[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 410
10 224
113
A CIA házi elit különítményének teljes, 7500 fős (+1200 jármű) kapitulálása minimum különös, főleg annak tekintetében, hogy a tálibok a már nem harcoló ANDSF katonákhoz LAKCÍMRE mennek, házról házra, és likvidálják/elviszik őket. Egyrészt ugye nyilvánvaló, hogy megszerezték a legszigorúbban őrzött adatbázisokat, másrészt ezt tudva a Khost milícia (KPF) (akiket a túlkapásaik miatt a lakosság is gyűlöl) miért adja át a fegyvereit, 1200 járművet, stb?....

Nem akarok nagyon konteózni, de szemet szúr, hogy:
A) az USA a Kína-Irán-Oroszország tengellyel éleződő helyzetben feladja a pozícióit az egyetlen olyan műveleti területen ami mindhármat a saját térfelén tudja destabilizálni
B) a tálibok nyíltan meginvitálják Kínát
C) a CIA kézivezérlésű egysége nem harcol, de nem is menekül
D) nincs valódi ellenőrzése a táliboknak az elfoglalt területek felett, a kivégzések elől sok harcos próbál átjutni a Panjshir-völgybe (nem tudom melyik átiratot használjam), az ország tele van elhagyott felszereléssel. Kabulban gyerekek mászkáltak tele chestrigekkel...

Ez egy túl szép, hogy igaz legyen győzelem a táliboknak (akik amúgy Kabulban a fosztogatásokat megállították mostanra, nyugalom van), nem véletlenül nem érte váratlanul őket is. Valami csel van a dologban. Kadirov is erről beszélt, hogy gyanús neki ez a példátlan fordulat, és valami készül ami veszélyes lesz az orosz érdekszférára.
Nem lepne meg, ha gerillaharc indulna a tálibok ellen amint Kína elismeri az új vezetést (vagy jelentős erőforrásokat fektet be amiből már nincs kihátrálás) és lépéskényszerbe lehetne hozni, azaz rávenni, hogy lépjen be fizikailag a hadszíntérre.

Talibán+Kína+paki híszerzés vs. ANDSF, CIA proxyk, tádzsik nemzetiségű milíciák, USSF kiképzéssel és műveleti irányítással

(Irán is ott lesz valahol, de nem valószínű, hogy lenne erejük egy újabb hadszíntérre, ellenben egy felkelés feltételei otthon is adottak, ergo félnivalójuk nagyon is van.)

Ehhez adalék, hogy van még pár posztszovjet hadsereg a térségben, amelyek felforgatásában az USA már jelentős tapasztalattal bír, és kb. olyan szakmaiságot lehet tőlük várni mint a korai SAA-tól. Mi lehet az USA célja a hivatalosan is kimondott irányokból kiindulva?
SZERINTEM: elvonni a Kína erejét a tengerek irányából, újra befűteni a Kaukázust, készenlétben tartani Iránt, mindezt úgy, hogy az amerikai és szövetséges erők csak biztosítanak, stratégiai szinten.

Afganisztán így kitűnő kiindulási alap észak felé.
Nézzük mi van ott:
Polgárháború a 90-es években erős etnikai felütéssel, aztán "Dél-Tádzsikisztánban orosz csapatok állomásoztak 2005 nyaráig, őrizték az afgán határt. A 2001. szeptember 11-i támadás óta amerikai és francia csapatok is állomásoznak az országban.

Az ország délkeleti részén található Gorno-Badahsán autonóm területet síita törzsek lakják. Az iszlám fundamentalizmus talaján álló erők célja a Tádzsikisztántól független iszlám állam kikiáltása."
- írja Wiki. Nagyon guszta.

Az oroszok most is jelen vannak, e hónap elejétől hadgyakorlatoznak tádzsik, üzbég és orosz részvétellel az afgán határon.

Mindezekhez vegyük hozzá a tavaszi kirgiz-tádzsik határkonfliktust (ahol senkit nem kellett noszogatni a harcra, ha emlékeztek az akkori videókra), illetve, hogy melyik kínai tartománnyal határosak a tádzsikok? Csak nem a hszicsiangi ujgurokkal? Még ilyet...
Tehát 99%, hogy felkészül Tádzsikisztán.


