Román haderőfejlesztési program (2025) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 358
31 625
113
Végül is igazad van. Amíg van a NATO és mi is benne vagyunk, nincs amit kapkodjanak. Az orosz ellen még egy fúl modern román hadsereg is lepkefing, velünk szemben elég amijük van (persze nem támadni, hanem védekezni).
Bocs,de mi nem osztunk,nem szorzunk NATO szinten szinte semmit.
Kb 0,01% esélyt adok egy KM-i konvencionális háborúnak.Egy NATO-Oo háborúnak meg annak is a töredékét.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 962
5 899
113
Légierő nem az erősségem. Daidalos családi története erős érv, hogy miért.

F-16 nem használ aszem a has aljánál illeszthető konténert zavaró modulként? Én úgy tudtam, hogy a hh-s szovjet légvédelem elnyomása ilyen külső módszerrel a legkorábbi verziókon is már megoldható.

Hogy ne használna.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 358
31 625
113
Korai F16oknak nincs beépitett REH rendszerük,de beépitett önvédelmi rendszerük van.
Oláhok már a LanseRhez is beszereztek felderitő és REH konténereket is a podok mellé-és ezek kompatibilisek az F16okhoz is.Most ezek számát bővitik az amcsi felszereléssel.És ezek a REH konténerek összeségében nagyobb teljesitményüek a Gripeneink beépitett REH rendszereinél,amik azért elsősorban önvédelmi rendszerek.
Gripenjeink önvédelmi REH rendszerei az egyetlen pont,amiben felülmulják az F16AM gépeiket-de ezt a ECM konténerek ellensúlyozzák.Minden más tekinteben azok az öreg F16ok egy kis upgradéval felülmúlják a gépeinket.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 962
5 899
113
Korai F16oknak nincs beépitett REH rendszerük,de beépitett önvédelmi rendszerük van.
Oláhok már a LanseRhez is beszereztek felderitő és REH konténereket is a podok mellé-és ezek kompatibilisek az F16okhoz is.Most ezek számát bővitik az amcsi felszereléssel.És ezek a REH konténerek összeségében nagyobb teljesitményüek a Gripeneink beépitett REH rendszereinél,amik azért elsősorban önvédelmi rendszerek.
Gripenjeink önvédelmi REH rendszerei az egyetlen pont,amiben felülmulják az F16AM gépeiket-de ezt a ECM konténerek ellensúlyozzák.Minden más tekinteben azok az öreg F16ok egy kis upgradéval felülmúlják a gépeinket.

feltételezzük, hogy a megfelelő emberek ismerik a Gripenek képességeit. Pont Gripen topikban volt kivesézve a Gripen TIDLS kpessége, ami azért hatalmas taktikai rugalmasságot biztosít BVR harcban. Az a 3 darab ALQ131 meg a Lancerekhez, nem mai gyerek, és van különbség az öreg és új elektronikai harcászat között.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
A híres F35 század beszerzésének tervéről örülök, ha tudtok dobni forrást. Lehet volt már ebben a topicban, de nekem ez kimaradt. És ez NAGYON elütne a keleti szomszédunk eddigi -egy évszázados- beszerzési stratégiájától.
Nem az évszázados beszerzési stratégiával van a baj, hanem a több évszázados magatartásukkal. Mire gondolok? Arra, hogy megbízhatatlan szövetségesek. Így pedig nem fognak kapni F35-ös gépeket. Nem gondoljátok, hogy az USA egyik csúcstechnikáját átadja Romániának, hogy aztán jó esetben szivárogtassanak, rosszabb esetben, ha átállnak, akkor pedig vigyék a szajrét is. Nem lesz nekik soha F35-jük.

