Nekem elég furcsa visszaolvasnom ezt a beszélgetést, hogy akit nem vettek fel egyetemre, az menjen tartalékosnak és ott majd jól megtanul angolul.
Nem tudom, ki mikor végzett és ki hol, de már nagyon régen nincs hivatalosan hozzákötve a diploma osztáshoz a nyelvvizsga. Csak ez a felmenő rendszer miatt nem igazán tűnt fel senkinek. Magyarul aki idén érettségizett, azok nyafogtak a digitális oktatás miatt, meg nem tudnak nyelvvizsgázni, de az egyetemre bejutáshoz kell az első nyelv, nem a kijutáshoz, és ezeket a gyerekeket 4 évvel ezelőtt így vették fel a középiskolába, csak hát én is voltam gyerek. Meg tiniként szerelmes.
Van az egésznek egy kifutása, akit és amivel felvettek az iskolába. Akit még úgy vettek fel középsuliba, hogy nem kell egyetemre bejutáshoz nyelvtudás, az mentesül, ez nagyjából fél évtizede fut és az utóbbi években csapódott le, hogy már az újakra nem vonatkozott, akik most kikerülnek gimiből. És aki régen nyelvvizsga nélkül bekerült az egyetemre, arra továbbra is az volt érvényes, hogy a diplomaosztóig be kell mutatnia a papírokat. Mindig körülbelül 3 teljesen átalakított rendszer futott a felsőoktatásban és amikor ezek egymásra torlódtak, akkor kampányszerűen igyekeztek megszabadulni a régebbi képzésben résztvevőktől.
Amit Kamm mond, az meg egy teljesen másik dolog, de igaz. Egyik barátom nagyon sérelmezte, hogy amikor szüleivel gyerekként átjött Kárpátaljáról, akkor hirtelen elkezdtek felnőttek otthon ukránul meg oroszul beszélni. Nem akarták, hogy elfelejtse a nyelvet, odaát pont ugyan ezért fordítva volt minden, de már dacból nem használta. Kicsi gyermekként teljesen másként tanulod meg a nyelvet és az a tudás értékesebb is lesz. Az agyban teljesen más terület felelős az anyanyelv(ek) kialakulásáért és a felnőttkori nyelvtanulásért.
És nem szoktam túl népszerű lenni, de mindig felvetem a témában, hogy hasonlítsuk már össze a régi lehetőségeket nyelvtanulásra az újakkal! Régen ha nem mentél külföldre, alig tudtál beszélni anyanyelvűekkel. Ma meg egy csomó platform van, aminek elsődleges nyelve az angol. A legtöbb szakmában ha komolyabban akarsz olvasni, akkor szintén. Ezer helyről letölthetsz filmeket. Nem szeretném végig sorolni, amik régen is voltak... csak összehasonlíthatatlanul szűkösebb lehetőséggel.
Egyik ismerősöm anno úgy tanult, hogy kollégiumi vezetőként elkobozta a gyerekektől a Rendőrakadémiát és bezárkózott. Ma nem kell kazetta, kereskedés az ismerősökkel, meg már nem levelezik senki valakivel, akit nyári nyaraláson megismert, csak hogy fejlessze magát.