[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Tálib küldöttség érkezik Moszkvába

E5xzLomVkAEOhaK


A katari Dohából a terrorista mozgalom politikai képviseletéért felelős tálib politikai iroda küldöttsége ma Moszkvába érkezett tárgyalásra.

A tálibok az Afganisztán északi részén, valamint az Afganisztán és Tádzsikisztán közötti határon (amely már mozgósítást hirdetett a határ megerősítésére) kialakult helyzetről kívánnak tárgyalni.

A tálibok szerint nem külső terjeszkedésre és katonai hatalomátvételre törekszenek Afganisztánban. Ez utóbbi kijelentés különösen ironikusnak bizonyult annak fényében, hogy az elmúlt 2-3 napban Herat tartomány nagy része különösebb ellenállás nélkül került a tálibok ellenőrzése alá.

Technikailag a tálibok nem hazudnak, az ország átvétele nagyrészt nem erőszakkal történik, mivel a legtöbb területet ellenállás nélkül foglalják el.
Másrészt sok harc folyik Badghis közelében és Kandahar közelében is , ahol a hadsereg komoly ellenállást tanúsít a tálibokkal szemben. Folytatódnak a harcok az Iránnal határos Iszlám Káláért is ahol a határőrök egy része a szomszédos Iránba menekült, de a különleges erők továbbra is harcolnak a városért. A hadsereg egyelőre a tartományi fővárost is tartja.

Valójában a tálibok most azt veszik el, amit az afgán kormány külső segítség nélkül nem tud megtartani. Mindenesetre a tálibok a tádzsikisztáni határon a régóta várt valóság részei, és az Orosz Föderáció természetesen érdekelt abban, hogy az afganisztáni változások ne destabilizálják a szomszédos közép-ázsiai köztársaságokat. Oroszországnak garanciákra van szüksége a táliboktól, . A táliboknak pedig külső legitimációra van szükségük. Valahol e témák körül zajlanak majd a tárgyalások.

E5xv5BPWEAEPIsv

A Badghis-i piac lángol. A harcokban civilek is meghaltak és megsebesültek.

E5x1LH9VEAA4iEN

Gyűlés egy elfoglalt kerületközpontban.

E5x2WaQVcAME3B-

zsákmány Badakhshanban.

E5x2WaMVoAUdV3r

Irán határa Afganisztánnal. Július 8-tól a tálibok már az iráni határ egy részét ellenőrzik.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nem támadják meg a határt.

Az amerikai megszállás előtt a fő probléma, ha jól emlékszem, az volt velük, hogy nyílt támadás helyett folyamatosan szivárogtak és alvó sejteket próbáltak kialakítani. Vajon milyen garanciát fognak adni később arra, hogy útlevéllel nem lépik át majd a határt?
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Részben igazat adok neked de ahogy én ennek utána olvastam még másfél évvel ezelőtt is az afgán (nagyobb) városok (Kabul,Herát,Kandahar,Mazari-Sarif ,Dzsalálábád ,Kunduz stb) lakosságának nagy része, abban bízott, hogy az Amerikaiak, ha ki is vonulnak Afganisztánból akkor azt nem egyik napról a másikra hajtják végre és csak akkor vonulnak ki ha már afgán kormány kellően erős lesz a tálibok elleni harchoz.
Egyszerűen az afgánokar húsz év alatt nem lehetett rávenni arra
-hogy elvégezzék a feladatot
-komolyan vegyék amit tanítottak nekik, ez alól csak a speciális erőik kivételek, részben
- valamit tegyenek is magukért
( Hasonlóság bizonyos Ex-vsz államokkal csak a véletlen műve lehet, vagy ha Káslernek igaza van, akkor DNS)

ma magyar nemzettben cikk, elmagyarázza miért KELL török vezényléssel Kabulba a magyar katona.
 
  • Szomorú
  • Tetszik
Reactions: Filter and formosa1
W

Wilson

Guest
Ez már nem a rongyos és bozótos "dukhok", hanem a tálibok modern hadserege.


