A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 778
74 927
113
Egyszerűbb rakétákat legalább 3 szomszédunk is gyárt, ez így nem tűnik annyira "elit klub"-nak...
Persze nem tudjuk, milyen rakétagyártásra gondolt. Jól működő iránytott rakétát vagy az űrbe műholdat juttató rakétát már sokkal kevesebben gyártanak.
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 915
7 621
113
Nem gondolkoztok ésszerűen , Mit hív a magyör embör rakétának ? ezt :

Titan2_color_silo.jpg

Ilyenek gyártása tényleg egy elit klub , ide akarunk belépni és ezzel egyidejűleg hadi és űripari utakra térni , teljesen logikus ... űr meg ballisztikus
rakétát most kell fejleszteni nem 20 év múlva , szerintetek mivel megy majd fel a magyar űrhajós az űrbe ? space x ? Roscosmos ? NASA ?!! NEM !

A magyar űrhajós magyar Yurta 3-as rakétával megy fel az űrbe , ahol eltölti 1 hetes próba küldetését a magyar ETELINTERKÖZI űrállomáson hogy a későbbi küldetésekhez felkészítse az állomást...

kcK8Ux0.png
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 924
22 594
113
Egyszerűbb rakétákat legalább 3 szomszédunk is gyárt, ez így nem tűnik annyira "elit klub"-nak...
Akkor helyezd el a Spike-ot és a többi izraeli rakétatechnológiát a "rakéták egyszerűségi listáján" és húzd meg a vonalat, ahol kezdődik az "elit klub"...csak hogy képbe legyünk :)
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 928
8 303
113
Itt minden csak összeszerelés. Magyarországnak nincs olyan releváns katonai K+F kapacítása, sem humán erőforrás, sem technikai eszközök tekintetében (laborítoriumok, tesztpályák, stb) amivel komolyan hozzá tudunk járulni fejlesztéshez. Ki a fene vette be a dumát, hogy pld. magyar szellemi tőke is kell az új Europai harci helikopter fejlesztéséhez? Az Aribus (eruocopter) magyar segítség nélkül is kifejlesztett már vagy két tucat forgószárnyast, de most Asbóth Oszkár unokái kellenek, az új koncepcióhoz :) Tegnap voltam egy on-line védelmi kutató konferencián, ahol a Nemzeti Katonai Stratégia kivesézve. Nos minden kutató egyetért, hogy még a beszállítói hálózathoz, és marginális kis fejlesztések hazai kutatásához is legalább egy évtized kemény munkája kell, mert magyaroszágon gyakorlatilag 2000 után megszünt a védelmi iparhoz kapcsolható hadiipari K+F.. Ez egy komoly lemaradás, szinte a 0-ról kell újrateremteni.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 778
74 927
113
Akkor helyezd el a Spike-ot és a többi izraeli rakétatechnológiát a "rakéták egyszerűségi listáján" és húzd meg a vonalat, ahol kezdődik az "elit klub"...csak hogy képbe legyünk :)
Nem inkább az a választóvonal, hogy más rakétáját gyártják-e vagy van saját rakétafejlesztése az adott országnak?
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Egyszerűbb rakétákat legalább 3 szomszédunk is gyárt, ez így nem tűnik annyira "elit klub"-nak...
Persze nem tudjuk, milyen rakétagyártásra gondolt. Jól működő iránytott rakétát vagy az űrbe műholdat juttató rakétát már sokkal kevesebben gyártanak.
Én két szomszédról tudok (Szerbia, Ukrajna) akik képesek önállóan irányított rakétákat gyártani (nem csak összeszerelni)
Ha Spike kategóriában gondolkozunk akkor viszont a hangsúly a KORSZERŰ kifejezésen van.
A Spike gyártás azt jelenti hogy képes vagy pl. nagy felbontású multi color CCD/IR érzékelőket és MEMS IMU egységeket gyártani.
Erre egyik szomszédunk sem képes...még az Ukránok sem...
Erre legközelebb hozzánk csak a Németeknek, Franciáknak és az Olaszoknak van technológiája.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 924
22 594
113
Nem inkább az a választóvonal, hogy más rakétáját gyártják-e vagy van saját rakétafejlesztése az adott országnak?
Nem tudom, de szerintem elengedhetetlenül szükséges, hogy legyen "valamilyen" meglévő gyártási tapasztalatod, hogy az utóbbiba - saját fejlesztés - egyáltalán bele tudj fogni....or?
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 877
4 706
113
Egyreszt senki nem beszelt minden alkatresz otthoni gyartasarol, masreszt megint nem ertem ezt az egesz eszmefuttatast, kezdve azzal, megis mi koze lenne egy Spike-szintu ATGM gyartasnak egy SAMP/T-szintu ICBM gyartasahoz...? :rolleyes:
Ja es persze erzekelok gyartasa != raketagyartas, de ezt mar csak amugy mellekesen.



