Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1711

Guest
Szerintem egyszerűen kivárnak. Most lassan vége a járványnak, szeptember előtt nem is várható hogy komolyabban újra indul. Aztán ősszel meg majd úgy indul az új oltási kampány, hogy mindenkit aki kéri beoltunk harmadszor is. Nem csak azokat, akik kínait kaptak. Így nem kell beismerni, hogy a kínai oltás kevésbé hatékony, és mégis be lesz mindenki újra oltva.

Én 2 Szputnyik után ősszel megyek majd egy kínaiért, ha lehet (asszem itt is volt, hogy vektorvakcina másodszorra már nem annyira hatékony).
Így is probléma van a vérnyomásommal, nincs kedvem megdögleni az ócska amerikai/angol kotyvaléktól.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 562
11 136
113
Én 2 Szputnyik után ősszel megyek majd egy kínaiért, ha lehet (asszem itt is volt, hogy vektorvakcina másodszorra már nem annyira hatékony).
Így is probléma van a vérnyomásommal, nincs kedvem megdögleni az ócska amerikai/angol kotyvaléktól.
Szputnyik után egy 3. Szputnyik vagy egy Janssen nem igazán hatásos. Minden más elvileg mehet.

Az a “kotyvalék” jelenleg az egyik leghatékonyabb vakcina a piacon. 30 év alattiaknál extrém ritka esetben fordul elő szívizomgyulladás.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Elég szomorú, hogy ez jelenleg a leghitelesebb forrás. Ez legalább bevallottan nem egy tudományos vizsgálat. Ehhez képest a kormány csak olyan számokat publikált az oltások hatékonyságáról, amit láthatóan a propaganda osztály írt. Pl. amikor Merkely kijelenti, hogy az összes embernél, akit kórházukban megvizsgáltak, és kínai oltást kapott, rendben volt az ellenanyag szint. Miközben tudjuk hogy nincs 100 hatásosságú vakcina.
Semmi köze sincs a hitelességhez.
Már csak azért se, mert nem gondolom, hogy a szerkesztőségnek feleslegben állnának a komolx speckó flow-citométerei...
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 404
4 425
113
Te is 60 feletti vagy? Végeztettél antitest tesztet?


Ez a Lancet.

Tavasszal 2 lehetőség volt, vagy nem oltják a 60 felettieket kínaival és várakoztatják őket, vagy elkezdik oltani őket a kínaival is.
En nem karhoztatnam oket, mert amilyen hullagyar volt tavasszal, a ketsegbeeses kinai vakcina igenyt szul. Idealis esetben hinnek nekik hogy csak jot akartak es melle lottek. De nem idealis az eset hanem a 60dollaros adag volt az igazi ok.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 091
113
Azért ez így együtt már kezd nagyon-nagyon fájdalmas lenni!

a Pfizerre szűkíteném a magyar oltási kampányt, az működik a legjobban.

Aki pedig nem így gondolja, vagy nem szeretne Pfizert, az essen ki? Mi is a baj azzal, hogy jelenleg lehet választani? Azzal lesz a legtöbb oltott, ha választhat a jónép. Mivel most már ténylegesen van választék.

a gyengített víruson alapuló Sinopharmot és most fejlesztett magyar vakcinát kukáznám, mert ez a technológia legszarabb az antitest termelés alapján, ez már szikár tény.

A szikár tény az, hogy a Sinopharm eddig az összes gyakorlati hatékonysági mérésben bőven verte az Astrát és J&J-t, volt olyan mérés, amiben a Modernát is. Valamint nem sokkal maradt el a két legjobb, Szputnyik és Pfizer hatékonyságától. A Sinopharm leggyengébb teszteredménye volt 79,4%, a legjobb meg 86%. De a gyakorlati tömeges oltáson alapuló mérések még jobb hatékonyságot mutatnak. Jellemzően bőven 80% feletti értékek jönnek ki. A legrosszabb gyakorlati, tömeges oltással mért hatékonysági adat 78,1%, a legjobb, meg 93%. A magyar adatokból is 90%-ot alulról közelítő hatékonyság számolható ki.