Felmerült, hogy nincs tüzérségünk. Igaz, de a már tettünk jó lépéseket a felfejlesztés irányába. Többek között az osztrák aknavető gyár megvételével. Nem lehet mozgékonyságot elérni egy olyan tüzérségi eszközzel, mint egy nagy kaliberű tarack. Aminek csak az előkészítése sok idő. Megállni, beállítani irányba, lábakat szét, "vizszintezni", majd fél óra múlva elkezdeni puffogtatni. Egy ilyen készülődő üteget egy gyorsan mozgatható korszerű 120-as aknavető üteg 10 km-ről is szét lehet kapni. Lassan lejár a vontatott tüzérség ideje és szerepe, pont mint a csatahajóké meg a lovas huszároké. Most nem azt mondom, hogy nem lesz tüzérség, hanem, hogy ami lesz az mobil lesz (mint pl. a PzH2000 - na ebből kellene egy 100 db. és akkor meg is lennénk az osztrák aknavetők kíséretével).
A mai hadviselésben az információknak és az azt kihasználó mozgékonyságnak van nagyon nagy szerepe. Csak nézzétek meg mire voltak képesek a horvátok a Vihar hadművelet keretében a 3x nagyobb Jugoszláv (addigra már csak szerb) sereggel szemben. Vontatott tarackok álló, lövészárok háborúban jutnának szerephez. Na meg Irakban, ahol a menekülő iraki sereget kellett és lehetett lőni velük.
Ha én lennék a döntéshozó akkor 150 Leo2A7 (ebből 50 tartalék) és 100 db. PzH2000-es, plusz jó sok 120-as aknavető. Remélem nem állnak meg a jelenlegi darabszámnál.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Orom nezni, ahogy a ktgvetesuk 1.4%-rol 2.1% kore ugrott amiatt, hogy berendeltek egy rakas iszonyatosan tularazott amerikai cuccot, koztuk olyasmit, amire semmi szukseguk nem volt pl Patriot $5 milliardert es hasonlok. :cool:
Nem nekik van szükségük a Patriotra, hanem az USA-nak. Na meg a nagyon drága tengeri haderő fejlesztéseket is az USA várja el. Az USA keletről várja a vészt, a román nyugatról. Persze ezt hiába mondja az USA-nak, mert az leinti, hogy hülye vagy fiam,. a magyarok szövetségesek :D .
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 358
31 625
113
Jézusmariaszentjózsef.De rövid a memoria.Pedig a multkor hogy betojtatok a dologtol-hát úgy látszik,nem eléggé......
HIMARS megfelelő felderitő-tűzvezető és harcvezető rendszerrel támogatva önmagában képes ellensúlyozni minden ismert fejlesztésünket.
A-Tüzérségünk kikapcsolása a harcbol.Ehez nekik rendelkezésre fog állni a fejlesztett M26,70km hatótávú rakéta,kazettás töltettel.Gyakorlatban kipróbált módszer.91ben az MLRS rakétavetőkkel gyakorlatban legyalulták igy az iraki tüzérséget.Pedik az amcsiknak nem volt semmi csöves tüzérségi fölényük közben-sőt,az iraki Bull lövegeket meg se közelitették az akkor M109 és M198 lövegeik.Oláhok meg nem voltak olyan hülyék,hogy aláirják az osloi szerződést (sürgősen ki kéne lépnünk belőle)
B-HIMARS és a LAROM önmagukban képes leamortizálni minden új nehézfegyverzetünket.A cicákat is.Ehez persze valós idejű felderitési információra van szükségük.Ezt többféleképpen is megoldhatják.De megjegyzem,hogy az IDF pontosan mélységi tüzérségi felderitő-célmeghatározó feladatkörben használja a Hermes dront.....De ők a felderitő konténerek beszerzéséről sem feledkeztek meg úgy,mint mi.
C-ATACMS rakétával nem csapatokat támadnának,hanem un szük keresztmetszetet jelentő célpontokat.Ilyenek pl a hidak,és a pótlásukra épitett pontonhidak.
D-Ha a mi tüzérségünket kikapcsolták,nincs szükségük tovább különösebb szuper technikás tankok és IFVék fölényére.Éktelenül elavult D20 tarackok is elegendőek,meg térkép és rádió.Saját erőik csak jelző-terelő funkciót látnak el,és a mogottük települt elavult vontatott tüzérség is szép komótosan szarrá tud ágyúzni menden komolyabb ellenállást.Ami az után marad,arra meg bőven elég még a különben éktelenűl avit TR77 is,hogy letapossa,közvetlen irányzású tűzzel szétágyúzza.Meg a kiséretett adó Spikék,ha még mozpgna 1-2 lestrapált macskánk.
Szóval kicsit kisebb mellénnyel,ha szabad kérnem.Érjen el a lábunk a realitás talajáig.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 358
31 625
113
feltételezzük, hogy a megfelelő emberek ismerik a Gripenek képességeit. Pont Gripen topikban volt kivesézve a Gripen TIDLS kpessége, ami azért hatalmas taktikai rugalmasságot biztosít BVR harcban. Az a 3 darab ALQ131 meg a Lancerekhez, nem mai gyerek, és van különbség az öreg és új elektronikai harcászat között.
Csak szólok,hogy az izraeli ECM konténereik konkrétan egyidősek a mi Gripenjeinkkel,ALQ131 konténerek meg a fene tudja mit jelent,mert az amcsik többször is korszerűsitették azt a cuccot.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Jézusmariaszentjózsef.De rövid a memoria.Pedig a multkor hogy betojtatok a dologtol-hát úgy látszik,nem eléggé......
HIMARS megfelelő felderitő-tűzvezető és harcvezető rendszerrel támogatva önmagában képes ellensúlyozni minden ismert fejlesztésünket.
A-Tüzérségünk kikapcsolása a harcbol.Ehez nekik rendelkezésre fog állni a fejlesztett M26,70km hatótávú rakéta,kazettás töltettel.Gyakorlatban kipróbált módszer.91ben az MLRS rakétavetőkkel gyakorlatban legyalulták igy az iraki tüzérséget.Pedik az amcsiknak nem volt semmi csöves tüzérségi fölényük közben-sőt,az iraki Bull lövegeket meg se közelitették az akkor M109 és M198 lövegeik.Oláhok meg nem voltak olyan hülyék,hogy aláirják az osloi szerződést (sürgősen ki kéne lépnünk belőle)