Az elmúlt héten a tálibok folytatták támadásaikat Afganisztán egyes területein, és Ashraf Ghani, az IRA elnöke végül engedett a közvélemény nyomásának, és új védelmi minisztert, új belügyminisztert és új vezérkari főnököt nevezett ki.

Rég elmúltak már azok az idők, amikor a rongyos tálibok régi Kalasnyikovokkal, és fanatizmussal győzték le az ellenséget a csatatéren. És veszélyesen megtévesztettek azok, akik nem látják a bekövetkezett változásokat. A régi tálibok, amelyek a fanatizmuson "alapultak", már régen, több mint egy évtizede meghaltak.

15kkBrUao_Ga4D_-oA-Xsj7xshuir7EjsbahjVXIGMMC5Ks3LyHh7eUT5sgqx19o5HMtlqCrOPQt-c3CfkUJxIAkJeLMkbRtKQvu2FamsqJtFm8wdEpfp_xK-WmMdJfA5ScQSDi5


Felejtsük el a mosdatlan tálibok régi képét.

Eljött a tálib 2.0 - a kiválóan kiképzett, jól felszerelt és a legkomolyabb ellenfél - az USA és a NATO-országok hadseregei - elleni harcban szerzett hatalmas katonai tapasztalattal rendelkező, kiválóan képzett katonák ideje. Előttünk áll egy olyan haderő, amely képes komplex harci műveleteket végrehajtani a nehézpáncélosokkal és a légierő s által támogatott reguláris egységek ellen.

Az új tálib vezetés 2009-2010 fordulóján kezdte el szisztematikusan alkalmazni a katonai építkezés új megközelítéseit, amikor az amerikaiak már szó szerint karnyújtásnyira látták a tálibok feletti győzelmet.

Az amerikai dróntámadások által megújult és jelentősen megfiatalított vezetésnek azonban sikerült kiutat találnia a kritikus helyzetből. És a pénzt is megteremtették hozzá. Először is azzal, hogy feloldotta a heroin előállításának és eladásának tilalmát a haduraik számára. Másodszor, mert számos tálib ellenőrzés alatt álló cég jutott hozzá az Afganisztán újjáépítésére elkülönített pénzeszközökhöz.

A tálibok pénztárában megjelenő több tízmillió dollárt modern fegyverekbe és felszerelésekbe, valamint bérelt oktatókba fektették. Az amerikai katonai agytrösztök pedig 2011-ben több jelentést is kiadtak, amelyekben megállapították: a tálib harcosok a modern mesterlövészfegyverek, éjjellátó berendezések, lézervezérlésű tüzérségi rendszerek és könnyű gyalogsági aknavetők használatával el kezdték alapvetően megváltoztatni taktikájukat.

Még olyan vélemények is elhangzottak a témában igen kompetens emberek részéről, hogy a technikai felszerelés bizonyos típusai és a harctéren való használata terén a tálibok jobbak voltak, mint az ISAF legtöbb egysége. Pedig (a hivatalos) Kabul hadserege egy nagyságrenddel erősebb volt. Ugyanezek a szakértők és hírszerzési elemzők kezdték észrevenni, hogy a stratégia és a taktika elemzése, valamint a gondos tervezés és finomítás - vagyis a jó személyzeti munka - a táliboknál gyakori és széles körben elterjedt jelenség volt.

Különös figyelmet fordítottak a képzésre. A rendelkezésre álló adatok szerint a táliboknak legalább 16 kiképzőbázisuk van Afganisztánban. És némelyikük specializálódott, azaz különleges erőket, szabotőröket, technikusokat, sőt, még drónkezelőket is képeznek ki. Igen, igen, a tálibok most már rendszeresen használják saját (!) drónjaikat felderítési célokra.

