1848-49 szabadságharc csatái

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Bár elsőre úgy tűnik csak részben kapcsolódik ide,de valójában főhősünk egész élete a 48-49-es szabadságharc szellemiségét képviseli.

https://24.hu/tudomany/2021/07/28/magyar-katona-hos-italia-garibaldi/

"Dél-Olaszországban, és főleg Szicília szigetén járva-kelve a magyar turisták szívét máig megdobogtathatják az olasz egységért küzdő magyar szabadságharcosok neveit viselő közterületek, amelyek jól mutatják, milyen becsben állnak még ma is honfitársaink Garibaldi első nagy sikereinek színterén. Elsősorban Türr István és Tüköry Lajos nevével találkozhatunk, pedig a 205 éve, 1816. július 28-án született Dunyov István is vállalt akkora szerepet a harcokban, mint a legnagyobb nevek Garibaldi emberei közül."
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Csendben átrohantunk egy nemzeti emléknapon. Személy szerint én nem szeretem, hogy mindig csak a verességeinkre emlékezünk, és ezért sokan úgy gondolják, hogy sose nyertünk, és valahogy a lelkekbe ivódik, hogy nincs is esélyünk. Ugyanakkor Arad emléke fontos, mert megmutatja milyen irgalmatlan ereje lehet a magyarságnak. A 13ak nagyobb része nem is bírta a nyelvünket, volt közöttük osztrák főnemes, és mégis, hogy megtarthassa a királynak tett esküjét megszegte a császárnak szólót, és minket választott. Ilyenkor mindig eszembe jut egy Vajdasági barátom, akinek apja anyja szerb, de ő magát magyarnak tartja, és az a rengeteg ember akik az én életem alatt is annyira közel kerültek hozzánk, hogy tulajdonképpen már magyarok. Elég csak a szaphoroi csoda után a Himnuszt sírva éneklő kanadaira gondolni, vagy KEBre, aki a magyar női kézilabda válogatott mezében nyugszik. Ez az erő, az ami jövőt ad nekünk, és engem erre emlékeztet az aradi bitó. Ezért, bár a bennem élő, ne a verességre emlékezzünk lázadója nem emgedte, hogy 6.án írjam meg ezt, így kis késéssel egy versel szeretnék emléket állítani nekik:
vitéz Somogyváry Gyula:
A díszmenet


Megállt a hóhér " szalutált,
letelt a szörnyű óra"
Némán merednek a szemek
a hosszú sor bitóra.
Arad felett holló repül
és döbbent iszonyat,
borzongva áll az ezredes
s a hű császári had"

Nincsen egy hang, egy rezdülés,
csak dermedt rémület,
Aulich lábánál sír a pap,
mint megvert kisgyerek"

Sarkonfordul az ezredes,
recseg parancsszava:
"A batalion bevonul,
irány: a laktanya!
Okuljon tiszt és közlegény;
íme kilenc bitó,
emígy bűnhődik " értitek? "
mindegyik lázadó!"

Kengyelbe lép, lovára száll,
elvágtat, mint a szél
s nyomában vezényszó üvölt
s dobok pergése kél.
Négy század morva gyalogos
némán továbbvonul,
a "lázadók" oly csendesek,
csak függnek szótlanul"

Két század áll még csendesen,
az indulásra várva
és nézi, hogyan leng, libeg
hős Damjanich szakálla.
De szó riad és kard süvít
s a két század is dobban
s két század lengyel regruta
megindul hosszú sorban.

Se kürt, se dob, se szó, se hang,
a fejek földre szegve,
sohse volt még ily gyászos had
a császári seregbe!
De lám, hogy íme odaér
a bitósor elébe,
kifeszül minden puskaszíj
a lengyelek kezébe,
kifeszül minden szál derék
s mintha parancs lett volna:
úgy lendül jobbra minden arc
s néz a bitófa-sorra.
És döngve megdobban a föld,
mintha pöröllyel vágnák,
négyszáz bakancs dübörgeti
az őszi tarló hátát!