A szikár tény az, hogy te összekevered a tüskefehérje elleni antitest szintet a védettséggel/hatékonysággal.
  • Egyrészt az antitest tesztek csak a tüskefehérje elleni antitest szintet mérik, míg a teljes elölt vírust tartalmazó oltóanyagok az összes antigén ellen termeltetnek antitestet, amit a teszt nem mér. Természetesen a tüskefehérje ellen jellemzően kevesebb antitest termelődik elölt vírus esetén, hiszen az nem arra van kihegyezve, hogy a sejtekkel rengeteg tüskefehérjét gyártasson, mint az mRNS és a vektor típusú oltások.
  • Másrészt a sejtes immunitás már a vektor típusúaknál is (sőt azok közül a kifejezetten gyengébb Astránál is) magasabb, mint a Pfizernél. Ennek oka a sejtek valós megfertőzése a vektor által és az ebből következő kvázi adjuváns hatás. Valódi adjuváns viszont sem az mRNS, sem a vektor típusú oltóanyagokban nincs, mert csak rontaná a hatékonyságot. Ellenben a Sinopharm az egyetlen nálunk alkalmazott COVID oltóanyag, ami valódi adjuvánst tartalmaz, az immunválasz felerősítése érdekében. Minden valószínűség szerint a Sinopharm erőteljesebb sejtes immunitást alakít ki, mint a Pfizer, csak sejtes immunitást tömegesen nem mérnek.
  • Harmadrészt azzal, hogy több antigénről ismeri fel az immunrendszer a vírust, a teljes elölt vírusos oltások minden valószínűség szerint jobbak a mutánsok elleni, hosszabb távú védettség megtartásában.

Egyébként te azt a Sinopharmot akarod kidobni, ami nem csak hogy a gyakorlatban eddig hatékonynak bizonyult, hanem ráadásul nagy mennyiségben rendelkezésre áll egy gyors tömeges emlékeztető oltáshoz a legjobban tárolható is. Hát mit mondjak? Hatalmas nagy ötlet!

Még a viszonylag gyengébb Astrát sem érdemes kukába dobni. Annál még az Astra is messze-messze hatékonyabb (mindent érdemes megtartani és használni, ami 50% feletti hatékonyságú). Minek kellene kidobálni kifizetett, leszállított oltóanyagokat? Ráadásul alig valamivel egy olyan helyzet után, amikor a gyors, tömeges oltás szűk keresztmetszetét a leszállított oltóanyagok mennyisége jelentette? Legalább az előállt gyakorlati problémából érdemes lenne tanulni! Ha van oltóanyag készlet és jön a következő hullám, akkor lehet nagyon gyorsan oltani. Ha viszont kidobáljuk a készletet, akkor megint a vírus lesz előnyben.

azonnal felajánlanám a Pfizer (csak és kizárólag ez, semmi bohóckodás AZ-vel meg egykomponensűekkel) harmadik oltást a keleti vakcinával oltottaknak és azoknak, akiknek nincs antitestük.

Egy harmadik oltás lehetőségét mindenkinek érdemes biztosítani szükség esetén. Ebből a szempontból a keleti oltóanyagok semmivel sem rosszabbak, sőt. A gyakorlatban a Szputnyik mutatja a legnagyobb hatékonyságot. Veri a Pfizet is. A tesztelésen is csak alig maradt el a Pfizertől. A Sinopharm pedig üzembiztosan veri a Astrát és a J&J-t. Semmilyen ésszerű indok nincs arra, hogy miért csak a keleti oltóanyaggal oltottak kapjanak 3. oltást. Akkor már kapjon mindenki, aki kéri! Ráadásul a tartós védettséghez valószínűleg az oltóanyagok kombinálása a legjobb módszer. A vektor típusú oltások esetében ugyanannak a vektornak az egymás utáni többszöri használatával eleve csökken a hatékonyság, de az eltérő hatásmechanizmus még más típusú oltóanyagoknál is előnyös lehet. Ha a Szputnyik kiesik azért, mert nincs már belőle érdemi 2. oltásra le nem kötött készlet és az Astrát, mint a csimpánz adenovírus használata miatt leggyengébb hatékonyságú vektor típusú oltást kivesszük a képletből, akkor is ésszerű a Pfizer/Moderna oltottakat Sinopharmmal, vagy J&J-vel, a Sinopharm oltottakat Pfizer/Moderna/J&J-vel, a szputnyikosokat Sinopharmmal, az Astrásokat Pfizer/Moderna/Sinopharmmal oltani. A J&J oltottak meg akár még két adagot is kaphatnának akár két különböző oltóanyagból is. De én még Astrával is oltanék 3. adagban annak, aki elfogadja és első kettőre nem azt kapott.

bevezetném, hogy a munkáltatók fizetés nélküli szabadságra küldhetik az oltatlan dolgozóikat és három hónap után el is bocsájthatják a fizetés nélkülin lévőket, ha addig nem oltatták be magukat.