Ez is igaz, a motor = engine = hajtomu, esetunkben angolul rocket engine, ami a propulsion azaz (meg)hajtas 'motorja' (fajtaja) magyarul.
Tehát még egyszer: a magyar terminológia hajtóművet jelöl rakéta, repülőgép és forgószárnyas esetében. Motort pedig a szárazföldi (belső égésű ) motorok esetében. Ebben lehet vitázni, de nem angolok, hanem magyarok vagyunk.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 428
14 506
113
Amúgy nekem tetszik meg minden… a 25 km pláne, de gondolom ezek nem túl gyors eszközök. Szóval ezek amúgy ilyen távon potensek? gondolok itt álcázó füstre, manőverre, esetleg vmi Skyrangerhez hasonló csapat légvédelemre??


Én simán el tudnám mind a 3 dandárra képzelni Nms-en.

Nem az ellen nem véd:D
Persze minden ellen lehet védekezni.
De az ahed lőszeres csapatlégvédelemre, ami egy ekkora rakéta ellen hatékony még nem annyira elterjedt. Bár ezt inkább molnitól kellene megkérdezned.
A jövőben mennyi ilyen lessz, a lehetséges ellenségeinknek, és az mindenhol?

Manőver, füst minden csökkentheti a hatékonyságot. Dehát semmi nem 100%os.

Ha meg nincs radar, egy 20km-ről történő indítást észre sem vesz az ellen, csak amikor betalál.
Egy elhúzódó konfliktusban(pl ukrán) meg nem mindenhol van, csúcs csapatlégvédelem.

Amúgy meg nem csak páncélosok ellen szokták használni.
Irakban/afgánban is bevetették.
Kinek mire éri meg.

Ah64-re is felrakták már. :rolleyes: ott 30k fölötti lőtávot érték el vele.
Terv szintjén sem olvastam hforce-ba való integrálást, de ez sokat nem jelent.
Szerintem meggondolandó, mert így a helieinknek nem kellene bemenni annyira a sűrűjében.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 134
92 380
113
Itt minden csak összeszerelés. Magyarországnak nincs olyan releváns katonai K+F kapacítása, sem humán erőforrás, sem technikai eszközök tekintetében (laborítoriumok, tesztpályák, stb) amivel komolyan hozzá tudunk járulni fejlesztéshez. Ki a fene vette be a dumát, hogy pld. magyar szellemi tőke is kell az új Europai harci helikopter fejlesztéséhez? Az Aribus (eruocopter) magyar segítség nélkül is kifejlesztett már vagy két tucat forgószárnyast, de most Asbóth Oszkár unokái kellenek, az új koncepcióhoz :) Tegnap voltam egy on-line védelmi kutató konferencián, ahol a Nemzeti Katonai Stratégia kivesézve. Nos minden kutató egyetért, hogy még a beszállítói hálózathoz, és marginális kis fejlesztések hazai kutatásához is legalább egy évtized kemény munkája kell, mert magyaroszágon gyakorlatilag 2000 után megszünt a védelmi iparhoz kapcsolható hadiipari K+F.. Ez egy komoly lemaradás, szinte a 0-ról kell újrateremteni.
Az alaphelyzetben nincs sok vita. Viszint nincs szükség 10 év kemény munkára a felzárkózáshoz. Sztem nagyon lerövidültek ezek a folyamatok. Csak annyit mondok, hogy a német prémiumautók elektromos motorfejlesztő központja Magyarországon van, nem Németországban.