Hőkölnek mind a tiszt urak,
de egy se szól egy szót se
be jó is, hogy az ezredes
már elment, mily szerencse!

S a tiszt urak, őrmesterek,
dobosok, trombitások
épp úgy verik a talpukat,
akár a köz-subások.

Döngő léptekkel úgy megyen
a néma díszmenet,
hogy aki látja, felzokog
s az arcán könny pereg.
Se kürt, se dob, se szó, se hang
a dérütött juhszélen,
csak mintha" a holt Damjanich
bókolgatna a szélben"

Se kürt" se dob" se szó" se hang"
S a kétszáz regruta
úgy veri ott a defilét,
hogy nézni is csuda.
Szájuk remeg, szemükbe könny,
arcuk halotti sápadt,
de ilyen díszes parádét
még császárnak se vágtak!
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Állítólag Kossuth Lajos is szerette a hazáját...

Sokkal tobben meg itthon maradtak, vallalva a kovetkezmenyeket.

Mondjuk az ország szégyene, hogy arról az izéről van elnevezve a főtér.
Topikot ugrottam, mivel ez nem oda való.

1. Eredendő alapprobléma a Kossuth vs Széchenyi problematika, az, hogy kiépült egy Kossuth kultusz a szocializmus alatt az internacionáléval párhuzamos vonalakat kihangsúlyozva, és feledésbe merült, hogy tulajdonképpen Széchenyinek volt igaza, nem lett volna szabad belemennünk a szabadságharcba, az országot, a gazdaságot kellett volna inkább építeni és kitermelni az akkor még csak mutatóban lévő polgárságot, megalapozni társadalmi-gazdasági hátterét 1848 eszméjének.

2. Nem vagyok szabadkőműves-ellenes, de a tisztán látáshoz hozzátartozik annak az ismerete, hogy:
  • 1848-ban elindult egy páholy, ami majdnem az ő nevét viselte volna, és emigrációjában is egy kinti páholy nyilvános tagja volt
  • 1837-1840 között a várbörtönben raboskodott, ahonnan kegyelemmel szabadult. A fogvatartás indoka "a Törvényhatósági Tudósítások című kézírásos újság engedély nélküli kiadása". Amit sokan nem tudnak az az, hogy a kegyelem nem jókedvében, vagy uralkodói kegyből született, hanem a Rothschild bankháztól felveendő hitel feltételéül szabatott. A hitel felvétetett, a kegyelem megadatott. (csak megjegyzem ma is divat az újabb hitelfelvételeknél "feltételeket szabni" és ez minden hitellel rendelkező ország szuverenitásának korlátja)

3. Kossuth vs Görgey:
Amikor végre átadta a vezetést, tudjuk mi történt, és azt is tudjuk, hogy Kossuth próbált meg bűnbak árulót formálni Görgeyből méghozzá elég nagy sikerrel. Ez egyfajta emberi gyengeség, ami nem áll jól.

Petőfi?
Széchenyi és Görgey helye egyértelműen a pantheonban van, Kossuth ... hát, én nem vagyok biztos, sőt abban sem vagyok biztos, hogy Petőfi ügyében nem a kínai eredmény a jó, de egy ilyen jól megágyazott pozitív forradalmár imidzzsel és szeretett költeményekkel nehéz ennyire átértékelni valakinek a történelmi szerepét, mondhatni annyira ellentmondásos, hogy még ha igaza is lenne a Megamorvéknak, akkor is politikailag nehezen bevállalható az érzelmi reakciók miatt (nem állítom, hogy igazuk van, de ha igazuk lenne sem biztos bevállná beállni mögé bárki).
Hasonlóan nehéz a Kossuth mítoszt is kikezdeni, hiába vannak jogos kritikák, annyira kulturális premisszákká váltak, hogy gyakorlatilag kikezdhetetlenek, és érzelmi alapon elutasít az emberek 90%-a bármilyen kritikát, lehet épp ezért inkább a társadalmi folyamatokban lett volna jobb ezt válaszolni :)
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000
W

Wilson

Guest
Topikot ugrottam, mivel ez nem oda való.