Nem az iszlamizmus részvétele, hanem a részvételének formája lesz a kérdés a történetben. Ugye azt tudjuk, hogy az amerikából jönnek olyan hangok, miszerint érdemes lenne az afrikai iszlamista mozgalmakat a kínaiak terjeszkedése ellen használni. Erre egész véletlenül rá fog tenni egy lapáttal a franciák épp aktuális kivonulása. Nyílegyenes következtetéseket lehetne levonni ebből, ha Afganisztánban az USA-barát mudzsahedinről beszélnénk és nem az amerikaiakkal 20 évet harcoló tálibokról. De ez már csak részletkérdés, majd puccsolnak egyet.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 164
83 821
113
Szvsz, amit most tálibnak hívunk, az valójában már nem az a tálib, mint régen, hanem ez mára csak egy szimpla összefoglaló név a kormányellenes dzsihádistákra. Mára szerintem mindenkit tálibnak hívnak, még ha közük sincs a tálibokhoz, akkor is, csak mert a kormány ellen vannak. Ezért "más" a mostani tálib program, mint a 20 évvel ezelőtti. Nemcsak azért, mert liberalizálódtak. Egyre több fiatal van szakálltalanul a dzsihadisták között, és persze ott vannak mögöttük az idősebb szakállasok, meg sok-sok volt ex-isises. Melléjük mindenféle jöttmentek Pakisztánból, stb. Ezért volt ennyire egyszerű átmenniük az országon, mert sokkal jobban lefedett mára a támogatói rétegük, mint 20 éve volt (meg ugye a bábkormányok senkinek nem voltak a szívecsücske), nem azért, mert ezek a mezitlábas parasztok ennyire kemény "hadsereg" lennének. Itt is van egyfajta közös érdek, az, ami alapján összeálltak ezzé a moslékká, de egyelőre még nem világos ki az akivel egyáltalán harcolni kellene. Ezért is ennyire kellemesen enyhe az átmenet.
Meg ugye azt ne meséljük már be, hogy úgy van 60-80k felfegyverzett harcosuk, ami napról napra nő, hogy 20 éven át bombázták be őket a barlangjaikba. Ennyien biztos nem maradtak full amerikai megszállás ellenére életben. Az amcsiknak 20 évük volt rá, hogy levadásszák ezeket. A régiek mára cirka 40 évesek lehetnek. Itt inkább egyfajta népfelkelés zajlik a korrupt kormány és az amerikaiak és szövetségeseik ellen, csak ugye ezt most így nem meri lehozni semelyik média, főleg nem a CNN, mert blama lenne. De majd az orosz és a kínai le fogja hozni. Ahogy a szovjeteket is megunták 3 év után, 20 év után az amerikaiakat legszívesebben a seggükön szarnák ki. De ez csak az egyik tábor.

A másik, akik most Ahmad Sah Maszúd fiával tartanak, ők ugye a maradéka a tálib ellenes bábkormánynak, ill. velük maradt a maradék tálib ellenes kormányhadsereg is. Egy soha el nem foglalt tartományban. Egyszerű, ott családi vonalon van meg az utálat a tálibokkal szemben, melyhez remek szövetségest találtak a volt kormány egyes tisztviselői és a hadsereg maradéka személyében. De volt ez már így a szovjetek kivonulása után is. Akkor ugyanez ment. Ott is voltak sokan, akik a kollaborációt túl akarták élni. Kérdés, hogy a nyugat és kelet ki mellé áll? Mert ugye el lehet elismerni valamit ("tálibokat"), és mellette támogatni ellene egy másikat (Ahmad Maszúd). Szerintem, most is ez lesz, mert vannak ilyen pofátlanok. Aztán majd szépen cserben hagyják őket vagy a szokásos recept.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Az én véleményem szerint ez a része a kivonulásnak abszolút nem volt előkészítve,arról nem is beszélve,hogy ha valaki akkor az amerikai vezetés az amerikai hírszerzés tisztában volt azzal,hogy az elmúlt hetekben mi folyik Afganisztánban és milyen okok miatt törnek ilyen gyorsan előre a tálibok,ennek ellenére egyáltalán nem készültek fel arra ami vasárnap és hétfőn történt Kabulban, holott ezzel kapcsolatban már legalább másfél hónapja rákérdeztek Bindenre az újságírók, és Binden nagy hangon kijelentette, hogy nem lesz Saigon2 Kabulban.:)
Most méé mondasz ilyet ???