Egyrészt politikailag vállalhatatlan. Pláne így választási kampányban. Másrészt vajon melyik munkáltató szeretné elveszteni a dolgozóinak érdemi részét? Vajon hogyan hatna ez a gazdaságra? Kicsit több ésszel kellene hozzáállni!
A munkahelyi ösztönzés fontos és kívánatos, de inkább pozitív ösztönzőkkel. 1-2 nap többlet szabadság az oltottaknak. Valamilyen jutalom. Akár többlet béren kívüli juttatás Munkahelyi oltási lehetőség, erőteljes erkölcsi réhatással, rábeszéléssel. Vezetők példamutatása. Az oltottak és oltatlanok listájának közzététele és eltérő maszkviselési szabályok a csoportnyomás növelése érdekében. Esetleg annak belengetése, hogy az éves jutalmaknál figyelembe veszik (természetesen pozitív tényezőként) az oltottságot.
A munkahelyi pszichológia nem kizárólag a korbácsot és annak is csak a korbácsoló számára ugyanolyan, vagy még fájdalmasabb változatát ismeri. A gyakorlatban sok cég ma is alkalmaz már pozitív ösztönzőket az átoltottság növelésére.

ugyanezt a közintézményekben és minden állami szervnél kötelezően valósítanám meg, tehát mondjuk július elsejétől fizetés nélkülire kell küldeni minden oltatlant.

Hát persze. Had omoljon össze a közigazgatás és közszolgáltatások! A nyári szabadságokkal eleve erőteljesen terhelt időszakban még az oltatlanokat is kivenni a munkából. Kulcs feladatot ellátókat nélkülözni, hátha összejön pár szűk keresztmetszet. Ha az a cél, hogy megfeküdjön így vészhelyzet idején az állam, önkormányzatok, közintézmények, közellátás, akkor tényleg az egyik legjobb módszert találtad ki. Gratulálok! Csodálatos ötleteid vannak.

kitiltanám az oltatlanokat az összes vendéglátóhelyről (teraszokról is) és tömegrendezvényről (tüntetni sem mehet például).

Ez most is így van mindenhol, ahova csak védettségi igazolvánnyal lehet bemenni. Enni, vásárolni viszont még az oltatlanoknak is kell. De természetesen rájuk vonatkozhatnak például szigorúbb maszkviselési szabályok. Ez semmi újdonságot nem jelentene. Jelenleg is ez a helyzet.
Mellesleg létezik ám az oltás szempontjából ellenjavalt kör és a természetes védettséget szerzettek köre is.

Talán így elérnénk egy olyan oltottsági szintet, hogy ne csapjon le ránk a harmadik hullámból megismert erővel a negyedik! Ahhoz minimum nyolcvan százalék kellhet. Továbbá már olyan alacsony az oltástól elzárkózók kis tábora, hogy politikai kockázat kevés van benne, viszont ellenben a negyedik hullámban, ami a jövő évi választások előtt is tombolni fog. Nos, akkor megnézhetik magukat!

Akkora hullám, mint a harmadik, már nem várható, mert eleve komoly arányú védettséggel futunk neki. Lehet hogy lesz 4. hullám, lehet, hogy nem. Nyájimmunitás még nincs. Az angoloknál most 1,3 - 1,4 közötti szintre felment a szaporodási ráta (ami 60% körüli átoltottságnál és az oltási hatékonyságot, valamint a természetes védettséget figyelembe véve 65-70%-os védettségi aránynál még matematikailag is kijön a 4 feletti alap szaporodási rátájú jelenlegi vírus variánsoknál). Ez kb. egy nem túl erős szezonális influenza terjedési sebessége.

A választás elvesztésének pedig pont az lenne a legüzembiztosabb módja, amit te kitaláltál. Alaposan keresztbe tenne a gazdaságnak, közigazgatásnak, közszolgáltatásoknak. Végletesen szembe állítaná a Kormánnyal az oltatlanokat. De a munkaerő kiesését megszenvedő munkáltatók és oltott munkavállalók (akiknek a kiesők helyett is dolgozni kell) sem köszönnék meg.

Szerencsére a döntéshozók ennél sokkal ésszerűbben gondolkodnak!