B-HIMARS és a LAROM önmagukban képes leamortizálni minden új nehézfegyverzetünket.A cicákat is.Ehez persze valós idejű felderitési információra van szükségük.Ezt többféleképpen is megoldhatják.De megjegyzem,hogy az IDF pontosan mélységi tüzérségi felderitő-célmeghatározó feladatkörben használja a Hermes dront.....De ők a felderitő konténerek beszerzéséről sem feledkeztek meg úgy,mint mi.
C-ATACMS rakétával nem csapatokat támadnának,hanem un szük keresztmetszetet jelentő célpontokat.Ilyenek pl a hidak,és a pótlásukra épitett pontonhidak.
D-Ha a mi tüzérségünket kikapcsolták,nincs szükségük tovább különösebb szuper technikás tankok és IFVék fölényére.Éktelenül elavult D20 tarackok is elegendőek,meg térkép és rádió.Saját erőik csak jelző-terelő funkciót látnak el,és a mogottük települt elavult vontatott tüzérség is szép komótosan szarrá tud ágyúzni menden komolyabb ellenállást.Ami az után marad,arra meg bőven elég még a különben éktelenűl avit TR77 is,hogy letapossa,közvetlen irányzású tűzzel szétágyúzza.Meg a kiséretett adó Spikék,ha még mozpgna 1-2 lestrapált macskánk.
Szóval kicsit kisebb mellénnyel,ha szabad kérnem.Érjen el a lábunk a realitás talajáig.
Ez így lenne, ha USA, orosz vagy francia katonák kezében lenne a jelenlegi román fegyverzet. De hála istennek, nem ott van.
És ne feledd, hogy lejárt a tömeg hadseregek ideje. De még akkor is amikor dívott, akkor sem szerepeltünk rosszul. Pl. az 1916-os Erdély betöréskor, amikor a románok kb. 3x annyian voltak mint a német-osztrák-magyar csapatok és sokkal jobban fel voltak fegyverezve (hála az antantnak), mint mi. Olvasd el Vitéz Nagybaconi Nagy Vilmos "Románia elleni hadjárat" c. könyvét vagy Maderspach Viktor "Az oláhok vérnyomában a Fekete-tengerig c. írását - sokat meg lehet tudni a két nemzet harci moráljáról/tudom, mi is romlottunk azóta; DE ők is; nekünk volt amiből:)/). Na szóval nem eszik olyan fóron a kását, mint sokan gondolják. És még valami Negan, szerinted semmi az a sok Lynx, Gidran, meg egyébb korszerű eszköz. A románoknak hol van ilyen a láthatáron? Nekünk legalább már ott van.
Nem mellékesen, szerintem az elkövetkező 20 évben nem lesz közvetlen Ro-Mo csetepaté. Ha csak a nagyhatalmak nem egyeznek meg valami másban. Egy kicsit tartok a Putyin-Biden találkozótól. Olyan Máltás illata van:oops:.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 358
31 625
113
Ez így lenne, ha USA, orosz vagy francia katonák kezében lenne a jelenlegi román fegyverzet. De hála istennek, nem ott van.
És ne feledd, hogy lejárt a tömeg hadseregek ideje. De még akkor is amikor dívott, akkor sem szerepeltünk rosszul. Pl. az 1916-os Erdély betöréskor, amikor a románok kb. 3x annyian voltak mint a német-osztrák-magyar csapatok és sokkal jobban fel voltak fegyverezve (hála az antantnak), mint mi. Olvasd ek Vitéz Nagybaconi Nagy Vilmos "Románia elleni hadjárat" c. könyvét vagy Maderspach Viktor "Az oláhok vérnyomában a Fekete-tengerig c. írását). na szóval nem eszik olyan fóron a kását, mint sokan gondolják.
Nem mellékesen, szerintem az elkövetkező 20 évben nem lesz közvetlen Ro-Mo csetepaté. Ha csak a nagyhatalmak nem egyeznek meg valami másban. Egy kicsit tartok a Putyin-Biden találkozótól. Olyan Máltás illata van:oops:.
Olvastam.Meg azt is,hogy a Monarchia hadereje önmagában kevés volt a lenyomásukhoz.Massziv német segitség kellett hozzá.
Azonkivűl akkor nem mi,hanem a még mindig erős középhatalomnak számitó Monarchia állt szemben egy gyenge balkáni királysággal.Trianon után azonban mi lettünk a gyengébb fél.Most is mi vagyunk,ha tetszik,ha nem.
Angola rovatban meg olvashatod,hogy mire jutott a különben harcászatilag klasszisokkal jobb SADF a kubai/angolai sereggel szemben-vesztett.
Mondom,ideje letenni a lábakat a kemény,rideg talajfelszinre.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 070
113
Véreim! Mogyorók!
1. Ne nézzük már le a potenciális ellenséget, mert ráb@szunk, mint eleink. Ne is bízzunk bennük, de ne is bízzuk el magunkat!
2. Jelen pillanatban a GDP-nk jó, ja a románokénak a 2/3-a, és nem költünk 2%-ot, míg ők már túlteljesítik a kitűzött célt.
3. Az erdélyi, korábban itt többször megnyilatkozó fórumtárs (talán @agronomus ?) is óva intett igen részletes beszámolói során, hogy lenézzük őket.
4. Szóval koncentráljunk a seregépítésre, a modernizációra, az oktatásra, és ne a másik leköpésére!
Vakk
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 070
113
Olvastam.Meg azt is,hogy a Monarchia hadereje önmagában kevés volt a lenyomásukhoz.Massziv német segitség kellett hozzá.
Azonkivűl akkor nem mi,hanem a még mindig erős középhatalomnak számitó Monarchia állt szemben egy gyenge balkáni királysággal.Trianon után azonban mi lettünk a gyengébb fél.Most is mi vagyunk,ha tetszik,ha nem.
Angola rovatban meg olvashatod,hogy mire jutott a különben harcászatilag klasszisokkal jobb SADF a kubai/angolai sereggel szemben-vesztett.
Mondom,ideje letenni a lábakat a kemény,rideg talajfelszinre.
Egy az egyben lenyomta volna a Monarchia, csakhogy volt még egy orosz és egy olasz front is... Ezért támadtak hátba - de megkapták, ami jár, csak nem eléggé.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
TR85M a mi jelenlegi és közelmultbeli állapotainkra való megfelelés volt.Tulajdonképpen ugyan azt csinálták,mint amit mi akartunk csinálni a Keleti féle programban,amit a vajda 98ban kidobot.

