[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 323
34 085
113
A 8*8 témából áthozom ide.



Legjobb tudomásom szerint Mordor seregei nem csak pár darab rakétavetőből állnak. Bármennyire is érdekelne egy elképzelt szituáció a román-magyar baráti mérkőzésről, ha van igény erre, akkor felőlem átvehetjük, hogy milyen forgatókönyvek vannak egyik és másik oldalon a -szigorúan csak elképzelt- győzelem kivívására, de egyelőre csak annyit jegyeznék meg, hogy az 1000+ tüzérségi eszköz az összehasonlíthatatlanul kicsi a magyar haderő képességeivel. (Ezért is izgat még a kerekesek témájában is az aknavetők alkalmazása, a nyilatkozatok alapján a jelenlegi vezetés egy kiemelten égetően fontos területnek látja. Már 10 évvel ezelőtt is első példaként hozták fel a honvédelem kérdéskörében. Még nem világos számomra, hogyan kívánnak változtatni ezen. De békává váljak, ha gondolkodni nem gondolkodtak rajta.)
Ezen kívül 2000 környékén a Gripenekkel meghatározó légi fölényt alakítottunk ki a térségünkben. Az utóbbi időkben Szlovákia is F-16-osok beszerzése mellett döntött Románia mellett. Ezekkel szemben minőségi fölényünk -legjobb tudomásom szerint- ma már nincs. És mennyiségben is inkább elmaradunk.
A légvédelmet mindenki fejleszti, így az ezredfordulós felülről bontjuk az ellent elképzelés kevésbé vezető elv, kevésbé védelmi doktrína lesz.

Vettünk nagy macskákat, gyártani fogunk kicsiket. Ez egy nyomatékos válasz volt az én értelmezésemben az egyébként is kérdéses status quo megborulására. A TR-85-ösök nagy száma csak addig aggasztó, amíg a fegyvernem a vele szemben álló félnél közel teljesen hiányzott. De Aleppó és Moszul tanulsága az, hogy mind a mai napig egy-egy elvesztett nagyobb városunk visszavételénél a tüzérség elsődlegesen mennyiségi kihívás előtt áll és kevésbé meghatározó a precíziós képessége. (Ez nincs kivetítve a részemről általános harchelyzetre. A pontosság a legkevésbé sem mellékes a legtöbb harci cselekményben. De a mennyiségre nem elegendő pár tucat Pzh.)

Szerettem volna, ha érted a gondolatmenetemet, hogy miért nem becsülöm le a keletről jövő fenyegetést. Azt is bele kalkulálva, hogy értelmetlennek látom a pillanatnyi helyzet pontos kielemzését. Nem csak nekünk van Z26-unk, de a térségünkben nagyon sok szereplő gőzerővel átfegyverzi magát. Öt év múlva talán többet fogunk megtudni.

30 darab Pirányától még nem esik el Buda. Románoknak meglesz az úszóképességük, de a Lynxekkel szemben 1 vs. 1-ben túl sok lyukon keresztül fogja fúrni az oldalukat a kíváncsiság. És a megrendelésük mennyiségileg nem különbözik nagyban a mienktől, ha tényleg át akarják minősíteni IFV-vé. A még csak papíron tervezgetett kerekeseinkkel akkor tudjuk őket összehasonlítani, ha már tudunk konkrétumokat.

Az utóbbi időben egyre több utazó jött hozzánk a szépek népéből. Azt suttogják, hogy keleten valami mozgolódik. Árnyakról beszélnek a sötétben.

