért mert valami biztonságos, még egyáltalán nem biztos, hogy hatásos.
Márpedig nem kevés hír jelenik meg arról, hogy ezzel kapcsolatban vannak bizonytalanságok.
És az átlagember szemében pont ez jelenik meg:
-azorbán engedélyezte
-nemvizsgálták
-lehet nem lehet vele utazni
-kicioccókínai
Plusz az hogy a mi felhatalmazott kormányunk közvetítő cegeken keresztül 4x áron veszi meg mint amennyibe kerül... Felmerülő a jogos kérdés hogy vajon üzleti érdekből tolják ezt annyira mert valakinek nagyon megéri sokat eladni belőle... Persze én tudom hogy nem így van, örülni kell neki hogy van, mert máshol meg ennyi sincs és a közpénz éppen elveszti közpénz jellegét gyanúja fel sem merülhet....
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 430
4 545
113
Elég relatív az a kicsivel később.

Modellezzük le kicsit:
  • Van ugye 800-900 ezer még nem oltott regisztrált. Közülük tegyük fel, hogy 500-600 ezren már csak Pfizerre várnak.
  • Ehhez jön hetente 200 ezer új regisztrálónak, mondjuk a 20 %-a, aki csak Pfizert szeretne, azaz heti 40 ezer ember.
  • A Pfizer 2. adagot már egy ideje 35 napra adják. Tehát most (a 18. héten) a 13. heti első oltottak kapják a második Pfizer adatgot Azt pontosan lehet tudni, hogy a 13. héten 213 ezer, a 14. héten 133 ezer, a 15. héten 152 ezer, a 16. héten 210 ezer első adagos Pfizer oltott volt. Az ő második oltásuk mindenkit megelőz a heti szállítmányok elosztásánál.
  • Ezután jönnek a 16-18 évesek. Tegyük fel, hogy ha a felnőttek közel 2/3-a már regisztrált, vagy regisztráció nélkül oltották és a maradék egy része is csak azért nem regisztrált, mert frissen volt beteg, de szeretne oltást, akkor az ő gyerekeiket 70-80 %-át regisztrálni fogják. A többiek közül meg egy kis százalékot azért, hogy utazhasson, vagy hogy fesztiválozhasson. Tehát legalább 100 ezer 16-18 év közti kb. azonnali regisztrált lesz, de inkább kicsit több. Ők egyelőre csak Pfizert kaphatnak és ezért megelőzik a felnőtteket, akik oltakozhatnának mással is.
  • Rövidesen engedélyezni fogja (max 2-3 hét, de lehet, hogy már a jövő héten) az EMA a 12-15 évesek oltását is Pfizerrel. Ők 2-szer annyian vannak, mint az előző csoport.
  • Az elmúlt hetek Pfizer szállításai alapján átlag heti 240-250 ezer adag beérkezésével lehet számolni. Most például ennél sokkal kevesebb jön.
Ebből látható, hogy június elejéig inkább csak csurran-cseppen a jelenlegi várakozóknak Pfizer. Nem sokkal fog csökkenni a várólista. Júniusban lejjebb esik a második oltások heti száma és addigra talán a gyerekek nagy részét is átoltják, Így már érdemben elkezdhetnek fogyni a Pfizerre várakozók. De már most borítékolni lehet hogy a jelenleg csak Pfizert elfogadó várakozók egy része csak júliusban jut első oltáshoz.
Ehhez képest még 8-10 nap a védettségi igazolvány kiküldése, de ha valaki nem csak papírt szeretne, hanem tényleges védettséget is, az várhat 35 napot a második Pfizer oltásra és utána is két hetet, hogy a második is hasson.

Aki csak Pfizerre vár, az nem 1-2 hetet kockáztat, hanem jellemzően 1-2 hónapot. Ha nincs szerencséje, akkor akár többet is.

Aki már lefoglalt repjegyet, szállást az esetleg el fogja bukni. Aki még nem foglalt, az már csak akkor tud majd foglalni, amikor egész Európa tülekedni fog, mert már nyugaton is érdemi lesz az átoltottság. Elfogynak az időpontok. Betelnek a kapacitások. Tömegnyomor lesz és csillagászati árak.

Ennek fényében is olyan állati jó ötlet csak Pfizerre várni? Nem beszélve arról, hogy közben a saját maga, családja, környezete egészségét kockáztatja az illető és az egész társadalomnak több veszélyt és szempontból kárt okoz. De ez utóbbi az önző egoistákat természetesen nem érdekli.

Aztán mond már, mennyivel jobb a Pfizer, mint például a Szputnyik? 3 %-kal volt magasabb a hatékonysága a 3. fázisos teszteken. A gyakorlati visszamérések adatainál viszont a Szputnyik veri a Pfizert. Nem csak Magyaroroszágon.
A szerb adatokat most hagyjuk, mert az nem az oltóanyagok hatékonyságát mutatja, hanem csak a kezdeti immunitás felépülésének gyorsaságát, lévén az első oltás napjától bekövetkezett megbetegedések arányát tették közzé.
De a Sinopharm teszteredményei sem maradtak el sokkal a Pfizerétől. A gyakorlati adatok alapján pedig - ha tisztességesen számolunk - akkor a Sinopharm hatékonyságban ugyan nem előzi meg a Pfizert, de alig marad el attól. Viszont a Sinopharm a sok antigénen alapuló komplexebb védelmével hosszabb távon, a mutánsok ellen sokkal jobb is lehet, mint a Pfizer.
Meg azt azért nem ártana megérteni, hogy aki kivár, az nem csak az egyik oltóanyag hatékonyságát méri össze a másikéval, hanem az oltatlanság nagyságrenddel nagyobb kockázatát is futja nehezen belátható többlet időtartamon keresztül. A Pfizer kétségtelenül jó oltóanyag, de annyival a leggyengébb versenytársánál sem jobb, hogy érdemes lenne 1-2 hónappal többet várni Pfizerra.
Felesleges már az EU-nak, sőt a magyar oltakozni vágyóknak orosz vagy kínai vakcinára kényszerülnie. A gyártás felfutott a nyugati vakcináknál, jut mindenkinek csak 1-2 hetet kell várnia. Az EUs engedélyeztetés sehogy sem áll, erről lemaradtak. Esetleg a következő szezonban piachoz juthatnak.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and formosa1