Kevesebb 444, több ésszerű gondolkodás!
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 497
5 034
113
Semmi köze sincs a hitelességhez.
Már csak azért se, mert nem gondolom, hogy a szerkesztőségnek feleslegben állnának a komolx speckó flow-citométerei...
Ez nem egy tudományos vizsgálat. Egyszerűen megkérték az olvasókat, hogy írják meg, ha végeztettek antitest tesztet, az eredményt és hogy mikor és milyen oltást kaptak.

Ha elolvasod a cikket, ezt le is írják. Illetve azt is leírják, hogy mivel a kínai vakcinával szemben a legnagyobb a bizalmatlanság, abból kapták a legtöbb eredményt. Ezzel szemben a kormány nyilvánossága hozott néhány ellenőrizhetetlen számot. A védekezés egyik vezetője meg nyilvánvalóan valótlant állít.

Meg ilyeneket nyilatkozik:


Mivel a kínai vakcinából politikai kérdést csináltak, soha nem fogják elismerni, hogy bármilyen gond van vele. Helyette jönnek az ilyen higgyél benne, mert jó az nyilatkozatok.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 024
26 558
113
Egy harmadik oltás lehetőségét mindenkinek érdemes biztosítani szükség esetén. Ebből a szempontból a keleti oltóanyagok semmivel sem rosszabbak, sőt. Szputnyik, blablabla...
Kevesebb 444, több ésszerű gondolkodás!
Az eltérő két komponensű Szputnyikból hogy csinálsz harmadik oltást, meséld már el? Csak az a Pfizer az, ami kiemelkedő hatékonyságú és problémamentes a hájpolt Novavaxra pedig most nem érünk rá várni, talán csak jövőre tudunk majd annyit róla, mint amit már a meglévőkről (működik e egyáltalán, a Sinopharmról is azt hittük, hogy vizsgálatok alapján jó, aztán kiderült, hogy mégse!).

Értem, hogy zavar az a táblázat ott a 444 cikkében sok-sok random ember mintája, csakhogy attól még az az igazság a Sinopharmról, meg ott van az éppen zajló chilei példa arról, hogy a magyarországi átoltottság szart se ér, itt tombolni fog a negyedik hullám, mert Chile sem egy távoli galaxisban van, hogy a vágyvezérelt gondolkodás negligálhassa, szóval fölösleges volt ennyi hülyeséget írnod!
 
  • Tetszik
Reactions: bel
T

Törölt tag 4082

Guest
Az eltérő két komponensű Szputnyikból hogy csinálsz harmadik oltást, meséld már el?
Alapesetben sehogy, de ha muszáj beadom az első vagy a második komponenst újra. Mi ezen az atomfizika?
működik e egyáltalán, a Sinopharmról is azt hittük, hogy vizsgálatok alapján jó, aztán kiderült, hogy mégse!
Ugyan elárulod, hogy mégis miből derült ki?
 
M

molnibalage

Guest
Kevesebb 444, több ésszerű gondolkodás!
Ez nem 444, blogen magától ennyire nagyon ilyen...

Ez látszott a tiszás ötleténél, de akkor is, amikor szerinte egy totális atomháború vidéken simán túlélhető meg szerencse az, hogy a városi értelmiség kihal.
De hát ennek a meg nem értett zseninek nem tűnt fel az sem, hogy az a szegény bolond értelmiség által megtervezett dolgokat használ mindenki.

Tessék, vissza lehet olvasni.
Ezt a hülyeségét gyorsan megtaláltam, mert emlékszem rá. A tiszás hülyeségére nem volt erőm.
Szerencsére az értelmiségi réteg elpárolog a nagyvárosokban, így őket nem kell etetni és korlátozott használhatóságukat figyelembe véve munkát találni nekik.

Ez a mi blogenünk, de így "szeretjük" már 10+ éve.
Ja, nem.

Mindenhova kell egy bohóc.
Ezt a funkcióját ellátja már igen rég óta.
Mást nem nagyon.
Csak én már meguntam olvasni folyamatos hülyeséget.
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Chile, csúcsokat dönt a megbetegedések és a halálozások száma, napi 110 haláleset, 7000 új beteg.
Miközben a lakosság oltási aránya a világon a 2. legnagyobb.
Kínai Sinovac vakcinával oltanak, ami eleve szar, de a brazil variáns ellen még annyit sem ér.