Igenis NEM LETT BELŐLE SAIGON 2 !

KABUL 1 LETT BELŐLE !!! :oops:

Az igaz ugyan hogy a Saigoni kaptafára hasonlít, de ez már egy modernizált változata ! Fejlődés van ! Érted ? Nem mondhatod hogy nem csináltak semmit 45 év alatt, mert "fejlesztették ezt is ! Pld. ma már AH-64 - ek kergetik a tömeget a leszállópáján ! Ez is új elem, tehát látszik is a "fejlődés", bármit is mondasz te meg a többiek ! :)
 
W

Wilson

Guest
Most méé mondasz ilyet ???

Igenis NEM LETT BELŐLE SAIGON 2 !

KABUL 1 LETT BELŐLE !!! :oops:

Az igaz ugyan hogy a Saigoni kaptafára hasonlít, de ez már egy modernizált változata ! Fejlődés van ! Érted ? Nem mondhatod hogy nem csináltak semmit 45 év alatt, mert "fejlesztették ezt is ! Pld. ma már AH-64 - ek kergetik a tömeget a leszállópáján ! Ez is új elem, tehát látszik is a "fejlődés", bármit is mondasz te meg a többiek ! :)
Most,hogy mondod?-) Ráadásul ezt már az egész világ élőben láthatta....
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 970
18 521
113
Ja, szabad választások meg az úgy ahogy de működő civilizált állam helyett biztos a rém erőszakos, primitív tálibokat meg a babonás, félbolond ókori sötétséget várta vissza "a nép" többsége a 21. században. Egyébként ha ők inkább egy ilyen miliőben akarnak élni akkor mi feltesszük a kezeinket, oké gyerekek, ti tudjátok. Go on.

Nem merném venni a bátorságot hogy megmondjam a tutit, de annyit azért gondolok, hogy egy iszlám kultúrában élő ország, nem kér a nyugati liberális demokráciából. Sehol sem kért eddig. Az afgánoknál, a talibok az ő vallásuk, az ő népük, még a nyugati erők, a megszállók voltak. A gyűlölt idegenek. 20 év alatt nem ment a nyugat ott semmire, ez teljesen egyértelmű. Mert nem is mehettek semmire, abban a közegben.
Egy afgán nőt kérdeztek nemrég, de meg nem mondom hol láttam, aki Kanadában él és valami értelmiségiként titulálták. A burka viselésen szörnyülködött a riporter. A nő meg felvilágosította, hogy Afganisztánban, ha megkérdeznek erről 10 nőt, abból 9 felháborodik, hogy miért nem visel minden nő burkát.
Óvatos duhajként, ezért is gondolom, nézzük mi történik a jövőben és meglátjuk mi lesz.
 
W

Wilson

Guest
A CIA házi elit különítményének teljes, 7500 fős (+1200 jármű) kapitulálása minimum különös, főleg annak tekintetében, hogy a tálibok a már nem harcoló ANDSF katonákhoz LAKCÍMRE mennek, házról házra, és likvidálják/elviszik őket. Egyrészt ugye nyilvánvaló, hogy megszerezték a legszigorúbban őrzött adatbázisokat, másrészt ezt tudva a Khost milícia (KPF) (akiket a túlkapásaik miatt a lakosság is gyűlöl) miért adja át a fegyvereit, 1200 járművet, stb?....