KO9bfJ1E-kBe1a8FLS3BUzsmWbTrtEJMvYwZjevL6h3G4h1-ifd6SkVQCS8n5meGoxY-z59UDr0odvVzNdstVV1LkweSrc5_PMKeLzXSi1wO-u7PVIIEw_vEOOV0OyaPF6Gyibxw


A kiképzőtáborokon áthaladó személyzet szolgálati idejének körülbelül kétharmadát intenzív kiképzés és gyakorlatok töltik ki. Ezen túlmenően a középszintű és a fiatalabb parancsnokok tagjai 4 havonta további képzésben részesülnek, amelynek során a műveletek során feltárt hiányosságokkal kell foglalkozniuk, valamint új fegyvereket vagy azok használatának új lehetőségeit kell elsajátítaniuk.

Egyébként elterjedt tévhit, hogy a tálibok a felkelők különböző csoportjainak konglomerátuma, amelyeket csak az ideológia és a mozgalom vezetőinek tett hűségeskü köt össze. Régebben volt ilyen, de már régen kihalt. Most már van egy vertikális parancsnoki lánc, a táliboknak van egy központosított katonai parancsnokságuk, egységes logisztikai rendszerük, sőt, még a tisztek és technikusok képzési rendszere is egységes.

Éjszakai támadásaik jól felderített célpontok ellen éjjellátó berendezésekkel, valamint a gépesített kommandósok széles körű alkalmazásával olyan teljes értékű hadsereg, amellyel szemben a kabuli erőknek esélyük sincs külső támogatás nélkül, még akkor sem, ha háromhavonta cserélnek minisztert,és vezérkari főnököt.

És mindezek mellett az ellenőrzött területek feletti adminisztratív ellenőrzés fejlett rendszere, a hozzáértő pszichológiai hadviselés, a felhalmozott gazdasági bázis is erős alapját képezi a tálibok hatalmának.

Ikram Nur, a haqqin.az szerzője
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Régen sem csak mosatlan kecskepásztorok voltak a kőkorszakból, hanem már a szovjetek ellen is kaptak kiképzést és modern fegyvereket.

Azt nem értem, ha tudják, hogy pl. 16 kiképzőbázisuk van, akkor miért nem bombázzák őket porig a kiképzés ideje alatt?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 879
91 432
113
Már két napja a tálibok kezén van:

7july2021_Afghanistan_map_2-scaled.jpg
Pont ez 8tt is a téma. Egyelőre kínai katonákkal nem talalkoztak.

213699134_961846564638332_5188472964251215632_n.jpg



tálib fegyveresek beléptek a Wakhan folyosóra. Ez egy keskeny földsáv Afganisztán északkeleti részén, amely Badakhshan tartományból Wuluswoli (körzet) Wakhan tartományhoz tartozik. A lakosság kisszámú wakhanból áll, a pamírok egyik népéből, a nizari iszmailis muszlimokból. Itt haladt el a Nagy Selyemút.

Az elmúlt években Peking finanszírozta Kabult a Wakhan folyosón járőröző hegyi brigád felállítására, és több mint 90 millió dollárt költött arra, hogy fejlesztési projektekre költsön Badakhshan tartományban (természetesen Wakhant is beleértve); 2017-ben kínai-afgán megállapodást írtak alá Afganisztán és a Kínai Népköztársaság összekapcsolásáról Wakhanon keresztül optikai kommunikációs vonalon keresztül.

Wakhan az egyetlen olyan régió Afganisztánban, amelyet még nem érintettek a katonai műveletek (és még soha nem látta a tálibokat), ami megkönnyítette az ország középső részétől való távolságot és a legnehezebb hegyvidéki terepet.
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
"magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk" - idézet az 1848-as 12 pontból.
Ez idekívánkozott.. (Nyilván ez alól kivétel a NATO szerződés szerinti kötelezettségek, de ott is csak okosan..)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 047
113
"magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk" - idézet az 1848-as 12 pontból.
Ez idekívánkozott.. (Nyilván ez alól kivétel a NATO szerződés szerinti kötelezettségek, de ott is csak okosan..)
Ma is sikerült rombolni az elmeállapotom.
(amúgy nem tartok rá igényt, szóval ....)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 546
113
Már két napja a tálibok kezén van:

7july2021_Afghanistan_map_2-scaled.jpg
Igen csak ugy nez ki hogy a hatarmenti tersegekre hajtanak, a kozepso reszek pedig kb ismet a masodik futamra maradnak. A hazarak ott kozepen joreszt sitak, egy darabig el harcolasztak 20 eve is a talibannal. Erdekes lesz szerintem a kovetkezo par honap.
Nagyjabol 5-10 ev mulva meg visszaesnek a kozepkorba mert tudjak uzemeltetni ujra a technikat...
 