Tudom, hogy neked szimpatikus volt a Keleti-terv.

Olyan értelemben, hogy Tata jelenlegi helyzete meg az ő nehéz dd helyzetük, úgy valóban érvényes megállapítás, hogy meg sem közelítjük a dominancia szót. Ilyen szempontból valóban van nekik is idejük a saját lépéseikre. Mint én is sokszor érvelek vele, ne a pillanatnyi helyzetet vetítsük ki és feltételezzük állandónak!

Mivel egyik oldal sem tesz olyan nagy lelkű gesztusokat, hogy feltételezné a másikról, hogy még további beszerzéseket fog eszközölni, ezért nem kell szerintem leírnod harmadjára a kedvenc idézetedet. Főleg nem 133.-jára. Viszont a jövőt illetően azért nem értünk egyet, mert néhány pontban a jelenlegi helyzet értékelésében sem ugyan az a véleményünk.

Ha beszerezték volna a mostani F-16-osokat már akkor, amikor a "saját Keleti-tervüket" leállították, én elfogadnám, hogy domináns szereplők lettek volna. De nem tették. Tovább jutottak benne, mint mi. És rájuk rohadt a rozsda gyárostúl, hadseregestől.
Jelenleg ami zajlik náluk, az nem egy tudatos tervezés eredménye, amivel mindig előttünk járnak egy-két lépéssel. Falun ezt kapkodásnak hívják. Beszereztek méreg drága fegyverrendszereket, egy részüket használtan.


