[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Hmmm, akkor ez a 9 milliárd is nagyon jól hasznosult :)
Pedig az amik mindent bevetettek:)

"2017 végén az amerikai katonai parancsnokok Afganisztánban elindították az Iron Tempest hadműveletet, a B-52 bombázók és más harci repülőgépek légicsapás-viharát. A bevetés fő célkitűzése a titkos ópiumgyártó laboratóriumok hálózatának megsemmisítése volt, amely évente dollármilliós bevételt hozott a tálibok konyhájára.
Azonban több mint 200 légicsapás után az amerikai hadsereg arra a következtetésre jutott, hogy a célpontok fejlett repülőgépekkel és lézerrel irányított lőszerekkel történő folyamatos támadása csupán erőforrás pazarlás és rövidesen felhagytak vele."
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 477
113
Van egy rossz hírem: az amerikaiak nélkül nem 5 evig uralkodtak volna a tálibok hanem hanem 25, mert senki le nem győzte volna őket. Tehát mondhatjuk, hogy bábkormány és bábhadsereg, de minden innováció a szovjet kivonulás óta ennek a 20 évnek köszönhető. Ha nincs ez a 20 év, akkor pl nem arról beszélnénk, hogy mi lesz a női jogokkal Afganisztánban, mert nem léteznének női jogok.
Ok, de ha egyszer ez az igenyuk? Ez a vilaguk, a kulturajuk, az eletformajuk, kozepkor a mi szemunkkel de az ovekkel? Az nem lehet hogy ott 80% erre vagyik, 15% mersekelten erre vagyik es van vagy max 5% amelyik ettol masra? Tudod jol hogy milyen ertelmi szinten leledzenek, vendettak, keselesek barmikor az ide bemigralt afganoknal barmikor megesnek akar egymas kozt is mert az egyik ebbol a masik meg abbol a torzsbol valo. Eljenek hat boldog (a mi szemunkkel) tudatlansagukban. Nincs masra szukseguk csak Allahra es valakire aki tudja olvasni a Korant.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 477
113

"Huszonhat, korábban a holland nagykövetség védelmét ellátó magyar biztonsági szakember várja az afgán fővárosban a kimenekítését - tudta meg a hvg.hu. Értesülésünket három egymástól független kormányzati forrás is megerősítette."
Na vazz hogy pont a hollandokat kellett vedeniuk...
Hat majd a hollandok kihozzak oket ha egyszer ezt valasztottak...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 824
77 995
113
Ok, de ha egyszer ez az igenyuk? Ez a vilaguk, a kulturajuk, az eletformajuk, kozepkor a mi szemunkkel de az ovekkel? Az nem lehet hogy ott 80% erre vagyik, 15% mersekelten erre vagyik es van vagy max 5% amelyik ettol masra? Tudod jol hogy milyen ertelmi szinten leledzenek, vendettak, keselesek barmikor az ide bemigralt afganoknal barmikor megesnek akar egymas kozt is mert az egyik ebbol a masik meg abbol a torzsbol valo. Eljenek hat boldog (a mi szemunkkel) tudatlansagukban. Nincs masra szukseguk csak Allahra es valakire aki tudja olvasni a Korant.
Akkor meg ne sírjanak, ha megkapják amit amúgy is akarnak.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 2361

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 414
31 810
113
Fő eledelük szerintem a mákos rétes, a mákos bejgli és a mákos tészta megszórva rengeteg mákkal.
Erről eszembe jutott,mikor valamikor a 90es években felkerültünk az amcsi kábitószertermeló országok listájára.Külügy rákérdezett,hogy mégis miért?-Hát mert rengeteg mákot termelnek.Mit lehet ennyi mákkal kezdeni,mint kábszert csinálni belőle?-Hát megenni.....
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 082
10 263
113
Hagyjuk már Biden felelősségét. Semmi köze hozzá. Az afgán kormany több min1 éve tudja, hogy elmennek az amerikaiak, de nem készültek fel. Nem vagyok oda az amerikai államért, de azt tisztán kell látni, hogy nulla felelősségük van. 20 évig harcoltak miközben az ANA pont azt csinálta mint az elmúlt 10 napban,semmit. 20 évig harcoltak miközben az Afganisztánban élő emberek egy jelentős része szimpatizált az ellenséggel. Most meg van bőr bárkinek az arcán felelősségre vonni őket?
Persze, nem is értem miért találják ezt ki egyesek. Dehogy Biden volt, együtt az összes elnök. Csak megörökölte ezt. A Sárga Arc is ezzzel kampányolt, áprilisban még azért rugdosta a Bident, hogy nem elég gyors a kivonulása..
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 477
113
A két háború eltérő hatása a demográfiára...:

total-population-afghanistan-1813-2020.jpg
Azert Vologya nem adta olcson az eletet ezek szerint... :eek:
 