Csúcsok 110 halálesettel egy majd 19 milliós országban? Ez az arány nálunk 50-60halott / nap lenne ! Tényleg rettenetes ! Faxom !
 
  • Tetszik
Reactions: zztop and LMzek 2.0
M

molnibalage

Guest
A hazudozása a tiszás (és dunás) történetről, hogy ő ilyet nem mondott, az meg itt olvasható.
Ahogy fater fogalmazott a Kárpátok Géniuszának voltak hasonló kvalitásai és ötletei, mint blogennek.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 024
26 558
113
a tiszás ötleténél (százezer ember kitelepítése valami tiszai tározó miatt)
Ami csak a te fejedben létezik. Valószínűleg a legnagyobb lehetséges vízierőművünkkel egy baja alatti és Budapestig tartó duzzasztás lehetőségével kevered, amit Dunatóként emlegettem évekkel ezelőtt.
szerencse az, hogy a városi értelmiség kihal.
Mégnagyobb szerencse, hogy majd az összes városlakó kihal. Az atomháború után ők csak éhes szájak, akikre semmi szükség a primitív szintű újraindításhoz, amit a TSZ telep gépésze el tud végezni, meg pár megmaradt villamosmérnök évtizedekre! A harmadik világháborút azért tervezte mindkét fél ezerrel, mert nem az volt a cél, hogy bármit megvédjenek a létező világunkból, hanem hogy megnyerjék és ebből adódóan rettentő mód legatyásodva túléljék. Persze a két szuperhatalom volt a hülye és csak te tudod a frankót megintcsak!

Hagyjuk, néhány részletkérdésben ragyogó dolgokat produkálsz, de úgy általánosságban borzasztóan el tudsz tévedni!
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
M

molnibalage

Guest
Ami csak a te fejedben létezik.

Mégnagyobb szerencse, hogy majd az összes városlakó kihal. Az atomháború után ők csak éhes szájak, akikre semmi szükség a primitív szintű újraindításhoz, amit a TSZ telep gépésze el tud végezni, meg pár megmaradt villamosmérnök évtizedekre! A harmadik világháborút azért tervezte mindkét fél ezerrel, mert nem az volt a cél, hogy bármit megvédjenek a létező világunkból, hanem hogy megnyerjék és ebből adódóan rettentő mód legatyásodva túléljék. Persze a két szuperhatalom volt a hülye és csak te tudod a frankót megintcsak!

Hagyjuk, néhány részletkérdésben ragyogó dolgokat produkálsz, de úgy általánosságban borzasztóan el tudsz tévedni!

200_d.gif
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 410
5 002
113
Ami csak a te fejedben létezik. Valószínűleg a legnagyobb lehetséges vízierőművünkkel egy baja alatti és Budapestig tartó duzzasztás lehetőségével kevered, amit Dunatóként emlegettem évekkel ezelőtt.

Mégnagyobb szerencse, hogy majd az összes városlakó kihal. Az atomháború után ők csak éhes szájak, akikre semmi szükség a primitív szintű újraindításhoz, amit a TSZ telep gépésze el tud végezni, meg pár megmaradt villamosmérnök évtizedekre! A harmadik világháborút azért tervezte mindkét fél ezerrel, mert nem az volt a cél, hogy bármit megvédjenek a létező világunkból, hanem hogy megnyerjék és ebből adódóan rettentő mód legatyásodva túléljék. Persze a két szuperhatalom volt a hülye és csak te tudod a frankót megintcsak!

Hagyjuk, néhány részletkérdésben ragyogó dolgokat produkálsz, de úgy általánosságban borzasztóan el tudsz tévedni!
Ja, a kapát meg majd legyartja neked a falusi munkas. Meg benzint is eloallit mar úgy mellesleg, meg az aram is a falbol gyün csak úgy, magától. Aztan a villamosmernokre mi szukseged lesz ott a kőkorszakban?
 
M

molnibalage

Guest
Ja, a kapát meg majd legyartja neked a falusi munkas. Meg benzint is eloallit mar úgy mellesleg, meg az aram is a falbol gyün csak úgy, magától. Aztan a villamosmernokre mi szukseged lesz ott a kőkorszakban?
OFF

Szegénynek az sem esik el, hogy az, hogy a mai tech. civilizáció az nem úgy jött létre, hogy a sok fogalmatlan földtúró ember feltalálta és legyártotta a dolgokat...

ON