Nem akarok nagyon konteózni, de szemet szúr, hogy:
A) az USA a Kína-Irán-Oroszország tengellyel éleződő helyzetben feladja a pozícióit az egyetlen olyan műveleti területen ami mindhármat a saját térfelén tudja destabilizálni
B) a tálibok nyíltan meginvitálják Kínát
C) a CIA kézivezérlésű egysége nem harcol, de nem is menekül
D) nincs valódi ellenőrzése a táliboknak az elfoglalt területek felett, a kivégzések elől sok harcos próbál átjutni a Panjshir-völgybe (nem tudom melyik átiratot használjam), az ország tele van elhagyott felszereléssel. Kabulban gyerekek mászkáltak tele chestrigekkel...

Ez egy túl szép, hogy igaz legyen győzelem a táliboknak (akik amúgy Kabulban a fosztogatásokat megállították mostanra, nyugalom van), nem véletlenül nem érte váratlanul őket is. Valami csel van a dologban. Kadirov is erről beszélt, hogy gyanús neki ez a példátlan fordulat, és valami készül ami veszélyes lesz az orosz érdekszférára.
Nem lepne meg, ha gerillaharc indulna a tálibok ellen amint Kína elismeri az új vezetést (vagy jelentős erőforrásokat fektet be amiből már nincs kihátrálás) és lépéskényszerbe lehetne hozni, azaz rávenni, hogy lépjen be fizikailag a hadszíntérre.

Talibán+Kína+paki híszerzés vs. ANDSF, CIA proxyk, tádzsik nemzetiségű milíciák, USSF kiképzéssel és műveleti irányítással

(Irán is ott lesz valahol, de nem valószínű, hogy lenne erejük egy újabb hadszíntérre, ellenben egy felkelés feltételei otthon is adottak, ergo félnivalójuk nagyon is van.)

Ehhez adalék, hogy van még pár posztszovjet hadsereg a térségben, amelyek felforgatásában az USA már jelentős tapasztalattal bír, és kb. olyan szakmaiságot lehet tőlük várni mint a korai SAA-tól. Mi lehet az USA célja a hivatalosan is kimondott irányokból kiindulva?
SZERINTEM: elvonni a Kína erejét a tengerek irányából, újra befűteni a Kaukázust, készenlétben tartani Iránt, mindezt úgy, hogy az amerikai és szövetséges erők csak biztosítanak, stratégiai szinten.

Afganisztán így kitűnő kiindulási alap észak felé.
Nézzük mi van ott:
Polgárháború a 90-es években erős etnikai felütéssel, aztán "Dél-Tádzsikisztánban orosz csapatok állomásoztak 2005 nyaráig, őrizték az afgán határt. A 2001. szeptember 11-i támadás óta amerikai és francia csapatok is állomásoznak az országban.

Az ország délkeleti részén található Gorno-Badahsán autonóm területet síita törzsek lakják. Az iszlám fundamentalizmus talaján álló erők célja a Tádzsikisztántól független iszlám állam kikiáltása."
- írja Wiki. Nagyon guszta.

Az oroszok most is jelen vannak, e hónap elejétől hadgyakorlatoznak tádzsik, üzbég és orosz részvétellel az afgán határon.

Mindezekhez vegyük hozzá a tavaszi kirgiz-tádzsik határkonfliktust (ahol senkit nem kellett noszogatni a harcra, ha emlékeztek az akkori videókra), illetve, hogy melyik kínai tartománnyal határosak a tádzsikok? Csak nem a hszicsiangi ujgurokkal? Még ilyet...
Tehát 99%, hogy felkészül Tádzsikisztán.