1. Eredendő alapprobléma a Kossuth vs Széchenyi problematika, az, hogy kiépült egy Kossuth kultusz a szocializmus alatt az internacionáléval párhuzamos vonalakat kihangsúlyozva, és feledésbe merült, hogy tulajdonképpen Széchenyinek volt igaza, nem lett volna szabad belemennünk a szabadságharcba, az országot, a gazdaságot kellett volna inkább építeni és kitermelni az akkor még csak mutatóban lévő polgárságot, megalapozni társadalmi-gazdasági hátterét 1848 eszméjének.

2. Nem vagyok szabadkőműves-ellenes, de a tisztán látáshoz hozzátartozik annak az ismerete, hogy:
  • 1848-ban elindult egy páholy, ami majdnem az ő nevét viselte volna, és emigrációjában is egy kinti páholy nyilvános tagja volt
  • 1837-1840 között a várbörtönben raboskodott, ahonnan kegyelemmel szabadult. A fogvatartás indoka "a Törvényhatósági Tudósítások című kézírásos újság engedély nélküli kiadása". Amit sokan nem tudnak az az, hogy a kegyelem nem jókedvében, vagy uralkodói kegyből született, hanem a Rothschild bankháztól felveendő hitel feltételéül szabatott. A hitel felvétetett, a kegyelem megadatott. (csak megjegyzem ma is divat az újabb hitelfelvételeknél "feltételeket szabni" és ez minden hitellel rendelkező ország szuverenitásának korlátja)

3. Kossuth vs Görgey:
Amikor végre átadta a vezetést, tudjuk mi történt, és azt is tudjuk, hogy Kossuth próbált meg bűnbak árulót formálni Görgeyből méghozzá elég nagy sikerrel. Ez egyfajta emberi gyengeség, ami nem áll jól.

Petőfi?
Széchenyi és Görgey helye egyértelműen a pantheonban van, Kossuth ... hát, én nem vagyok biztos, sőt abban sem vagyok biztos, hogy Petőfi ügyében nem a kínai eredmény a jó, de egy ilyen jól megágyazott pozitív forradalmár imidzzsel és szeretett költeményekkel nehéz ennyire átértékelni valakinek a történelmi szerepét, mondhatni annyira ellentmondásos, hogy még ha igaza is lenne a Megamorvéknak, akkor is politikailag nehezen bevállalható az érzelmi reakciók miatt (nem állítom, hogy igazuk van, de ha igazuk lenne sem biztos bevállná beállni mögé bárki).
Hasonlóan nehéz a Kossuth mítoszt is kikezdeni, hiába vannak jogos kritikák, annyira kulturális premisszákká váltak, hogy gyakorlatilag kikezdhetetlenek, és érzelmi alapon elutasít az emberek 90%-a bármilyen kritikát, lehet épp ezért inkább a társadalmi folyamatokban lett volna jobb ezt válaszolni :)
Azért Petőfivel kapcsolatban nem szabad elfelejteni, hogy ő is csak emberből volt amikor két kozák dzsidás üldözte a Héjjasfalvára vezető út mellett (a hivatalos verzió szerint ott szúrták mellbe) lehet, hogy már nem szeretett volna a csatatéren hősi halált halni 26 évesen...
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Kifejtenéd? Jelentős asszimiláció már a dualizmus alatt ment végbe.