Vminek a felépítése csak pénzkérdés, megtölteni modern eszközökkel szinten. Tapasztalt projektvezetőket, mérnököket szintén le tudsz akasztani Európából, csak meg kell fizetni. Főleg ha egy multival közösen teszed nem saját zsíron. A tapasztalatot importálod, a hazai lábát pedig oktatással, külföldi képzéssel felfejleszted.

Lásd, ahogy a Hirtenbergert költöztetjük Várpalotára.
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
2 980
5 307
113
Azért ez a rakéta gyártás = misztikum, az kb a csőgyártás = lehetetlen kategóriát súrolja.
Nos nézzük, ki mindneki gyárt rakétát:
Szerbia - EDEPro (licence, és saját fejlesztések)
Lengyelország - Mesko (licence és saját fejlesztések)
Spanyolország - Santa Barbara
Norvégia - Nammo (talán még a finneknél is gyártanak)
Bulgária - a mai napig gyártják az orosz licence termékeket.
Szlovákia - A Diehlel közösen csinálták meg az RM-70/85 modernizálását
Svájc - alkatrész szinten beszállító

Szerteágazó rakétaiparral rendelkeznek : USA, Németország, Oroszország, Kína, Dél-Korea, Franciaország, UK, Svédország, Izrael, Brazília, Kanada, Japán, India, Törökország, Irán, Dél-Afrika, Ausztrália, Olaszország, Görögország (bár utóbbiak főleg licenceben)...

Azt gondolom, hogyha a szerbek megoldják saját kútfőből, akkor nálunk is menni fog.
Valójában a nagyobb vállalatok hazai telepítése azért lehet hasznos, mert - ahogy a RM, CZ esetében is - a marketing részt megoldják ők.
Az EDEPro ráadásul hasonlít is az Nlos-ra...!:rolleyes:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 754
46 945
113
Az EDEPro ráadásul hasonlít is az Nlos-ra...!:rolleyes:
Az EDEPro a cég neve. :D
Amire te gondolsz, az az ALAS.
Gyártanak ott mindent cirkáló "rakétát" sugárhajtóművel. Páncéltörő rakétát. Buta fedélzeti NIR-t, meg fejlesztett 122mm-es butarakétát, rakétatüzérséghez is
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Én megkísérelnék bele vinni a kérdésbe még egy csavart.

Izraellel közös űr... dolgokat akarunk az interjú alapján. Ma minden K+F a bejelentések szintjén, de mindig jön rá a válasz, hogy de hát nincs is semmink. Nos, az űrkutatás az nem semmi.

Az a kérdés, hogy mit és miért. Gyorsan elintéztétek azzal, hogy ott csak a cég átadásáról van szó, nem kell bele látni komolyabb dolgot. És igen, az interjúban többször ki lett hangsúlyozva, hogy ezek civil célra lesznek, ami így helyes. A világon még senki nem lőtt fel katonai célra műholdat, csak a mezőgazdaságot támogatta, tengert kutatott, a világ természeti katasztrófáit vagy a bolygó pusztulását próbálta meg orvosolni. Ne mi legyünk az elsők, aki katonai felhasználásra lövünk fel valamit!

Szóval miért? Már ki lett tárgyalva, hogy mélységesen áron alul kaptuk meg. Vagy nagyon fontos volt számukra, hogy maradjon szemük KK-Európa felett egy geostacionárius ponton vagy valami kihagyhatatlan üzletet ajánlottunk nekik.

Ha komoly volt a felvetés, hogy űrrakéta kilövőállomásban és gyártókapacitásban gondolkodunk, akkor az lenne a kérdésem, hogy milyen a viszonya Izraelnek úgy általában Elon Muskkal? Annyit tudok a gyerekről, hogy apartheid és az ellene lázadó feketék következtében tette át a székhelyét előbb Kanadába, majd az USA-ba.
Viszont űrkilövésben versenyezni nem tűnik testhez álló feladatnak a számunkra. És ezzel kő keményen az USA nemzetbiztonsági érdekeibe szállnánk bele, akinek meg az a prioritása, hogy az odahaza gyártott rakéták legyenek sikeresek. Még ha olcsóbb műhold fellövés ígérete valóban egy olyan tétel lenne, amiért megérte áron alul eladni azt a céget.