W

Wilson

Guest
A tömegpusztítás pragmatizmusa

Amerika nem visszatér, hanem menekül

6p_palace_centr_new.jpeg



Az afganisztáni amerikai tartózkodás összeomlásának két összetevője van: kommunikációs és tartalmi. Jelenleg mindenki az elsőre összpontosít, de a másodikról nem szabad megfeledkezni.

Kommunikációs szempontból, azaz a megfigyelők, mindenekelőtt a kívülállók által érzékelt események szempontjából katasztrófa. Minden, amit nagyon is el kellett volna kerülni, mindenekelőtt a vietnami analógiák, a lehető legrosszabb módon vált valóra. Washington szövetségesei kábultan próbálják megérteni, hogy miért voltak kénytelenek húsz éven át nagy pénzeket költeni és polgárok életét feláldozni egy olyan háborúban, amelyet egyikük sem akart, és amely most egy megsemmisítő fiaskóval végződik.

Ami még rosszabb, az Egyesült Államok hitelessége, mint olyan ország, amelyre a partnerek szükség esetén támaszkodhatnak, ismét megrendült. Az események alakulása megmutatta, hogy egy ilyen helyzetben az amerikaiak csak magukkal törődnek, és nem érdekli őket, hogy másokra az milyen következményekkel jár.

Az amerikai képviselők által elmondottakról - mind hivatalos, sőt nem kis mértékben szakértői szinten is - kiderült, hogy szinte teljesen "kimaradtak" az eseményekből. A hírszerzés és a katonai vezetés hozzáértése zordan kétséges volt. Külön kínosnak bizonyult az amerikai politikusok képi szimbolikus gesztusok iránti szeretete. Tavasszal Biden bejelentette, hogy szeptember 11-ig véglegesen kivonják a kontingenst, hogy méltóságteljesen lezárják a 2001-es támadások után meghirdetett "terrorizmus elleni háború" húsz évét. Az ebből eredő szimbolika megfordult -és a "terror" győzött.

És a hab a tortán, különösen számunkra ( oroszokra) - az amerikai kommentátorok úgy emlékeznek a szovjet csapatok harmincvalahány évvel ezelőtti afganisztáni kivonására, mint egy jól átgondolt és jól előkészített katonai-politikai akció példájára. Akkoriban, és még évekkel később is, a szovjet hadsereg kivonulását egy évtized után Moszkva számára kudarcnak és megaláztatásnak tekintették. Valóban, minden "összehasonlításban" van.

Bár Bident most minden oldalról támadják az Egyesült Államokban, és a republikánusok inkább a demokratáknak róják meg, hogy zaklatják az elnöküket a személyében, az izgalom hamarosan alábbhagyna. Köztudott, hogy a közvélemény nem tud sokáig ugyanazokra a témákra koncentrálni, ezért a Fehér Ház kommunikációs szolgálatai megpróbálnak új, hírértékű ügyeket létrehozni. Az elmúlt évek összes közvélemény-kutatása egy dolgot mutat: az amerikaiak nagy többséggel támogatják az afganisztáni kivonulást. A terrorfenyegetettség még mindig aggasztja a lakosság jelentős részét, akárcsak húsz évvel ezelőtt, amikor a 9/11 utáni afganisztáni hadművelet óriási társadalmi támogatottságot élvezett. De akkor az amerikai polgárok azt hitték, hogy egy háború egy másik kontinensen segítene csökkenteni ezeket a fenyegetéseket; ma már nem így van. És általában véve a koronavírussal és a migrációval kapcsolatos belföldi témák jobban aggasztják az amerikai közvéleményt, mint bármi más a külügyi fronton. Egyébként Amerika migrációs problémái nem Afganisztánhoz és a Közel-Kelethez kapcsolódnak; Európának kellene aggódnia, mert Európa az, amelyik szenved Washington hibás politikájától a régióban.