A napokban olvastam ki ezt az irományt, sok érdekesség van benne a dualizmusról, a társadalmi-gazdasági viszonyokról, népesség politikáról....
Igen, kifejtem.
48-ról valahogy nem él a köztudatban, hogy 1848 áprilisára megnyertük az egészet. Ugyanis a király aláírta az áprilisi törvényeket, és már csak az államadóság elosztásáról ment a vita. Közben a király a honvédség bevetését kérte az olasz fronton, csak ugye ezt megtagadtuk, mégpedig nem a teljesen jogos, pénzügyi felszerelés béli indokokkal, hanem hülye módon a forradalmi jogokra hivatkozva. Ehhez is már köze volt Kossuth és forradalmi bandája tevékenységének, de önmagában ez még nem vezetetett katasztrófához, csak amolyan gyanús, gyanús, dolog. Aztán Kossuth illegális pénz kibocsájtása és a nemzeti őrsereg felállítása is rosszpont volt, mert hmm a királynak nem adjátok, pedig még pénzt, paripát és fegyvert is adna hozzá, de illegális pénzből megy?
Végül Lemberget mégis ide küldték, ami nem jelentett volna mást, mint hogy a királyi hadseregnek a honvédséget ismerik el, és Jellasics az áruló. Na őt ugye a tömeg kivégezte, de még valószínüleg innen is lett volna visszaút, csak ugye jött a bécsi kaland, ami után már elkerülhetetlenné vált a háború. Eddigre ráadásul már egyértelműen Kossuth és a forradalmárok irányítottak, így nehéz mást hibáztatni a helyzet elmérgesedésében. Utána jött a támadás, a váci kiáltvány, ami miatt Görgey már ott félre lett állítva, gyakorlatilag csak már a végveszélyben lett kinevezve főparancsnoknak, és akkor is csak ideiglenesnek. A gond az volt, hogy a béke párt, és a hadsereg is kiegyezésre törekedett, mert ez volt a realitás, és a maximálisan elérhető lehetséges cél. Na ezt remek politikai érzékkel ez az áldott jó Kossuth trónfosztással eldobta. Aminek a vége ismert. (most azt hagyjuk, hogy a szent koronát el akarta pusztíttatani, meg ilyeneket). Ha ezt az egészet kihagyjuk, mert nem egy hatalommániás szabadkőműves áll az álam élére, az esetben ott és akkor kezdődik az, ami így 20 évvel később indult el. A többi már túlzottan mi lett volna, így csak annyit írok, hogy ez önmagában növelte volna trianon elkerülésének az esélyeit.
Ettől függetlenül Kossuth valószínűleg jót akart az országnak is. Csak ez Hitlerre is igaz, mégse Adolf tér az NSZK főterének neve.
 

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
753
2 025
93
Igen, kifejtem.
48-ról valahogy nem él a köztudatban, hogy 1848 áprilisára megnyertük az egészet. Ugyanis a király aláírta az áprilisi törvényeket, és már csak az államadóság elosztásáról ment a vita. Közben a király a honvédség bevetését kérte az olasz fronton, csak ugye ezt megtagadtuk, mégpedig nem a teljesen jogos, pénzügyi felszerelés béli indokokkal, hanem hülye módon a forradalmi jogokra hivatkozva. Ehhez is már köze volt Kossuth és forradalmi bandája tevékenységének, de önmagában ez még nem vezetetett katasztrófához, csak amolyan gyanús, gyanús, dolog. Aztán Kossuth illegális pénz kibocsájtása és a nemzeti őrsereg felállítása is rosszpont volt, mert hmm a királynak nem adjátok, pedig még pénzt, paripát és fegyvert is adna hozzá, de illegális pénzből megy?
Végül Lemberget mégis ide küldték, ami nem jelentett volna mást, mint hogy a királyi hadseregnek a honvédséget ismerik el, és Jellasics az áruló. Na őt ugye a tömeg kivégezte, de még valószínüleg innen is lett volna visszaút, csak ugye jött a bécsi kaland, ami után már elkerülhetetlenné vált a háború. Eddigre ráadásul már egyértelműen Kossuth és a forradalmárok irányítottak, így nehéz mást hibáztatni a helyzet elmérgesedésében. Utána jött a támadás, a váci kiáltvány, ami miatt Görgey már ott félre lett állítva, gyakorlatilag csak már a végveszélyben lett kinevezve főparancsnoknak, és akkor is csak ideiglenesnek. A gond az volt, hogy a béke párt, és a hadsereg is kiegyezésre törekedett, mert ez volt a realitás, és a maximálisan elérhető lehetséges cél. Na ezt remek politikai érzékkel ez az áldott jó Kossuth trónfosztással eldobta. Aminek a vége ismert. (most azt hagyjuk, hogy a szent koronát el akarta pusztíttatani, meg ilyeneket). Ha ezt az egészet kihagyjuk, mert nem egy hatalommániás szabadkőműves áll az álam élére, az esetben ott és akkor kezdődik az, ami így 20 évvel később indult el. A többi már túlzottan mi lett volna, így csak annyit írok, hogy ez önmagában növelte volna trianon elkerülésének az esélyeit.
Ettől függetlenül Kossuth valószínűleg jót akart az országnak is. Csak ez Hitlerre is igaz, mégse Adolf tér az NSZK főterének neve.
Köszi a választ! Erről nem tudtam ilyen részletesen. Tudsz ajánlani könyvet?
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Köszi a választ! Erről nem tudtam ilyen részletesen. Tudsz ajánlani könyvet?