Kamm szerintem egyet értene velem, hogy én csak jót kívánok nekik, és ha korszerűsíteni akarnak, akkor minél hamarabb tudjanak 300 Abrams-et megvásárolni, ha másként nem, hitelből! Meg az F-16-osaikat is vigyék fel 300-ra, hogy kerek legyen minden szám!
túldimenzionálod az 1000˘+ os román tüzérséget... ugy ahogy a románoknak nekünk is vam több száz d20 asunk több tucat gvodzika több tucat bm21 esünk.... (a román bm21 (larom) 122mm es nem tud 20 km re ellőni...
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Valahol olvastam, hogy bizony voltak, akik a Regátba mentek... aztán hogy mennyi volt valójában azt nem tudom.
A Mádéfalvi Veszedelemre gondolsz? Tény, ugyan az az időszak Mária Terézia uralkodása alatt, amikor a székelyek jellemzően az Alföldre települtek. És fontos a kollektív emlékezet számára is.
Egyébként biztos van ma is olyan, aki Moszkvába költözik és ott találja meg a számításait. De a történelemben inkább a nagyobb tömegeknek van hangsúlyuk. A Tatár járás előtt még kolóniákat -gyarmati városokat- alapítottunk Moldova földjén, de részben ezeknek korlátozott volt a népessége, másfelől nem gyökerezett meg a hagyomány. Ettől függetlenül a Csángók mai napig három nagy csoportra oszthatóak. Azok, akik nem akartak átjönni velünk Vereckén, azok, akik a kora-középkori telepeket létrehozták és azok, akik a Mádéfalvi vérengzés után migráltak politikai üldözésre hivatkozva.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 297
27 231
113
Mádéfalva azért legyen intő jel a székelyek magyarság kapcsán! Amit ők ott kaptak, azt duplán is megérdemelték volna, mert nem voltak hajlandók a határainkat védeni! A székely az nem teljesen magyar, megvan neki a saját érdeke, ne gondolj rá úgy, mint távolba szakadt magyarra, mert amikor a kozös magyar ügyért kellene valamit tenni, akkor könnyen csalódhatsz a székelyben, mint anno Mádéfalvánál, amikor fellázadtak a magyarság ellen!

Minden Mádfélafvára való emlékezés a székelyek magyarellenességének jelképe!
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 524
5 127
113
Mádéfalva azért legyen intő jel a székelyek magyarság kapcsán! Amit ők ott kaptak, azt duplán is megérdemelték volna, mert nem voltak hajlandók a határainkat védeni! A székely az nem teljesen magyar, megvan neki a saját érdeke, ne gondolj rá úgy, mint távolba szakadt magyarra, mert amikor a kozös magyar ügyért kellene valamit tenni, akkor könnyen csalódhatsz a székelyben, mint anno Mádéfalvánál, amikor fellázadtak a magyarság ellen!

Minden Mádfélafvára való emlékezés a székelyek magyarellenességének jelképe!
Ezt komolyan gondolod? Tudod egyáltalán hogy mi történt?
 