Nem az iszlamizmus részvétele, hanem a részvételének formája lesz a kérdés a történetben. Ugye azt tudjuk, hogy az amerikából jönnek olyan hangok, miszerint érdemes lenne az afrikai iszlamista mozgalmakat a kínaiak terjeszkedése ellen használni. Erre egész véletlenül rá fog tenni egy lapáttal a franciák épp aktuális kivonulása. Nyílegyenes következtetéseket lehetne levonni ebből, ha Afganisztánban az USA-barát mudzsahedinről beszélnénk és nem az amerikaiakkal 20 évet harcoló tálibokról. De ez már csak részletkérdés, majd puccsolnak egyet.
Ezzel csak az a probléma,hogyha kivonulnak Afganisztánból akkor ezt nagyon nehéz kivitelezni,Pakisztánra abszolút nem számíthatnak mert Pakisztánt szőrőstül-bőröstül megvette az utóbbi években Kína,az isztánokban bár az USA próbálkozik egy katonai bázis létrehozásával, ezekre a kísérletekre reagálva Oroszország határozottan kijelentette,hogy egy amcsi katonai bázis létrehozását nagyon ellenséges lépésnek tekintené,úgy,hogy én nem látom,hogyan is akarja ezt az USA kivitelezni 11000 km-re Kabultól Washingtonból?
 
  • Tetszik
Reactions: endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 815
77 978
113
Nézd az ANA-l és az afgán rendszerrel kapcsolatban teljes mértékben egyettértek veled,Binden felelősségével kapcsolatban viszont nem,hónapok óta folyamatosan jelzik az amerikai illetékesek,hogy nincs elég kapacitásuk a jogos és indokolt afgán vízum kérelmek feldolgozásához,vagy nézd meg a brit védelmi miniszterrel készült videó interjút amelynek a vége felé sírva mondja,hogy lesznek olyan afgánok akiket nem fognak tudni kihozni,és szégyen amit a nyugat csinált Afganisztánban.Az én véleményem szerint ez a része a kivonulásnak abszolút nem volt előkészítve,arról nem is beszélve,hogy ha valaki akkor az amerikai vezetés az amerikai hírszerzés tisztában volt azzal,hogy az elmúlt hetekben mi folyik Afganisztánban és milyen okok miatt törnek ilyen gyorsan előre a tálibok,ennek ellenére egyáltalán nem készültek fel arra ami vasárnap és hétfőn történt Kabulban, holott ezzel kapcsolatban már legalább másfél hónapja rákérdeztek Bindenre az újságírók, és Binden nagy hangon kijelentette, hogy nem lesz Saigon2 Kabulban.:)
Ez a Saigon 2 nem a probléma hanem csak egy következmény. Persze az igaz, hogy hatékonyabban is lehetett vona csinálni a kiürítést, de láttadca kabuli képeket? Nincs az a kapacitás a világon ami egy ilyen birka csürhét hatékonyan kimenekít...
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Még az is lehet, hogy ad nekik Irán, vagy Kína. Akár még szakembereket is. Van miért cserébe. És ahogy a viccben Móricka is mondja: az üzlet az üzlet; Mózes az Mózes.
Na és melyik vállalja a kockázatot, hogy a katonai repcsikkel esetleg később népirtást csinálnak ?

Szerinted melyik lesz ilyen "bátor" vagy féleszű ???

Elárulom az én tippem: EGYIK SEM !!! ;)

Egy ilyen után az egész világ rájuk szállna ! Arról nem is beszêlve, hogy nekik kéne bevonulniuk legalább addig, amíg megsemmisítik a gépeket így korrigálva a hibát !

Épeszű országot NEM fogsz találni aki felszereli őket harci repülőkkel. Szerintem ennyire ostoba ország (aki képes lenne erre) NINCS ! :)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 008
91 950
113
Hagyjuk már Biden felelősségét. Semmi köze hozzá. Az afgán kormany több min1 éve tudja, hogy elmennek az amerikaiak, de nem készültek fel. Nem vagyok oda az amerikai államért, de azt tisztán kell látni, hogy nulla felelősségük van. 20 évig harcoltak miközben az ANA pont azt csinálta mint az elmúlt 10 napban,semmit. 20 évig harcoltak miközben az Afganisztánban élő emberek egy jelentős része szimpatizált az ellenséggel. Most meg van bőr bárkinek az arcán felelősségre vonni őket?
Az afgán kormany amcsi bábkormány volt. Minden balfaszkodásuk, az amcsik felelőssége. Ők kreálták, ők pénzelték, ők hagyták lopni stb.
Az afgán haderőt ők toborozták, ők képezték ki, ők hagyták lezülleni.