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 579
11 179
113
Felesleges már az EU-nak, sőt a magyar oltakozni vágyóknak orosz vagy kínai vakcinára kényszerülnie. A gyártás felfutott a nyugati vakcináknál, jut mindenkinek csak 1-2 hetet kell várnia. Az EUs engedélyeztetés sehogy sem áll, erről lemaradtak. Esetleg a következő szezonban piachoz juthatnak.
Azt azért ne felejtsük el, hogy a kimagasló hazai oltottsági adatokat a "keleti" vakcináknak köszönhetjük. Ezzel pedig emberéleteket is megmentettek. Ezt maximálisan jóváírhatjuk a kormánynak.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
Mert abban a formában egy nettó f@szság volt a táblázat. Mindenféle kontextus nélkül odavágtak néhány számot.
Hiányzott:
  • a megfertőződött/meghalt betegek kora
  • esetleges alapbetegségeik
  • a 2. oltás után eltelt idő a pozitív minta produkálásáig
  • a megfertőződés idején milyen volt a járványhelyzet
  • egy kontroll érték, hogy mondjuk azonos számú oltatlan lakosságban milyen arányok lennének
  • figyelembe kellett volna venni, hogy melyik vakcinával melyik korosztályt, melyik veszélyeztetett csoportot oltották
  • korrigálni kellett volna a krónikus betegségekből adódó torzító hatást
Semmi baj nem volt azzal a táblázattal. A közismert tényeket fölösleges lett volna ismételgetni, és nem egy tudományos publikációról beszélünk, hanem csak egy újságírói kérdésre adott válaszról.
Azt hiszem, ha a Pfizer vakcinája szebb számokat produkált volna (ami nehezen lenne lehetséges, mert már olyan jó), vagy legalább a keletiek gyengébbek lennének, akkor most nem pörögne ezen senki sem. Ez a helyzet.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 708
28 223
113
Az EUs engedélyeztetés sehogy sem áll, erről lemaradtak.
Persze, ha a Sparban egy agresszív öregasszony dühből szándékosan ötforintosokkal kezdi el a 20 ezres végösszegét előttem fizetni akkor naná, hogy később végzek mint a másik kasszánál a kártyás vevő, aki még prioritást is kapott
 
  • Tetszik
Reactions: laiki

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 579
11 179
113
Semmi baj nem volt azzal a táblázattal. A közismert tényeket fölösleges lett volna ismételgetni, és nem egy tudományos publikációról beszélünk, hanem csak egy újságírói kérdésre adott válaszról.
Igen, ez teljesen igaz. Csak ha nem tudjuk mihez viszonyítani az ott szereplő számokat, akkor a laikusok, sőt még inkább az oltásszkeptikus/oltásellenes tömegek hibás következtetéseket vonhatnak le belőle. (Lásd a 100.000 lakosra vetített 32 és 16 fős halálozási adat: az egyik 3, a másik 1 hónap alatt jött össze. Bár ettől még mindkettő jó!)
Azt hiszem, ha a Pfizer vakcinája szebb számokat produkált volna (ami nehezen lenne lehetséges, mert már olyan jó), vagy legalább a keletiek gyengébbek lennének, akkor most nem pörögne ezen senki sem. Ez a helyzet.
Az időarányos adatok beszédesek.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
Igen, ez teljesen igaz. Csak ha nem tudjuk mihez viszonyítani az ott szereplő számokat, akkor a laikusok, sőt még inkább az oltásszkeptikus/oltásellenes tömegek hibás következtetéseket vonhatnak le belőle. (Lásd a 100.000 lakosra vetített 32 és 16 fős halálozási adat: az egyik 3, a másik 1 hónap alatt jött össze. Bár ettől még mindkettő jó!)

Az időarányos adatok beszédesek.
Eddig elképesztően jó számokat hoztak az oltások. Teljesen fölösleges ezeken veszekedni. Inkább örülni kellene mindegyiknek.
Ki gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy majd csak az oltásokkal lehet megfogni ezt a zombináthát? Ki gondolta, hogy ilyen hamar ennyi vakcina is elérhető lesz? Senki álmában sem képzelte, hogy ilyen hatékonyak lesznek. Szomorú, hogy így át van politizálva a téma, de ugyanakkor nagyon tanulságos is.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 251
20 427
113
A Védettségi Igazoláson van egy QR kód. Ennek a beolvasása egy, az EESZT-re mutató web címet ad.
A megnyitásakor pont azon adatokat lehet látni amik a kártyán is rajta vannak + még egy dolgot: ÉRVÉNYES / ÉRVÉNYTELEN.
Vagyis, aki nem veszi fel a 2. oltást - mert van már kártyám - az rá fog faragni. Érvényteleníthetik a kártyát, és ezt egy olyan okostelefonnal amin van QR kód olvasó alkalmazás, bárki ellenőrizheti.

Próbáljátok ki a saját kártyátokkal!