donpepe84

Well-Known Member
2013. március 5.
425
1 657
93
Nekem vannak kapcsolataim, illetve értem is őket, lévén, hogy onnan származok (mármint a megszállt Erdélyből).
Nem helyes részünkről lebecsülni őket. Alapból nem rossz emberek, csak egy kicsit meg vannak vezetve. Ahogy írta volt itt valaki korábban, ahány régió annyi féle román van. Úgy szorgalomban, vallásosságban, mint egyéb jellembeli dologban eltérnek egymástól. Most folyik az összekovácsolásuk egységes nemzeté, több kevesebb sikerrel. A román állam ellensége elsősorban az erdélyi románok másként gondolkodása. Ezt próbálják felszámolni, többek között betelepítésekkel és vegyes házasságok (pl. moldvai román és erdélyi román vonatkozásban). Mindegyik román büszke a történelmi országrészen alapuló románságára. Erdélyi az erdélyiségére, moldvai a moldvaiságára, stb. Sok az ellentét köztük, de egyben egységesek. Nevezetesen, büszkék Romániára és többségükben remélik további növekedését.
És nem butaságuk okán maradtak le, hanem azért mert mindig ült valaki a nyakukon (még jobban mint a miénken). Az elnyomó pedig nagyon korlátozta a nagy tömegek fejlődését. Most, hogy vagy 100 éve relatív szabadok, sok mindenben fejlődtek. Cseauseszku idejében pl. majdnem mindent le tudtak gyártani, még ha szar minőségben is. Hajótól, utasszállító repülőig mindent.
Hogy a román értelmiség egy része aggódik a korrupció miatt azt elhiszem. De melyik része is? Amelyik nem részesül belőle. Amint oda kerül a fazékhoz, azonnal megszűnik aggódni. Pontosan úgy mint nálunk, vagy más KK-európai országban is.
Mellékesen nem véletlen, hogy újra akarják éleszteni a hadiiparukat, ami - csak halkan mondom - még ha áll is, de létezik (nem gyalulták le mint nálunk a senkiházi politikusok). A románoknak mindég fontos volt, hogy önellátóak legyenek hadiipar dolgában, mert jól tudják, hogy ha jön egy szomszédháború, embargó okán nem lesz fegyvere és lőszere az országnak, ha nincs saját hadiipar. Ők ezzel is számolnak. Hiába lenne csili-vili fegyverzetünk, ha egy háborús embargó elvágná csak a lőszerutánpótlást. Egy hét alatt elpuffogtatnánk amink volt raktáron, aztán néznénk letolt gatyával, ahogy a TR80 Bizonok szépen a Hűsök terén parkolnának. Ezért is tartom jónak, hogy Orbán saját lőszer és részbeni fegyvergyártást akar (utóbbival persze az a gond, hogy az alkatrész egy része kintről jön, így megembargózható).
Amíg Románia ilyen nagy lesz, mint most, mindig is fontos lesz a nyugatnak. Nem véletlenül hozták létre. Ez a státusz pedig egyáltalán nem függ Erdogántól (mert attól, hogy elmegy Erdogán, attól még nem biztos, hogy pár év múlva nem jön vissza egy radikális iszlamista banda, akik szakítanak a NATO-val). Egyedül az orosznak nem érdeke Nagy-Románia. Ő szét is szedné alkotó elemeire, ha még egyszer a keze közé kerülne ez az ország.
Valóban nem rossz emberek! 2003 körül épp erdélyben kirándultunk, mikor megáltunk egy eldugott román faluba a magazin mixt-nél. Kenyeret akartunk venni, de már nem volt! Az ajtóban beszélgetett egy román faszi, ő vette meg az utolsót, és a kezembe nyomta, és még pénzt sem kért érte!
 

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93
túldimenzionálod az 1000˘+ os román tüzérséget... ugy ahogy a románoknak nekünk is vam több száz d20 asunk több tucat gvodzika több tucat bm21 esünk.... (a román bm21 (larom) 122mm es nem tud 20 km re ellőni...
Nekünk nem úgy van több száz D20-unk mint a románoknak. Rakétatüzérségünk egyáltalán nincs, nekik van. És nem csak 122 hanem 160 mm, a HIMARS-ról nem is beszélve.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Mádéfalva azért legyen intő jel a székelyek magyarság kapcsán! Amit ők ott kaptak, azt duplán is megérdemelték volna, mert nem voltak hajlandók a határainkat védeni! A székely az nem teljesen magyar, megvan neki a saját érdeke, ne gondolj rá úgy, mint távolba szakadt magyarra, mert amikor a kozös magyar ügyért kellene valamit tenni, akkor könnyen csalódhatsz a székelyben, mint anno Mádéfalvánál, amikor fellázadtak a magyarság ellen!

Minden Mádfélafvára való emlékezés a székelyek magyarellenességének jelképe!
Én azt mondtam, hogy 5 év múlva, a mi Zrínyink és nagyon sok környékbeli fejlesztés kifutása után jobban fogjuk látni a helyzetet.

Én nagyon szeretném azt, ha 5 év múlva nem látnék a térképen egy románt se, aki kicsit is jobban gyűlölne bennünket, magyarokat, mint a székelyek. Azzal én már megnyugodnék.