Illetve itt kanyarodnék vissza a Tüske kérdésére. Bárminek a fejlesztését is ígértük közel-keleti barátainknak, ha elfogadjuk azt a tényt, hogy az űrben valamilyen területen közösen gondolkodunk, akkor nem olyan hajmeresztő elképzelés egy licence gyártás kérése. K+F-nek meg mondjuk alsó határon az is elmegy, hogy integráljuk több olyan járműre, amin ez még nem megoldott. A Lynxet meg az új APC-t kapásból ezzel kínáljuk, ha a vevőnek más kell, akkor fizeti annak is az integrációját. Illetve az Airbus helikre lehet mi fizetjük ki. (De az még mindig jó üzlet lenne a számunkra, ha mi kifizetjük és ezzel piacot teremtünk más vásárlók megrendeléseinek, de cserébe kapunk egy saját skuló gyárat. Plusz mondjuk a mi gyár telephelyünkön gyártsák azokat a részegységeket, amik az integrációhoz szükséges, kapjunk vissza pénzt hosszú távon abból is!)


De az a bajom, hogy még tippelni is csak pár helyen tudok. Konkrét adatot meg nagyjából sehol nem olvastam.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 172
12 316
113
Nem gondolkoztok ésszerűen , Mit hív a magyör embör rakétának ? ezt :

Titan2_color_silo.jpg

Ilyenek gyártása tényleg egy elit klub , ide akarunk belépni és ezzel egyidejűleg hadi és űripari utakra térni , teljesen logikus ... űr meg ballisztikus
rakétát most kell fejleszteni nem 20 év múlva , szerintetek mivel megy majd fel a magyar űrhajós az űrbe ? space x ? Roscosmos ? NASA ?!! NEM !

A magyar űrhajós magyar Yurta 3-as rakétával megy fel az űrbe , ahol eltölti 1 hetes próba küldetését a magyar ETELINTERKÖZI űrállomáson hogy a későbbi küldetésekhez felkészítse az állomást....
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 924
22 594
113
Egy mondhatnám "tűzközeli" érdekes gondolat Zord-tól (blogválasz) a magyarországi német ipar térnyeréséről:

"Én inkább a globalisták és a szuverenisták-lokalisták között látom egyre inkább a törésvonalat - még akkor is, ha mint viseletes ragtapaszok nyúlnak, gyűrődnek rajtuk letűnt korok intézményei tízezres siserehadakkal próbálva összetartani azt, amit nem lehet.

Ugyanakkor a modern szuverenizmus mögé is beállhatnak multicégek, melyek konzervatívan, mondhatni reálisan látják a világot, s a nagy közös, multikulti-szivárványos jövőt utópiának tartják, amiről csalódottan, koszosan, véresen minden bizonnyal lefordul majd egyszer az emberiség.
Rájön, hogy a legalább derékig tartó kerítések nem rosszak a létformánknak."
https://legiero.blog.hu/2021/07/15/egerszegi_probapalyan

Minden szavával egyet tudok érteni,...
 
G

Galthran

Guest
A Spike esetében sem feltétlen a Rafaelt kell behozni Mo.ra. A Spike német megfelelőjéhez (MELLS) pl. a Hensoldt, Diehl, Rheinmetal trio gyártja az összes fontosabb alkatrészt. A technológia jöhetne akár ezektől a német cégektől is...
sztem épp elég német érdekeltség van, jöjjön nyugodtan a rafaeltől a cucc
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 778
74 927
113
"Dr. Babos Tibor ezredes, miniszteri biztos és Charles R. Miller vezérőrnagy, végrehajtási megbízott aláírták a Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya között hatályban lévő Védelmi Együttműködési Megállapodás (Defense Cooperation Agreement - DCA) keretében a kecskeméti, és a pápai repülőbázisokat érintő Végrehajtási Megállapodásokat az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison."

218802454_4173075046080530_4774251653496152517_n.jpg
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 196
31 227
113
Biztos véletlen, hogy a digit nem engedték a mobil hálózat közelébe ugye? A kábelesből is ki kellene rugdosni. Az egész hálózatot román munkások építik román gépekkel. Nem lennék meglepődve, ha a szakszolgálatok tudnák, hogy a digi be van drótozva (értitek, hahaha)
A Digi nem magyar kézben van már majdnem?

 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and SilvioD