Afganisztán, majd Irak (a Fehér Ház egyébként azt ígérte, hogy az év végére kivonul onnan, kíváncsi vagyok, hogy áll most) azért volt mérföldkőnek számító kampány, mert azt kellett volna megmutatniuk, hogy az Egyesült Államok a világ átrendezésével meg tudja oldani nemzetbiztonsági problémáit. Logikus folytatása volt a hidegháború utáni irányvonalnak, amikor az a nézet uralkodott, hogy a nyugati világ és annak zászlóshajója pontosan tudja, hogyan kell fejlődnie az emberiségnek, és mit kell tenni, hogy a helyes irányba haladjon. Ennek a nézetnek a téves volta a 2000-es évek közepén vált világossá; tizenöt évbe telt, mire ez a felismerés politikai döntéssé vált, és a bővítés visszavágására került sor. Biden hozta meg ezt a döntést. Hogy megértette-e a költségek nagyságrendjét, vagy csak illúzió volt, amelyet a különleges szolgálatok és a katonaság közvetítettek neki, azt majd később megtudjuk az emlékirataiból. De a kívülről befelé fordulás önmagában kevéssé vitatható - ez egy egyértelmű általános tendencia.

Biden "Amerika visszatér" szlogenje, amelyet a kampány és az elnökség során többször is megismételt, valójában nem a globális színtérre való visszatérést, hanem a "hazatérést" jelenti. És ebben az értelemben Biden Trump politikai vonalának folytatója.

Bármilyen retorikát is csomagolnak valós tettekbe, az USA egy nyilvánvalóan öncélú politikára váltott, amelynek célja kizárólag saját problémáinak megoldása. Húsz évvel ezelőtt a meggyőződéses neokonzervatívok és a neoliberálisok Washingtonban valóban azt hitték, hogy a demokrácia megteremtése az egész világon, az egyetemes szabályok bevezetése Amerika érdeke. Ezért születtek ezek az őrült tervek egy "modern demokratikus állam" felépítésére Afganisztánban. Mostanra az álmok szertefoszlottak, maradt a puszta pragmatizmus és az ezzel ellentétes szabályok. Általánosságban az elmozdulás pozitív, a "demokrácia fáklyájáról" szóló kiméra csak rontja a káoszt. De a világ színpadán minden amerikai tárgyalópartnernek nem szabad elfelejtenie, hogy az Egyesült Államok minden szükséges eszközzel követni fogja céljait, amelyek most elsősorban belpolitikai jellegűek. Mert ez nagyon fontos számukra. És erre fel kell készülnünk.


Fedor Lukjanov

A Russia in Global Affairs főszerkesztője a lap 2002-es alapítása óta. 2012 óta az Orosz Kül- és Védelmi Politikai Tanács elnökségének elnöke. A Valdai Nemzetközi Vitaklub kutatási igazgatója. A Nemzeti Kutatási Egyetem Közgazdaságtudományi Felsőoktatási Karának kutatóprofesszora. A Moszkvai Állami Egyetem filológia szakán végzett, 1990 óta nemzetközi újságíró.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 477
113
Én azt nem értem, hogy mit esznek? Értem, hogy biztosan nem hegység, meg sivatag egész Afganisztán, mint a hírekben, de az állandó háborúban, komoly technológia nélkül, honnan tudnak ennyi plusz élelmiszert termelni? Vagy miből veszik meg? Az is rendben, hogy nem pazarolnak annyit, mint mi itt Európában, de Magyarországon, ami azért elég jó fekvésű helyen van 15-20 millió ember élemiszerét tudnánk megtermelni. Ott meg a semmiben vannak negyvenmilliónyian...
Szerintem kerdezd Kabul rozsajat, biztos fozott ott valamit... :D
Az ott keszitett etelekben benn van az az alapanyag amit ott alitanak elo, mivel nincs Lidli halozat. Az elerheto termekbol meg ossze hozzak a kajakat evszazadok ota. Kecskehus + marhahus, meg tejtermekek, nemi zoldseg gyumolccsel ami a szomszed torzs fajan termett.


 
W

Wilson

Guest
Halott afgán holttestét találták meg a kabuli repülőtérről induló C-17 katonai szállító repülőgép futóművében.:(

A források szerint a repülőgép futóművében lévő holttest időlegesen meg is bénította a repülőgép futóművét.

A Pentagon (az Amerikai Védelmi Minisztérium) szóvivője, John Kirby egyelőre nem erősítette meg ezt az értesülést, de azt mondta, a minisztérium ki fog vizsgálni minden esetet.