Kedvenc kínai harcászati tanítód nem csak azt mondta, amit te idézni szoktál tőle. Az egy semmire való hadvezér, aki azt sem tudja megmondani, hogy mire lenne szüksége egy adott ellenség legyőzéséhez. Az egy közepes képességű, aki meg tudja mondani, hogy mire lenne szüksége a sikerhez. A jó képességű vezető meg tudja mondani, hogy a jelenleg számára rendelkezésre álló lehetőségekkel hogyan fogja megnyerni a háborút.

A románoknak a harmadik évezredre nem maradt meg túl sok tervük a múltból.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 358
31 625
113
Tudom, hogy neked szimpatikus volt a Keleti-terv.

Olyan értelemben, hogy Tata jelenlegi helyzete meg az ő nehéz dd helyzetük, úgy valóban érvényes megállapítás, hogy meg sem közelítjük a dominancia szót. Ilyen szempontból valóban van nekik is idejük a saját lépéseikre. Mint én is sokszor érvelek vele, ne a pillanatnyi helyzetet vetítsük ki és feltételezzük állandónak!

Mivel egyik oldal sem tesz olyan nagy lelkű gesztusokat, hogy feltételezné a másikról, hogy még további beszerzéseket fog eszközölni, ezért nem kell szerintem leírnod harmadjára a kedvenc idézetedet. Főleg nem 133.-jára. Viszont a jövőt illetően azért nem értünk egyet, mert néhány pontban a jelenlegi helyzet értékelésében sem ugyan az a véleményünk.

Ha beszerezték volna a mostani F-16-osokat már akkor, amikor a "saját Keleti-tervüket" leállították, én elfogadnám, hogy domináns szereplők lettek volna. De nem tették. Tovább jutottak benne, mint mi. És rájuk rohadt a rozsda gyárostúl, hadseregestől.
Jelenleg ami zajlik náluk, az nem egy tudatos tervezés eredménye, amivel mindig előttünk járnak egy-két lépéssel. Falun ezt kapkodásnak hívják. Beszereztek méreg drága fegyverrendszereket, egy részüket használtan.


Kedvenc kínai harcászati tanítód nem csak azt mondta, amit te idézni szoktál tőle. Az egy semmire való hadvezér, aki azt sem tudja megmondani, hogy mire lenne szüksége egy adott ellenség legyőzéséhez. Az egy közepes képességű, aki meg tudja mondani, hogy mire lenne szüksége a sikerhez. A jó képességű vezető meg tudja mondani, hogy a jelenleg számára rendelkezésre álló lehetőségekkel hogyan fogja megnyerni a háborút.

A románoknak a harmadik évezredre nem maradt meg túl sok tervük a múltból.
Vagy éppen forditva.
Mi nem tanultuk meg Mohácsbol sem,hogy a harcászati fölény nem minden.A hadműveleti/hadászati fölény felülirja.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nem nekik van szükségük a Patriotra, hanem az USA-nak. Na meg a nagyon drága tengeri haderő fejlesztéseket is az USA várja el. Az USA keletről várja a vészt, a román nyugatról. Persze ezt hiába mondja az USA-nak, mert az leinti, hogy hülye vagy fiam,. a magyarok szövetségesek :D .

Igen. Eltérő nyelvcsalád, csupán ennek köszönhető, hogy néhány helyen kommunikációs zavarok vannak. :)
Román átlagpolgár meg anyázik a cikkek alatt, hogy "minek ezeket a szarokat vetéttek meg!?"
 
K

kamm

Guest
Csak szólok,hogy az izraeli ECM konténereik konkrétan egyidősek a mi Gripenjeinkkel,ALQ131 konténerek meg a fene tudja mit jelent,mert az amcsik többször is korszerűsitették azt a cuccot.
A mi Gripenjeink a legfrissebb sw futtatjak es folyamatosan updatelik oket, az izraeliekrol fogalmunk sincs es biztosan nem adnak olcson, ha ugy funkciokat epitenenek be. A Gripen E, amirol kb nyilt titok, hogy jon hozzank, meg a vilag egyik legjobb EW rendszere, ha nem a legjobb, raadasul teljesen fuggetlenul fejlesztik mar az avionikatol, pont ugy, mint a fegyverrendszert (az F-35-tol elteroen okosan "kontenerizaltak" mar a tervezes soran a kritikus alrendszereket a svedek, sokkal gyorsabban fejleszthetnek es mehet a rollout, egymastol fuggetlenul.)