Köszi a választ! Erről nem tudtam ilyen részletesen. Tudsz ajánlani könyvet?
A kérdés az, milyen stílusú könyveket keresel. Ha regényeket, akkor Somogyváry Gyula Pirossapkás kislány, és a hadtest hű marad című regényei amiket javasolni tudok.
Ha inkább tankönyvi, történelmi forrásokat, akkor egyfelől Görgey: Életem és működésem c könyvét.
(Valamiért nem akar linket betenni, az elektronikus könyvtáron fenn van)
Valamilyen színten a Kossuth Görgey levelezésből is átjön, de az is érdekes kordokumentum a témában.

Van egy közjogi viták 48-49ben című esszé is, amit félig meddig javasolni tudok.

Így hírtelen. Nyilván Kossuth szerepe amúgy nem fekete-fehér, de a fehér nagyon erős revizióra szorulna.
Mint írtam, nem gondolom, hogy ne akart volna jót, csak összességében amit csinált szerintem káros volt az országra.
 
  • Tetszik
Reactions: Crusader
K

Kopi2000

Guest
Azert jellemzo az oldal latogatoi erdeklodesere, hogy az olya tortenelmileg fontos esemenyek csak ket oldalon kaptak nrmi megemlekezest, pedig allitolag van itt son szuverenitas parti, akiknek jo elokep lett volna ez a szabadsagharc. De ugy latszik, hogy az igenyes tortenelmi ismeretek irant itt nincs igeny.... Bezzeg a bizt-pol topikokbab, szinten tortenelmi ralatas es hatterismeretek nelkul mar tobbezer oldalob ismetlim a majdnem ugyanazt, mininalis mennyisegu hir nelkul.... Pedig, akit erdekel a haditechnika, azt jo ha erdekli a hadtortenelem, mert szelesebb ralatada lesz az esemenyekre...
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 488
18 589
113
Azert jellemzo az oldal latogatoi erdeklodesere, hogy az olya tortenelmileg fontos esemenyek csak ket oldalon kaptak nrmi megemlekezest, pedig allitolag van itt son szuverenitas parti, akiknek jo elokep lett volna ez a szabadsagharc. De ugy latszik, hogy az igenyes tortenelmi ismeretek irant itt nincs igeny.... Bezzeg a bizt-pol topikokbab, szinten tortenelmi ralatas es hatterismeretek nelkul mar tobbezer oldalob ismetlim a majdnem ugyanazt, mininalis mennyisegu hir nelkul.... Pedig, akit erdekel a haditechnika, azt jo ha erdekli a hadtortenelem, mert szelesebb ralatada lesz az esemenyekre...
Kikérem magamnak én szeretem ezt a topikot!:rolleyes: Szerintem történelmünk legszebb, legvitézebb időszaka!:)
 
K

Kopi2000

Guest
Kikérem magamnak én szeretem ezt a topikot!:rolleyes: Szerintem történelmünk legszebb, legvitézebb időszaka!:)
En is, respektalom az ellenvelemenyed, de azert feltettem egy csomo anyagot ma az afganisztani, a II. VH magyar esemenyei, a jarvanyok, a kozepkori magyar csatak, meg a magyar ostortenet topikokba is. Hatha talalsz az erdeklodesednek megfelelot koztuk... Ez a reklam helye volt, de sok esetben en ilyenekre alszom el...
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85