W

Wilson

Guest
Oroszország nem fog beavatkozni az afgán ügyekbe

E52VxfKXoAEUTCl



1. Lavrov ma, a tálibokkal folytatott tárgyalásokat követően kijelentette, hogy Oroszország nem fog beavatkozni az afganisztáni eseményekbe, ha azok nem jelentenek veszélyt a szomszédos országokra. Valójában ez azt jelenti, hogy ha a tálibok azzal vannak elfoglalva, hogy megszilárdítsák a hatalmat Afganisztánon belül, és nem indítanak dzsihádot a szomszéd országok ellen, akkor szükséges rosszként fogadják el és tolerálják őket, mert senki sem akar Afganisztánba menni az amerikai "gyalázat" után. A tálibok erre azt válaszolták, hogy a tálibok az afgán mudzsahedin nemzet nagykövetei, akik nem fognak háborúzni mások érdekében Afganisztánon kívül, és fő céljuk az iszlám rend védelme Afganisztánban. A Kreml megismételte, hogy tárgyalásokra van szükség a tálibokkal, ami a diplomáciai kapcsolatok folytatását és az Orosz Föderációnak a tálibokkal való kapcsolatok középtávú normalizálására irányuló irányát jelenti.

2. A tálibok jól ismerik ezeket az árnyalatokat, ezért a tálibok képviselői Moszkva biztosítása mellett ma kijelentették, hogy a mozgalom nem tervezi, hogy beavatkozzon Kína belügyeibe (utalva az ujgurokkal kapcsolatos kérdésre). 3. Az afgán kormánnyal Iránban folytatott tárgyalásokon (amely közben a tálibok tegnap elfoglalták Iszlám Kála városát) megismételték, hogy nem tervezik a hatalom teljes bitorlását Afganisztánban. A megbeszéléseken részt vett Zarif iráni külügyminiszter is. Zarif és a tálibok megbeszélései után a felek közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben kijelentették, hogy a tálibok nem támogatják a civilek, iskolák, kórházak és mecsetek elleni támadásokat, és céljaikat tárgyalások útján kívánják elérni. Irán attól tart, hogy ha az események negatívan alakulnak, Iránt elárasztja a tálibok elől menekülő menekülthullám, ezért Irán aktívan közvetítő szerepet játszik.

3) A tálibok Kínát is Afganisztán barátjának nevezték, és arra ösztönözték a kínaiakat, hogy fektessenek be a jövő szép Afganisztánjába. Mint azt a tálibok korábban világossá tették, a tálibok a Kínával és Oroszországgal való egyenrangú kapcsolatok kiépítésével akarják megoldani nemzetközi legitimációs problémáikat. Az orosz külügyminisztérium álláspontjából ítélve Oroszország először azt szeretné látni, hogy a tálibok szavai és tettei nem állnak-e ellentétben, és csak ezután oldják meg a tálibok elismerésének és legitimációjának, valamint a terrorista csoportok listájáról való levételének kérdését.

4. Ugyanakkor e biztosítékok fényében a tálibok ma bejelentették, hogy Afganisztán területének 85%-át már ők ellenőrzik. Ugyancsak ma kezdődtek harcok Kandahar déli külvárosában. Az Egyesült Államok viszont ismét felszólította az afgánokat, hogy "harcoljanak a saját jövőjükért", és felgyorsította a csapatkivonást, hogy már augusztusban elhagyják Afganisztánt, nem várva meg szeptember 11-ét. Kormányzati források szerint április és július között 3600 civil halt meg, több mint 1000 katona és rendőrtiszt, és mintegy 3000-en sebesültek meg különböző módon Afganisztánban. Még nem tudni, hogy a kormány visszavonulása hol fog végződni, ha az események a jelenlegi ütemben folytatódnak. Előfordulhat, hogy nincs kivel tárgyalni, és a tálibok csak felteszik a kezüket, és azt mondják: szeretnénk tárgyalni, de látjátok, hogy mind "elszaladtak".
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Ez már nem a rongyos és bozótos "dukhok", hanem a tálibok modern hadserege.