Mondom ezt úgy, hogy régen azzal kerestem meg az egyik barátomat, hogy ha eljutok esetleg a magyar-román határra, át tud-e vinni engem kocsival? Kérdezte, hogy kerülök Székelyföldre? Elmondtam neki, hogy egy lány szoknyáját elfújta a szél. Én meg utána szaladtam.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 495
121 216
113
Nekünk nem úgy van több száz D20-unk mint a románoknak. Rakétatüzérségünk egyáltalán nincs, nekik van. És nem csak 122 hanem 160 mm, a HIMARS-ról nem is beszélve.
Hát a román a régebbi technikai 2/3-a is csak úgy létezik mint a miénk, eszi a laktanya sarkában a rozsda. És a wikipédián őrülten pontatlan számok vannak eleve a témában.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 492
113
Hát a román a régebbi technikai 2/3-a is csak úgy létezik mint a miénk, eszi a laktanya sarkában a rozsda. És a wikipédián őrülten pontatlan számok vannak eleve a témában.
A rakétás tüzérség hiánya attól függetlenül igen nagy baj, és önjáró lövegekből is 24 a tervezett darabszám, ami hadgyakorlaton, vagy közös NATO hadműveleti alegységként használható, sajnos önálló csak magyar hadművelet esetén nagyon kicsi ez a darabszám, jószerivel semmire sem elég.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 012
14 121
113
Hát a román a régebbi technikai 2/3-a is csak úgy létezik mint a miénk, eszi a laktanya sarkában a rozsda. És a wikipédián őrülten pontatlan számok vannak eleve a témában.



román oldalmagyar oldal
eszközök nagyságrendje1.000+ x2/3= sokkal kevesebb x100 darab
...ennek örülök!
0-ra kerekíthető(hibaszázalék alatti) mennyiség x (akár)100%= 0, az az nulla (közeli)??? ...ennek (nem)kicsit NEM!!!


Román oldal: 1.000+ x2/3= sokkal kevesebb x100 darab ...ennek örülök!

Saját oldal: 0-ra kerekíthető(hibaszázalék alatti) mennyiség x (akár)100%= ??? ...ennek (nem)kicsit NEM!!!

...és még vagy 3 fontos eszköznél(rakéta-tűzérség, nagy hatótávolságú --első-csapásmérő/megtorló...--, stb...) ugyanez!!!
Tartósan fennálló állapot, továbbra is tartalék eszköz-állomány képzése nélkül!!!
NINCS IS TERVBE VÉVE!!! ͟?͟?͟?͟

MIRE IS VAN A Z2026 ??? ...úgy valójában!!!

...azon kívül, hogy egy diszszemle/nano-hadseregért ad 20+ milliárd €-t a németeknek???



.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 495
121 216
113
Román oldal:

1.000+ x2/3= sokkal kevesebb x100 darab ...ennek örülök!

Saját oldal:

0-ra kerekíthető(hibaszázalék alatti) mennyiség x (akár)100%= ??? ...ennek (nem)kicsit NEM!!!

...és még vagy 3 fontos eszköznél(rakéta-tűzérség, nagy hatótávolságú --első-csapásmérő/megtorló...--, stb...) ugyanez!!!
Tartósan fennálló állapot, továbbra is tartalék eszköz-állomány képzése nélkül!!!
NINCS IS TERVBE VÉVE!!! ͟?͟?͟?͟

MIRE IS VAN A Z2026 ??? ...úgy valójában!!!

...azon kívül, hogy egy diszszemle/nano-hadseregért ad 20+ milliárd €-t a németeknek???



.
FIngod nincs mi van tervbe véve sem arról, hogy a régiből mi van még meg. Nyugodj le kicsit....

A z2026-egy alap rendbe tétel. Amire lehet majd építkezni.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 012
14 121
113
FIngod nincs mi van tervbe véve sem arról, hogy a régiből mi van még meg. Nyugodj le kicsit....

A z2026-egy alap rendbe tétel. Amire lehet majd építkezni.

...én nyugodt vagyok!
De:
Az idő nem áll meg náluk/másnál!!! Én 26-30-ra tippelek egyet: a "varázs-44 darab"-ot ellensúlyozni fogják(...pusztán "csak" szokásos történekmi szövetségesünk")! ...élvonalbeli eszköz kb. egyensúlyban! ...és a "többiek", akik "szintén szeretik" a magyarokat?