Biden természetesen nem mindenért felel, de a kivonulás körülményei az ő politikai felelőssége. Még ha tudjuk is, hogy gyakorlatilag inkább a Demokrata elit döntött erről és nem ő személyesen, hiszen nem egy karizmatikus, döntésképes elnök.

Gyanitom nem a CIA és a katonai titkosszolgálatok nézték be az összeomlást, hanem a politika írta felül a szakmai tényeket. Egyre inkább egy békés, előre lezsírozott hatalomátadásnak tűnik messziről. Persze akinek mindez a bőrére megy az pánikol, ezt látjuk a reptéren.

Mindez a Nyugat szégyene. És attól tartok ez csak a kezdet. Még most jön csak igazán a xaros palacsinta, amit el kell fogyasztanunk. Jelenleg nem tehetünk semmit csak drukkolhatunk Erdogannak, hogy gyorsan építse a falat, persze ezt is meg lehet kerülni, de jó lenne időt nyerni. Talán az EU-s, menekültügyi milliárdok Törökországnak most célszerűen hasznosulnak.

tk21817.jpg


 
W

Wilson

Guest
Ez a Saigon 2 nem a probléma hanem csak egy következmény. Persze az igaz, hogy hatékonyabban is lehetett vona csinálni a kiürítést, de láttadca kabuli képeket? Nincs az a kapacitás a világon ami egy ilyen birka csürhét hatékonyan kimenekít...
Ez igaz nem is arra gondoltam,hogy majd összes reptéren randalírozó afgánt felpakolják a repcsikre és irány az ígéret földje.Hanem arra,hogy elegendő amerikai katonai erő biztosítsa a kabuli repülőteret és így az afgánok tömegei nem jutnak el a kifutópályára és ezt már egy héttel ezelőtt megtudták volna tenni, és nem bízni abban,hogy a szemük láttára percről percre olvadó afgán haderő majd megoldja a kérdést...
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 410
10 224
113
hogyha kivonulnak Afganisztánból akkor ezt nagyon nehéz kivitelezni,
Nem kell ehhez "boots on the ground".
Pakisztánra abszolút nem számíthatnak mert Pakisztánt szőrőstül-bőröstül megvette az utóbbi években Kína
Pakisztán kb. mindent enged az USA-nak.
,az isztánokban bár az USA próbálkozik egy katonai bázis létrehozásával, ezekre a kísérletekre reagálva Oroszország határozottan kijelentette,hogy egy amcsi katonai bázis létrehozását nagyon ellenséges lépésnek tekintené
Nem kell hozzá jelen lennie reguláris amerikai erőknek, elvannak bázisok nélkül is. Amúgy meg nem, mintha érdekelné az oroszok véleménye az amerikaiakat. Kellene, de nem érdekli őket.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 164
83 821
113
Az afgán kormany amcsi bábkormány volt. Minden balfaszkodásuk, az amcsik felelőssége. Ők kreálták, ők pénzelték, ők hagyták lopni stb.
Az afgán haderőt ők toborozták, ők képezték ki, ők hagyták lezülleni.

Biden természetesen nem mindenért felel, de a kivonulás körülményei az ő politikai felelőssége. Még ha tudjuk is, hogy gyakorlatilag inkább a Demokrata elit döntött erről és nem ő személyesen, hiszen nem egy karizmatikus, döntésképes elnök.

Gyanitom nem a CIA és a katonai titkosszolgálatok nézték be az összeomlást, hanem a politika írta felül a szakmai tényeket. Egyre inkább egy békés, előre lezsírozott hatalomátadásnak tűnik messziről. Persze akinek mindez a bőrére megy az pánikol, ezt látjuk a reptéren.