Az elmúlt héten a tálibok folytatták támadásaikat Afganisztán egyes területein, és Ashraf Ghani, az IRA elnöke végül engedett a közvélemény nyomásának, és új védelmi minisztert, új belügyminisztert és új vezérkari főnököt nevezett ki.

Rég elmúltak már azok az idők, amikor a rongyos tálibok régi Kalasnyikovokkal, és fanatizmussal győzték le az ellenséget a csatatéren. És veszélyesen megtévesztettek azok, akik nem látják a bekövetkezett változásokat. A régi tálibok, amelyek a fanatizmuson "alapultak", már régen, több mint egy évtizede meghaltak.

15kkBrUao_Ga4D_-oA-Xsj7xshuir7EjsbahjVXIGMMC5Ks3LyHh7eUT5sgqx19o5HMtlqCrOPQt-c3CfkUJxIAkJeLMkbRtKQvu2FamsqJtFm8wdEpfp_xK-WmMdJfA5ScQSDi5


Felejtsük el a mosdatlan tálibok régi képét.

Eljött a tálib 2.0 - a kiválóan kiképzett, jól felszerelt és a legkomolyabb ellenfél - az USA és a NATO-országok hadseregei - elleni harcban szerzett hatalmas katonai tapasztalattal rendelkező, kiválóan képzett katonák ideje. Előttünk áll egy olyan haderő, amely képes komplex harci műveleteket végrehajtani a nehézpáncélosokkal és a légierő s által támogatott reguláris egységek ellen.

Az új tálib vezetés 2009-2010 fordulóján kezdte el szisztematikusan alkalmazni a katonai építkezés új megközelítéseit, amikor az amerikaiak már szó szerint karnyújtásnyira látták a tálibok feletti győzelmet.

Az amerikai dróntámadások által megújult és jelentősen megfiatalított vezetésnek azonban sikerült kiutat találnia a kritikus helyzetből. És a pénzt is megteremtették hozzá. Először is azzal, hogy feloldotta a heroin előállításának és eladásának tilalmát a haduraik számára. Másodszor, mert számos tálib ellenőrzés alatt álló cég jutott hozzá az Afganisztán újjáépítésére elkülönített pénzeszközökhöz.

A tálibok pénztárában megjelenő több tízmillió dollárt modern fegyverekbe és felszerelésekbe, valamint bérelt oktatókba fektették. Az amerikai katonai agytrösztök pedig 2011-ben több jelentést is kiadtak, amelyekben megállapították: a tálib harcosok a modern mesterlövészfegyverek, éjjellátó berendezések, lézervezérlésű tüzérségi rendszerek és könnyű gyalogsági aknavetők használatával el kezdték alapvetően megváltoztatni taktikájukat.

Még olyan vélemények is elhangzottak a témában igen kompetens emberek részéről, hogy a technikai felszerelés bizonyos típusai és a harctéren való használata terén a tálibok jobbak voltak, mint az ISAF legtöbb egysége. Pedig (a hivatalos) Kabul hadserege egy nagyságrenddel erősebb volt. Ugyanezek a szakértők és hírszerzési elemzők kezdték észrevenni, hogy a stratégia és a taktika elemzése, valamint a gondos tervezés és finomítás - vagyis a jó személyzeti munka - a táliboknál gyakori és széles körben elterjedt jelenség volt.

Különös figyelmet fordítottak a képzésre. A rendelkezésre álló adatok szerint a táliboknak legalább 16 kiképzőbázisuk van Afganisztánban. És némelyikük specializálódott, azaz különleges erőket, szabotőröket, technikusokat, sőt, még drónkezelőket is képeznek ki. Igen, igen, a tálibok most már rendszeresen használják saját (!) drónjaikat felderítési célokra.