...és:
A pár-hét hónap alatt harc-kész állapotba hozható pár-százas nagyságrendű fegyverzetüket --(gyakorlatilag)minden kategógiában-- miből fogjuk az addigra németre-elköltött Z2026 után ellensúlyozni???

...és geo-politikailag van/lesz még a kb. 5-6 Trianoni-i "örökösből", --néhány/1-2-3...--, mint a további szerzeményért jelentkező, jövendőbeli csapattag!!!

Szerintem ez lenne a kb. valóban felelős politikai tervezés alapja!!!
Nem pedig a "Kicsi és profi(???) haderő...", aminek még a hosszútávú személyi képzési, (személyi-)eszköz, és hosszútávú állomány-építés feladatainak megoldását sem kezdték el 10 az elmúlt év alatt felépíteni...

Most meg megy a kapkodás, égetik a pénzt ezerrel, mert egyszerre kezd "szorítani (kül-/bel-politikailag) is a cipő..."
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 495
121 216
113
...én nyugodt vagyok!
De:
Az idő nem áll meg náluk/másnál!!! Én 26-30-ra tippelek egyet: a "varázs-44 darab"-ot ellensúlyozni fogják! ...élvonalbeli eszköz kb. egyensúlyban!

...és:
A pár-hét hónap alatt harc-kész állapotba hozható pár-százas nagyságrendű fegyverzetüket --(gyakorlatilag)minden kategógiában-- miből fogjuk az addigra németre-elköltött Z2026 után ellensúlyozni???

...és geo-politikailag van/lesz még a kb. 5-6 Trianoni-i "örökösből", --néhány/1-2-3...--, mint a további szerzeményért jelentkező, jövendőbeli csapattag!!!

Szerintem ez lenne a kb. valóban felelős politikai tervezés alapja!!!
Nem pedig a "Kicsi és profi(???) haderő...", aminek még a hosszútávú személyi képzési, (személyi-)eszköz, és hosszútávú állomány-építés feladatainak megoldását sem kezdték el 10 az elmúlt év alatt felépíteni...

Most meg megy a kapkodás, égetik a pénzt ezerrel, mert egyszerre kezd "szorítani (kül-/bel-politikailag) is a cipő..."
Belpolitikaiag a legkevésbé sem szorít mert az ország lakossága 90%-ban haderőellenes.
Az idő pörög a rozsda dolgozik, és egyre kevesebb régi technikát lehet majd újra működőképessé tenni. (az ukránoknak se nagyon ment csak több éves távon pedig aztán ott volt minden) mert se alkatrész, se szaki. A te logikád alapján kiások egy MKI-est a Sommenál és rendbe teszem elindítom aztán gyia...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 495
121 216
113
Erre is van kutatási anyag, amiről fingunk sem lehet természetesen? :D
Kérdezz körbe a környezetedben és számold ki :D (amúgy van róla elemezés igen)
Olvasgass Facebookon, a haderőfejlesztéses hírek alatt stb. A népesség java mivel nem érzi magát a legkevésbé sem fenyegetve nem is érti miért veszünk bármit nem annyira támogatja.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 408
10 221
113
Kérdezz körbe a környezetedben és számold ki :D
1. nem reprezentatív
2. Kb. 15-20% haderő-ellenességet tapasztalok úgy, hogy ebben benne vannak a vegán hippik is

"Olvasgass Facebookon, a haderőfejlesztéses hírek alatt stb."
Kamuprofil a nagyja, stratégiai kérdésekben valakik ránk dolgoznak és próbálják a csordaszellemet terelni (az emberek egy jelentős hányada hajlamos az általa is ismerten hamis hazugságot követni, hogy a csoportkohéziót ne bontsa meg. A probléma az, hogy ez a többség a kommentszekciók javában nem valódi felhasználó.
@krisss