A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 691
5 943
113
Tehát még egyszer: a magyar terminológia hajtóművet jelöl rakéta, repülőgép és forgószárnyas esetében. Motort pedig a szárazföldi (belső égésű ) motorok esetében. Ebben lehet vitázni, de nem angolok, hanem magyarok vagyunk.
Belső égésű röpcsik "motorosak" és nem hajtóművezzük őket hanem motorozzuk! Pl: Zlin,Jak-52,Mi-4 stb...

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
5 004
9 268
113
Kimentem az altisztek avatására. Sándor jó beszédet mondott, érezhető volt, hogy ez már nem a régi, néphadsereges alkesz mentalitás.
Jöttek az Andrássy felett a helik, egy Mi-8/17 ment elől egy nagy magyar zászlóval, ezt követte 3 H145M! Végre láttam az Airbusokat! Aztán balra elhúztak a Városliget felett.
Jött utánuk ugyanígy 3 Gripen, szintén át a Hősök tere felett, aztán balfordulóval elhúztak a Városliget felett.
Készítettem fotókat, de mobillal persze nem az igazi. De a htka ofisölli kint volt :)

Büszkeséget éreztem.

K

kamm

Guest
Menjetek szobára.
Menj te, en nem is ismerem. :D Szerintem ez ilyen szombat reggeli masnapossag lehet... :cool:

Kimentem az altisztek avatására. Sándor jó beszédet mondott, érezhető volt, hogy ez már nem a régi, néphadsereges alkesz mentalitás.
Jöttek az Andrássy felett a helik, egy Mi-8/17 ment elől egy nagy magyar zászlóval, ezt követte 3 H145M! Végre láttam az Airbusokat! Aztán balra elhúztak a Városliget felett.
Jött utánuk ugyanígy 3 Gripen, szintén át a Hősök tere felett, aztán balfordulóval elhúztak a Városliget felett.
Készítettem fotókat, de mobillal persze nem az igazi. De a htka ofisölli kint volt :)

Büszkeséget éreztem.
Az Minyo eleg kemeny, hogy meg mindig repul. :) De gondolom a H145M azert mar jol nezhetett ki, annak mar nincs olyan komcsi kinezete sem. :D

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
11 258
38 670
113

Büszkeséget éreztem.
Ha már ott vagy Maróth urat megkérdezhetnéd a Sipke-ról, hogy lesz-e hazai gyártás ;):D:D

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 943
6 301
113

Büszkeséget éreztem.

Már csak Mi-17-esek vannak, a Mi-8 elköszönt kb tavasszal. Ami érdekes volt, hogy egy Mihu-t se reptettek meg ma, nincs pilóta vagy alkatrész?

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 367
16 775
113
Köszönöm neked is meg @papi nak is.
Az az igazság hogy az sem volt világos, hogy milyen pályán megy 20km-t. Ballisztikusan, vagy mint a kistesó, földközelben?
A Vidók alapján ez olyami, mint a Javelin? Folyamatosan megjelölve kell tartani a célt, vagy egy idő után már önvezeti magát?

Igazából ilyesmi kérdések amik sorra jönnek elő bennem.
A 20km nagyon impozáns képesség. A Javelin talán 150m-re emelkedik amit talán már bemérhet egy radar.
Ezzel mi a helyzet? Ez is afféle lőj és felejtsd el, vagy a 20 km miatt ez így nem lehetséges.
Aztán felmerült a lézer zavarása, illetve a detektálása. Hogy lehet megoldani, amikor egy trafipaxot is le lehetett blokkolni?
8k-ig száloptika, utána rádió írányítás.
Egy operátor tud célt választani/váltani.
Optika van benne, annak játssza vissza a képét. Nem lézer.

Javelin inkább a Spike MR hez hasonló tudásra.

Felülről támadnak, de nem tudom az NLOS röppályája hogyan alakul,mennyire megy föl.

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
11 258
38 670
113
:D
5gr6cd.jpg

F

Filter

Guest
Nem gondolkoztok ésszerűen , Mit hív a magyör embör rakétának ? ezt :

Titan2_color_silo.jpg

Ilyenek gyártása tényleg egy elit klub , ide akarunk belépni és ezzel egyidejűleg hadi és űripari utakra térni , teljesen logikus ... űr meg ballisztikus
rakétát most kell fejleszteni nem 20 év múlva , szerintetek mivel megy majd fel a magyar űrhajós az űrbe ? space x ? Roscosmos ? NASA ?!! NEM !

A magyar űrhajós magyar Yurta 3-as rakétával megy fel az űrbe , ahol eltölti 1 hetes próba küldetését a magyar ETELINTERKÖZI űrállomáson hogy a későbbi küldetésekhez felkészítse az állomást...

kcK8Ux0.png
Azért csendben hozzáteszem hogy évtizedes kapcsolódás van az űriparhoz.
20+ éve, már több tucat magyar család élt egy űrközpont "lakótelepén".
Az utolsó 2 ARIANE IV., és az első 3 ARIANE V. indításában közreműködtek magyarok.

K

kamm

Guest
Azért csendben hozzáteszem hogy évtizedes kapcsolódás van az űriparhoz.
20+ éve, már több tucat magyar család élt egy űrközpont "lakótelepén".
Az utolsó 2 ARIANE IV., és az első 3 ARIANE V. indításában közreműködtek magyarok.
Sot, konkretan a BME MHT mar 25-30 eve is bedolgozott a NASAnak is (STS-91, AMS program stb.)

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 377
19 078
113
"Dr. Babos Tibor ezredes, miniszteri biztos és Charles R. Miller vezérőrnagy, végrehajtási megbízott aláírták a Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya között hatályban lévő Védelmi Együttműködési Megállapodás (Defense Cooperation Agreement - DCA) keretében a kecskeméti, és a pápai repülőbázisokat érintő Végrehajtási Megállapodásokat az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison."

218802454_4173075046080530_4774251653496152517_n.jpg

csicskulás...

T

Törölt tag

Guest
8k-ig száloptika, utána rádió írányítás.
Egy operátor tud célt választani/váltani.
Optika van benne, annak játssza vissza a képét. Nem lézer.

Javelin inkább a Spike MR hez hasonló tudásra.

Felülről támadnak, de nem tudom az NLOS röppályája hogyan alakul,mennyire megy föl.
Annyi különbséggel, hogy MR már tudtommal nincsen.
Az LR-ből, az ER-ből van 2-es. Az SR különben is későbbi fejlesztés és gyakorlatilag a 2km-es hatótávjával feleslegessé tette az MR-t.

• Tetszik
Reactions: Pogány and Ocses