Mindez a Nyugat szégyene. És attól tartok ez csak a kezdet. Még most jön csak igazán a xaros palacsinta, amit el kell fogyasztanunk. Jelenleg nem tehetünk semmit csak drukkolhatunk Erdogannak, hogy gyorsan építse a falat, persze ezt is meg lehet kerülni, de jó lenne időt nyerni. Talán az EU-s, menekültügyi milliárdok Törökországnak most célszerűen hasznosulnak.

tk21817.jpg


Lassan kínai nagyfal kategóriák épülnek mindenhol. :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 815
77 978
113
Az afgán kormany amcsi bábkormány volt. Minden balfaszkodásuk, az amcsik felelőssége. Ők kreálták, ők pénzelték, ők hagyták lopni stb.
Az afgán haderőt ők toborozták, ők képezték ki, ők hagyták lezülleni.

Biden természetesen nem mindenért felel, de a kivonulás körülményei az ő politikai felelőssége. Még ha tudjuk is, hogy gyakorlatilag inkább a Demokrata elit döntött erről és nem ő személyesen, hiszen nem egy karizmatikus, döntésképes elnök.

Gyanitom nem a CIA és a katonai titkosszolgálatok nézték be az összeomlást, hanem a politika írta felül a szakmai tényeket. Egyre inkább egy békés, előre lezsírozott hatalomátadásnak tűnik messziről. Persze akinek mindez a bőrére megy az pánikol, ezt látjuk a reptéren.

Mindez a Nyugat szégyene. És attól tartok ez csak a kezdet. Még most jön csak igazán a xaros palacsinta, amit el kell fogyasztanunk. Jelenleg nem tehetünk semmit csak drukkolhatunk Erdogannak, hogy gyorsan építse a falat, persze ezt is meg lehet kerülni, de jó lenne időt nyerni. Talán az EU-s, menekültügyi milliárdok Törökországnak most célszerűen hasznosulnak.

tk21817.jpg


Van egy rossz hírem: az amerikaiak nélkül nem 5 evig uralkodtak volna a tálibok hanem hanem 25, mert senki le nem győzte volna őket. Tehát mondhatjuk, hogy bábkormány és bábhadsereg, de minden innováció a szovjet kivonulás óta ennek a 20 évnek köszönhető. Ha nincs ez a 20 év, akkor pl nem arról beszélnénk, hogy mi lesz a női jogokkal Afganisztánban, mert nem léteznének női jogok.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 259
67 258
113
Most méé mondasz ilyet ???

Igenis NEM LETT BELŐLE SAIGON 2 !

KABUL 1 LETT BELŐLE !!! :oops:

Az igaz ugyan hogy a Saigoni kaptafára hasonlít, de ez már egy modernizált változata ! Fejlődés van ! Érted ? Nem mondhatod hogy nem csináltak semmit 45 év alatt, mert "fejlesztették ezt is ! Pld. ma már AH-64 - ek kergetik a tömeget a leszállópáján ! Ez is új elem, tehát látszik is a "fejlődés", bármit is mondasz te meg a többiek ! :)
IMG_9747.jpg
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 164
83 821
113
Van egy rossz hírem: az amerikaiak nélkül nem 5 evig uralkodtak volna a tálibok hanem hanem 25, mert senki le nem győzte volna őket. Tehát mondhatjuk, hogy bábkormány és bábhadsereg, de minden innováció a szovjet kivonulás óta ennek a 20 évnek köszönhető. Ha nincs ez a 20 év, akkor pl nem arról beszélnénk, hogy mi lesz a női jogokkal Afganisztánban, mert nem léteznének női jogok.
Nem tudhatod, hogy mi lett volna. Azt sem, hogy kell-e egy totál muszlim országnak európai értelenben vett női jog úgy, hogy a migrijeik tömegei EURÓPÁBAN, a női jogok Mekkájában IS csadorban meg más totálisan testet elfedőben JÁRNAK, fürdenek.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 970
18 521
113
Érdemes követni a facebookon Wagner Péter oldalát, teljesen korrekt.
Épp most olvasom egy írását, amiben arról ír, hogy Pakisztánból megindultak haza az afgánok, az ottani menekülttáborokból. Akkor azok lehet nem is a talibok elől menekültek el eddig ?