Szerb haderőfejlesztési program és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Szerb Kub R-60 és R-73 rakétákkal.

640px-Kub-M2_sa_R-60_i_R-73E_2.png
 

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93
A szerb hadsereg 2021-2022 re várt fejlesztései.

Az érdekesebbeket emelném ki, az idei évbe várható a kinai FK 3 érkezése.
Tervben van egy elektronika zavaró fegyver, a legvalószinűbb Krasukha 2 es vagy 4 es.
Thales Groundmaster radar.
Több a infó a videó alatt angolul.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
R

Ruby de Puteaux

Guest
M 63 Plamen, 128 milliméter, 8,5 kilométeres lőtávolság. A rakéta 0,81 méter hosszú, tömege 23,1 kg, a harci rész tömege 7,6 kg.
A Plamennek volt egycsövű változata is M71 Partizan néven. Ezt a népfelkelő-, gerilla- és különleges alakulatoknak szánták.

5458452780_d9c5b97745_b.jpg


m71.jpg


EV5ob0kXkAI2nl5


EV5ob1YXkAIe-hs


EV5ob1gXQAE64ci


EV5oeHUXkAMs-dZ


EwWtsrEWQAEHdcp


Használták a délszláv háborúkban illetve feltűnt Szíriában is.

M77 Oganj, 128 milliméter, 20,5 kilométeres lőtávolság. A rakéta 2,6 méter hosszú, tömege 65 kg, a harci rész tömege 20 kg.
Az Oganj érdekessége hogy a fülke mögött látható "harmonika ajtót" pár pillanat alatt rá lehet húzni az indítóegységre így a járművet nehezebb megkülönböztetni a sima utánpótlás-szállító teherautóktól.

m-77__2_.jpeg


EuqFGooXYAIGA_M
 

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93

Szerbia folyamatosan növeli katonai kiadásait​


Szerbia a parlamenti képviselők előtt lévő módosítás szerint ebben az évben a költségvetésből 600 millió eurót költ fegyverekre és más katonai felszerelésre. Felmerül a kérdés, nem lenne-e célszerűbb a pénzt mondjuk az egészségügybe, vagy az oktatásba fektetni.

A Danas cikke szerint ezzel az összeggel Szerbia megelőzi az összes volt Jugoszláv tagköztársaságot, a régióban pedig a negyedik helyen van Románia, Magyarország és Bulgária mögött.

A trend 2015-ben kezdődött, akkor 60 millió eurót fordított az állam fegyverkezésre, azóta ez az összeg a tízszeresére hízott, jövőre pedig elérheti a 725 millió eurót.

https://szabadmagyarszo.com/2021/04...ll9hg2aHoxyzWfMvetGfV7aUxDAyUSdTp_2fhfbJopd5c
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 481
113
R

Ruby de Puteaux

Guest
Ez nem új.



Valószínűleg annyira komoly mint az ukrán Tyrex.

ECUj_0LXsAIzhHk
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 481
113
Szerb T-72 (M-84) modernizáció


The new version of the M84-AS2 tank is a modernized M84 tank of the Serbian Army. The planned modernization of the M84AS1 and AS2 tanks is now entering the testing phase and we hope that the serial upgrade will start soon. The novelty known for now on the M84-AS2 is the new ERO M19 armor, a new DUBS station and a new MS-2 metal sensor have been added. A new optoelectronic device has also been added. The inside of the tank, ie the positions of all three crew members, have been totally digitized. As part of the modernization of AS1 and AS2, there are completely new tracks and the 125 mm cannon barrel with thermal coating is new. It has a diesel engine V-46TK of 1000 hp, which is supposed to be only strengthened for now. The drive unit will probably not change. The M84 had an operating range of about 700km. The main tank is 1200l plus additional tanks of another 400l, which are not seen on the new AS1 version for now. Its maximum speed is about 70km-h, although it weighs over 40 tons. The planned modernization is planned to take place in two phases.