A 8*8 témából áthozom ide.
mit boritott a himars? eddig még semmit...
Legjobb tudomásom szerint Mordor seregei nem csak pár darab rakétavetőből állnak. Bármennyire is érdekelne egy elképzelt szituáció a román-magyar baráti mérkőzésről, ha van igény erre, akkor felőlem átvehetjük, hogy milyen forgatókönyvek vannak egyik és másik oldalon a -szigorúan csak elképzelt- győzelem kivívására, de egyelőre csak annyit jegyeznék meg, hogy az 1000+ tüzérségi eszköz az összehasonlíthatatlanul kicsi a magyar haderő képességeivel. (Ezért is izgat még a kerekesek témájában is az aknavetők alkalmazása, a nyilatkozatok alapján a jelenlegi vezetés egy kiemelten égetően fontos területnek látja. Már 10 évvel ezelőtt is első példaként hozták fel a honvédelem kérdéskörében. Még nem világos számomra, hogyan kívánnak változtatni ezen. De békává váljak, ha gondolkodni nem gondolkodtak rajta.)
Ezen kívül 2000 környékén a Gripenekkel meghatározó légi fölényt alakítottunk ki a térségünkben. Az utóbbi időkben Szlovákia is F-16-osok beszerzése mellett döntött Románia mellett. Ezekkel szemben minőségi fölényünk -legjobb tudomásom szerint- ma már nincs. És mennyiségben is inkább elmaradunk.
A légvédelmet mindenki fejleszti, így az ezredfordulós felülről bontjuk az ellent elképzelés kevésbé vezető elv, kevésbé védelmi doktrína lesz.
Vettünk nagy macskákat, gyártani fogunk kicsiket. Ez egy nyomatékos válasz volt az én értelmezésemben az egyébként is kérdéses status quo megborulására. A TR-85-ösök nagy száma csak addig aggasztó, amíg a fegyvernem a vele szemben álló félnél közel teljesen hiányzott. De Aleppó és Moszul tanulsága az, hogy mind a mai napig egy-egy elvesztett nagyobb városunk visszavételénél a tüzérség elsődlegesen mennyiségi kihívás előtt áll és kevésbé meghatározó a precíziós képessége. (Ez nincs kivetítve a részemről általános harchelyzetre. A pontosság a legkevésbé sem mellékes a legtöbb harci cselekményben. De a mennyiségre nem elegendő pár tucat Pzh.)
Szerettem volna, ha érted a gondolatmenetemet, hogy miért nem becsülöm le a keletről jövő fenyegetést. Azt is bele kalkulálva, hogy értelmetlennek látom a pillanatnyi helyzet pontos kielemzését. Nem csak nekünk van Z26-unk, de a térségünkben nagyon sok szereplő gőzerővel átfegyverzi magát. Öt év múlva talán többet fogunk megtudni.
30 darab Pirányától még nem esik el Buda. Románoknak meglesz az úszóképességük, de a Lynxekkel szemben 1 vs. 1-ben túl sok lyukon keresztül fogja fúrni az oldalukat a kíváncsiság. És a megrendelésük mennyiségileg nem különbözik nagyban a mienktől, ha tényleg át akarják minősíteni IFV-vé. A még csak papíron tervezgetett kerekeseinkkel akkor tudjuk őket összehasonlítani, ha már tudunk konkrétumokat.
Az utóbbi időben egyre több utazó jött hozzánk a szépek népéből. Azt suttogják, hogy keleten valami mozgolódik. Árnyakról beszélnek a sötétben.
Kamm szerintem egyet értene velem, hogy én csak jót kívánok nekik, és ha korszerűsíteni akarnak, akkor minél hamarabb tudjanak 300 Abrams-et megvásárolni, ha másként nem, hitelből! Meg az F-16-osaikat is vigyék fel 300-ra, hogy kerek legyen minden szám!