KO9bfJ1E-kBe1a8FLS3BUzsmWbTrtEJMvYwZjevL6h3G4h1-ifd6SkVQCS8n5meGoxY-z59UDr0odvVzNdstVV1LkweSrc5_PMKeLzXSi1wO-u7PVIIEw_vEOOV0OyaPF6Gyibxw


A kiképzőtáborokon áthaladó személyzet szolgálati idejének körülbelül kétharmadát intenzív kiképzés és gyakorlatok töltik ki. Ezen túlmenően a középszintű és a fiatalabb parancsnokok tagjai 4 havonta további képzésben részesülnek, amelynek során a műveletek során feltárt hiányosságokkal kell foglalkozniuk, valamint új fegyvereket vagy azok használatának új lehetőségeit kell elsajátítaniuk.

Egyébként elterjedt tévhit, hogy a tálibok a felkelők különböző csoportjainak konglomerátuma, amelyeket csak az ideológia és a mozgalom vezetőinek tett hűségeskü köt össze. Régebben volt ilyen, de már régen kihalt. Most már van egy vertikális parancsnoki lánc, a táliboknak van egy központosított katonai parancsnokságuk, egységes logisztikai rendszerük, sőt, még a tisztek és technikusok képzési rendszere is egységes.

Éjszakai támadásaik jól felderített célpontok ellen éjjellátó berendezésekkel, valamint a gépesített kommandósok széles körű alkalmazásával olyan teljes értékű hadsereg, amellyel szemben a kabuli erőknek esélyük sincs külső támogatás nélkül, még akkor sem, ha háromhavonta cserélnek minisztert,és vezérkari főnököt.

És mindezek mellett az ellenőrzött területek feletti adminisztratív ellenőrzés fejlett rendszere, a hozzáértő pszichológiai hadviselés, a felhalmozott gazdasági bázis is erős alapját képezi a tálibok hatalmának.

Ikram Nur, a haqqin.az szerzője
nem kiválóan képzettek, sőt.
a többi is kb 50 százalékban igaz, pld az utóbbi időkben részben egységesítették és ahol lehet , részben nyugatosították a felszerelésüket.
Egy NATO egység nyílt konfliktusban kb szarrá verné őket, mint anno 2002.
De nem is arra játszanak.

Hanem időre. Kb a madridi tömeges merényletek óta tudják, hogy az idő és a Nyugat mentalitása nekik dolgozik. Kivárták, ennyi.
 
W

Wilson

Guest
nem kiválóan képzettek, sőt.
a többi is kb 50 százalékban igaz, pld az utóbbi időkben részben egységesítették és ahol lehet , részben nyugatosították a felszerelésüket.
Egy NATO egység nyílt konfliktusban kb szarrá verné őket, mint anno 2002.
De nem is arra játszanak.

Hanem időre. Kb a madridi tömeges merényletek óta tudják, hogy az idő és a Nyugat mentalitása nekik dolgozik. Kivárták, ennyi.
A cikkben egyáltalán nem írnak semmilyen NATO erőkkel kapcsolatos nyílt konfliktusról...és a cikkben nem a NATO erőivel hanem az afgán hadsereggel hasonlítják őket össze:)

"Előttünk áll egy olyan haderő, amely képes komplex harci műveleteket végrehajtani a nehézpáncélosokkal és a légierő s által támogatott reguláris egységek ellen."
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
A cikkben egyáltalán nem írnak semmilyen NATO erőkkel kapcsolatos nyílt konfliktusról...
Csak annyit mondok hogy a jól képzett, mint NATO szabvány fogalom, nem vonatkozik rájuk. Nem szabad őket túlmisztifikálni. De gondolom Európa majd hősiesen lefizeti őket is, hogy oké, lehet a nőket savval locsolni, etc...ha nem engedtek menekülthullámot. Ilyenkor mindig eszembe jut történet a tigrisen lovagló emberről...
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz